۲۳ آذر ۱۴۰۳، ۹:۲۲
کد خبر: 85686613
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

محروم از آغوش خانواده و محکوم به زندگی موسسه‌ای
کودک محروم از آغوش خانواده و محکوم به زندگی در موسسه‌های زیر نظر بهزیستی

سمنان - ایرنا - کودکان بالای پنج سال به ویژه پسران و بچه‌های دارای معلولیت و بیماری جسمی، محکوم به زندگی در موسسه‌های زیر نظر بهزیستی هستند، چرا که خانواده‌های متقاضی فرزندخواندگی حاضر به پذیرش آنها نیستند؛ آغوشی که می‌توانست بدون قید و شرط به روی این فرزندان نیز گشوده شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، فرزندخواندگی راهکاری برای حمایت از کودکان بی‌سرپرست شناخته می‌شود، اما خانواده بیشتر رغبت به فرزندخواندگی کودکان زیر ۶ سال و به ویژه دختر با شرایط جسمی سالم هستند.

در این بین کودکانی در مراکز زیر پوشش بهزیستی نگهداری می‌شوند که دوران شیرین کودکی را با قلبی تشنه از مهر و محبت پدر و مادر سپری می‌کنند که یا سن بالای پنج سال دارند و یا دارای بیماری جسمی و معلولیت هستند. خانواده‌های مراجعه‌کننده کمتر رغبت به پذیرش فرزندخواندگی این فرزندان دارند.

کودکانی که هر مراجعه‌کننده‌ به مرکز نگهداری زیر پوشش بهزیستی را با نام پدر و مادر صدا می‌زنند و تشنه آغوش گرم هستند، می‌گویند «مادر و پدر داشتن خیلی حس خوبی دارد، یعنی ممکن است خدای مهربان صدای ما را بشنود و ما هم صاحب پدر و مادر شویم.»

اما جای تاسف اینجاست که برخی زوج‌ها در مهرورزی به کودکان فاقد والدین، سلیقه‌ای ورود می‌کنند و بیشتر خانواده‌ها برای فرزندخواندگی، متقاضی کودکان زیر پنج سال و سالم هستند؛ در حالی که کودکان و نوجوانان بالای پنج سال سالم و یا زیر پنج سالِ نیازمند درمان یا دارای مشکلات خاص نیز کم نیستند.

فرزندخواندگی فقط برای فرزنددارشدن نیست

به نظر می‌آید جامعه نیازمند یک اصلاح در نگاه فرهنگی است، تا خانواده‌ها بدانند فرزندخواندگی فقط برای جبران ناباروری و فرزنددار شدن آنان نیست، چه بسا ممکن است خداوند به خانواده‌ای نوزادی هدیه دهد که دچار بیماری مادرزادی، ژنتیکی و معلولیت باشد.

انتظار می‌رود با فرهنگ‌سازی، به جایی برسیم که خانواده‌ها از گلستان گل گلچینی نکنند و تمام بچه‌هایی را که در بهزیستی نگهداری می‌شوند، به یک چشم ببینند.

اما بهزیستی بیکار ننشست و برای تعبیر رویای داشتن پدر و مادر برای فرزندان دارای بیماری و یا سن بیش از پنج سال و دوره نوجوانی طرح «خانواده میزبان» را اجرایی کرده است.

محروم از آغوش خانواده و محکوم به زندگی موسسه‌ای
کودک محروم از خانواده و زیر پوشش بهزیستی

طرحی برای ساماندهی فرزندان بهزیستی بدون تعهد برای خانواده‌ها

بهزیستی با اجرای طرح «خانواده میزبان» پایان دادن به زندگی موسسه‌ای کودکان در مراکز نگهداری زیر پوشش این نهاد حمایتی را دنبال می‌کند، تا این کودکان کمتر فراق پدر و مادر را حس کنند. بدون اینکه هویتشان تغییر کند، در خانواده‌ای میزبان مهمان شوند و پس از گذشت مدتی، اگر خانواده میزبان مایل بود و شرایط فرزندخواندگی را داشت، آنها را به فرزندی قبول کند.

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی سمنان روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: تقاضا برای فرزندخواندگی دختران زیر پنج سال، سالم و شیرخوار بیش از ظرفیت است. این در حالی است که در مراکز نگهداری، کودکان بیمار، دارای معلولیت و کودکان بالای پنج سالِ پسر زندگی می‌کنند که خانواده‌ها کمتر رغبت به فرزندخواندگی آنان دارند.

ساره امیرجان بیان کرد: مهمترین دلایل قرار گرفتن متقاضیان در فهرست انتظار و طولانی شدن فرایند فرزندخواندگی، شرایط داشتن تعداد معدودی از کودکان و نوجوانان مقیم در خانه‌های نگهداری، افزایش تعداد متقاضیان فرزندخواندگی و فقدان تناسب آمار فرزندان قابل واگذاری نسبت به درخواست‌های ارائه شده به ویژه در گروه سنی زیر پنج سال، شیرخوار و با جنسیت دختر است.

وی تاکید کرد: تشکیل پرونده درخواست فرزندخواندگی به معنای اهدای فرزند نیست و برای یک فرزند چند والد بررسی و مناسب‌ترین والدین بر اساس امتیازها و شاخص‌ها انتخاب می‌شوند. اکنون ترویج طرح «خانواده میزبان» برای کودکان دارای بیماری و معلولیت و کودکان بالای پنج سال در اولویت بهزیستی است.

به مشارکت گرفتن خانواده‌ها با رویکرد موسسه‌زدایی

معاون اداره‌کل بهزیستی سمنان اظهار کرد: طبق آیین نامه‌های اجرایی ماده ۲۲ و ۳۶ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست در سال ۱۳۹۲ سازمان بهزیستی متولی حمایت و نگهداری از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست است. با توجه به دستاوردهای علمی و تجربی موجود، خدمات اجتماعی خود را با رویکرد موسسه‌زدایی و در راستای تقویت مشارکت خانواده در مراحل مختلف برنامه ریزی و اجرا می‌کند.

امیرجان در تعریف فرزندخواندگی گفت: فرایندی که در آن رابطه والد- فرزندی به صورت قانونی، عاطفی و اجتماعی بین کودک یا نوجوان بی‌سرپرست و بدسرپرست با زوج‌های بدون فرزند، زن و دختر بدون شوهر و یا زوجین دارای فرزند مطابق با حکم دادگاه صالح و مطابق با قانون حمایت از کودکان در قالب احکام حقوقی قیم، امین موقت، فرزندخوانده و یا طرح مهمان شدن فرزندان در خانواده برقرار می‌شود را فرزندخواندگی می‌نامند.

محروم از آغوش خانواده و محکوم به زندگی موسسه‌ای

معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی سمنان درباره مهمان شدن فرزندان بهزیستی در خانواده گفت: هویت کودک در طرح «خانواده میزبان» تغییر نمی‌کند و زندگی کودک در محیط خانواده جایگزین زندگی در مراکز و موسسه‌های نگهداری زیر پوشش بهزیستی می‌شود. بعد از گذشت زمان، این امکان وجود دارد که به درخواست خانواده میزبان، شرایط فرزندخواندگی نیز بررسی شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ۲۹ هزار و ۲۹۸ نفر تحت پوشش اداره‌کل بهزیستی سمنان هستند.

سمنان که به «دارالمرحمه» معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

استان سمنان بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha