عصر جدیدی از تحول در مازندران با ساخت بزرگترین سد خاکی شمال کشور

ساری - ایرنا - سرمایه‌گذاری‌های پی در پی دولت سیزدهم برای ساخت سد هراز به عنوان بزرگترین سد خاکی شمال کشور که در یک رکود ۱۴ ساله قرار داشت، این طرح بزرگ آبی را به پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد رساند و دولت برای سال جاری هم یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار جدید برای تکمیل این طرح اختصاص داد.

به گزارش ایرنا، شالیکاران شهرستان‌های آمل، بابل، محمودآباد، فریدونکنار و بابلسر که مستقیم از آب سد هراز برای مصرف شرب و کشاورزی بهره مند می شوند تکمیل این طرح بزرگ آبی برای آن‌ها بسیار مهم و حیاتی است. تنش آبی و خشکسالی در دشت ۱۱۰ هزار هکتاری هراز که نیمی از زمین های برنجکاری مازندران را شامل می شود سبب شد دولت تکمیل این طرح بزرگ را در دستور کار قرار دهد.

دولت سیزدهم پارسال ۹۲۰ میلیارد ریال اعتبار به این طرح اختصاص داد و برای سال جاری هم یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای سرعت بخشی در فرایند تکمیل سد هراز در نظر گرفته است.

صاحبنظران بر این باورند با توجه به شرایط فعلی برای تکمیل بدنه سد هراز ۳۳ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است تا این طرح آبی بزرگ در شمال کشور به مرحله افتتاح برسد.

عصر جدیدی از تحول در مازندران با ساخت بزرگترین سد خاکی شمال کشور

گره گشایی از قفل ۱۴ ساله

در این پیوند معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: پیشرفت فیزیکی سد هراز از سال ۱۳۸۸ که عملیات اجرایی آن آغاز شد تا سال ۱۴۰۰ یعنی طی ۱۲ سال به حدود ۴۲ درصد رسیده بود. اما از سال ۱۴۰۰ تا کنون و در کمتر از سه سال پیشرفت فیزیکی این سد ۱۸ درصد رشد داشت و به ۶۰ درصد رسیده است.

افراسیاب میرزایی اظهار داشت: سد هراز بزرگترین طرح مهار آب‌ و تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی از آب‌های سطحی مازندران است که با حمایت دولت فرایند تکمیل این طرح شتاب گرفت.

وی ادامه داد: بعد از دور اول سفر رئیس جمهور به مازندران و با نگاه ویژه وزارت نیرو به این طرح در دولت سیزدهم از سال ۱۴۰۰ تا کنون شاهد افزایش سرعت اجرای عملیات ساخت این سد و طرح‌های وابسته به آن هستیم.

به گفته معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای مازندران ارتفاع در نظر گرفته شده برای دیواره سد هراز ۱۵۱ متر است که در حال حاضر به ارتفاع ۸۳ متر از کف پی رسیده است.

میرزایی درباره طرح جاده جایگزین هراز نیز که به عنوان یکی از طرح‌های جانبی سد هراز باید ساخته شود، اظهار کرد: پیشرفت فیزیکی جاده جایگزین هراز به طول ۱۱.۷ کیلومتر که به ساخت پنج پل و ۶ تونل نیاز دارد نیز به پیشرفت فیزیکی ۳۳ درصدی رسیده است.

البته علاوه بر این طرح راهسازی، ۷.۵ کیلومتر نیز در جاده چلاو باید جاده جایگزین ساخته شود و با توجه به پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی ساختمان سد و پیشرفت ۳۳ درصدی جاده جایگزین، پیشرفت فیزیکی کل طرح سد هراز در حال حاضر ۴۸.۸ درصد است.

وی درباره آخرین وضعیت اعتباری طرح نیز با بیان این‌که پارسال ۹۲۰ میلیارد ریال برای سد هراز تخصیص یافت، گفت: امسال برای سد هراز یک‌هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است که تلاش می‌کنیم از منابع اعتباری مختلف این رقم را افزایش دهیم. ضمن این‌که برای تأمین اعتبار از محل مولدسازی دارایی‌های دولت به منظور هزینه در این طرح گام‌های جدی برداشته‌ایم و بهمن پارسال تفاهمنامه‌ سه‌جانبه‌ای بین شرکت آب منطقه‌ای، استانداری مازندران و وزارت نیرو به امضا رسید.

عصر جدیدی از تحول در مازندران با ساخت بزرگترین سد خاکی شمال کشور

به گفته معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه‌ای مازندران طبق برآوردهای انجام شده برای تکمیل ساختمان سد هراز بر مبنای تورم امروز، به ۳۳ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

میرزایی خاطرنشان کرد: برای تکمیل جاده جایگزین نیز ۲۸ هزار میلیارد ریال و برای جاده جایگزین چلاو هم ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است که با احتساب ۳۳ هزار میلیارد ریال مورد نیاز برای تکمیل ساختمان سد هراز، مجموع اعتبار لازم برای تکمیل کل طرح سد هراز را بر مبنای شرایط مالی امروز به ۷۱ هزار میلیارد ریال می‌رساند.

وی با اشاره به اهمیت بسیار زیاد سد هراز در کاهش مشکل تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی مازندران تصریح کرد: این سد با امکان ذخیره ۶۵۰ میلیون متر مکعب در صورت تکمیل و بهره‌برداری می‌تواند نیاز آبی دشت ۱۱۰ هزار هکتار هراز را برطرف کند و نقش بسیار مهمی نیز در تأمین آب آشامیدنی نزدیک به یک میلیون نفر در ۱۴ شهر و ۵۰۰ روستای مناطق مرکزی استان از آب‌های سطحی داشته باشد و مهار آب‌های سطحی در استان را حدود ۱۴ درصد افزایش دهد و به ۲۴ درصد برساند.

شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۷ و ۲۸ اردیبهشت همراه با تعدادی از اعضای هیات دولت برای دومین بار در قالب سفر استانی به دیار علویان سفر کرد.

سفر نخست آیت‌الله رئیسی به مازندران ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ انجام شد که افزون که علاوه بر بهره برداری چندین طرح عمرانی و تعیین تکلیف تعدادی از پروژه‌های نیمه‌کاره و بر زمین مانده، نتیجه آن در نظر گرفتن ۱۷۶ مصوبه برای اجرای طرح‌های مختلف با مجموع اعتبار مصوب بیش از ۱۷۷ هزار و ۸۹۸ میلیارد ریال بود.

از پایان سال ۱۴۰۰ تا کنون افزون بر ۱۲۶ هزار و ۴۱۵ میلیارد ریال اعتبار به طرح‌های مصوب سفر نخست رئیس‌جمهور به مازندران اختصاص یافت که معادل ۷۱ درصد کل اعتبار در نظر گرفته شده برای این طرح‌ها است.

به استناد آمارهای اعلام شده توسط دستگاه‌های اجرایی و استانداری مازندران، از مجموع ۱۷۶ مصوبه سفر نخست رئیس‌جمهور به مازندران ۷۸ مصوبه به طور کامل محقق شده، در ۸۹ مصوبه فرآیند اجرایی طی می‌شود و عملیات اجرایی با پیشرفت فیزیکی طبق برنامه در حال انجام است و اجرای ۹ مصوبه نیز در حال پیگیری است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha