به گزارش خبرنگار ایرنا، استان فارس با مساحت ۱۲.۴میلیون هکتار، ۷.۵درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده و از کل مساحت استان، سطحی معادل ۲.۲ میلیون هکتار یعنی ۱۸درصد سطح استان را جنگل تشکیل میدهد.
تکلیف مجلس به متولیان منابع طبیعی؛حفظ و احیای جنگلها
این در حالیست که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور براساس ماده ۳۶ لایحه برنامه هفتم توسعه، مکلف به حفظ، احیا و توسعه جنگل و تمامی عملیات اجتنابناپذیر در چارچوب طرح مدیریت پایدار جنگل و جنگلداری نوین است و نمایندگان مردم در مجلس نیز در جلسه علنی که مهرماه سال جاری برگزار شد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور را مکلف به حفظ، احیا و توسعه جنگل و کلیه عملیات اجتنابناپذیر در چارچوب طرح مدیریت پایدار جنگل و جنگلداری نوین کردند.
شناسایی تعداد ۲۹ذخیرهگاه جنگلی در فارس
در پی این اقدام، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس اعلام کرد که به منظور حفظ و صیانت از گونههای ارزشمند و منابع مهم ژنتیکی غنی جنگلی استان، تعداد ۲۹ذخیرهگاه جنگلی در بیش از ۴۳هزار و ۲۶۰هکتار شناسایی شده است.
این گونهها اغلب در محدودههای ذخیرهگاهی شهرستانهای خنج، لارستان، زریندشت، سروستان، استهبان، ارسنجان، اقلید، فسا، لامرد، نیریز، خرم بید و جهرم شناسایی و به ثبت رسیدهاند.
طرح کاشت یک میلیارد درخت؛ کاشتن ۲۵۰ میلیون نهال در سال
با این حال تلاش برای حفظ و احیای جنگلها در فارس به انجام این اقدامات محدود نشده و توسعه جنگلها در قالب طرحهای مختلف از جمله طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایران ادامه دارد؛ طرحی که به منظور احیای جنگلها، تلطیف هوا، کاهش اثر گازهای گلخانهای، تولید اکسیژن، حفاظت از منابع آب و خاک، نفوذپذیری آب، جذب دی اکسید کربن و گرد و غبار در مناطق مختلف این استان پهناور دنبال میشود.
امروز هم با هدف اجرای این طرح و در مراسمی با حضور پیکر پاک شهدای گمنام شیراز و با حضور معاون مدیر کل آموزش و پرورش استان، نیروهای لشکر ۱۹ فجر سپاه فارس، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس و جمعی دیگر از مسئولان استان۲۰ اصله نهال در محوطه فضای سبز دبیرستان پسرانه بوعلی شهرستان شیراز کاشته شد.
درختکاری در جوار شهید گمنام
در این مراسم ضمن استقبال از پیکر مطهر شهیدان گمنام و تجدید میثاق با این شهدا مسئولان و دانشآموزان پس از نوحهسرایی و تجدید بیعت با شهدا به کاشت نمادین درخت در فضای سبز این آموزشگاه پرداختند.
رضا نیک منش معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس با تأکید بر اهمیت فرهنگ درختکاری و توسعه فضای سبز گفت: این طرح در دیگر مدارس به عنوان یک مکان مقدس ادامه یابد تا شاهد قدم بزرگی در فرهنگسازی حفاظت از طبیعت در بین قشر جوان و دانشآموزان که پایه و نهاد اصلی جامعه محسوب می شوند باشیم.
همزمان با آیین سبز درختکاری به منظور طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، مراسم دیگری در دبیرستان دخترانه امتیاز شیراز برگزار و دانش آموزان با غرس نهال یاد و خاطره شهدا بویژه شهدای مظلوم غزه را گرامی داشتند.
اجرای طرح مدارس دوستدار طبیعت در فارس
از دیگر اقدامات برای حفظ و احیای فضای سبز در استان فارس اجرای طرح «مدارس دوستدار طبیعت» است که با هدف تعلیم مهارتهای دوستی با طبیعت در مدارس شهرستان اقلید به اجرا گذاشته شد.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس در این باره گفت: فرهنگسازی و جلب مشارکت تمامی گروههای سنی برای حفاظت از عرصههای منابع طبیعی با همراهی اداره کل آموزش و پرورش فارس و شهرستان اقلید، ادارات حفاظت ومحیطزیست، آبفا، شهرداری وتشکلهای دوستدار طبیعت اقلید در ۱۶ مدرسه داوطلب این شهرستان اجرا شد.
حجت اله مرادی افزود: طرح استانی مدارس دوستدار طبیعت فارس با هدف تعلیم مهارتهای دوستی با طبیعت و به صورت نمادین در دبستان غدیر این شهرستان برگزار شد.
وی ادامه داد: به منظور ترویج فرهنگ منابع طبیعی به عنوان معارف عمومی و همچنین فرهنگسازی و جلب مشارکت تمامی گروههای سنی لازم است نسل آینده اهمیت منابع طبیعی را فراگیرد.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس اضافه کرد: دانشآموزان با کاشت انواع بذور در محوطه مدرسه افزون بر زیباسازی فضای مدرسه در اجرای این طرح همکاری کردند.
مشارکت دانشآموزان در اجرای طرحهای درختکاری
سید کاظم حسینی معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش فارس نیز با تأکید بر مشارکت دانشآموزان در اجرای اینگونه طرحها گفت: با نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از درختان افزون بر توجه بیش از پیش به منابع طبیعی حس مسئولیتپذیری و مشارکتجویی نیز در بین این قشر افزایش خواهد یافت.
افتتاح غرفه های منابع طبیعی وآبخیزداری، آب، بازیافت زباله و نمایشگاه کتاب، رونمایی از تندیس طرح، نقاشی همگانی، اجرای همخوانی سرود و دکلمه خوانی از دیگر برنامههای جانبی در این مراسم بود.
بدون شک منابع طبیعی و جنگلهای استان فارس نقش مؤثری در تولید مواد دارویی و صنعتی و حفظ ذخایر ژنتیک گیاهی و جانوری، تأمین غذا و مأمن برای وحوش و پرندگان، اکوتوریسم، تلطیف آب و هوا، حفظ خاک و ذخایر آبی دارند.
این در حالیست که از مساحت بیش از ۱۰ میلیون هکتاری عرصههای منابع طبیعی فارس بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار آن با گونههای مختلف جنگلی پوشیده شده است و نیاز است اقدامات حفاظتی و توسعه جنگلها در این استان همچنان ادامه داشته باشد.
نظر شما