به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پایههای اولیه تاسیس دانشگاه اصفهان کــه از نظر قدمــت و رشتههای تحصیلی بزرگترین دانشگاه در منطقه مرکز کشور است، از ۳۰ آذر سـال ۱۳۲۵ شمسی بـا ایجـاد آموزشگاه عالی بهـداری اصفهـان گذاشـته شـد و تا امروز تغییرات و تحولات مختلفی را شاهد بوده است.
بالـغ بـر یکصدهزار دانـشآموختـه از بـدو تأسیس ایـن دانشگاه تاکنـون در رشتهها و مقاطع مختلف تحصیلی از ایـن دانشگاه فارغ التحصیل شدهاند و در حال حاضر دانشگاه اصفهان بـا استفاده از توان علمی بیـش از ۷۰۰ عضـو هیأت علمی، بـا ۵۵ درصـد مرتبـه استادتمـام و دانشیاری، هزار و ۲۰۰ کارمند و یاور علمی و تعلیم و تربیت بیـش از ۱۸ هزار دانشجو بـا ۴۵ درصـد دانشجوی تحصیلات تکمیلی در ۷۱ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی، ۱۸۵ رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشـد و ۱۱۹ رشـته در مقطع دکتـری در قالـب ۱۴ دانشکده و ۵۵ گـروه آموزشی در زمینـه فنـی و مهندسـی، علـوم انسـانی، علـوم پایه و زبانهـای خارجـی فعالیت میکند.
این دانشگاه ۵۴ انجمـن علمـی، هفت قطـب علمـی، ۱۲ پژوهشـکده و مرکـز پژوهشـی و ۳۵ گـروه پژوهشـی فعـال، آزمایشـگاه مرکـزی و حـدود ۱۹۰ آزمایشـگاه آموزشـی و پژوهشـی گـروه هـای علمـی، کتابخانـه مرکـزی و پنج کتابخانـه دانشـکده ها و چهار سـالن مطالعـه برای فعالیت بهتر علمی دانشجویان دارد.
حسین هرسیج دانشآموخته رشته معارف اسلام و علوم سیاسی مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه امام صادق (ع) و علوم سیاسی از دانشگاه کویینزلند بریزیین استرالیا در مقطع دکتری است و از آبان ۱۴۰۰ توسط وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان سرپرست منصوب و از فروردین ۱۴۰۱ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی در مقام ریاست این دانشگاه تایید شد.
وی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در مورد اقدامات این دانشگاه طی سال گذشته اظهار داشت: هیات اندیشهورزان دانشگاه را با حضور حدود ۱۵۰ نفر از استادان پیشکسوت و جوان تشکیل دادهایم که یکی از دستاوردهای آنها تدوین برنامه پنجساله دوم دانشگاه با توجه به موضوعات مختلف مانند مشکلات، راهحلها و اولویتها بود.
رییس دانشگاه اصفهان گفت: این برنامه به زودی در هیات امنای دانشگاه برای تصویب مطرح میشود. دو رویکرد اصلی در این برنامه جامعمحوری و تمدنسازی برای ادامه فعالیت دانشگاه اصفهان بود.
همه بدهیها را پرداخت کردیم
وی در مورد مهمترین مشکلات دانشگاه در سال گذشته اظهار داشت: مساله اصلی برای همه دانشگاهها بحث بودجه است و با اینکه بودجه کامل به دانشگاه تخصیص یافته است، بخش عمدهای از آن در روزهای پایانی اسفند محقق شد که موجب انباشت بدهیها و بروز مشکلاتی برای دانشگاه میشود.
هرسیج ادامه داد: خوشبختانه ما بیشتر از بودجه تخصیص گرفتیم که در سال گذشته حدود پنج هزار میلیارد ریال و در سال جاری هشت هزار میلیارد ریال بوده و درآمد اختصاصی ما هزار میلیارد ریال است؛ سال گذشته به واسطه تخصیص بیشتر، تمام بدهیها به استادان و کارمندان را پرداخت کردیم و اکنون هیچ بدهی نداریم.
وی یکی دیگر از مشکلات را قیمت بالای تامین تغذیه دانشجویی دانست و افزود: با توجه به اینکه ۹۰ درصد بودجه دانشگاه به حقوق اختصاص مییابد، بحث تغذیه دانشجویی همیشه مساله ما است.
رییس دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: این در حالی است که حتی برای دانشجویان شهریهپرداز و نوبت دوم هم دانشگاه بودجه زیادی برای هزینه آموزشی و اسکان و تغذیه هزینه میکند و این دانشجویان همه هزینه تحصیل خود را پرداخت نمیکنند. بنابراین جمهوری اسلامی برای آموزش دانشجویان بهویژه در مقایسه با دانشگاههای خارج از کشور، بسیار هزینه میکند.
اغتشاشات مهر ۱۴۰۱ به خوبی مدیریت شد
وی یکی دیگر از مشکلات را اغتشاشات اول مهر ۱۴۰۱ دانست و افزود: این اغتشاشات به خوبی مدیریت شد. در حالی که دانشگاه اصفهان و دانشگاه علوم پزشکی در کنار یکدیگر قرار گرفتند و در مجموع ۳۰ هزار دانشجو کنار هم تحصیل میکنند. ما با برگزاری جلسات مختلف سعی کردیم مطالبات قانونی دانشجویان و استادان را پاسخ دهیم. همچنین اطلاعات دقیق را در اختیار آنها قرار دادیم به نوعی که بعضی از این دانشجویان خود جلوی اعتراضات بیشتر را میگرفتند. این کار با همکاری همه انجام و کنترل شد تا بتوانیم به وظایف اصلی خود در زمینه آموزش و پژوهش برسیم.
دانشگاه اصفهان اکنون از کل فضا حدود ۳۲ هکتار را تحت عنوان پهنه نوآوری به توسعه فناوری با تاسیس مراکز نوآوری و مراکز رشد تخصیص داده است. همچنین با همکاری با بسیاری صنایع استان، توانستیم همکاریها را افزایش داده و در قالب بورسیه صنعتی دانشجویان جدید برای حدود ۵۰۰ بورسیه صنعتی با این صنایع توافق کردیم.
هرسیج ادامه داد: یعنی صنایع، داوطلبان نخبه و رتبههای برتر را در رشتههایی که مدنظر دارند، برای تحصیل در دانشگاه اصفهان از ابتدا بورسیه میکنند. البته به دلیل مشکلاتی که بود همه سهمیهای را که دانشگاه اصفهان در موردش با صنایع توافق کرد، به این دانشگاه تخصیص نیافت.
کمبود نیروی اداری داریم
رییس دانشگاه اصفهان گفت: قراردادهای زیادی با صنایع مختلف استان مانند صنایع فولاد، شهرک علمی و تحقیقاتی در کشور داریم و مطمئن هستیم درآمد اختصاصی ما در سال جاری بیشتر می شود. در تابستان هم سعی کردیم همه خوابگاههای دانشگاه اصفهان را که در یک فضای مشخص ظرفیت پنج هزار نفری دانشجو دارد، بازسازی جدی کره و زیرساختها را آماده کنیم.
وی مشکل همه دانشگاهها از جمله دانشگاه اصفهان را کمبود نیرو در بخشهای اداری دانشگاه برشمرد و گفت: حدود ۱۵ سال قبل که من معاون مالی اداری و قائممقام دانشگاه اصفهان بودم، کارمندان بیشتری داشتیم. ولی با بازنشستهشدن یا خروج همکاران اداری از ساختار، هر سال تعداد بیشتری خارج میشوند ولی به آن تعداد نیرو به مجموعه اضافه نمیشود.
استاد علوم سیاسی دانشگاه اصفهان ادامه داد: در حالی که مهمترین بحث کشور مشکل بیکاری جوانان است؛ در جذب نیرو با ممانعتهای قانونی روبرو هستیم و دانشگاه نمیتواند ماموریتهای خود را به نحو شایستهای انجام دهد. وزارت علوم و حتی سازمان برنامه و بودجه همکاری میکنند ولی همکاری ها باید بیشتر باشد.
نظر شما