به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای فیز، محققان با انتشار مقالهای در نشریه Nature Nanotechnology جزییاتی درباره ساخت ابزاری به عنوان کاوشگر به نام Subak را ارائه کردند.
این ابزار برای تشخیص نوکلئاز ( آنزیمی که قادر به شکستن پیوندهای فسفودیستری بین مونومرهای نوکلئیک اسید است) به کار میرود، آنزیمی که اسیدهای نوکلئیک مانند دی ان ای (DNA) یا آر ان ای (RNA) را به قطعات کوچک تر تجزیه میکند.
محققان Subak را به گونهای برنامهریزی کردند تا هنگام تجزیه شدن توسط آنزیم نوکلئاز رنگ متفاوتی را منتشر کند.
مینژون کیم از محققان دانشگاه تگزاس در آمریکا در این تحقیق کمک کرد تا راهی ارزانتر برای تشخیص نوکلئاز ارائه شود، این نوع تشخیص برای شناسایی برخی بیماریها نظیر کووید ۱۹ ضروری است.
تشخیص اسید نوکلئیک روش اصلی برای شناسایی پاتوژنهایی است که باعث بیماریهای عفونی میشوند. از آنجا که میلیونها آزمایش پی سی آر (PCR) در روز در طول همهگیری بیماری کرونا در سراسر جهان انجام میشد، این دستاورد موجب کاهش هزینه آزمایشهای پزشکی میشود.
کاوشگر انتقال انرژی رزونانس فلورسانس (FRET) به عنوان روش رایج برای شناسایی فعالیت نوکلئاز، ۶۲ برابر بیشتر از Subak هزینه دارد.
Subak مبتنی بر یک کلاس ویژهای از نانوخوشههای نقره فلورسنت است که از ۱۳ اتم نقره پیچیده شده در اطراف یک رشته دی ای ای (DNA) کوتاه ساخته شدهاند. این محصول یک نانوکامپوزیت آلی/معدنی بوده که ابعادی در حد یک تا سه نانومتر دارد.
این نانومواد در این مقیاس طول میتواند بسیار درخشان باشد، مانند نقاط کوانتومی، و رنگهای مختلفی را نشان میدهد. این نانوخوشههای حاوی DNA در ابتدا رنگ سبز فلورسانس ساطع میکنند اما زمانی که آنزیم نوکلئاز آنها را قطعه قطعه میکند، رنگ آن به قرمز تغییر میکند که این تغییر رنگ زیر لامت فرابنفش به سادگی قابل مشاهده است.
این فناوری ارزانقیمت بوده به طوری که هر آزمایش تنها یک دلار هزینه دارد، در حالی که رنگهای رایج بسیار گرانتر هستند. با توجه به موفقیت در شناسایی نوکلئاز، این گروه به دنبال این هستند که این کاوشگر را به گونهای اصلاح کند که بتوان از آن برای اهداف زیستی دیگر نیز استفاده کرد.
نظر شما