روایتی متفاوت از شیوع بیماری‌های غیرواگیر در مازندران

ساری-ایرنا- اجرای پویش ملی سلامت زوایای دیگری از وضعیت ابتلای مازندرانی ها به بیماری های جدید را روشن کرده چراکه در گذشته تصور و یا شاید بیان بیشتر کارشناسان حوزه بهداشت درمان بر ابتلای بیشتر مردم این دیار به دیابت بود اما این برنامه سراسری نشان داد شیوع فشار خون هم دستکمی از این بیماری ندارد.

به گزارش ایرنا، ‌همواره در سال‌های اخیر از مازندران به عنوان استان رتبه اولی در ابتلای مردمانش به بیماری قند خون یا دیابت نام برده می شود به طوریکه متهم اول و آخر بروز نارسایی های کلیه، ‌ چشم و قلب در بخشی از مردم این خطه از شمال کشور به این بیماری گره خورده است.

در کشور ما بیش از ۷.۵ میلیون نفر از افراد بالای ۲۵ سال مبتلا به دیابت هستند و به عبارت دیگر حداقل بیشتر از ۱۴ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال از بیماری دیابت رنج می برند و حداقل ۷۵ درصد آنان از بیماری خود آگاه هستند.

مازندرانی ها به دلیل اینکه گرفتار دیگر عوامل تاثیرگذار در ابتلا به این بیماری از جمله چاقی و اضافه وزن، بالا رفتن سن و سالمندی جمعیت قرار دارند از نظر میزان شیوع ابتلا حدود ۶ درصد بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند.

روایتی متفاوت از شیوع بیماری‌های غیرواگیر در مازندران

معاون سابق بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران ۲۵ آبان امسال با اعلام وضعیت ابتلای بالای مازندرانی ها به دیابت گفت که چاقی به همراه پیری جمعیت و سالمندی استان باعث شده در زمینه شیوع این بیماری رتبه اول در کشور را داشته باشیم.

عباس علیپور افزود: مازندران از نظر میزان شیوع دیابت رتبه اول کشور را دارد و ۱۹.۸ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال به این بیماری مبتلا هستند و البته وضعیت ناخوشایند این بیماری در استان به همین جا ختم نمی شود.

وی ادامه داد:‌ همچنین مازندران به دلیل دارا بودن رتبه دوم چاقی و اضافه وزن کشور رتبه ششم شیوع پیش‌دیابتی کشور دارد و ۲۹ درصد جمعیت بالای ۲۵ سال استان در معرض ابتلا به این بیماری در آینده قرار دارند.

البته اظهار نظر کارشناسان و مسوولان امر در خصوص وخیم بودن وضعیت شیوع بالای دیابت در مازندران به همین سال خلاصه نمی شود و در آبان سال ۱۳۹۹ نیز معاون بهداشتی وقت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران به رتبه ششم استان در ابتلا به این بیماری اشاره کرد.

محسن اعرابی در آنزمان با اشاره به اینکه ۷۰ درصد جمعیت این استان اضافه وزن دارند و چاق هستند، گفته بود : چاقی یکی از دلایل بیماری دیابت به شمار می رود که مازندران رتبه ششم در ابتلا به این بیماری در کشور را دارد.

اما داده های جدید آماری برگرفته از نتایج پویش ملی سلامت که با هدف غربالگری ۲ بیماری شایع جامعه امروز یعنی دیابت و فشار خون انجام شده است نشان می دهد که وضعیت فشار خون مردم مازندران دستکمی از شرایط ناخوشایند دیابت ندارد و به نظر می رسد این ۲ بیماری در رقابت تنگاتنگ در شکار قربانیان و جان گیری از افراد استان هستند.

به پویش ملی سلامت با هدف غربالگری ۲ بیماری فشار خون و دیابت از ۲۰ آبان ماه آغاز شد و تا ۳۰ دی ماه ادامه دارد که در آن افراد با مراجعه به مراکز مشخص شده به صورت رایگان فشار و قند خون آنها اندازه گیری می شود و موارد مشکوک مبتلا به این بیماری ها برای تشخیص دقیق تر به آزمایشگاه ها ارجاع داده می شوند.

برای این منظور افراد می بایست مدت زمان هشت ساعت ناشتایی خود را رعایت کنند تا مراحل صحیح اندازه گیری قند و فشار خون آنها انجام شود.

مازندران سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که این جمعیت زیر پوشش ۲ دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران و بابل قرار دارند که جمعیت ۲ میلیون و ۱۵۵ هزار نفری ۱۸ سال و بالاتر زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران هستند یعنی این تعداد افراد در محدوده "پویش ملی سلامت" قرار دارند.

روایتی متفاوت از شیوع بیماری‌های غیرواگیر در مازندران

براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران یک میلیون و ۶۳۰ هزار نفر از مردم این استان در این پویش شرکت کردند که ۷۵.۷ درصد از جمعیت مورد هدف است و بیشتر از ۶۳ هزار مورد جدید ابتلا به دیابت و فشار خون شناسایی شدند.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت:‌از این تعداد موارد جدید شناسایی مبتلایان به دیابت و فشار خون در استان به طور تا حدودی مساوی و برابر افراد مبتلا به این بیماری هستند.

رضا صفری عربی افزود:‌به طوریکه حدود ۳۲ هزار نفر مبتلا به دیابت و حدود ۳۱ هزار نفر نیز به بیماری فشار خون مبتلا هستند.

وی ادامه داد: در این میان ۳۵۰ هزار نفر پیش فشارخون و ۲۱۰ هزار نفر پیش دیابت در مازندران شناسایی شدند که خوشبختانه شناسایی در این مرحله شانس جلوگیری از ابتلا افراد به بیماری را بیشتر می کند.

به گفته سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران از بین این فراد نیز تعداد مبتلایان به دیابت و فشار خون در هریک از آنها به طور مساوی است و این نشان دهنده شیوع هر ۲ بیماری در استان است که می بایست برای کنترل آن برنامه ریزی در سطح زندگی و تغذیه ای افراد ایجاد شود.

وی از چاقی ۶۵ درصد جمعیت مازندران به عنوان یکی از فاکتورهای اثرگذار در ابتلای افراد به این ۲ بیماری غیرواگیر در استان نام برد و گفت: تا زمانی که سبک زندگی مردم استان به همین شکل کم تحرکی باشد همواره بالا بودن شیوع بیماری های غیر واگیر فشار خون و دیابت بالا خواهد بود.

به گفته صفری عربی، تا پیش از اجرای پویش ملی سلامت مازندران از نظر میزان شیوع دیابت در کشور رتبه اول و از نظر شیوع بیماری فشار خون رتبه پنجم کشور را داشت که در پایان اجرای این پویش می توان آمار دقیقی از میزان شیوع و ابتلا افراد به این بیماری ها بدست آورد.

پیشتر نیز کارشناسان حوزه بهداشت مازندران از افزایش تعداد فوتی های استان براثر ابتلا به این ۲ بیماری خبر دادند به طوریکه عنوان شد:دیابت و فشارِ خون بیشتر از سرطان در مازندران جان می‌گیرد.

این مطلب براساس داده های آماری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در خصوص تعداد فوتی ها در یک برهه زمانی طی سالهای اخیر ذکر و اعلام شد از ۵۱ هزار نفر فوتی از اسفند ۱۳۹۸ تا پایان ۱۴۰۱ در این استان ۹ هزار و ۱۷۹ نفر براثر عوارض ناشی از ابتلا به دیابت و پُرفشاری خون بود در حالی که فوتی ها براثر ابتلا به انواع سرطان در این بازه زمانی یک هزار و ۳۰۰ نفر کمتر از این میزان است.

با تشریح وضعیت ابتلا و فوت براثر این ۲ بیماری غیر واگیر در مازندران ساده انگاری جامعه نسبت به هر یک از این بیماری ها می تواند به قیمت جان هر مازندران تمام شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha