به گزارش ایرنا، یکی از سدهای بزرگ در دست اجرای کشورمان سد خرسان سه در مرز کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری با پیشرفت فیزیکی ۱۰ درصد است که اکنون بسیاری از مردم و کارشناسان در استان نسبت به احداث آن نگرانند و سد را به فاجعه ای تشبیه کرده اند که مشکلات بیشماری برای منطقه ایجاد خواهد کرد.
عملیات اجرایی سد خرسان سه از سال ۸۶ آغاز شده و اکنون در حال اخذ مجوزهای لازم است.
مردم منطقه سادات محمودی و حتی دیگر هم استانی ها کارزار متوقف نمودن احداث سد را تشکیل داده اند و هر کسی به نحوی مخالفت خود را با ساخت این سد اعلام می کند.
یکی از مردم این منطقه می گوید : سد خرسان، سدی که از اکوسیستم طبیعی تا میراث فرهنگی ما را تهدید می کند و مصائب و بدبختی های این سد جز ضرر و زیان هیچ آورده ای برای استان کهگیلویه و بویراحمد ندارد.
ایرج منصوری ابراز کرد: سد خرسان سه، سدی که قرار است از جنگل تا میراث فرهنگی استان ما و چهارمحال بختیاری را نابود کند تا آب را به کویرنشین ها برساند.
وی ادامه داد: اخیرا محیط زیست استان طی نامه ای مخالفت کرده که این سد هیچ مجوز زیست محیطی ندارد.
یکی دیگر از اهالی دهستان سادات محمودی ابراز کرد: پای هویت و زادگاه ما در میان است، می خواهند ما را آواره و بی بنیه کنند .
عیسی رحمانی افرود: تا مکان مناسبی برای استقرار مردم روستاهایی که خانه هاشان به زیر آب خواهد رفت تعیین نکنند ساخت سد معنایی ندارد و آواره کردن ۱۲ هزار نفر کار دشواری است.
وی ادامه داد: از رئیس جمهور انتظار داریم در سفر پیش رو به این منطقه بیایند و ساخت این سد را تعیین تکلیف کنند.
یک کارشناس حوزه آب نیز به ایرنا گفت: در طراحی سد خرسان سه هیچ گونه سهمیه آبی برای این استان در نظر گرفته نشده است.
احمد حسینی اظهار کرد: خاستگاه این سد در استان چهارمحال و بختیاری است و در مرز این استان واقع شده است.
وی افزود: در مطالعات این سد که در سال های گذشته صورت گرفته این استان دیده نشده است.
وی عنوان کرد: حداقل ۱۶ روستای این استان زیر آب می رود و حتی بخشی از تاریخ این استان در قبرستان باستانی سادات محمودی زیر آب مدفون می شود.
حسینی ابراز کرد: با احداث سد خرسان ۳ افراد زیادی مجبور به نقل مکان از محل زندگی شان خواهند شد.
حسینی ابراز کرد:با احداث این سد، ۱۶ روستای کهگیلویه و بویراحمد و چهار روستای چهارمحال و بختیاری که قبلاً بخشی از همین استان بودند، زیر آب خواهند رفت. اخیراً نیز گفته شده به این ۱۷ روستا هیچ خدماتی ارائه نشود.
۸۰۰ خانوار که جمعاً بالغ بر ۱۰ هزار نفر هستند باید از این محل جابه جا و به اطراف شهرها مهاجرت کنند، البته شغل این افراد عمدتا کشاورزی و دامداری است و سال ها در این زمین های اجدادی مشغول به فعالیت هستند.
نماینده مردم بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی نیز تصریح کرد: سد خرسان سه برای مردم سادات محمودی سودی ندارد.
مهدی روشنفکر افزود: مردم نسبت به احداث این سد به دلیل نابود شدن میراث فرهنگی، اجتماعی، منابع طبیعی و محیط زیست ناراضی هستند و خواهان کار کارشناسی در این زمینه هستیم.
سد خرسان سه در یک نگاه
کارون بزرگ به عنوان تنها رودخانه قابل کشتیرانی در ایران از سرشاخه های زرد کوه چهار محال بختیاری و دنا سرچشمه می گیرد. پس از همراه کردن رودخانه دز با عبور از کهن زادبوم هایی از نخستین سکونتگاههای تمدن بشری، نهایت به خلیج فارس می پیوندد.
تاکنون ۲۰۰ سد ملی در سطح ایران به بهرهبرداری رسیده، بیش از ۶۰۰ سد در دست بهرهبرداری، بیش از ۱۰۰ سد در دست ساخت و حدود ۱۷۰ سد در دست مطالعه قرار دارد
از این میان ۲۵ سد در منطقه زاگرس احداث شده و سد خرسان ۳ یکی از سدهایی است که قرار است بر روی رودی به همین نام در مرز استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری واقع شود که همانند بسیاری دیگر از طرحهای سدسازی با اما و اگرهای بسیاری روبرو است و موافقان و مخالفان خاص خود را دارد.
طبق نظر برخی کارشناسان، یونسکو برای اجرای طرحهای انتقال آب الزاماتی تعریف کرده است که هیچ یک از این الزامات با طرح انتقال آب سد خرسان سه همخوانی ندارد.
با وجود اینکه قرار است این سد در چهارمحال و بختیاری احداث شود، اما بخش بیشتر آب آن از استان کهگیلویه و بویراحمد تأمین میشود. سال ۱۳۹۱ چهار روستا از کهگیلویه و بویراحمد جدا و به چهارمحال و بختیاری الحاق شد. بعداً نیز اعلام شد در همین منطقه سد خرسان ۳ احداث میشود. به گفته فعالان محیط زیستی، هدف اصلی این سد بر اساس الحاقیه سال ۱۳۹۷ انتقال آب به شهرهای کویری مرکز ایران است.
طبق آخرین آمار، سد خرسان سه با ۲۴ کیلومترمربع وسعت، حدود ۱۹۵ مترارتفاع، یک میلیارد و ۱۸۵ میلیون مترمکعب حجم و ۳۹ کیلومتر طول یکی از بزرگترین سدهای بتنی خواهد بود که عملیات اجرایی این طرح از سال ۸۶ آغاز شده است و مسئولان شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران اهدافی نظیر تولید انرژی برق آبی، تنظیم جریان، افزایش عمر مفید سدهای پایین دست و کاهش هزینههای سیستمهای سیلاب در سد خرسان۲ و ۳ را از مهمترین اهداف اجرای این طرح عنوان میکنند.
با احداث این سد، ۱۷ روستای کهگیلویه و بویراحمد و چهار روستای چهارمحال و بختیاری که قبلاً بخشی از همین استان بودند، زیر آب خواهند رفت. اخیراً نیز گفته شده به این ۱۷ روستا هیچ خدماتی ارائه نشود.
۸۰۰ خانوار که جمعاً بالغ بر ۱۰ هزار نفر هستند باید از این محل جابه جا و به اطراف شهرها مهاجرت کنند، البته شغل این افراد عمدتا کشاورزی و دامداری است و سال ها در این زمین های اجدادی مشغول به فعالیت هستند.
اکنون مردم دهستان سادات محمودی چشم انتظار دولت مردمی و عدالت محور سیزدهم هستند تا تکلیف این سد را هر چه سریع تر مشخص و به زندگی عادی خود برگردند.
چنانچه ساخت این سد پیامدهای منفی برای مردم و طبیعت دارد هر چه زودتر جلو آن گرفته شود، در حال حاضر مردم از این وضعیت نگرانند و سردرگم مانده اند.
مردم روستاهای سادات محمودی دنا حاضر به دل کندن از دیارشان نیستند و روز به روز بر شمار مخالفان این سد افزوده می شود.
استان کهگیلویه و بویراحمد در روزهای دوشنبه و سه شنبه هفته جاری میزبان رئیس جمهوری و هیات دولت سیزدهم است .
نظر شما