به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جزو وزیرانی بود که در سفر این هفته رئیس جمهوری به پاکستان، آیتالله سید ابراهیم رئیسی را همراهی میکرد؛ سفری که در ادامه روابط عمیق فرهنگی میان دو ملت با مذاکرات و دستاوردهایی که داشت، نشان از عزم راسخ تهران- اسلام آباد برای ایجاد یک محور جدید در جهان فرهنگی است.
وزیر فرهنگ کشورمان در این سفر ضمن رایزنی با مسئولان فرهنگی و سینمایی پاکستانی در زمینه توسعه مبادلات فرهنگی و ساخت یک اثر سینمایی مشترک تفاهمنامهای منعقد و در عین حال دو طرف بر مساله غزه و فلسطین به عنوان مساله نخست جهان اسلام تاکید کردند.
اسماعیلی در این سفر ضمن حضور در برنامههای مختلف و گفت و گو با مقامات پاکستانی، در کنفرانس خبری مشترک با جمال شاه همتای پاکستانی خود شرکت کرد و گفت: پاکستان در خط مقدم دفاع از فلسطین قرار دارد. پاکستان نیز مانند ایران که حامی آرمانهای فلسطین است، بهتر از بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر نشان داد که در خط مقدم دفاع از فلسطین و ملت فلسطین قرار دارد. بنابراین پرداختن به مساله فلسطین در جریان این سفر، ضروری و محوری است.
تعمیق روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان
وی همچنین درباره تعمیق روابط جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، ریشه علایق فرهنگی دو ملت، وضعیت مردم مظلوم غزه و جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان و همافزایی امت اسلامی سخن گفت.
رسیدن به تفاهمی در خصوص ساخت یک اثر سینمایی مشترک در خصوص اقبال لاهوری یکی از نتایج ثمربخش سفر هیات عالیرتبه ایرانی به پاکستان بود. در این ارتباط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساخت یک اثر سینمایی مشترک میان دو کشور در خصوص اقبال لاهوری شاعر ملی پاکستان خبر داد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از ساخت یک اثر سینمایی مشترک میان دو کشور در خصوص اقبال لاهوری شاعر ملی پاکستان خبر داد
اسماعیلی گفت: ایران و پاکستان در مورد اقبال لاهوری فیلم مشترک میسازند. در جریان دیدار با مقامات پاکستانی ساخت فیلم مشترک را در دستور کار قرار دادیم که اولین فیلم نیز در مورد مرحوم اقبال لاهوری است و اینکه مقدمات ساخت این اثر سینمایی در حال انجام قرار دارد.
محمداقبال لاهوری یا علامه اقبال، شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی بود، که اشعار زیادی به زبانهای فارسی و اردو سروده است. اقبال نخستین کسی بود که ایده یک کشور مستقل را برای مسلمانان هند مطرح کرد که در نهایت منجر به ایجاد کشور پاکستان شد. اقبال در این کشور به طور رسمی «شاعر ملی» خوانده میشود.
در سفر رئیسجمهوری و هیات همراه به پاکستان، در مجموع، ۸ سند همکاری، توافقنامه و تفاهمنامه بین هیاتهای عالیرتبه ایران و پاکستان در حضور مقامات عالیرتبه دو کشور به امضا رسید؛ این تفاهمنامه سینمایی که از جمله 8 سند همکاری میان ایران و پاکستان بود که به امضای وزیر فرهنگ کشورمان و وزیر فرهنگ و میراث فرهنگی پاکستان رسید.
هفته فیلم ایران به زودی در پاکستان
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران همچنین در جمع خبرنگاران در اسلامآباد اعلام کرد؛ هفته فیلم جمهوری اسلامی ایران در پاکستان برگزار میشود.
اسماعیلی گفت: گسترش همکاریهای فرهنگی ایران و پاکستان در دستور کار قرار دارد. بهزودی هفته فیلم جمهوری اسلامی ایران در پاکستان برگزار میشود و فیلمهای ایرانی در شهرهای مختلف پاکستان به نمایش درمیآید.
بهزودی هفته فیلم جمهوری اسلامی ایران در پاکستان برگزار میشود و فیلمهای ایرانی در شهرهای مختلف پاکستان به نمایش درمیآیدوزیر فرهنگ تاکید کرد: ایران و پاکستان دو کشور دوست و برادر و دارای منافع مشترک و سابقه فرهنگی و تمدنی دیرنیه هستند و حضور دو کشور در کنار یکدیگر، خواست مردمی است.
اسماعیلی همچنین همچنین به همراه رئیس جمهوری و اعضای هیات دولت با حضور در مجموعه قلعه شاهی، با تقدیم تاج گل به آرامگاه اقبال لاهوری ادای احترام و پس از قرائت فاتحه برای این شاعر بزرگ دفتر یادبودی را نیز امضا کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سفر به لاهور، در خصوص دیدارهای خود گفت: شاید برای اثبات تقدم ارتباط و دیپلماسی فرهنگی با برخی کشورها نیاز به استدلال، بحث و گفتوگو داشته باشیم اما در مورد برخی از حوزههای فرهنگی و کشورهای حوزه تمدنی به هیچ استدلالی نیاز نداریم.
اسماعیلی در گزارشی تصویری درباره سفر به پاکستان گفت: با پاکستان به دلیل همگرایی های تاریخی، فرهنگی و تمدنی گستردهای که داریم چارهای جز تقدم به تعامل فرهنگی نداریم؛ ما با تعامل فرهنگی با دوستان، برداران و خواهران پاکستانی در صف امت واحده قرار میگیریم.
با مردم پاکستان احساس همدلی و همگرایی میکنم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه توفیق داریم در شهر اقبال لاهوری قرار داریم و روح فرهنگ ایرانی حاکم است، گفت: به واسطه وجود بزرگانی مثل اقبال لاهوری با پاکستان و مردم این کشور احساس همدلی، همگرایی و وحدت میکنیم.
وزیر فرهنگ تصریح کرد: اقبال لاهوری از غرب و دل مشغولیهای تمدن مغرب زمین به ما هشدار و بیدار باش میدهد و ما را به بیداری از خواب و رخوت دعوت میکند؛ در همین راستا در شعری میگوید: «از هند و سمرقند و عراق و همدان خیز/ از خواب گران خواب گران خواب گران خیز، از خواب گران خیز»
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: با وجود بزرگان، شعرا و حکمایمان امروز بیشترین بستر همدلی و همگرایی را با مردم پاکستان داریم و انشاالله این سفر آغازی دوباره برای ارتباطات فرهنگی، هنری و رسانهای میان دو کشور بزرگ و مهم در جهان اسلام خواهد بود.
در حال طراحی یک پدافند فرهنگی مشترک با همکاری شرکای خود در سراسر جهان علیه رژیم صهیونیستی هستیم
وزیر فرهنگ در میانه سفر در یادداشت در شبکه اجتماعی نوشت: ما در کنار افزایش قدرت نظامی، در حال طراحی یک پدافند فرهنگی مشترک با همکاری شرکای خود در سراسر جهان علیه رژیم صهیونیستی هستیم.
اسماعیلی در جریان سفر به پاکستان اظهار داشت: مذاکرات هیاتهای عالی ایران و پاکستان در اسلامآباد نشان داد عزم هر دو طرف، ساختن یک معادله جدید در جهان فرهنگی است تا اتحادهای تازه و پایدار در حوزه تمدنی مشترک پدید آید؛ اتحادهایی خللناپذیر که مبنای آن صرفا منافع کوتاهمدت نیست، بلکه برپایه ستونهای مشترک هویتی است.
نامگذاری یکی از مهمترین خیابانهای اسلامآباد به نام ایران
وزیر فرهنگ در این یادداشت افزود: مذاکرات من با همتای پاکستانی در این فضا به پیشرفتهای چشمگیری برای اجرای طرحهای مشترک انجامید که هم اقدامات نمادین و هم تولیدات فرهنگی را دربرمیگیرد. نامگذاری یکی از مهمترین خیابانهای اسلامآباد به نام ایران و تولید مشترک سینمایی درباره اقبال لاهوری، بخشی از این کوششهاست. ما در کنار افزایش قدرت نظامی، در حال طراحی یک پدافند فرهنگی مشترک با همکاری شرکای خود در سراسر جهان علیه رژیم صهیونیستی هستیم.
وزیر فرهنگ گفت: یکی از محورهای مذاکرات با همتای پاکستانی نیز، طراحی سلسلهای از اقدامات فراگیر در جهت دفاع از فلسطین بود و به چارچوبی قابل اجرا در این زمینه رسیدیم.
در ادامه سفر پاکستان، مسیر هیات عالیرتبه ایران به سمت جنوب قاره کهن و سریلانکا بود، اسماعیلی در این بخش هم همراه رئیس جمهوری بود، او در شهر کلمبو پایتخت سریلانکا با مقامات این کشور دیدار و گفتوگو میکند و وزرای همراه رئیسجمهوری چند تفاهمنامه با مقامات سریلانکا امضا خواهند کرد.
تقدم دیپلماسی فرهنگی
شاید برای توسعه روابط فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی با هر کشوری نیازمند استدلال و محاسبه باشیم، اما همسایگی و اشتراکات تاریخی و فرهنگی میان ملت ها برای تعمیق این نوع تعاملات کافی است، مردم ایران و پاکستان که همیشه در یک صف قرار دارند، و رسم دوستی و همسایگی که همیشگی است، هم قاره بودن هم میتواند اهداف فرهنگی و مشترک جدید فرهنگی برای ایران و سریلانکا باشد.
نظر شما