۲۰ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۰۱
کد خبر: 82938658
T T
۰ نفر

تنهایی ترامپ در كانادا

۲۰ خرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۰۱
کد خبر: 82938658
تنهایی ترامپ در كانادا

تهران - ایرنا - نشست سران«G7» (هفت كشوربرتر اقتصادی-صنعتی) در كبك كانادا كه دیروز(شنبه)پایان یافت، نشان داد رئیس جمهوری آمریكا پس از تجربه انزوای جهانی ناشی از لغو برجام، برای دیگر تكروی های بین المللی خود نیز در جمع رهبران آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و كانادا تنها مانده است.

به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ اردیبهشت ماه امسال با اعلام افزایش 25 درصدی تعرفه واردات فولاد و 10 درصدی آلومینیوم بر این كشور از تمامی كشورها از جمله 28 كشور عضو اتحادیه اروپا و كانادا متحدان سنتی سیاسی-اقتصادی آمریكا و همچنین مكزیك با موجی از انتقادها و تصمیم های متقابل مواجه شد.
اتحادیه اروپا در نخستین اقدام از واشنگتن به سازمان تجارت جهانی شكایت كرد و سپس از برنامه اقدام متقابل وضع تعرفه های مشابه بر واردات كالاهای ساخت آمریكا خبر داد.
این موضوع به نزاع تجاری شدیدی میان آمریكا ومتحدانش تبدیل و ازآن به عنوان مقدمه ای بر آغاز «جنگ جهانی تجاری» نام برده شد كه بر اجلاس دو روزه جی 7یا گروه 7 نیز سایه سنگینی انداخت و تقریبا به شكست كشاند.
كانادا میزبان این نشست كه نزدیك ترین متحد آمریكا به شمار می رود نیز باكنار گذاشتن ملاحظات سیاسی یا دیپلماتیك همزمان با اجلاس سران نسبت به توییتر ترامپ علیه نخست وزیر این كشور واكنش نشان داد.
دفتر «جاستین ترودو» نخست وزیر كانادا با صدور بیانیه‌ای توئیتری، به اظهارات اهانت آمیز رئیس جمهوری آمریكا در نشست واكنش نشان داد.
ترامپ شامگاه شنبه با انتقاد از اظهارات نخست وزیر كانادا، امضای خود را از بیانیه مشترك نشست سران جی 7 پس گرفت.
رئیس جمهوری آمریكا درصفحه توئیتر خود نوشت: نخست وزیر كانادا كه در دیدارها، بسیار آرام و مطیع بود تا آنجا (كبك) را ترك كردم، گفت «تعرفه‌های واشنگتن توهین‌آمیز است» و «زیر بار نخواهد رفت». بسیار ضعیف و فریبكارانه. تعرفه‌های ما نتیجه تعرفه‌های 270 درصدی اوتاوا بر محصولات لبنی آمریكا است!
در بیانیه دفتر ترودو در واكنش به نوشته ترامپ آمده است: نخست وزیر مطلبی نگفته كه پیش از این در گفت وگوهای علنی و غیرعلنی با رئیس جمهوری آمریكا مطرح نكرده باشد.
از سوی دیگر در بیانیه هشت صفحه ای سران گروه هفت هم كه اعلام شد رئیس جمهوری آمریكا آن راامضا كرده،ازسیاست‌های تجاری« حمایت‌ گرایانه» انتقاد شده بود و این موضوع می تواند اشاره ای به تصمیم افزایش تعرفه ها توسط واشنگتن باشد.
نخست وزیر كانادا نیز همزمان با برگزاری نشست سران گروه هفت گفت كه به ترامپ هشدار داده از یكم ژوئیه (10 تیر) در اقدامی تلافی جویانه، تعرفه‌هایی سنگین روی كالاهای آمریكایی وضع خواهد كرد.
در تداوم این رویدادها و تقابل ها، رئیس جمهوری آمریكا هم تاكید كرد امضا و حمایت خود را از بیانیه نشست سران «جی هفت» پس گرفته است.
ترامپ در توئیتر خود نوشت: برمبنای اظهارات خلاف واقع نخست وزیر كانادا در كنفرانس خبری و تصمیم این كشور بر وضع تعرفه‌های سنگین برای كشاورزان، كارگران و شركت‌های آمریكایی، دستور دادم از بیانیه مشترك حمایت نكنند.
ترامپ همچنین در اشاره‌ای تلویحی به شركت‌های آلمانی، نوشت كه واشنگتن اعمال تعرفه روی آن دسته از خودروسازهایی را بررسی می‌كند كه «بازار آمریكا را اشباع كرده‌اند».
وی همچنین در این نشست به تهدید آشكار برافروختن جنگ اقتصادی علیه اتحادیه اروپا و همچنین كانادا روی آورد و گفت كه در صورت منصفانه رفتار كردن جامعه جهانی با واشنگتن، وی نیز خواستار جهانی عاری از تعرفه است.
ترامپ افزود: از كشورهای دیگر انتظار داریم بازاری عادلانه برای كالاهای آمریكایی مهیا كنند، ضمن اینكه هر اقدام لازم را برای حمایت از صنعت و كارگران مورد اجحاف قرار گرفته كه شمار آنان نیز بسیار است، اتخاذ می كنیم.
رئیس جمهوری آمریكا همچنین هشدار داد كه در صورت متوقف نشدن این رفتارهای نامنصفانه، واشنگتن روابط تجاری را با دیگر كشورهای صنعتی قطع می كند و اگر آنها مقابله به مثل كنند، مرتكب اشتباه می شوند.
ناكامی دیگر ترامپ در نشست كبك مربوط به رد پیشنهاد وی می شود كه بار دیگر خواستار بازگشت روسیه به گروه هفت شد و گفت: تصور می كنم بازگشت مسكو یك سرمایه است.
وی حضور دوباره روسیه و تشكیل گروه هشت را برای همه اعضای این گروه مثبت ارزیابی كرد و افزود: ما خواستار برقراری صلح در جهان هستیم و در پی مسابقه نیستیم.
اما پیشنهاد ترامپ برای بازگرداندن روسیه به گروه كشورهای صنعتی، از سوی دیگر اعضای اروپایی گروه 7 شامل انگلیس، فرانسه و آلمان چندان مورد استقبال قرار نگرفت.
این خواسته تاكیدی ترامپ حتی توسط روسیه مورد بی توجهی كامل قرار گرفته و سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه این كشور نیز دیروز(شنبه) گفت كه از همكاری با گروه بزرگ تر جی 20 كاملا خرسندیم و مسكو هرگز خواستار بازگشت به جی 7 نشده است.
پس از جدایی شبه جزیره كریمه در كناره دریای سیاه از اوكراین و انضمام به روسیه براساس نتایج یك همه پرسی از ساكنان آن در سال 2014، این كشور از جی هشت اخراج شد و گروه نیز به جی 7 تغییر نام داد.
اختلاف دیگر جامعه جهانی به ویژه اتحادیه اروپا با ترامپ بر سر خروج این كشور از توافق هسته ای با ایران (برجام) به شمار می رود كه آمریكا با نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل این اقدام را انجام داد.
افزون برمخالفت های قاطع فدریكا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا باتصمیم ضدبرجامی 18 اردیبهشت ماه ترامپ، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه چهار كشور دارنده امتیاز وتو در شورای امنیت همراه آلمان طرف های مذاكره هسته ای با ایران این اقدام رئیس جمهوری آمریكا را مغایر قوانین بین المللی و تعهدات الزام آور این كشور دانستند.
از سوی دیگر همزمان با انزوای رئیس جمهوری آمریكا در نشست جی هفت، انتقادها از ترامپ در اجلاس سران سازمان همكاری شانگهای با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در چیندائو چین مطرح شد.
ولادیمیر پوتین امروز (یكشنبه) در این اجلاس گفت: ما تمام تعهدات خود را در مورد برجام اجرا خواهیم كرد و از كشورهای دیگر نیز می خواهیم به تعهدات خود پایبند باشند.

** ارزیابی:
با توجه به اینكه ترامپ پس از اوج گیری تعارض های آمریكا با متحدان سنتی این كشور امضای خود را از بیانیه پایانی اجلاس جی هفت به صورت نامعمول و فقط با یك یادداشت كوتاه پس گرفت، انتظار می رود اختلاف ها بیشتر شود، زیرا اتحادیه اروپا و كانادا بر مواضع خود علیه تعرفه های واشنگتن همچنان ایستادگی می كنند و از سوی دیگر نیز كاخ سفید همچنان هشدار می دهد، سیاست های حمایت از اقتصاد ملی ادامه خواهد یافت كه در تعارض با مقررات سازمان تجارت جهانی و بازار رقابتی است.
از: هادی مولوی نیا - خبرنگار ایرنا
اروپام 1516*1590

سرخط اخبار جهان