۴ شهریور ۱۴۰۱، ۸:۳۰
کد خبرنگار: 1452
کد خبر: 84865717
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چشمه صلوات؛ شیرینی کام مردم در روزهای تلخ کم آبی همدان + فیلم

همدان- ایرنا- چشمه صلوات به عنوان یکی از پرآب‌ترین چشمه سارهای رشته کوه الوند این روزها در اوج کم آبی همدان، کام مردم این دیار را شیرین کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، چشمه صلوات انشعابی از چشمه پونه در مسیر تاریک‌دره محسوب می شود که ۱۰ سال است عده‌ای خیر با لوله کشی به طول ۳۰۰ متر آن را کنار محور گنجنامه ایجاد کرده‌اند.

چشمه صلوات سال ۹۱ توسط عده‌ای خیر زیست محیطی ایجاد شد و هم اکنون با نصب هفت شیر زمینه مناسب برای استفاده عموم شهروندان از این آب گوارا فراهم شده، امکانی که همواره در شرایط عادی نیز شاهد حضور مردم برای استفاده از این آب برای شرب و  مصرف در منازل است.

نمونه برداری‌های انجام شده نشان می‌دهد که تنها آب ۲ چشمه در جاده گردشگری همدان به تویسرکان حد فاصل گنجنامه تا پیست تاریک دره قابل آشامیدن است که یکی از آن‌ها چشمه صلوات است و مسوولان مرکز بهداشت استان همدان نیز آنرا تایید کرده‌اند.

الوند، کوه هزار چشمه

علی بیات کوهنورد با سابقه و از فعالان گردشگری کوهستان همدان در این باره می‌گوید: کوهستان الوند رشته کوهی منفرد در غرب کشور و با ۷۰ کیلومتر خط الراس به موازات زاگرس میانی در همدان واقع شده که به کوه هزار چشمه معروف است.

وی افزود: در تاریخ کوهستان الوند به این نکته اشاره شده که بیش از ۲۴ هزار چشمه را داراست و اگر الوند نبود هیچ وقت دیار هگمتانه شکل نمی‌گرفت.

به گفته بیات، الوند نمونه کامل ژرف‌ سنگ‌ها (باتولیت‌ها) با نفوذ در پوسته سنگ‌های اطراف، خود را دگرگون کرده که به آن هاله دگرگونی گفته می‌ شود و این دگرگونی سنگ‌ها در اطراف ژرف‌ سنگ الوند به شعاع هفت کیلومتر وجود دارد و براین اساس اجازه نفوذ آب به عمق را نمی‌دهند و این آب‌ها در سطح جاری می‌شود.

مسوول گروه جهادی مطالبه گری صیانت از کوهستان همدان خاطرنشان کرد: حتی در بلندترین نقطه الوند مثل یخچال، دائم برف، قزل ارسلان و خیلی نقاط پوشش گیاهی داریم و در ۱۵۰ متری قله هم حتی چشمه‌ای به نام بهشت آب وجود دارد که نشان از ویژگی منحصر به فرد ارتفاعات کوهستانی الوند است.

حتی در بلندترین نقطه الوند مثل یخچال، دائم برف، قزل ارسلان و خیلی نقاط پوشش گیاهی داریم و در ۱۵۰ متری قله هم حتی چشمه‌ای به نام بهشت آب وجود دارد که نشان از ویژگی منحصر به فرد ارتفاعات کوهستان الوند است.

این کوهنورد اظهار داشت: چشمه صلوات از چشمه پونه در منطقه تاریک‌دره در ابتدای دهه ۹۰ توسط عده‌ای که نیت خیرخواهانه داشتند، ایجاد شد هر چند در آن موقع مخالفت‌هایی وجود داشت چراکه برخی اقدام به شستشوی خودرو با مواد شوینده دراین محل می‌کردند.

بیات گفت: این چشمه مانند سایر چشمه‌ها در روزهایی که همدان با مشکل کم آبی مواجه شده، نقش خود را برای تامین آب مردم بیش از گذشته نشان می‌دهد.

خشکسالی‌ها ناشی از دستکاری چشمه سارها

این کوهنورد و فعال زیست محیطی اظهار داشت: همدان در دهه اخیر با خشکسالی مواجه شده که در نتیجه آن طبیعت نیز دستکاری شد، به عنوان مثال دهه ۹۰ در محدوده چشمه ملک توسط اهالی دیوین با بیل مکانیکی کانال‌هایی ایجاد شد تا به جای اینکه آب وارد دره گوساله شده و پوشش گیاهی منطقه را سیراب کند، آب به دره هدایت شود.

وی افزود: در سایر فصول سال که آب به میزان کافی در سطح شهر وجود دارد، برخی باز هم به این چشمه آمده و آب چشمه را با استفاده از ظرف برای شرب می برند.

وی با اشاره به اینکه باید قدردان طبیعت منطقه و چشمه‌های الوند باشیم، گفت: الوند سرشار از پوشش گیاهی و چشمه زلال است و انتظار می‌رود مسوولان اجرایی توجه جدی به حفظ و نگهداری این طبیعت بکر داشته باشند.

بیات: الوند سرشار از پوشش گیاهی و چشمه آب‌های زلال است و انتظار می‌رود مسوولان اجرایی توجه جدی به حفظ و نگهداری این طبیعت بکر داشته باشند.

این کوهنورد خاطرنشان کرد: ساخت و سازها در منطقه گنجنامه باعث می‌شود تا چشمه‌ها از بین برود یا مسیر آن انحصاری شود و همین مساله منجر به این می‌شود که آب به باغات فخرآباد نرسد و پوشش گیاهی از بین برود و جانوران منطقه را ترک کنند.

چشمه صلوات؛ شیرینی کام مردم در روزهای تلخ کم آبی همدان

چشمه صلوات، کام شیرین مردمان بی‌آب

در روزهای اخیر مسیر گنجنامه به تاریک‌دره برای بهره مندی از آب گوار و زلال چشمه صلوات پرتردد شده و روزانه صدها نفر از شهروندان برای استفاده از آب این چشمه به این محل می آیند.

چشمه‌ای که در روزهای اخیر بازهم شاهد تخریب لوله متصل از چشمه پونه به پایین بودیم و توسط خیرین بازسازی و مرمت شد تا شهروندان همچنان از این نعمت بهره مند شوند.

به گفته خیرین فعال در این منطقه کوهستانی، روزانه بیش از ۳۰۰ نفر با استفاده از خودرو مسیر گنجنامه تا چشمه صلوات را طی کرده و نسبت به انتقال آب برای مصرف شخصی اقدام می‌کنند.

چشمه‌ای که این روزها ناجی کم آبی مردم همدان شده و استقبال پرشماری را شاهد است.

چشمه آب صلوات در حاشیه مسیر کوهستانی گنجنامه همدان به تویسرکان واقع شده است، مسیری گردشگری و زیبا که در زمستان ها به واسطه بارش سنگین برف، مسدود می شود و تردد در این محور(از محدوده پیست اسکی و ابتدای گردنه) تنها در فصول بهار، تابستان و نیمه اول پاییز انجام می شود. 

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha