رییس جمهور ترکیه: نمی توان با چالش‌های کنونی،تصویری خوش بینانه از جهان  ترسیم کرد

تهران- ایرنا- رئیس‌جمهور ترکیه گفت: جهان با چالش‌های پیچیده و خطرناکی نظیر درگیری‌ها، جنگ‌ها، بحران‌های انسانی، منازعات سیاسی و تنش‌های اجتماعی، بیگانه ستیزی، نژادپرستی و اسلام هراسی روبروست.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، رجب طیب اردوغان طی سخنرانی در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، وضعیت کنونی جهان در بسیاری از عرصه ها در مقایسه با ارزیابی سال گذشته بد توصیف کرد و افزود: امروز نمی‌توان تصویری خوش‌بینانه‌تر از آینده جهان ترسیم کرد.

وی با اشاره به بروز فاجعه انسانی در پی جنگ در مرزهای شرقی اروپا و ایجاد مشکلات جدی در هر زمینه اقتصادی، امنیتی، انرژی و امنیت غذایی بیان کرد: کنار آمدن با چالش‌های فزاینده همراه با مشکلات اقتصادی جهانی روز به روز دشوارتر می شود

رییس جمهور ترکیه اظهار کرد: امروز تروریسم به ابزار جنگ‌های نیابتی در سوریه و منطقه شمال آفریقا تبدیل شده و آسیب‌های جبران ناپذیری را به فضای امنیت بین المللی وارد می کند.

وی با اشاره به رشد حوزه‌های فعالیت سازمان‌های تروریستی به علت جاه‌طلبی‌های قدرت‌های جهانی گفت : امروز تروریسم با بهره‌گیری از شرایط اجتماعی، اقتصادی و توسعه فناوری مانند یک بیماری همه‌گیر در مناطق جغرافیایی متعدد گسترش یافته است.

اردوغان بیگانه ستیزی، نژادپرستی و اسلام هراسی را یک بحران جدید جهانی خواند و اضافه کرد: این امر امروزه به سطح هشدار رسیده است.

وی در ادامه با اشاره به تعیین شعار و هدف «اعتماد و همبستگی» برای اجلاس امسال مجمع عمومی سازمان ملل گفت: این شعار با اهداف صد سالگی تاسیس جمهوری ترکیه مطابقت دارد و ما نیز مانند سازمان ملل خواهان استقرار یک نظام بین‌المللی عاری از بی‌عدالتی و نابرابری اقتصادی توام با صلح، امنیت، ثبات و رفاه است.

رییس جمهور ترکیه با بیان این که نهادهای بین المللی تاسیس شده پس از جنگ جهانی دوم، منعکس کننده نیاز و ضرورت‌های دنیای امروز نیستند، افزود: جهان بزرگتر از پنج قدرت دارای حق وتو در سازمان ملل است.

وی در ادامه تنش اخیر در قبرس را مظهر شکست ساختار نهادهای بین المللی و نشانه قربانی شدن عدالت و اعتماد دانست و گفت: ترکیه به عنوان کشور پیشگام از ابتکارات برای تقویت صلح و ثبات و درخواست گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد به منظور ایجاد یک دستور کار جدید برای صلح حمایت می کند.

اردوغان با اشاره به تلاش های کشورش برای ایجاد صلح بین روسیه و اوکراین از ابتدای جنگ بین دو کشور گفت: ترکیه تلاش کرده تا دوستان روسی و اوکراینی خود را پای میز مذاکره نگه دارد و به طور فزاینده به تلاش خود برای پایان دادن به جنگ از طریق دیپلماسی و گفتگو بر اساس استقلال و تمامیت ارضی اوکراین ادامه خواهد داد.

وی فعال کردن کریدور غلات دریای سیاه با همراهی سازمان ملل متحد را اقدامی ارزشمند در این زمینه عنوان کرد و ادامه داد: با تلاش همه جانبه ۳۳ میلیون تن محصولات غلات به بازارهای جهانی صادر شده و از بروز بحران جهانی گرسنگی جلوگیری شد.

وی همچنین با اشاره به فاجعه انسانی در سوریه در پی ۱۳ سال جنگ داخلی و بروز شرایط سخت زندگی برای همه ساکنان منطقه مدعی شد: ترکیه تنها کشوری است که نگرش اصولی، سازنده و منصفانه نسبت به تحولات داخلی سوریه که وحدت سیاسی، یکپارچگی اجتماعی و سرزمینی و ساختار اقتصادی این کشور را تهدید می کند، نشان می دهد.

رییس جمهور ترکیه با اشاره به تأثیر مخرب زلزله جنوب ترکیه در مناطق شمالی سوریه تاکید کرد: پایان دادن به بحران در سوریه با یک راه حل جامع، دائمی و پایدار که انتظارات مشروع مردم را برآورده کند، روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند چرا که وضعیت انسانی در شمال و غرب سوریه، هر روز بدتر می شود.

وی متوقف شدن کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد در سوریه را اقدامی نادرست خواند و ادامه داد: ترکیه بیش از چهار میلیون آواره جنگ داخلی سوریه را پناه داده و اخیرا با ساخت خانه در صدد بازگرداندن آنها به مون خود است.

اردوغان حمایت آشکار برخی کشورهای غربی از نیروهای نیابتی و تروریستی در سوریه را بزرگترین تهدید تمامیت ارضی و وحدت سیاسی این کشور عنوان کرد و افزود: مردم سوریه از یک سو تحت تأثیر اقدمات گروه‌های تروریستی مانند پ.ک.ک و یگان‌های مدافع خلق سوریه(ی.پ.گ) هستند و از سوی دیگر از طرف تحت فشار گروه‌های افراطی سازماندهی شده فرقه‌ای قرار دارند.

وی اضافه کرد: ما از ریاکاری کسانی که از داعش و سازمان‌های مشابه به عنوان جبهه‌ای برای منافع سیاسی و اقتصادی خود در خاورمیانه، شمال آفریقا و سایر مناطق به ویژه در سوریه و عراق استفاده می کنند، خسته شده ایم و معتقدم که تهدید در این مناطق فقط داعش نیست.

وی بدون نام بردن از کشور خاص تاکید کرد: کشورهایی که صرفاً برای منافع سیاسی و اقتصادی خود به همکاری با سازمان های تروریستی ادامه می دهند، حق ندارند از تروریسم و مشکلات مربوط به آن شکایت کنند.

رییس جمهور ترکیه اضافه کرد: در چنین دنیایی، هیچ کس ایمن نیست، خواه درست در کنار یک منطقه درگیری زندگی کند یا دور از آن در سرزمینی که توسط اقیانوس ها احاطه شده است. به همین دلیل است که می گوییم باید به سرعت نهادهای مسئول تضمین امنیت، صلح و رفاه جهان را تحت رهبری سازمان ملل بازسازی کنیم.

اردوغان تاکید کرد: تبدیل مدیترانه شرقی به جغرافیایی که در آن صلح، رفاه و ثبات حاکم باشد، تنها با رعایت حقوق و قوانین همه طرف ها امکان پذیر است و ترکیه به خاک و حقوق کسی چشم ندارد ولی نخواهیم گذاشت که کسی حقوقش را نادیده بگیرد.

وی همچنین گفت: در شصتمین سالگرد مساله قبرس قرار داریم و طرف ترک قبرس همیشه تلاش صادقانه‌ای برای یافتن راه حلی عادلانه، دائمی و پایدار برای مسئله قبرس انجام داده است و همگان پذیرفته اند که این راه حل دیگر بر اساس مدل فدراسیون قابل تحقق نیست.

رییس جمهور ترکیه افزود: «ترکیه از جامعه جهانی دعوت می کند که این امر را بپذیرند و استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی را به رسمیت بشناسند و با این کشور روابط دیپلماتیک، سیاسی و اقتصادی برقرار کنند و از نیروهای حفظ صلح سازمان ملل متحد در جزیره نیز انتظار دارد که با دقت، بی طرفی خود را حفظ کند.

وی ادامه داد: صلح پایدار تنها با یک راه حل نهایی برای مشکل فلسطین می تواند به خاورمیانه برسد و بر همین اساس، ترکیه به حمایت از مردم و دولت فلسطین در مبارزه آنها برای دستیابی به حقوق مشروع خود بر اساس قوانین بین المللی ادامه خواهد داد.

وی بیان کرد: ما یک فرصت تاریخی برای برقراری صلح، آرامش و همکاری در قفقاز جنوبی پیش رو داریم و برای استفاده از این فرصت، روندی را با هدف روابط حسن همجواری و عادی سازی کامل مناسبات با ارمنستان آغاز کرده و از ابتدا از روند مذاکرات صلح بین آذربایجان و ارمنستان حمایت کرده ایم.

رییس جمهور ترکیه همچنین قره باغ را قلمرو آذربایجان خواند و گفت: «ارمنستان نتوانسته است به اندازه کافی از این فرصت تاریخی استفاده کند و انتظار داریم که به وعده های خود به ویژه افتتاح کریدور زنگه زور عمل کند.»

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha