۸ خرداد ۱۴۰۲، ۷:۳۵
کد خبرنگار: 957
کد خبر: 85107298
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

توجه ویژه دولت به اجرای طرح‌های آبرسانی در کردستان

سنندج- ایرنا- طی ۲ سال گذشته اقدامات خوبی در حوزه وزارت نیرو در کردستان انجام شد و شاخص‌ترین آن، بهره‌برداری از سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج با ۸۵۰ میلیارد تومان هزینه بود.

به گزارش ایرنا، کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.

میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلی‌متر است و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر است. میزان بارش در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

با وجود اینکه کردستان از حوضه های آبریز دریای خزر و دریاچه ارومیه محسوب می شود اما در سال های اخیر به دلیل خشکسالی در زمینه تامین آب کشاورزی و آب شرب در برخی مناطق با مشکل مواجه شد.

به عنوان مثال شهر بانه در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ با بحران کم آبی مواجه شد و از طرف دیگر، طعم و بوی نامطلوب آب شرب سنندج نیز، موجب نارضایتی مردم شده بود.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم، اقدامات مهمی در حوزه آب در کردستان انجام شد که بهتر است این فعالیت ها را از زبان "آرش آریانژاد" مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان بشنویم.

ایرنا: دولت سیزدهم از همان ابتدای کار با بحران کم آبی در برخی شهرهای استان کردستان از جمله بانه مواجه بود؛ برای رفع این مشکل چه اقداماتی انجام شد؟

آریانژاد: پیشرفت خوب پروژه‌های آبی استان طی ۲ سال گذشته، مرهون همّت، تعامل و همراهی خوب مقامات استانی، مجموعه و مقام عالی وزارت نیرو است، چرا که تخصیص اعتبارات به موقع، توجه و نگاه ویژه به پروژه‌های این استان و پیگیری‌های مستمر از سوی وزیر نیرو، سبب تحولی عظیم در پیشرفت این پروژه‌ها شد.

پروژه آبرسانی به بانه که از دغدغه‌های مردم آن شهرستان بود، بخاطر همین توجهات و پیگیری‌های مستمر از مرحله بحران به سلامت عبور کرد و امروز بابت تأمین آب شرب این شهرستان مشکلی وجود ندارد و پس از ۹ سال تصفیه خانه آب این شهرستان و پروژه احداث ایستگاه پمپاژ دائمی ‌بوئین در نیمه اول سال جاری، به بهره برداری کامل خواهد رسید.

توجه ویژه دولت به اجرای طرح‌های آبرسانی در کردستان

ایرنا: به اقدامات شاخص در دیگر شهرستان های استان هم اشاره کنید.

آریانژاد: مردم سنندج در چند سال اخیر از طعم و بوی آب شرب این شهر به شدت ناراضی هستند و هر از گاهی با گذاشتن عکس یا فیلمی از آب داخل لوله‌های منزل یا دبه‌های به صف‌ کشیده شده جلوی چشمه‌های اطراف شهر در فضای مجازی، نارضایتی خود را از کیفیت پایین آب اعلام می‌کنند و مسوولان را به چالش می‌کشند.

این وضعیت ادامه داشت تا اینکه مسوولان استان و وزارت نیرو به فکر چاره افتادند و طرح سامانه انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج در دستور کار قرار گرفت.

بهره‌برداری از سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج مهمترین طرح آبرسانی استان طی چند سال اخیر بود. این سامانه که عملیات اجرایی آن بهمن سال ۱۳۹۹ آغاز شد، ۱۰ آذر پارسال با حضور حجت الاسلام سیدابراهیم رییسی و با ۸۵۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری، در مدار بهره برداری قرار گرفت.

ایستگاه پمپاژ اضطراری سنندج هم سال گذشته به بهره برداری رسید؛ این پروژه جزو معدود پروژه‌هایی است که به صورت کاملا بومی احداث و طی مدت کوتاه ۴۰ روزه بهره برداری شد.

اعتبارات پروژه‌های آبی استان در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ قابل ملاحظه و چشمگیر بود؛ به نحوی که در سال ۱۴۰۰ از مجموع ۵۹۰ میلیارد تومان اعتبار، حدود ۴۰۰ میلیارد تومان تخصیص داشتیم در حالیکه در سال ۱۴۰۱ تا امروز بیش از ۹۲۰ میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته که خوشبختانه ۹۰ درصد این اعتبارات هم به صورت نقدی بوده است.

ایرنا: امسال چه طرح هایی به بهره برداری خواهد رسید؟

آریانژاد: طرح آبرسانی به شهر بیجار و احداث تصفیه خانه مریوان از پروژه‌های عظیم هستند که با اعتباری بیش از ۶ هزار میلیارد تومان، در حال طی تشریفات قانونی است.

امسال سد سیازاخ دیواندره پس از ۲۰ سال تا حجم ۱۰۰ میلیون متر مکعب آبگیری خواهد شد و سد چراغ ویس سقز نیز پس از ۲۲ سال به بهره برداری می رسد.

آبگیری سد امیرآباد کامیاران و افتتاح شبکه آبیاری و زهکشی سد گاران مریوان با ۲۷۰۰ هکتار اراضی تحت پوشش جزو پروژه‌های دیگر سال جاری این شرکت است که بزودی به مرحله بهره برداری خواهد رسید.

ایرنا: وضعیت بارندگی در سال آبی جاری چگونه بود؟

آریانژاد: استان کردستان دارای سه حوضه آبریز اصلی و ۴ حوزه آبریز فرعی است و این بدان معناست که این استان از لحاظ آبی یک استان شاخص، در سطح کشور است.

در سال آبی جاری حدود ۳۹۰ میلیمتر بارندگی در استان شاهد بودیم که به نسبت سال قبل از آن، رشد قابل توجه و به نسبت ۵۲ سال گذشته نیز، رشد هشت درصدی نزولات جوی را در استان داشته‌ایم.

ورودی سدهای استان نسبت به سال آبی گذشته هشت درصد رشد داشت. آنچه به عنوان پتانسیل منابع آب در استان وجود دارد رقمی حدود ۴.۶ میلیارد متر مکعب است که از این میزان حدود ۲ میلیارد قابل برنامه‌ریزی است و حدود یک میلیارد متر مکعب آن قابلیت استفاده دارد.

نکته قابل تامل این است که عمده مصرف ما در حوزه‌های کشاورزی، صنعت و خدمات از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود؛ یعنی حدود ۶۰ درصد از مخازن استراتژیک آب زیرزمینی استفاده می‌کنیم، در حالیکه این منابع را باید برای نسل‌های آینده حراست و حفاظت کنیم.

در حال حاضر ۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سدها در اختیار استان‌های همجوار از جمله آذربایجان‌غربی و کرمانشاه قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha