چشم انداز روابط دفاعی-نظامی افغانستان با جهان

تهران - ایرنا - ملا محمد یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان افغانستان در راس هیاتی عازم قطر شده است اما با توجه به شرایط خاص افغانستان از جمله اینکه حکومت فعلی این کشور هنوز از سوی هیچ یک ازکشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده، به نظر نمی‌رسد انجام چنین سفرهایی تحول خاصی به دنبال داشته باشد.

به گزارش ایرنا، خبرگزاری صدای افغان (آوا) روز چهارشنبه در گزارشی نوشت: 

پیش بینی نمی شود که در جریان سفر ملا یعقوب مجاهد به قطر، تحول غیرمنتظره ای در روابط نظامی حکومت طالبان با کشورهای جهان رخ دهد؛ زیرا هنوز راه دراز و دشواری در این زمینه در پیش است و دولتی که تاکنون از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده، قادر نخواهد بود به سادگی اعتماد و اطمینان جهان برای برقراری یک داد و ستد نظامی استراتژیک و طولانی را به دست آورد و طرح یک رابطه راهبردی سودمند و ثمربخش را بریزد.

ملا محمد یعقوب مجاهد؛ سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان در رأس هیأتی برای یک سفر دوروزه راهی قطر شده است.
 
محمد نعیم؛ سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، در توییتر نوشت آقای مجاهد در نخستین سفر رسمی‌اش با مقامات عالی‌رتبه قطر دیدار خواهد کرد.
 
این در حالی است که هفته گذشته امیرخان متقی؛ سرپرست وزارت خارجه نیز به قطر رفت و با نمایندگان دیپلماتیک اروپایی و امریکایی دیدارهایی داشت.
 
به گفته هوگو شورتر؛ کاردار سفارت انگلیس برای افغانستان که در دوحه قطر مستقر است، به وزارت امور خارجه طالبان این «پیام واضح» داده شد که ثبات در افغانستان نیازمند فراگیر بودن حکومت، احترام به حقوق بشر و اقدام فوری برای بهبود اقتصادی است.
 
از نزدیک به یک سال پیش که طالبان در افغانستان به قدرت رسیده است هیچ کشوری حکومت آنها را به رسمیت نشناخته است.
 
قطر یک قدرت نظامی بزرگ در منطقه خاور میانه به حساب نمی آید. امنیت این کشور، وابسته به حضور نیروهای نظامی امریکایی است. ثروت سرشار اقتصادی و نقش آفرینی های مهم سیاسی دولت دوحه اما لزوما به معنای قدرت نظامی آن نیست.
 
قطر هم مانند بسیاری دیگر از رژیم های عربی برای تامین نیازهای امنیتی خود، متکی به حمایت های امریکا است. دولت دوحه در عین حال، مانند دیگر رژیم های ثروتمند عرب، سالانه میلیاردها دالر را صرف خرید سلاح از امریکا و قدرت های اروپایی می کند. بنابراین، انتظار نمی رود که سفر سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان به دوحه، زمینه ساز تقویت قدرت نظامی کابل شود.
 
با این حال، همانگونه که در بالا هم اشاره شد، طی چند روز اخیر، حضور امیرخان متقی؛ سرپرست وزارت امور خارجه طالبان در دوحه نیز در کانون توجه رسانه ها و تحلیلگران بوده است. او در جریان حضورش در دوحه با سفرا و نمایندگان ویژه قدرت های بزرگ غربی از جمله امریکا و انگلیس، اتحادیه اروپا و... دیدارهای مستقیم و چندجانبه داشته است.
 
با این حساب، پیش بینی می شود که سفر ملا یعقوب مجاهد؛ سرپرست وزارت دفاع طالبان به قطر نیز به همین هدف صورت گرفته باشد. شاید او در این سفر علاوه بر دیدار و گفتگو با مقام های قطری، سفرا و فرستادگان ویژه کشورهای دیگر نیز دیدار کند.
 
اگرچه تاکنون شماری از کشورهای منطقه و جهان، برخی دیپلمات های طالبان را پذیرفته و نمایندگی های سیاسی کشور به دولت کنونی کابل واگذار شده اند؛ اما قطر همچنان تنها کشوری است که یگانه نمایندگی سیاسی رسمی و مشروع طالبان در آن قرار دارد. بنابراین، دیپلمات ها، وزرا و کارگزاران ارشد دولت طالبان از دفتر دوحه برای مذاکره با قدرت های جهانی استفاده می کنند.
 
در مقابل، کشورهای اروپایی و امریکا نیز که با طالبان روابط دیپلماتیک رسمی ندارند، سفرا و نمایندگان دیپلماتیک خود در امور افغانستان را در دوحه مستقر کرده اند. از این منظر هم پیش بینی می شود که ملا یعقوب مجاهد در جریان این سفر دو روزه با فرستادگان دیگر کشورها در امور افغانستان گفتگو کند.
 
به این ترتیب، این یک سفر مهم و چندجانبه محسوب می شود و انتظار می رود که در جریان آن، سرپرست وزارت دفاع طالبان افزون بر رایزنی های فشرده درباره دغدغه ها، نگرانی، خواسته ها و انتظارات جهان از طالبان برای مبارزه با داعش و القاعده و دیگر گروه های تروریستی در افغانستان، در زمینه تقویت قدرت نظامی طالبان، سازمان دهی، آموزش و تجهیز ارتش در حال ساخت طالبان، دریافت کمک های مالی و تسلیحاتی به بخش نظامی کشور و موارد مشابه نیز رایزنی و مذاکره کند.
 
با اینهمه، پیش بینی نمی شود که در جریان این سفر، تحول غیرمنتظره ای در روابط نظامی طالبان با کشورهای جهان رخ دهد؛ زیرا هنوز راه دراز و دشواری در این زمینه در پیش است و دولتی که تاکنون از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده، قادر نخواهد بود به سادگی اعتماد و اطمینان جهان برای برقراری یک داد و ستد نظامی استراتژیک و طولانی را به دست آورد و طرح یک رابطه راهبردی سودمند و ثمربخش را بریزد.
 
با این وجود از آنجا که این نخستین سفر خارجی عالی ترین مقام نظامی دولت طالبان به حساب می آید، بی تردید از اهمیت زیادی برخوردار است و امیدها به توسعه روابط کابل با جهان به ویژه در حوزه همکاری های نظامی و امنیتی در بلندمدت را تقویت می کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha