زنگ زرد؛ آتشی برجان گندم زارهای آذربایجان غربی

ارومیه - ایرنا - مبارزه با آفت‌ها به ویژه زنگ زرد، علف‌های هرز و سایر تهدیدات در ۴۰۰ هزار هکتار گندم زار و اراضی مربوط به غلات موضوعی جدی در جلوگیری از کاهش تولیدات بخش‌کشاورزی آذربایجان‌غربی است و امسال هم این تهدید بخش وسیعی از اراضی را تهدید می‌کند که برنامه های پیشگیرانه در دستور کار قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا امسال بیش از ۴۰۶ هزار هکتار از مجموع ۸۴۲ هزار هکتار از اراضی و باغهای کشاورزی آذربایجان غربی زیر کشت گندم و انواع غلات است که برای داشتن سبدی پر محصول در پاییز لازم است تا به موقع با انواع آفتها و بیماریها در این زمینه مبارزه شود و کشاورزان به توصیه های کارشناسان نهایت توجه را داشته باشند.

با توجه به بارندگی های اخیر افزایش رطوبت و کاهش چهار تا ۶ درجه ای دما در آذربایجان غربی شرایط برای فعالیت و انتقال این قارچ فراهم شده است و این موضوع برلزوم مبازره، آگاهی و اطلاعرسانی در این زمینه می افزاید.

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اهمیت مبارزه با آفات و امراض به خبرنگار ایرنا گفت: امسال در استان ۱۰۳ هزار هکتار زیر کشت اراضی آبی و ۳۰۳ هزار هکتار زیر کشت گندم دیم است.

خسرو شهبازی با اشاره به امراض و مبارزات انجام شده اظهار کرد: در زمینه گندم زارها و غلات بیش از ۲۱۴ هزار هکتار مبارزه با علفهای هرز انجام شده و در زمینه سن مضر غلات هم در سطح ۱۳۰ هزار هکتار و در مبارزه با ملخ نیز در بیش از هزار هکتار مبارزه محقق شده است.

در زمینه گندم زارها و غلات بیش از ۲۱۴ هزار هکتار مبارزه با علفهای هرز انجام شده و در زمینه سن مضر غلات هم در سطح ۱۳۰ هزار هکتار و در مبارزه با ملخ نیز در بیش از هزار هکتار مبارزه محقق شده است.

وی اضافه کرد: امسال مانور مبارزه با بیماری زنگ زرد انجام شد چرا که این نوع قارچ زودتر از سایر بیماریها و در شرایط فراهم شده زودتر از سایر قارچها فعالیتش را شروع می کند.

زنگ زرد؛ آتشی برجان گندم زارهای آذربایجان غربی

هشدار شیوع بیماری زنگ زرد در مزارع غلات آذربایجان‌غربی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: با توجه به مساعد بودن شرایط آب و هوایی از جمله درجه حرارت، رطوبت نسبی هوا، شبنم و بارندگی های مناسب، اپیدمی شدن بیماری‌های زنگ زرد و سایر بیماری های برگی در مزارع گندم و جو این استان دور از انتظار نیست.

علی دیانتی اظهار کرد: توسعه بیماری در رطوبت نسبی بالای ۷۰ درصد و در دمای بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد همراه با باران و یا شبنم سریعتر اتفاق می افتد که این استان مساعد برای این موضوع در روزهای اخیر است.

به گفته وی بیش از ۷۰ درصد مواد لازم برای پر شدن دانه های موجود در خوشه گندم توسط سه برگ انتهایی گندم تامین می شود و حفاظت از آنها به خصوص برگ پرچم نقش بسیار مهمی در افزایش عملکرد گیاه دارد.

وی ادامه داد: بیماری برگی زنگ زرد گندم به دلیل ظهور نژادهای جدید و با شرایط خاص آب و هوای، هر چند سال یکبار به صورت همه گیر (اپیدمی) در آمده و می‌تواند خسارت زیادی را به محصول گندم وجو وارد کند.

بیماری برگی زنگ زرد گندم به دلیل ظهور نژادهای جدید و با شرایط خاص آب و هوای، هر چند سال یکبار به صورت همه گیر (اپیدمی) در آمده و می‌تواند خسارت زیادی را به محصول گندم وجو وارد کند.

دیانتی با بیان اینکه احتمال شیوع بیماری های برگی در همه نقاط استان وجود دارد، اظهار کرد: در حال حاضر شرایط آب و هوایی در کلیه شهرستان ها جهت توسعه بیماری مساعدتر است.

وی بیان کرد: این بیماری به صورت جوش یا تاول‌هایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگ‌های محصول ظاهر شده سپس جوش‌ها به سرعت به هم پیوسته و نوارهایی درامتداد رگبرگ‌ها در هر ۲ سطح برگ نمایان می‌کنند که به‌ دنبال آن به کل محصول آسیب می‌زند.

زنگ زرد؛ آتشی برجان گندم زارهای آذربایجان غربی

مدیریت بیماری زنگ گندم

فرشته صادقی نسب مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در این زمینه با اشاره به اینکه عامل بیماری علاوه بر گندم به جو، چاودار، یولاف و برخی از علفهای هرز خانواده گندمیان نیز حمله می کند افزود: علائم بیماری ابتدا بر روی برگهای جوان به صورت جوش یا تاولهای زرد یا نارنجی رنگ به قطر نیم میلیمتر تشکیل می گردد.

وی ادامه داد: جوشها پس از بهم پیوستن به صورت خطوط یا نوارهایی در امتداد رگبرگ و روی دو سطح برگ ظاهر می شوند.

این کارشناس با اشاره به اینکه بیماری غالباً از برگهای پایین شروع شده و سپس به برگهای بالایی شیوع پیدا می کند اضافه کرد: علاوه بر برگها گاهی محور خوشه، غلافها،گلوم و گلومل نیز آلوده میشوند.

به گفته وی اسپور این قارچ روی برگ در شرایط مطلوب جوانه زده وارد بافت برگ شده و شروع به رشد و تغذیه از مواد غذایی بافت برگ می کند که در نهایت به شکافتن سطح برگ و پخش شدن اندام‌های تکثیری جدید منتهی می شود.

صادقی نسب با بیان اینکه این بیماری هم از فتوسنتز گیاه جلوگیری می کند و هم غذایی که برگ تولید کرده و قرار است در داخل دانه جمع آوری کند را از دسترس خارج می کند افزود: خوشه های آلوده دانه های کوچک و چروکیده تولید کرده و چنین دانه هایی فاقد نشاسته و غیر قابل استفاده می شوند.

وی از کشاورزان خواست به منظور حفاظت از مزارع به محض مساعد شدن شرایط آب و هوایی ضمن پایش مستمر مزارع خود با مراجعه فوری به مراکز و مدیریت جهاد کشاورزی تابعه و مشاوره با کارشناسان مربوطه قبل از مشاهده علائم بیماری، نسبت به کانون کوبی و انجام عملیات سمپاشی مزارع خود با سموم شیمیایی توصیه شده اقدام کنند.

به گزارش ایرنا آذربایجان غربی دارای ۸۴۲ هزار هکتار باغ و مزرعه است که در حدود ۴۹ درصد این اراضی کشاورزی غلات و از جمله گندم و جو کشت می شود.

به گفته کارشناسان قصور و کوتاهی کشاورزان در مبارزه با بیماری زنگ زرد می‌تواند کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی عملکرد گندم زارها را به همراه داشته باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha