اما در سه دهه اخیر خشکسالی و بیآبی دامن مرکز چهارمحال و بختیاری را گرفت به گونه ای که این اسامی فقط در ذهنها باقی ماند و در تابستان ۱۴۰۱ به صورت واضح با قطع آب در مرکز استان برای چند روز خودش را نشان داد.
اما خشکسالی در یک دهه اخیر بیش از گذشته برای مردم این منظقه کشور نمایان شد آنچنان که چاهها و منابع زیرزمینی آب در مرکز استان به پایینترین سطح خود رسید و دشت شهرکرد ممنوعه اعلام شد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری دشت شهرکرد از سال ۱۳۷۰ تاکنون با تراز منفی سطح ایستابی ۱۹ متری مواجه شده است که در بارشهای زمستان گذشته ۲ متر آن جبران شد و به منفی ۱۷ متر رسید.
فردوس کریمی مدیرعامل آب منطقهای چهارمحال و بختیاری وضعیت منابع آب زیرزمینی این استان را ناگوار اعلام کرد و گفت: چهار دشت استان ممنوعهبحرانی و هفت دشت ممنوعه شده است و با تراز منفی ۵۶۰ میلیون مترمکعبی مواجه است.
به گفته وی، ۸۴ درصد وسعت چهارمحال و بختیاری کوهستانی و دارای شیب است که آب ناشی از بارشهای باران را به استانهای پاییندست هدایت میکند.
این روند در شهرستان بروجن نیز مشهودتر از سایر نقاط استان است به گونهای که این منطقه را پیشانی خشکسالی چهارمحال و بختیاری قلمداد کردهاند.
بر این اساس قطع آب شهرکرد، در تابستان ۱۴۰۱ دولت را مصمم به جبران این کمبودها کرد، به گونهای که تلاشهای مختلف زیرساختی و زیربنایی برای اجرای تامین آب شرب در نقاط مختلف شهرکرد انجام شد تا مشکل تامین آب به صورت جدی رفع شود. دولت سیزدهم دستور داد تا تمامی امکانات کشور بسیج شده و همزمان حدود چهار سامانه برای جایگزین کردن چشمه کوهرنگ به اجرا درآمد و با فراخوان کردن تانکرهایی از سراسر کشور حدود ۷۰ تانکر به این استان ارسال شد و آبرسانی سیار در محلات شهر انجام گرفت.
اضافه کردن ۱۷ حلقه چاه با اجرای ۲۰ کیلومتر لولهگذاری، توزیع آب معدنی در محلات شهرکرد، نصب پکیج کاهش گلآلودگی، تعبیه علمک برداشت آب از چاههای کشاورزی، اتصال خطوط آبرسانی موقت، کنترل کیفیت آب، آبرسانی شبانه، ایجاد حوضچه تهنشینی، فعالسازی ایستگاه تعادلی و افزایش ظرفیت برداشت آب از تصفیهخانه سامان، بخشی از اقداماتی بود که برای رفع مشکل آب شرب شهرکرد انجام شد.
به همین دلیل در دولت سیزدهم برای جبران کمبود آب شرب در چهارمحال و بختیاری طرحهای مختلفی دنبال شد از پیگیری سدهای در دست اجرا تا یکی از مهمترین و حیاتیترین طرحهای استان تا عطش سرزمین آبها از بیآبی جبران شود.
از سوی دیگر برای جبران کم آبی در شهرستان فارسان بهرهمندی از سد باباحیدر به عنوان یکی از مطالبات مردمی در این منطقه بود که سالهاست چشم انتظار به ذخیره آب در این طرح بزرگ عمرانی هستند، شتاب گرفت.
احداث سد باباحیدر شهرستان فارسان چهارمحال و بختیاری نزدیک به ۱۴ سال به طول انجامیده است اما در دولت سیزدهم با تاکید بر تسریع در احداث آن، عملیات اجرایی این طرح مهم شتاب گرفت.
تامین آب پایدار در شهرستانهای لردگان، خانمیرزا و فلارد نیز در دولت سیزدهم شتاب گرفت و قرارگاه امام حسن(ع) برای تامین و آبرسانی به روستاها وارد چهارمحال و بختیاری شد.
اقدامات دولت برای تامین آب پایدار
یکی از مساله که همواره از سوی استاندار و مسوولان چهارمحال و بختیاری مورد تاکید است تامین آب پایدار برای مناطق شهری و روستایی است.
استاندار چهارمحال و بختیاری تامین آب را از مهمترین چالشها و رفع آن را جدیترین مطالبه مردم استان برشمرد و گفت: این چالش به همت دولت سیزدهم برطرف شده است به طوریکه طرح تامین آب شرب نیمی از جمعیت استان سرعت بخشید شد.
غلامعلی حیدری با بیان اینکه در سفر رییس جمهور به استان اعتبارات قابل قبولی برای تامین آب پایدار اختصاص یافته است، افزود: پارسال سدهای مثل گهرو، بیدکان و باباحیدر که متوقف شده بود فعال شد.
طرح تامین آب برای نیمی از جمعیت استان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری با اشاره به روند اجرای طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان تصریح کرد: خط انتقال و تاسیسات این طرح به طول ۱۱۸ کیلومتر برای تامین آب آشامیدنی ۴۵۶ هزار نفر از جمعیت استان است و این طرح ۱۳۷ کیلومتر خط انتقال فرعی دارد که تا ۲ ماه دیگر تکمیل و بهرهبرداری میشود و به پنج تا ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز دارد.
فرودس کریمی خاطرنشان کرد: مناقصه تصفیهخانه این طرح با ظرفیت ۱.۷ مترمکعب بر ثانیه و اعتبار یکهزار و ۳۲۰ میلیارد ریال برگزار شده و در حال نصب تجهیزات است و در این طرح سه ایستگاه پمپاژ وجود دارد که در مجموع برای این طرح ۱۶ هزار میلیار ریال هزینه شده و کل طرح به پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد رسیده است.
وی افزود: از این میزان ۱۴ هزار میلیارد ریال در ۲ سال اخیر جذب و هزینه شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه چهارمحال و بختیاری پیشبینی کرد، مطالعات طرح جامع آب استان امسال نهایی و برای تصویب به وزارت نیرو ارسال شود.
کریمی افزود: هماکنون با افزایش جمعیت و کاهش آورد رودخانهها مواجه شدهایم و وزارت نیرو برای تناسب عرضه و تقاضا در حوضه آب تلاش میکند.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر با توجه به خشکسالیها، افزایش دمای هوا، تغییر بارشها از برف به باران و برداشتهای بیرویه، فقر در منابع آبی چهارمحال و بختیاری شکل گرفته است به همین دلیل باید با تنظیم برداشت و مدیریت مصرف آب بتوانیم در قبال نسل آینده مسوولانه عمل کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری با اشاره به مراحل عمرانی احداث سدهای متعددی در این استان، تصریح کرد: ساخت سد غدیر باباحیدر شهرستان فارسان با ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب حجم مخزن و ۴۵ کیلومتر خط انتقال از ۱۴ سال گذشته با هدف تامین آب پنج شهر و ۱۳ روستا آغاز شد و تا پایان سالجاری تکمیل و بهرهبرداری میشود.
کریمی افزود: خط انتقال آب آشامیدنی کوهرنگ به شهرکرد نیز یک خط انتقال از سد غدیر باباحیدر شهرستان فارسان میگیرد تا در زمان بحران، تامین آب آشامیدنی شهرکرد با مشکل مواجه نشود.وی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری ادامه داد: برای سد گهرو بهعنوان یکی از طرحهای نیمهکاره استان نیز درخواست ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار در سفر رییسجمهور به استان شد که اکنون یکهزار میلیارد ریال آن تخصیص یافته است و در صورت تامین اعتبار، تا پایان سالجاری وارد مدار میشود.
کریمی خاطرنشان کرد: مطالعات سد آقبلاغ بازنگری و عملیات اجرایی ساخت آن با حجم مخزن ۲۱ میلیون مترمکعب برای صنعت، کشاورزی و آشامیدنی اسفندماه سال گذشته از سوی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص) آغاز شد و سد شهدای چشمهعلی(ونک) که قرار بود با ۵۶ کیلومتر تونل آب را به کرمان، رفسنجان و فلات مرکزی کشور منتقل کند، اکنون بازنگری شده و قرار است فقط برای مصرف کشاورزی و صنعت خانمیرزا و بخشهایی از چهارمحال و بختیاری ساخته شود و انتقال آن به دیگر مناطق کشور حذف شده است.
به گفته وی، بازنگری طرح ساخت سه ایستگاه پمپاژ برای انتقال آب رودخانه سبزکوه به ناغان شهرستان کیار چهارمحال و بختیاری با افزایش ۳۰۰ هکتاری زمین و تخصیص آب هماکنون در مرحله برگزاری مناقصه قرار دارد که از اعتبارات سفر رییسجمهور به استان ۱۵۰ میلیارد ریال برای آن اختصاص داده شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری افزود: در ۲ سال اخیر واقعی کردن قیمت آب مصرفی در صنایع مورد توجه جدی شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۱ شهرستان با جمعیتی نزدیک به یک میلیون نفر است و این استان سه دهه دچار خشکسالی است که در ۲ اخیر این خشکسالی بارزتر شده است و در یک دهه اخیر این خشکسالی در همه سطوح بسیار نمایان بوده است.
نظر شما