آثار باستانی بقایای بودای بامیان، در آشوب‌های افغانستان به سرقت رفته است

تهران- ایرنا- آثار باستانی که از بقایای دو بودای تخریب شده توسط طالبان به دست آمده بود، با بازگشت این گروه به قدرت، به سرقت رفته است .

به گزارش ایرنا به نقل از کیودو، بنا به گفته افراد محلی، آثار یکی از دو مجسمه بودا که در سال ۲۰۰۱ توسط طالبان در سایت تاریخی بامیان در مرکز افغانستان تخریب شد، بلافاصله پس از بازگشت این گروه، به قدرت در ماه اوت گذشته (مرداد ۱۴۰۰)، از انبار به سرقت رفت.

سوترا (یک متن مقدس بودایی) و کیسه باستانی آن از جنس کنف (گونی)، دزدیده شده که در انبار یک تیم باستان شناسی آلمانی در بامیان نگهداری می شد، گمان می رود از اکتشافات درجه یک باشد که می تواند ابهامات تاریخی سنگ نوشته و کتیبه‌های بودای بزرگ قرن ششم، در سایت میراث جهانی یونسکو را روشن کند.

«تاکاشی ایریساوا»، کارشناس فرهنگ بودایی و رئیس دانشگاه ریوکوکو در کیوتو، در غرب ژاپن، می‌گوید: اقلام تاریخی بسیار گرانبهایی که به ما می‌گوید مردم در زمان خلق بوداهای بزرگ چه نوع تفکری داشتند، گم شده‌اند، این یک فاجعه ویرانگر است.

در سال ۲۰۰۱، زمانی که طالبان قبلاً در قدرت بودند، بر اساس تفسیری افراطی از اسلام مبنی بر حرام بودن بت پرستی، دو مجسمه ارزشمند بودا در بامیان را منفجر کردند.

آثار باستانی بقایای بودای بامیان، در آشوب‌های افغانستان به سرقت رفته است
تنها تصویر موجود از سوترای بودای بامیان

سوترا و گونی کنفی آن توسط یک گروه باستان‌شناسی آلمانی بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸ کشف شد.

سوترا در آثار باقی مانده از بودای شرقی، پیدا شد. این متن با خطی که در قرن ششم تا هفتم استفاده می شد نوشته شده است و گمان می رود داخل مجسمه نگهداری می شده است، چون کیسه کنفی آن در دست راست مجسمه پیدا شد.

طالبان در ۱۵ اوت، پایتخت کابل را به تصرف خود درآورد. بنا به گفته افراد حاضر، آثار باستانی روز بعد پس از نفوذ فردی به داخل انبار باستان شناسان به سرقت رفت.

سرهای حفاری شده بودا و سایر اشیاء از انبار یک تیم باستان شناسی فرانسوی در زمان تسلط طالبان به غنیمت گرفته شد. این انبار آثار ارزشمندی نگهداری می کرد که در نزدیکی بودای شرقی، کاوش شده بود.

در سایت بامیان، یک مرکز فرهنگی که به عنوان یک موزه در حال ساخت است، روی تپه‌ای مشرف به جایی که دو مجسمه غول‌پیکر در گذشته بودند و ساخت ساختمان اصلی آن قبلاً تکمیل شده است.

یک مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان از دست دادن این آثار گرانبها را تاسف آور خواند و گفت که این آثار قرار بود اصلی ترین جاذبه گردشگری این موزه باشند.

در سال ۲۰۰۳، مناظر فرهنگی و بقایای باستانی دره بامیان به طور همزمان در فهرست میراث جهانی یونسکو و فهرست میراث جهانی در خطر ثبت شد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha