به گزارش خبرنگار ایرنا سفر علی اکبر محرابیان وزیر نیرو با هدف رایزنی پیرامون مسائل حق آبه رودخانه هیرمند براساس معاهده ۱۳۵۱ و همکاریهای دو کشوردوست و برادر افغانستان و ایران در زمینه صنعت برق به افغانستان صورت گرفته و در روز نخست با سرپرست وزارت آب و انرژی و سرپرست وزارت خارجه هیات حاکمه افغانستان دیدار داشت، دیدار با معاون اول هیات حاکمه یکی از برنامه های سفر وزیر نیرو به این کشور محسوب میشود.
سفر وزیر نیرو برای ساکنان منطقه سیستان امید بخش و حیاتی است، مطرح شدن مطالبه دیرینه مردم برای ایجاد شرایط زیست مطلوب در منطقه استراتژیک سیستان از زبان شخص رییسجمهوری که به فرموده رهبر معظم انقلاب تنگه احد جمهوری اسلامی ایران است و ترتیب اثر دادن توسط وزاری مربوطه امید تازهای در میان آحاد مردم منطقه ایجاد کرده است.
از دیرباز حیات سیستان با رودخانه هیرمند پیوند ناگسستنی داشته و دارد، بسیاری از پژوهشگران به دنبال طرحی برای سیستان بدون هیرمند بوده و هستند اما تا کنون توفیقی حاصل نشده است، شرایط اقلیمی منطقه بویژه تاثیر مرطوب سازی و احیای اراضی تالاب بین المللی هامون از آورد رودخانه هیرمند نقش بسزایی در مهار ریزگردها دارد، بنابراین در صورت تامین آب آشامیدنی، برای مهار ریزگردها، اشتغال ۵۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی و حفظ جمعیت در منطقه گرفتن حق آبه هیرمند بسیار ضروریست، از همین روی سفر وزیر نیرو به کابل برای منطقه بسیار حیاتی و سرنوشت ساز است.
حسن کاظمی قمی نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان پانزدهم مرداد در توئیتی نوشت: با تعامل مستمر دیپلماتیک و بهرهگیری از ظرفیت دیپلماسی عمومی و هماهنگی میان دستگاهی در سطح ملی، امروز شنبه ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ آب رهاسازی شده از سمت افغانستان وارد چاهنیمههای سیستان شد. رایزنیها جهت تداوم و تثبیت جریان پایدار آب ادامه خواهد داشت.
مطابق دادهها در صورت تغییر الگوی کشت از فضای باز به کشت گلخانهای در منطقه سیستان، ۸۲۰ میلیون متر مکعب در سال کفاف آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت سیستان را خواهد داد و حتی از میزان آب باقی مانده میتوان برای احیای مراتع و اراضی دشت سیستان و تثبیت گرد و غبار بهره برد.
در کنار کشت گلخانهای مدرن، بسته اشتغال دولت سیزدهم ویژه سیستان با برآورد مالی هشت هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال برای اشتغال ۳۹ هزار نفر در حوزه مشاغل خرد، روستایی و عشایری نقش بسزایی در ماندگاری جمعیت در منطقه و اشاعه امید در میان اهالی ایفا میکند.
به جرات میتوان گفت تحقق اخبار امید بخش اخیر موجب کند شدن روند مهاجرت از منطقه شده و آمار مهاجرت را به صفر نزدیک خواهد کرد و حتی به مهاجرت معکوس نیز منجر می شود.
نظر شما