به گزارش خبرنگار ایرنا، شهید رضا کاتبی فرزند علی اصغر، اولین روز فروردین ۱۳۴۵ در یک خانواده مذهبی در روستای فیروزآباد تهران دیده به جهان گشود. مراحل ابتدایی تحصیلش را تا کلاس ششم ابتدایی در شهر ری به پایان رساند.
شروع مبارزات مردم برای انقلاب، علاقه به اسلام و انقلاب در او باعث واردشدنش به میدان مبارزه با رژیم طاغوت شد و پس از پیروزی انقلاب وارد عرصه خدمت در بسیج شد. حدود ۳۷ ماه خدمت کرد و سپس به استخدام رسمی سپاه پاسداران درآمد.
شهید کاتبی همراه با خانواده از سال ۱۳۶۲ در گرمسار ساکن شدند. او با عضویت در لشکر ۲۷ رسولالله تهران، راهی جبهه شد و حدود ۱۵ ماه و هشت روز هم در جبههها حضور فعال داشت.
به خواب راحت در زمان مرخصی راضی نبود
مادر شهید در خاطره ای از او نقل می کند: سال ۱۳۵۹ بود که جنگ تحمیلی شروع شد و ۲ سال بعد یعنی در سال ۱۳۶۱ شهید رضا کاتبی با اجازه پدر عازم جبهه جنگ شد. مدتی بود که خدمت وی شروع شده بود تا سال ۱۳۶۴ این عزیز گرانقدر در جبهه جنگ مشغول خدمت بود تا اینکه شهید شد.
اواخر سال ۱۳۶۳ هنگامی که رضا به مرخصی آمده بود، شب موقع خواب رسید و روی زمین خوابید. من به او گفتم: «مادرجان رضا چرا روی زمین خوابیدی؟» گفت: «مادر دوستان من در جبهه روی خاک و سنگ می خوابند، اگر من در اینجا روی تشک با راحتی بخوابم در پیش آنها شرمنده میشوم؛ پس بهتر است این جا هم روی زمین بخوابم تا وقتی که به جبهه رفتم وجدانم ناراحت نباشد و آنجا هم بتوانم به راحتی بخوابم.»
در آن زمان دوستی داشت که با او بسیار صمیمی بود که حاج عطا میرمحمدی نام داشت. در این مدت چندسال همیشه با او بود و هیچگاه از هم جدا نمی شدند مگر اینکه به مرخصی می رفت.
روزی به او گفتم: «رضا جان مادر چرا هر وقت عکس می اندازی با حاج عطا عکس می اندازی. وقتی این حرف را زدم ناراحت شد.» گفتم: «مادر جان ناراحت شدن ندارد؛ یکبار یک عکس تکی بگیر که من آن را به عنوان یادگاری داشته باشم که فقط خودت باشی.» جواب داد: «مادر من هیچ گاه از حاج عطا جدا نمی شوم. در ضمن خون من رنگین تر از خون حاج عطا نیست.» بعد از این حرفها وقتی که به جبهه رفت دیگر به مرخصی نیامد تا اینکه سال ۱۳۶۴ خبر شهادت وی را برایمان آوردند.
تأکید به اقامه نماز جماعت و گرامیداشت روز عاشورا
گزیدهای از توصیه های شهید: این بنده حقیر، رضا کاتبی مستقر در پادگان دوکوهه، پیامم به امت حزبالله این است که نماز جمعه و جماعت را به هیچ وجه ترک نکنید؛ مسجدها را پُر کنید؛ عاشورا را هر چه باشکوهتر برگزار کنید. از برادرانی که زنده خواهند ماند، آن هم بعد از عملیات، خواهشمندم که این عاشوراهای آینده را به یاد شهدا زنده نگه دارید؛ به یاد شهیدانی که سال گذشته عاشورا بودند و «حسینحسین» میگفتند باشید. یادتان نرود مراسم امسال را هم هرچه باشکوهتر برگزار کنید.
سر انجام ۲۷ بهمن سال ۱۳۶۴ در عملیات والفجر هشت، منطقه فاو عراق، با برخورد ترکش به بدن شهید شد و پیکر پاکش در گلزار شهدای گرمسار آرام گرفت.
نقش رزمندگان استان سمنان در دوران دفاع مقدس
به گزارش خبرنگار ایرنا، دوران هشت ساله دفاع مقدس برگ افتخاری در دفتر غیرت و مردانگی ایرانیان رقم زد، مردم استان سمنان با اعزام تعداد قابل توجه رزمندگان به این نبرد، جزو سه استان برتر در تقدیم بیشترین تعداد شهید در کشور است؛ مدالی که از هر رنگی بالاتر و آرمانی جاودان را یادآور است.
رزمندگان سلحشور و دلیر ایران اسلامی طی هشت سال دفاع مقدس بیش از ۱۰۰ عملیات محدود نیمهگسترده و گسترده انجام دادند و با مدیریت تحسینبرانگیز نظامی و پرورش قوای رزمی توانستند با قاطعیت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.
نیروهای اعزامی از استان سمنان نیز در ۵۵ عملیات شامل ۲۴ عملیات توسط سپاه و بسیج، ۱۱۰ عملیات توسط لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار ارتش و ۲۰ عملیات توسط جهادسازندگی، شرکت و نقش فعال و اثرگذاری را ایفا کردند.
جمعیت استان سمنان در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۸۹ هزار و ۴۶۰ نفر و کمتر از یک درصد از جمعیت کشور بود که با توجه به جمعیت آن زمان استان، تقدیم سه هزار شهید بیانگر این مدعاست که مردم این خطه تمامقد برای دفاع از انقلاب در صحنه حضور داشتند.
جنگ تحمیلی در دهه ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ اتفاق افتاد و اگر ملاک محاسبه جمعیت کل کشور و استان سمنان را در سال ۱۳۶۵ قرار دهیم، میتوان گفت جمعیت کل کشور در سال ۶۵ حدود ۴۹ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و جمعیت استان سمنان نیز در آن سال ۴۱۷ هزار ۳۵ نفر بود.
مقایسه آماری فوق چنین نشان می دهد که در کل کشور بر اساس جمعیت سال مورد اشاره، معادل ۴۴ صدم درصد یعنی یک نفر در ۲۲۶ نفر به فیض شهادت نائل آمدند، این رقم در استان سمنان ۶۹ صدم درصد یعنی یک نفر در هر ۱۴۵ نفر جمعیت استان بود.
سمنان به تناسب جمعیت کشور و شهدا، یک و هفت دهم برابر میانگین کشوری شهید تقدیم میهن کرده است و بیش از ۹۷ درصد از شهدا مربوط به دفاع مقدس هستند و همه این سروقامتان و مدافعان وطن در خطوط مقدم و مناطق جنگی به شهادت رسیدند.
مقایسه آماری شهیدان بسیجی استان سمنان با کشور نشان میدهد که از مجموع یک میلیون و ۹۳۰ هزار بسیجی رزمنده در کشور، ۹۵۰ هزار نفر به شهادت رسیدند و معادل چهار و ۹ دهم درصد کل رزمندگان و سهم استان سمنان از شهدای بسیجی یکهزار و ۵۷۴ نفر است که معادل پنج و چهار دهم درصد رزمندگان استان محسوب میشود.
همگام با بسیجیان، حضور پاسداران به عنوان فرماندهان و همرزمان آنان در جبهههای جنگ بسیار چشمگیر بود. به طوری که طبق آمارهای موجود تعداد ۳۱۶ نفر از پاسداران استان سمنان یعنی به ازای هر پنج نفر یک نفر به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و طبق آمار رسمی اعلام شده، تعداد سه هزار و ۱۰۰ نفر از اعضای داوطلب تحت امر جهاد در طول دفاع مقدس به شهادت رسیدند که با توجه به تناسب آمار کشور، معادل یک و نیم درصد آمار کل شهدای کشور میشود.
نگاهی به آمار رزمندگان و شهدای استان سمنان
شمار شهدای جهاد در استان سمنان به حدود ۱۱۳ نفر میرسد که معادل چهار درصد از آمار کل شهدای استان را تشکیل میدهد و بر پایه گزارشها، آمار شهدای جهاد استان با ۱۱۳ نفر معادل سه و ۶ دهم درصد از کل شهدای جهاد کشور را شامل میشود که بیش از سه برابر میانگین کشوری را به خود اختصاص داده است.
از سه هزار شهید استان سمنان، ۲۲۰ نفر ورزشکار و ۹۶ شهید در عرصه بهداشت و درمان به فیض شهادت رسیدند و ۷۰۰ نفر از رزمندگان جبهههای جنگ حق علیه باطل که از این حوزه عازم نبرد شده بودند نیز به جایگاه والای جانبازی نائل آمدند.
از مجموع ۹۶ شهید بهداشت و درمان دفاع مقدس استان سمنان، یک شهید پزشک بود، ۶ شهید نیز بهداشت و پزشکیار، ۵۶ شهید امدادگر، ۹ شهید حامل مجروحان، ۹ شهید راننده آمبولانس و ۱۸ شهید نیز بهداشتیار و عضو کادر بهداشت و درمان رزمندگان دفاع مقدس بودند که به شهادت رسیدند.
شمار کل جانبازان استان سمنان هفت هزار و ۲۰۰ نفر است که از این تعداد یکهزار و ۸۰۷ نفر از جانبازان استان را جانبازان شیمیایی تشکیل میدهند. ۲۰۷ نفر دارای بیش از ۲۵ درصد جانبازی هستند.
طبق گزارشها، در کشور به ازای هر ۱۲۴ نفر یک نفر جانباز و در استان سمنان به ازای هر ۵۸ نفر یک نفر در دوران دفاع مقدس جانباز شدند و استان سمنان بیش از ۲ و یک دهم برابر میانگین کشوری جانباز دارد و همچنین یکهزار و ۷۴۷ نفر از این جانبازان بیش از ۲۵ درصد جانبازی دارند.
برنامهریزی برای دومین کنگره شهدای استان سمنان در بهار ۱۴۰۴
سمنان به عنوان یکی از استانهای سرآمد دوران دفاع مقدس و جزو سه استان دارای بیشترین تعداد شهدا به نسبت جمعیت برای پاسداری از کیان نظام جمهوری اسلامی، به منظور تحقق منویات رهبر معظم انقلاب در زمینه جهاد تبیین و مقابله با جنگ ترکیبی و تهاجم فرهنگی دشمنان وارد میدان شده است و برگزاری هشت اجلاسیه در هشت شهرستان استان سمنان برنامهریزی شد تا در نهایت هشت اجلاسیه به دومین کنگره سه هزار شهید در بهار سال ۱۴۰۴ مزین شود.
برگزاری اجلاسیه شهدا در هر شهرستان استان سمنان در واقع اقدامی برای معرفی شهدای هر شهرستان به نسل امروز آن شهرستان است که در نهایت تمامی مردم استان سمنان و دیگر استانها در نقاط مختلف کشور در «کنگره سههزار شهید استان سمنان» با تمامی شهدا و خط مشی و سیره این بزرگواران همیشهجاودان بیش از پیش آشنا شوند تا راه بر توطئه دشمنان سد شود.
نظر شما