سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی

کرمان- ایرنا- روزهای پنجشنبه و جمعه هفته گذشته برخی مناطق شمال استان کرمان درحالی درگیر سیل شدید و مخرب با خسارت‌های مختلف شد که هواشناسی استان پیش از آن هشدار سطح زرد صادر کرده بود.

به گزارش ایرنا باتوجه به جاری شدن سیل مخرب که بخشی از آن در نتیجه بارش ۲۰ میلیمتری در کوهبنان رخ داد برخی گمانه زنی کردند سطح اعلام هشدار نباید زرد می بود بلکه از طریق هشدار رنگ نارنجی یا قرمز باید اطلاع رسانی می شد؛ حال آنکه هواشناسی تاکید دارد متناسب با وضعیت بارش ها هشدار صادر کرده است.

هواشناسی معتقد است که میزان بارش های ثبت شده نیز نوع هشدار را تایید می کند زیرا غیر از کوهبنان که ۲۰ میلیمتر بارش داشته، بارش سایر نقاط لحظه ای و بسیار اندک بوده است و در مورد کوهبنان نیز در هشدار زرد بصراحت از شهرستان کوهبنان نام برده شده است.

انتقاد از هواشناسی درزمینه پیش‌بینی‌ها البته تازگی ندارد؛ چندی قبل هم در مواجهه با سیل مخرب در شهرستان جیرفت و اطراف آن، استاندر کرمان با انتقاد از وضعیت پیش بینی هواشناسی، تصریح کرد که نقص زیرساخت هواشناسی مشهود است.

هرچند درباره سیل اواخر هفته گذشته شمال کرمان، از نظر وضعیت تجهیزات هواشناسی گویا موضوع فرق می کند و فرمانداران دو شهرستان شمال دیار کریمان می گویند که هشدار سطح زرد را دریافت و آمادگی ایجاد کرده بودند؛ همچنین این مسئولان می گویند کمبود زیرساختی خاصی از نظر تجهیزات هواشناسی ندارند.

ضمن اینکه در سیل بهاری اخیر که در نتیجه بارش های لحظه ای و رگباری رخ داد شرایط با سایل مواقع سال بویژه زمستان متفاوت است که از نظر کارشناسان پیش بینی های دقیق تر و نقطه ای را کمی دشوارتر می کند یا تحت تاثیر شرایط خاص قرار می دهد.

برخی انتقادها از وضعیت پیش‌بینی هواشناسی به طور معمول از چند جنبه در کرمان خبرساز می شود؛ نخست درباره زمان اعلام وقوع طوفان های شن یا سیل و نیز گاهی مواقع اختلاف پیش بینی های هواشناسی استان با هواشناسی کشور محل پرسش قرار می گیرد؛ به طور مثال برخی مواقع هواشناسی کشور هشدار نارنجی اعلام اما استان به هشدار زرند بسنده می کند و بررسی های خبرنگار ایرنا البته نشان می دهد در بیشتر مواقع، پیش بینی استان در این مواقع به واقعیت نزدیک تر بوده که مدیرکل هواشناسی کرمان علت آن را ارزیابی های دقیق تر استانی و تمرکز بر وضعیت یک استان برای پیش بینی می داند.

اما واقعیت اینکه جاری شدن سیل و طغیان رودخانه‌های فصلی طی روزهای گذشته ۶ شهرستان زرند، کوهبنان، راور، بم، شهرستان کرمان از جمله بخش راین این شهرستان را درگیر کرد، اتفاقی که به دنبال آن ۲۵ راه اصلی و فرعی مسدود و حدود ۱۰۰ خانواده در این مناطق گرفتار سیل شدند و علاوه بر خسارت به دیگر زیرساخت ها، ۴۵۰ هکتار از محصولات کشاورزی مردم این مناطق نیز تخریب و ۷۰ دام تلف شد.

هر چند با شدت گرفتن بارش‌ها از روز جمعه به ویژه در شمال استان دستگاه‌های خدمات‌رسان و راهداری با تمام ظرفیت پای کار بودند و توانستند راه‌های اصلی و فرعی را بازگشایی، به ۶ خودرو گرفتار کمک کنند و به ۱۵ نفر هم اسکان اضطراری دهند اما طبق برآورد اولیه و به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان در مجموع ۵۲ رشته قنات، ۱۲ هزار متر خط انتقال آب شامل کانال و لوله و ۴۵۰ هکتار از محصولات کشاورزی و باغی نیز خسارت دیدند.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

سیلاب به عنوان یک پدیده مخرب طبیعی سالانه علاوه بر وارد آوردن خسارات مالی سنگین، جان تعداد زیادی از انسان ها را نیز می گیرد. این پدیده به علت دستکاری‌های مخرب انسان در طبیعت، تولید روزافزون گازهای گلخانه‌ای، نازک شدن لایه ازن و سایر پدیده های جوی، به شکل فزاینده‌ای به لحاظ تعداد وقوع و مقدار، روبه رشد و به این لحاظ لزوم مقابله با آن امری اجتناب‌ناپذیر بوده است.

وقوع سیل در کرمان درحالی است که این استان همزمان طی چندین سال درگیر خشکسالی است و از نظر وضعیت آب در شرایط بحرانی قرار گرفته است که نشان از دستکاری در طبیعت، انجام نشدن یا اجرای غیراصولی طرح های آبخیزداری و دیگر عوامل دارد.

هرچند کارشناسان یکی از روش‌های مناسب مقابله با سیل را طراحی سیستم هشدار سیل می‌دانند به این نحو که زمان وقوع این پدیده پیش‌بینی یا هشدار به‌موقع خطر صادر شود اما باید متذکر شد که از نظر علمی و فنی، در هیچ کجای دنیا نمی‌توان از یکی دو ماه قبل و در پیش‌‎بینی‌های فصلی، وقوع یا عدم وقوع بارش‌ها به شکل بسیار شدید و سیل‌آسا را گزارش کرد و سازمان هواشناسی از این جهت نمی‌تواند با قطعیت بالا وقوع پدیده سیل و بارش‌های سنگین را از یکی دو ماه قبل پیش‌بینی کند.

به گفته کارشناسان هر چند توقع پیش‌بینی وقوع سیل در بازه‌های زمانی یک یا ۲ ماه وجود ندارد اما این پیش‌بینی برای بازه‌های زمانی هفت روز یا کمتر با دقت بالایی همراه است و در موارد زیادی می‌تواند وقوع سیل را پیش‌بینی و از خسارت‌های زیادی جلوگیری کند.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

کرمان از جمله استان‌هایی به شمار می‌رود که همزمان درگیر خشکسالی و سیلاب های سنگین است. مرداد سال گذشته نیز تجربه سیل گسترده در شمال این استان با اما و اگرهای فراوان در مورد هشدارهای هواشناسی همراه بود و در سیل غافلگیر کننده فروردین امسال در جیرفت نیز استاندار کرمان با اشاره به کمبودها در حوزه هواشناسی گفت که نقص اصلی زیرساخت های هواشناسی مشهود است.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

برخی انتقادها از هشدارهای هواشناسی در حالی است که این مجموعه به هشدارهای سطح زرد طی روزهای اخیر استناد می‌کند که در آن مناطق درگیر بارش و احتمال وقوع سیل در این مناطق به صورت دقیق مشخص و پیش‌بینی شده است.

رنگ زرد، نارنجی و قرمز به ترتیب به معنی آگاهی، آمادگی و اقدام سه سطح اصلی هشدارهای هواشناسی را تشکیل می‌دهند، هشدار سطح زرد برای طیف وسیعی از شرایط جوی صادر می شود که احتمال اثرات منفی در پاره‌ای از مناطق ضعیف و برخی مناطق قوی تر است.

رنگ نارنجی نشانگر احتمال بالای تأثیرات منفی ناشی از هوای مخرب است که در آن مسئولان باید آمادگی لازم را برای مواجهه با خطر داشته باشند و رنگ قرمز نیز در پیش‌بینی‌ها از هوای خطرناک خبر می‌دهد. با دیدن این رنگ باید برای در امان نگه‌داشتن خود و دیگران از اثرات مخاطرات جوی اقدام کرد.

با وجود سطح‌بندی هشدارهای هواشناسی و توضیحاتی که گفته شد، کارشناسان هواشناسی معتقدند در سطح زرد هشدار هواشناسی به مانند سطح نارنجی نیاز به آمادگی ۱۰۰ درصد برای مقابله با بحران‌ها در حوادث طبیعی وجود دارد.

سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی
برگرفته از نشانی اینترنتی اداره کل هواشناسی استان کرمان(kerman-met.ir)

خبرنگار ایرنا برای بررسی بیشتر موضوع با مدیرکل هواشناسی استان کرمان در این زمینه گفت‌وگو کرد و وی ضمن اینکه می‌گوید طی روزهای گذشته سطح مخاطره ناپایداری‌های جوی در بعضی مناطق کشور بیشتر بوده از این رو برای آن مناطق هشدار سطح نارنجی صادر شده بود، افزود: هشدار سطح زرد برای مناطقی صادر می شود که سطح مخاطره ناپایداری های جوی کمتر باشد و در روزهای گذشته میزان بارندگی های استان کرمان در وضعیتی نبوده که هشدار سطح نارنجی داشته باشد.

وسعت و شدت بارندگی معیار هشدار سطح نارنجی

سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی

محسن عراقی‌زاده بیان کرد: در وضعیت هشدار نارنجی باید میزان، وسعت و شدت بارندگی ها بیشتر باشد و اگر آمار بارندگی های این روزهای اخیر استان کرمان را ملاحظه کنید به جز کوهبنان در شمال استان با ۲۰ میلمیتر بارندگی در سایر نقاط بارندگی بسیار کم و بعضی ایستگاه ها کمتر از یک میلیمتر بوده که در حد هشدار سطح نارنجی نیست.

مدیرکل هواشناسی استان کرمان تصریح کرد: خصلت بارش های بهاری کوتاه مدت و رگباری است و با مشاهده باران تصور می شود ۵۰ میلیمتر باریده است، در صورتی که بارندگی ها به صورت نقطه‌ای زیاد است.

وی گفت: شرایط بارندگی بسیار متفاوت است به طور مثال در شهر کرمان روز پنجشنبه در محدوده بلوار جمهوری به گونه ای باران آمد که مردم احساس کردند در همه جای شهر کرمان باران زیادی آمده ولی در ایستگاه هواشناسی تنها یک میلیمتر بارندگی ثبت شده بود.

پیش‌بینی‌های کلی و فراگیر سازمان هواشناسی

عراقی زاده در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه چرا برای روزهای گذشته در شمال استان کرمان، سازمان هواشناسی کشور هشدار نارنجی صادر کرده بود اما این هشدار از سوی مجموعه هواشناسی استان زرد صادر شده است، توضیح داد: سازمان هواشناسی وضعیت را به صورت کلی و چند استان را با هم در نظر می‌گیرد و کارشناسی که پیش‌بینی صادر می‌کند به دلیل اینکه به منطقه اشراف کارشناسان مستقر در استان را ندارد و اطلاعات منطقه‌ای را به طور کامل رصد نکرده، سعی می‌کند به طور کلی و فراگیر پیش‌بینی ارائه کند.

پیش‌بینی‌های دقیق مرکز هواشناسی کرمان

وی اظهارداشت: همکاران ما در مرکز پیش‌بینی اداره کل هواشناسی کرمان با توجه به اطلاعات محلی و با در نظر گرفتن وضعیت جغرافیایی منطقه، پیش‌بینی‌های هواشناسی صحیح و دقیق صادر می کنند.

شدت بارندگی در شمال استان پیش‌بینی شده بود

مدیرکل هواشناسی استان کرمان اظهارداشت: بارندگی منطقه کوهبنان طی روزهای گذشته در هشدار سطح زرد پیش‌بینی و در اطلاعیه‌های مدیریت بحران نیز به این موضوع اشاره شده بود.

وی بیان کرد: در هشدار سطح زرد و توصیه‌های صداوسیما که روزهای گذشته صادر شد به این موضوع اشاره کردیم که شدت بارندگی در مناطق شمال و نواحی مرکزی استان، بیشتر است.

هشدارها طبق استاندارهای بین‌المللی

عراقی زاده گفت: هشدارهای هواشناسی طبق استاندارها و تعاریف بین‌المللی و این رنگ بندی‌ها جهانی است یعنی براساس وسعت و شدت مخاطرات تعریف شده‌اند.

آمادگی برای مقابله با در سطح زرد و نارنجی لازم است

وی اظهارداشت: آمادگی برای مقابله با مخاطرات جوی چه در سطح زرد و چه در سطح نارنجی لازم است و وقتی می‌گوییم هشدار نارنجی یعنی سطح مخاطره و منطقه‌ درگیری بیشتر است و وقتی می‌گوییم هشدار زرد شدت مخاطره و سطح آن کمتر است و آمادگی‌ دستگاههای خدمات رسان برای مقابله با مخاطره همواره بایستی وجود داشته باشد.

مدیرکل هواشناسی استان کرمان در عین حال خاطرنشان کرد: همه پیش‌بینی‌های هواشناسی که در دنیا صادر می‌شوند با خطا همراه هستند و باید در نظر بگیریم اگر یک درصد احتمال وقوع مخاطره(مثلا سیل) در منطقه‌ای وجود دارد باید آمادگی‌های لازم داشته باشیم.

سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی

جزییات پیش‌بینی‌های هواشناسی روزهای گذشته

رییس مرکز پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی استان کرمان نیز به ایرنا گفت: روز چهارشنبه دهم خرداد، هشدار هواشناسی سطح زرد در استان صادر و در آن اشاره شد ناپایداری‌های جوی تا روز یکشنبه(۱۴ خرداد) به صورت افزایش ابر، رگبار و رعد و برق و آبگرفتگی معابر و جاری شدن روان‌آب وجود دارد.

حمیده حبیبی ادامه داد: مجدد از روز دوشنبه ۱۵ خرداد هشدار سطح زرد هواشناسی در سطح استان در قالب تداوم شرایط ناپایداری جوی شامل افزایش ابر، رگبار و رعد و برق، آبگرفتگی معابر و جاری شدن روان‌آب در برخی مناطق بویژه نیمه غربی، ارتفاعات مرکزی و جنوب و وزش تندبادهای لحظه‌ای و خیزش گرد و خاک صادر شد که این هشدار تا جمعه هفته پیش در نظر گرفته شده بود.

وی با اشاره به اینکه سیل آخر هفته کوهبنان در شمال استان کرمان پیش‌بینی شده بود، تاکید کرد: در هشدار سطح زرد روز دوشنبه ۱۵ خرداد به احتمال جاری شدن روان‌آب، برخورد صاعقه و وقوع سیلاب‌های محلی در برخی نقاط استان تاکید شده بود و در توصیف سامانه مورد نظر اسم کوهبنان آورده شده بود.

در این زمینه بیشتر بخوانید:

تداوم ناپایداری‌های جوی در برخی مناطق کرمان

کرمانی‌ها همچنان مراقب صاعقه باشند

توضیحات فرماندار کوهبنان از آمادگی طی روز قبل از سیل

سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی

فرماندار کوهبنان نیز در گفت‌و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هشدارهای هواشناسی از سوی مدیریت بحران استانداری سه روز قبل از وقوع حادثه سیل به فرمانداری به منظور آمادگی برای مقابله با پدیده سیل ارسال شده بود.

مجید توکل‌آبادی ادامه داد: به محض اعلام هشدار سیل از سه روز قبل از وقوع سیل در کوهبنان از طریق کانال فرمانداری و ستاد بحران به تمامی اعضا اطلاع‌رسانی شده بود.

وی تاکید کرد: با توجه به هشدارهای کامل هواشناسی آمادگی ما برای مقابله با سیل در کوهبنان ۱۰۰ درصدی بود.

فرماندار کوهبنان با اشاره به وجود تجهیزات هواشناسی در این منطقه نیز گفت: سایت هواشناسی در این شهرستان ایجاد شده است.

کوهبنان نیازمند دستگاه تشخیص آلودگی هوا

وی در عین حال به مشکلات تجهیزات هواشناسی در خصوص تشخیص آلاینده‌ها در این شهرستان اشاره کرد و افزود: دستگاه تشخیص آلودگی هوا در این شهرستان خراب است و با توجه به اینکه در این شهرستان آلودگی‌ها به ویژه در حوزه معادن وجود دارد متاسفانه برای سنجش سطح آلودگی باید از شهرستان‌های مجاور اقدام به این کار کنیم.

هشدارهای لازم در زرندهم داده شده بود

سیل مخرب شمال کرمان، هشدار سطح زرد و توضیح هواشناسی

فرماندار زرند نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: تجهیزات هواشناسی در حد متعارف در این شهرستان وجود دارد و مشکلی از نظر تجهیزات نداریم.

سید رضا حسینی‌نژاد با اشاره به اینکه تنها یک منطقه طی روزهای گذشته در شهرستان زرند درگیر سیلاب شد، گفت: هر سامانه ای که وارد شهرستان می‌شود مدیریت بحران استانداری هشدارهای لازم را قبل از وقوع حادثه و به منظور آمادگی کامل به فرمانداری ارسال می‌کند.

وی تاکید کرد: سامانه ای که روزهای ۱۸ و ۱۹ خرداد به سمت شهرستان زرند آمد بیشتر منطقه کوهبنان را پوشش می‌داد و در شهرستان زرند فقط یک منطقه درگیر شده بود.

به گفته وی سیل مرداد پارسال از نظر سطح و شدت بارندگی‌ها وسیع تر بود از این منظر هشدار آن پنج روز قبل از بحران ارسال شده بود ولی در سیل روزهای گذشته، شدت و وسعت این پدیده در شهرستان زرند کم بود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha