حج لاکچری ایرانی‌ها

تهران- ایرنا- هرچی گشتم به جای لاکچری یه کلمه فارسی پیدا کنم، نشد که نشد؛ یعنی می‌شد به جاش بگم اشرافی یا گرون‌قیمت ولی بازم حج لاکچری نمی‌شه؛ اونم حجی که وقتی با بقیه کشورها مقایسه کنید، متوجه موضوع می‌شید.

اگه این خبرنگار صدا و سیما رو دیدید که شده جلودار کلمه های فارسی، بهش بگید یه کلمه جایگزین برای لاکچری پیشنهاد بده، به شرطی که دقیقا همین معنی رو بده. من که چیزی پیدا نکردم. خیلی از زائرایی که امسال قراره برای حج واجب مشرف بشن، راضی نیستن این همه هزینه کنن. اونایی که قبلا فیش داشتن، باید حدود ۱۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تومن پول بدن و اونایی هم که می خوان فیش بخرن، باید از بازار آزاد فیش بگیرن که حدود ۱۲۰ میلیون تومن میشه. پس اگه یه نفر ۲۵۰ میلیون تومن داشته باشه و طبق سایر شرایطی که توی رساله ها اومده، مستطیع باشه، به فتوای خیلی از مراجع باید فیش بخره و تشریف ببره مکه.

بعضی زائرای خارجی مجبور بودند به صورت نوبتی از هتل استفاده کنن. یعنی ۱۲ ساعت رو توی هتل باشن و بعد باید اتاقشون رو به گروه بعدی تحویل بدناما اونایی که ۱۷، ۱۸ سال پیش یه میلیون دادن و فیش حج تمتع خریدن، حالا باید کلی پول بدن که غیر از پول قربونی و چمدون و بقیه هزینه هاست و این خیلی زور داره. مثلا پارسال هزینه حج حدودا ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومن بود و حالا باید حدود سه برابر این هزینه رو پرداخت کنن. من هم پارسال برام سخت بود که ۴۵ میلیون برای حج بدم ولی وقتی رفتم و دیدم که بقیه زائرا چه جوری از کشورهای دیگه میان و چه شرایطی دارن، شکر خدا رو به جا آوُردم و به قول یکی از هم کاروانیا حج ایرانیا واقعا لاکچریه. چرا؟

هتل های نوبتی

شما خبرهای حج پارسال رو یه مرور کنید و ببینید هتلای حاجیای ایرونی چه جوری بوده و هتلای حاجیای بعضی کشورای دیگه چه جوری! بعضی وقتا که می رفتیم حرم، زائرای خارجی رو می دیدم که جلوی هتلشون نشسته بودند و مشغول صحبت که یکی از زائرا گفت اینا به صورت نوبتی (شیفتی) از هتل استفاده می کنن. پرسیدم یعنی چی؟ گفت نصفشون ۱۲ ساعت توی هتل هستن و بعد باید اتاقاشون رو تحویل گروه بعدی بدن. پرسیدم پس اونایی که اومدن بیرون چه کار می کنن. گفت میرن حرم یا چرخی می زنن تا ساعت تحویل هتلشون، برن استراحت کنن. راست می گفت؛ گاهی توی صفا و مروه یا اطراف حرم می دیدم که برخی زائرا نشستن و هیچ کاری هم نمی کنن. معلوم بود که جایی برای استراحت ندارن و اونا هم گفتن حالا که اینجوریه حداقل، بیشترین استفاده رو از حرم می کنیم. چون نگاه به کعبه هم عبادته. حالا کاری ندارم این زائرا اهل ترکیه بودن یا پاکستان یا کشورهای دیگه.

حج لاکچری ایرانی‌ها
این یه نمونه از همون هتلای نوبتی هستش

پارسال که توی مکه یا مدینه بعضی از زائرای کشورای دیگه رو می دیدم، دست و پا شکسته ازشون می پرسیدم که وضعیت اسکان و غذاشون چطوره و معلوم شد که هر چقدر پول بدی، آش می خوری. کاری ندارم که اعزام زائرا توی کشورهای دیگه رو شرکت های دولتی انجام می دن یا خصوصی ولی این زائره که باید هزینه ها رو پرداخت کنه.

کاروان زوجی برای نخستین بار

خب، حالا هتلای ایرونیا رو مقایسه کنید. توی پرانتز بگم که امسال کاروان زوجی هم راه افتاده. یعنی زن و شوهرایی که می خوان توی این سفر معنوی با هم باشن، می تونن نفری چند میلیون بیشتر پرداخت کنن و از اتاق های دو نفره توی هتل استفاده کنن. پارسال که نماینده ولی فقیه توی سازمان حج اومده بود مکه، نشست پای درد دل زائرا و حرفاشون رو گوش کرد؛ طوری که بعضی خبرگزاریا تیتر زدن گلایه‌هایی که به لبخند رضایت تبدیل شد.

موضوع از این قرار بود که حاج آقای (سیدعبدالفتاح) نواب توی گرماگرم سفر حج یعنی زمانی که حاجیا اعمالشون رو انجام داده بودن و بعضیا آماده سفر به مدینه بودن و بعضیا هم قرار بود یواش یواش بار و بندیل رو ببندن و برگردن ایران، زائرا، یه سری به یکی از هتل های بزرگ ایرانیا توی مکه زد. از قضا توی این هتل هزار و ۸۰۰ حاجی ساکن بودن و آقای نواب رفت توی سالن غذاخوری و حرفاشون رو شنید؛ این که چرا سفر حج ۲۸ تا ۳۲ روز هستش، چرا توی هتل سرعت اینترنت کمه، چرا اینقدر غذا اسراف می شه، چرا ماشینای لباسشویی به اندازه کافی نیست و قس علی هذا.

امسال کاروان زوجی راه افتاده و زن و شوهرا می تونن نفری با پرداخت چند میلیون بیشتر از اتاق های دو نفره استفاده کننخدا خیرش بده، آقای نواب رو که خودش رو خدمتگزار زائرا می دونست و گفت بعضی مشکلات اصلا دست حج و زیارت نیست و باید شرایط رو هم درنظر گرفت. منظور نواب این بود که ایران توی عربستان نه سفارت داره و نه کنسولگری و طبیعیه که بعضی مشکلات دیر حل بشه. مثل هماهنگی برای هتل ها و کارای اداری و غیره. نواب درباره طولانی شدن سفر حاجیا هم گفت که کف تعهد سازمان حج، ۲۸ روزه است و اگر مانعی برای انتقال بوجود بیاد، زائرا مهمون سازمان حج خواهند بود.

جونم براتون بگه که توی همون جلسه که به دلیل استقبال زائرا، صحبت ها به لابی هتل کشیده شد، بعضی از حاجیا پیشنهاد دادن که قبل از سفر یه کاری کنید که سیم کارت معتبر در اختیار زائرا قرار بگیره تا برای تماس با خانواده هاشون از وای فای هتل که سرعتش میاد پایین استفاده نکنن یا می گفتن چرا چند روزی که قبل از مناسک حج، اتوبوس های رفت و آمد به حرم رو تعطیل می کنن، پولش رو زائرا باید بدن یا حتی از رسیدگی به وضعیت اتاقاشون می گفتن که نواب درباره این آخری گفت عدم رسیدگی به نظافت اتاق ها پذیرفته نیست و باید توی محل مدیریت بشه.

پارسال که وضعیت بدتر از امسال بود. چون عربستان به خاطر کرونا، گذاشت توی ماه های آخر آمادگیش رو اعلام کرد و مسئولای ایرانی باید کلی تفاهمنامه و قرارداد برای هتل و حمل و نقل و تغذیه و امور بهداشتی امضا می کردن و در نهایت هم عربستان باید شرایط رو قبول می کرد ولی امسال الحمدلله روابط رو به بهبودی و گسترش هستش و با این که زائرای امسال دو برابر هستن ولی وضعیت بهتری رو می شه پیش بینی کرد.

انصافا نون ایرونیا توی عربستان توی روغنه. وقتی زائرای بعضی کشورا فقط دو وعده غذا توی هتل دارن و ناهار رو باید مهمون جیب خودشون باشن، حاجیای ما که خسته و گشنه از حرم میان، یه راست می رن توی سالن غذاخوری و هر سه وعده رو نوش جان می کنن.

از آشپزخونه های متمرکز تا خودپخت

آقای حسینی، البته سید صادق که تا چند وقت پیش رئیس سازمان حج بود و جای خودش رو حالا به پسر عموش! (با توجه به شباهت اسمی عرض کردم) یعنی سید عباس داد، پارسال گزارشی از وضعیت غذا داده بود که ما دو تا آشپزخونه متمرکز و نیمه صنعتی با بهترین تجهیزات، هم توی مدینه و هم توی مکه داریم که در موسم حج تمتع کار طبخ و توزیع غذای زائرای ایرونی را به عهده دارن و علاوه بر این که این آشپزخونه ها رو مدیرا و نیروهای ایرانی مدیریت می کنن، وضعیت یه طوریه که همه غذاها مطابق با تدابیر بهداشتی و بر اساس ذائقه زائرای کشور خودمون هست.

حج لاکچری ایرانی‌ها
اینم ماشینی هستش که برای زائرای ایرانی غذای گرم می‌آوُرد

امسال مدیر کل تغذیه و تدارکات حج و عمره گفته دو تا آشپزخونه متمرکز توی مدینه و دو تا هم توی مکه داریم که یکی از این آشپزخونه ها اسمش «افندی» هستش و ظرفیت طبخ ۷۰ هزار وعده (پرس) غذا در هر وعده رو داره و یکی از آشپزخونه‌های ممتاز توی غرب آسیاست. مرتضی آقایی این رو هم گفت که ظرفیت آشپزخونه توی مکه ۱۵ هزار وعده در هر نوبت و آشپزخانه‌ای دیگر با عنوان افندی با ظرفیت ۷۰ هزار پرس در هر وعده، غذا طبخ خواهند کرد. این آشپزخانه یکی از ممتازترین آشپزخانه‌ها در سطح غرب آسیا به حساب میاد. تازه یه «آشپرخونه خود پخت» هم زیرنظر دارن که امکان پخت ۶ هزار وعده غذا رو داره ولی هنوز متناسب با پخت غذاهایی ایرانی نیست.

این نقل قول رو گفتم تا بگم گلاب به روتون وقتی برای تجدید وضو و زیارت خونه خدا به دستشویی رفتم، زائرایی رو دیدیم که همونجا مشغول خوردن نون خشک بودن و به یاد نق زدن برخی زائرای خودمون افتادم که اگه چنین صحنه هایی رو ببینن، دیگه اینجوری اعتراض نمی کنن.

هتل های سه چهار ستاره

حالا یه گزارش دیگه از وضعیت زائرای ایرونی رو مرور کنید که مال پارساله و پایگاه اطلاع رسونی حج فرستاده بود برای همه خبرگزاریا و رسانه ها. آقای مرتضی اسدزاده که مسئولیت اسکان عملیات حج رو به عهده داره، پارسال گفت که بر اساس آیین‌نامه‌های مصوب سازمان حج، قیمت هتل‌ها در گروه‌های مختلف از درجه یک تا چهار رتبه‌بندی می‌شن که ایران معمولا از هتل‌های ردیف ۲ و ۳ استفاده می‌کنه.

سرانه هر زائر بر اساس آئین‌نامه‌های سازمان حج و بر اساس قوانین عربستان در حدود چهار متر مربع استاسدزاده که می گفت کلا ۲۹ هتل توی مکه و ۱۳ تا هم توی مدینه به ایرانیا اختصاص داره، این رو هم اضافه کرد که سرانه متری بر اساس آئین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های سازمان حج و براساس قوانین عربستان برای هر زائر در حدود چهار متر مربع است. یعنی سقف جمعیتی توی یه اتاق توی مکه چهار نفر و توی مدینه تا پنج نفره. اسدزاده درباره مسکن زائرای سایر کشورا گفت با کشورهایی مثل ترکیه و عراق که فرهنگمون به اونا نزدیکه رقابت داریم. مثلا بعضی خیابونا برای آفریقایی‌ها یا اندونزیایی‌هاست که اجاره می‌کنند تا به سمت حرم پیاده‌روی کنن. اینا برای زائر خودشون فقط اسکان دارن و خدمات خاصی هم ندارن، اما با توجه به نزدیکی فرهنگ ما به ترکیه و عراق، به سراغ هتل‌های مشترک می‌رویم و نوعی رقابت وجود دارد.

مسئول اسکان عملیات حج این رو هم گفت خدماتی که ایران از مالکان هتل ها می‌گیره، زبان زد همه کشورهاست و بعضی از هتلدارا می گن ایران خدمات زیادی برای زائران از ما می‌خواد. نکته جالبش اینه که قراردادای ایران با مالکای هتل های عربستان حدود ۱۵ صفحه‌ است. یعنی هم خدمات بیشتری باید بدن و هم تعهدات بیشتری رو به گردن می گیرن در حالی که خیلی از کشورا فقط محل اسکان دارن و زائر فقط در هتل استراحت می‌کنه.

اسدزاده گفتش حداقل خدمات هتل‌ها تقریباً در حد هتل‌های سه ستاره است و یکی از مزایای خاص ما شارژ دوره ای اتاق هاست. یعنی باید ملافه، روبالشی، شامپو، صابون و دستمال کاغذی رو به صورت برنامه‌ریزی شده هر پنج روز یه بار شارژ کند. تازه، مالکای هتلا رو متعهد کردیم که هر وقت زائری درخواست مواردی رو داشت، حتما تامین کنن. اگر هم مالک به تعهدش عمل نکرد، خود سازمان حج تأمین می کنه و بعد مالک رو جریمه می‌کنن.

یکی می گه نوشابه توی عربستان ۴۰ سال پیش یه ریال بوده، الان هم یه ریاله در حالی که پارسال دو ریال بوداگه شما هم موقع ناهار یا شام بشینید سر سفره زائرای خودمون، شاید یکی از بحثای مهم، حساب کتابای هزینه حج و قیمت دلار و یورو! یکی می گه چرا باید برای حج اینقدر هزینه و پول بدیم و اون یکی جواب می ده، پول ما بی ارزش شده و گرنه هزینه های حج که فرقی نکرده. یکی می گه نوشابه های اینجا یعنی مکه ۴۰ سال پیش یه ریال بوده، الان هم یه ریاله در حالی که پارسال اینجوری نبود و ظاهرا علائم تورم توی عربستان هم خودش رو توی قیمت نوشابه های یه ریالی نشون داده و دو ریال شده.

توی این صحبت ها یاد سفارش اون عزیز افتادم که می گفت «به فکر هتل و استراحت و خوردن نباشید. غصه نخورید که این همه پول برای هتل و غذا هزینه می شه و چون پول دادیم باید به صورت کامل استفاده کنیم. بلکه استفاده معنوی از همه اینا بالاتره. چرا؟ چون فقط یه بار در طول عمر امکان چنین سفری بوجود می یاد.»

اخبار مرتبط

سرخط اخبار فرهنگ

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha