۶۶ درصد مراتع مهدیشهر دچار فقر ناشی از خشکسالی است

سمنان- ایرنا- رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهدیشهر گفت: حدود ۶۶ درصد از مراتع این شهرستان به علت خشکسالی در وضعیت فقیر قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حیدر واحد مطلق روز شنبه به رسانه ها گفت: به خاطر وضعیت خشکسالی کاهش ۳۰ تنی تولید علوفه مرتعی در شهرستان مهدیشهر پیش‌بینی می‌شود.

وی گفت: بر اثر بروز و استمرار خشکسالی، گیاهان مرتعی حتی گیاهانی که سازگاری بالایی نسبت به خشکسالی دارند، در معرض آسیب جدی قرار گرفته‌اند و تولیدات این مراتع بسیار کاهش یافته است.

وی با بیان این که مراتع بیش از ۶۵ درصد سطح شهرستان مهدیشهر را تشکیل می‌دهد، ابراز داشت: معیشت بیش از  ۵۰۰ خانوار بهره‌بردار شامل ۲۰۰ هزار خانوار عشایری به عرصه‌های مرتعی وابسته است و این در حالی است که حدود ۶۶ درصد از مراتع شهرستان به علت خشکسالی دارای وضعیت فقیر است و بهره‌برداری‌های غیر اصولی نیز در این عرصه‌ها موجب تشدید تخریب و بروز مسائل و مشکلات بیشتری در حفظ منابع پایه آب و خاک کشور و تسریع رخداد بیابان‌زایی می‌شود.

واحد مطلق افزود: استمرار خشکسالی در نهایت منجر به کاهش ظرفیت علوفه مرتعی مورد نیاز دام و نیز گیاهان خوش‌خوراک و همچنین جایگزین شدن آن توسط گیاهان مهاجم، هجوم آفات و امراض می‌شود که به سلامت مرتع و دام زیان وارد می‌کند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهدیشهر، کاهش وزن دام، کاهش تولیدات دامی، کاهش میزان زاد و ولد، حساس شدن دام‌ها به بیماری، خطر نابودی دام‌های داشتی، افزایش سقط جنین و از بین رفتن ذخایر مهم و راهبرد ژنتیکی دامی کشور، کاهش و نیز کمبود منابع شرب دام و پراکنش نامناسب دام در سطح مرتع و بهره‌برداری نامناسب از مرتع را از مهمترین اثرات خشکسالی بر روی دام‌ها برشمرد.

وی بر اختصاص اعتبارات برای حفاظت از منابع محیطی پایه مانند آب و خاک و حمایت از تولید دام در شرایط خشکسالی تأکید کرد و گفت: به منظور اجرایی کردن سیاست‌های کاهش اثرات خشکسالی در زمینه توزیع علوفه، تغذیه متمرکز با تعلیف دستی با جیره نگهداری و یا تولیدی و مصرف مواد مکمل با توجه به گران‌بودن نهاده‌های دامی، تغییر ترکیب گله و کوچک کردن گله از طریق طرح‌های حمایتی خروج دام از مرتع و انتقال دام، مدیریت چرا، تأمین و توزیع آب و یارانه خرید علوفه و انتقال آب، کنترل ظرفیت مرتع، اعمال قرق‌های ۲ یا سه ساله مرتع در مناطق تحت تأثیر خشکسالی شدید، احداث و تجهیز اتراقگاه‌ها و ایستگاه‌های انتظار و نگهداری دام‌ها، ارایه خدمات بهداشت و سلامت دام، اجرای عملیات اصلاح و احیای مراتع در حین خشکسالی، ذخیره نزولات با جمع آوری آب باران، احداث آبشخور و آب انبار به اعتبارات کافی و به موقع نیاز است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مهدیشهر خاطرنشان کرد که وقوع پدیده خشکسالی علاوه بر خسارت‌های مستقیم، خسارت‌های زیادی را در زمینه افزایش ضریب سیل‌خیزی حوضه‌های آبخیز، فرسایش خاک، کاهش سفره آب‌های زیرزمینی، فرسایش بادی به دنبال خواهد داشت که در نهایت موجب بروز مسائل اقتصادی و حتی فرهنگی می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha