آمریکا: از شرکا و متحدانمان خواسته‌ایم با ایران گفتگو کنند؛به ارسال پیام ادامه می‌دهیم

نیویورک – ایرنا- «متیو (مت) میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آستانه انتقام ایران از رژیم اسرائیل در حمله به کنسولگری خود در دمشق سوریه اعلام کرد که «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه دولت آمریکا در حال رایزنی با شرکا و متحدان واشنگتن است تا با ایران «برای عدم تشدید تنش» گفتگو کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، «متیو (مت) میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در واشنگتن بدون اشاره به حمایت های واشنگتن از اسرائیل در طول ۶ ماه از جنگ در غزه و نقش این حمایت ها در گسترش دامنه این بحران گفت: « ما همچنان نگران تشدید تنش ها در خاورمیانه هستیم و سعی کرده ایم از ۷ اکتبر (۲۰۲۳) آن را کنترل کنیم.

میلر تصریح کرد: در مورد تهدید های ایران علیه اسرائیل و مردم آن بگویم که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا قاطعانه اعلام کرده که تعهد ایالات متحده آمریکا به امنیت اسرائیل در مقابل این تهدیدات قاطع است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: آنتونی بلینکن وزیرخارجه ایالات متجده آمریکا در ساعات گذشته مشغول دیپلماسی بوده و با همتایان خود، ترکیه، چین و عربستان صحبت کرده تا اعلام کند این تشدید تنش به نفع هیچکس نیست و آنها باید از ایران بخواهند تنش ها را تشدید نکند.

میلر همچنین ادامه داد: ما همچنین با متحدان اروپایی صحبت کرده ایم‌ تا به ایران بگویند تشدید تنش به نفع این کشور و منطقه نیست.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در عین حال گفت: بلینکن روز گذشته با یوآو گالانت وزیر دفاع (جنگ) اسرائیل گفتگو کرد تا بر تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل تاکید کند.

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره تماس های تلفنی بلینکن با وزرای خارجه دیگر کشورها از جمله چین و میزان موفقیت آن و نیز تمایل آنها برای عدم تشدید تنش ها گفت که نمی خواهد به جای این کشورها صحبت کند و این کشورها خود صحبت خواهند کرد.

میلر در عین حال تصریح کرد:  نکته ای که وزیر امور خارجه به هر یک از  همتایان خود چه در منطقه و چه خارج از منطقه - اشاره کرده، این است که تشدید بیشتر این درگیری فقط به اسرائیل آسیب نمی زند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون محکومیت حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق سوریه مدعی شد: «ایران تنها به کشورهای منطقه آسیب نمی رساند، بلکه به همه کشورهای جهان آسیب می رساند. هر کشوری در جهان از درگیری های منطقه ای گسترده تر آسیب خواهد دید. هر کشوری در جهان از جنگ منطقه ای گسترده تر، چه از نظر اقتصادی و چه از نظر دیپلماتیک، آسیب خواهد دید.  بنابراین وزیر امور خارجه برای هر کشوری که ظاهراً رابطه ای با ایران دارد روشن کرده است که به نفع آنهاست  از این رابطه برای ارسال پیام به ایران مبنی بر اینکه نباید این درگیری را تشدید کند، استفاده کنند.»

خبرنگاری مدعی شد: امروز گزارش ها حاکی از آن است که ایران برنامه های حمله به اسرائیل را در آخرین لحظه به دلیل هشدارهای آمریکا به تعویق انداخت یا تغییر داد. این خبرنگار پرسید: آیا می توانید آن را تأیید کنید؟ آیا همچنان انتظار واکنش ایران به حمله به دمشق را دارید؟

سخنگوی وزارت خارجه امریکا پاسخ داد: من در مورد آنچه ایران ممکن است انجام دهد یا ندهد، یا ارزیابی های ما صحبت نمی کنم. برای مشاهده تهدیدهایی که ایران ایجاد کرده است، نیازی به ارزیابی جامعه اطلاعاتی ندارید. آنها در چند روز گذشته این تهدیدها را کاملاً علنی و عمومی  انجام داده اند. بنابراین ما به ارسال پیام به آنها ادامه خواهیم داد که تشدید این درگیری به نفع آنها نیست و به نفع کل منطقه نیست و امیدواریم سایر شرکا نیز همین پیام را ارسال کنند.

خبرنگار دیگری درباره واکنش وزارت خارجه آمریکا درباره اظهار نظر نمایندگی ایران در سازمان ملل از او سوال کرد که پاسخ داد: من فکر می‌کنم که این بهانه‌ای غیر موجه از سوی دولت ایران است. اگر آنها نمی‌خواهند این درگیری را گسترش دهند و نمی‌خواهند به اسرائیل حمله کنند، نیاز به اجازه هیچ‌کس یا سازمان ملل ندارند. آنها فقط باید تصمیم بگیرند که این کار را نکنند، و این تصمیمی است که باید بگیرند.

 نمایندگی ایران در سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی اعلام کرد: اگر شورای امنیت سازمان ملل متحد تجاوز رژیم صهیونیستی به اماکن دیپلماتیک ما در دمشق را محکوم کرده بود و متعاقباً عاملان آن را محاکمه می‌نمود، شاید ضرورتی برای مجازات این رژیم سرکش توسط ایران وجود نداشت.

خبرنگار پرسید: آیا فکر می‌کنید که اسرائیل می‌تواند به هر نمایندگی دیپلماتیک دیگری حمله کند، اگر ثابت شود که واقعا (کنسولگری ایران در دمشق سوریه) مکان دیپلماتیک بوده است و انتظار ندارید هیچ کشوری تلافی کند؟

میلر پاسخ داد:  ما نمی خواهیم شاهد حمله به مراکز دیپلماتیک باشیم. ما با حمله به مراکز دیپلماتیک مخالفیم. ما همچنان به ارزیابی وضعیت دقیق آن تاسیسات در دمشق ادامه می دهیم.

پیش از سخنگوی وزارت خارجه امریکا، «کارین ژان پی یر » سخنگوی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در واشنگتن اعلام کرد: ما نمی خواهیم درگیری در منطقه گسترش یابد. به ایران اطلاع دادیم که آمریکا هیچ ارتباطی با حمله به کنسولگری این کشور در دمشق ندارد.

این مقام دولت بایدن در عین حال گفت: تعهد ما به امنیت اسرائیل در رابطه با تهدید ایران و نیروهای نیابتی آن جدی است. "آمریکا از امنیت اسرائیل به ویژه در برابر این تهدیدات از سوی ایران و نیروهای نیابتی آن محافظت خواهد کرد،. این تغییری نکرده است."

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز دوشنبه ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر اول آوریل ۲۰۲۴ در اطلاعیه اعلام کرد: «در پی شکست‌های ترمیم ناپذیر رژیم گرگ صفت صهیونیستی برابر مقاومت فلسطین و ایستادگی مردم غزه و سرشکستگی مقابل اراده پولادین رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی منطقه،ساعاتی قبل (عصر روز دوشنبه ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۳) هواپیماهای این رژیم جعلی در جنایتی جدید ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق را مورد هدف حمله موشکی قرار داد که بر اثر این جنایت سرداران رشید مدافع حرم «سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی» و «سرتیپ پاسدار محمدهادی حاجی رحیمی» از فرماندهان، پیشکسوتان و جانبازان سرافراز دفاع مقدس و مستشاران نظامی ارشد ایران در سوریه و ۵ تن از افسران همراه آنان به فیض شهادت نائل آمدند.»

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت شهادت سردار رشید اسلام، سرلشکر پاسدار محمدرضا زاهدی و جمعی از همرزمان وی بدست رژیم غاصب و منفور صهیونیست، تاکید کردند: آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد، به حول و قوه‌ی الهی.


حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران نیز در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس در پی این حمله رژیم اسرائیل نوشت: «‏در پی حمله تروریستی رژیم اسرائیل به ساختمان دیپلماتیک کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق و شهادت چند تن از مستشاران رسمی نظامی کشورمان، مقام سفارت سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران، ساعت ۰۰:۴۵ بامداد امروز (سه‌شنبه) توسط مدیرکل آمریکا به وزارت خارجه فراخوانده شد. در این احضار، ابعاد حمله تروریستی و جنایت رژیم اسرائیل تبیین و مسئولیت دولت آمریکا مورد تاکید قرار گرفت.پیام مهمی به دولت آمریکا به عنوان حامی رژیم صهیونیستی ارسال شد. آمریکا باید پاسخگو باشد.»

در پی این حمله، نمایندگی ایران در سازمان ملل برای محکوم کردن این اقدام به شورای امنیت سازمان ملل نامه ای ارسال کرد و به دنبال آن، روسیه درخواست جلسه علنی شورای امنیت سازمان ملل را از کشور مالت که ریاست دوره ای این شورا را در ماه جاری میلادی (آوریل) برعهده دارد، کرد که این جله روز ۱۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ برابر با دوم آوریل ۲۰۲۴ برگزار شد و نمایندگان کشورهای عضو در شورای امینت سازمان ملل در نشست اضطراری این شورا درباره حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق سوریه را محکوم کردند و درباره اقدامات این رژیم و آشوب های بیشتر در منطقه هشدار دادند.

سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه و نیز متحدان آنها یعنی کره جنوبی و ژاپن این حمله اسرائیل را نه تنها محکوم نکردند بلکه مانع صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای محکومیت این حمله شدند.

نمایندگی ایران در سازمان در پی این اقدام اعلام کرد: جلسه شورای امنیت سازمان ملل حمله اسراییل علیه تاسیسات دیپلماتیک ایران را محکوم کرده و بر مصونیت تاسیسات دیپلماتیک تاکید کرد. با وجود این اتحاد، آمریکا ، فرانسه و انگلیس با بیانیه روسیه مخالفت کردند. این استاندارد دوگانه اعتبار شورای امنیت را تضعیف کرده و یک روش خطرناک به جا می گذارد.

جو بایدن رییس جمهور آمریکا روز چهارشنبه در اظهاراتی مداخله جویانه و ضد ایرانی در مصاحبه مطبوعاتی مشترک با نخست وزیر ژاپن گفت: «به بنیامین نتانیاهو گفتم، تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل در مواجهه با تهدیدات ایران در حمله به اسرائیل، آهنین است».

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha