بررسی محوطه باستانی قره‌حسنلوی نمین توسط کارشناسان پژوهشگاه میراث‌فرهنگی

اردبیل- ایرنا- رئیس و کارشناسان پژوهشگاه میراث‌فرهنگی ایران با سفر به استان اردبیل، ضمن بازدید از محوطه باستانی قره‌حسنلو نمین شرایط حفاظت از این اثر شاخص باستانی مربوط به دوره اشکانی را بررسی کرد.

مصیب امیری رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی ایران روز پنجشنبه در جریان سفر به استان اردبیل در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: با توجه به قرارگیری محوطه باستانی قره‌حسنلو در محدوده احداث کارخانه در حال تاسیس فولاد، برای بررسی راه‌های حفاظت از این اثر باستانی بازدید میدانی و کارشناسی انجام شد.

وی افزود: پس از بررسی یافته‌ها و دیدگاه‌های علمی مرتبط، نتیجه جمع بندی نظر کارشناسان و نیز راه‌های حفاظت و حراست از این محدوده تاریخی و باستانی به صورت رسمی اعلام خواهد شد.

به گزارش ایرنا، اواخر سال گذشته در جریان حفاری برای احداث یک مجتمع صنعت فولاد، بنای تاریخی مربوط به دوره اشکانی در محوطه موسوم به قره حسنلوی نمین کشف شده و از همان زمان، عملیات کاوش در این محوطه تاریخی و باستانی آغاز شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل چند روز پیش در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، در خصوص بنای کشف شده در این محوطه اظهار کرد: پیش از این در این محدوده به اندازه نزدیک به ۲ هزار هکتار تغییر کاربری انجام شده و تحویل منطقه ویژه اقتصادی نمین قرار گرفته بود که منطقه ویژه اقتصادی ایجاد شود و کاربری آن هم تغییر یافت.

نادر فلاحی اضافه کرد: در نیمه دوم سال گذشته برای احداث و ایجاد کارخانه آهن و فولاد در این محدوده، استعلامی از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل انجام شده و برای واگذاری ۹۷ هکتار از منطقه ویژه اقتصادی برای اجرای طرح درخواست نظر کارشناسی شد.

وی اظهار کرد: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل می توانست با استناد به استعلام‌های گذشته، موافقت خود را برای واگذاری زمین درخواستی به سرمایه گذار اعلام کند ولی کارشناسان میراث فرهنگی دوباره با دقت بیشتر این ۹۷ هکتار را بررسی کرده و اعلام کردند که ۳۳۰۰ مترمربع از این اراضی در محوطه تاریخی قره حسنلوی نمین قرار دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل بیان کرد: در مابقی زمین یعنی ۹۶ هزار و ۶۳۰ متر مربع امکان فنی اجرای طرح وجود داشت ولی سرمایه گذار و طراحان کارخانه فولاد و آهن در ادامه اعلام کردند به خاطر مسائل فنی، در بخشی از ۳۳۰۰ مترمربع واقع شده در محدوده تاریخی، نیاز به استقرار دستگاه‌هایی دارند.

وی بیان کرد: در همین راستا سرمایه گذاران به تهران مراجعه کردند و با امضای قراردادی به ارزش ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال بین سرمایه گذار و پژوهشگاه میراث فرهنگی، کاوش نجات بخشی با نظارت این پژوهشگاه آغاز شد.

فلاحی اضافه کرد: از بهمن سال گذشته عملیات نجات بخشی شروع شده و تا ۱۵ اردیبهشت امسال انجام شد و که در نتیجه این کاوش باستان شناسی، مشخص شد که از مجموع ۳۳۰۰ مترمربع محوطه، در ۹۰۰ متر مربع از محدوده یک بنای آیینی مربوط به دوره اشکانی واقع شده که ۲ هزار سال قدمت دارد.

وی اضافه کرد: در این کاوش نجات بخشی چهار مورد تدفین به دست آمد که این تدفین‌ها و اشیای دیگری که به دست آمده، بعد از مرمت تحویل مخزن مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی شد.

مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل همچنین گفت: سرمایه گذارانی که می خواهند در اینجا کارخانه آهن و فولاد احداث کنند، تعرضی به این بنای آیینی نکرده‌اند و حتی برای نگهداری از آن کمک نیز کرده و آمادگی خود را برای انتخاب شکل هندسی بنای آیینی در لوگوی شرکت و کارخانه خود اعلام کرده‌اند.

به گزارش ایرنا، محوطه باستانی قره‌حسنلو در شهرستان نمین قرار دارد که یک بنای آیینی با آثاری نظیر چهار تدفین و اشیای فلزی با قدمت ۲ هزار ساله و مربوط به دوره اشکانی از این محوطه به دست آمده است.

شهرستان نمین در ۳۰ کیلومتری شرق اردبیل قرار گرفته و حدود ۹۰ محوطه و تپه تاریخی و باستانی دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha