به گزارش روز چهارشنبه ایرنا در پی نشست سران کشورهای آسیای مرکزی-ایالات متحده آمریکا، بیانیه سران کشورها به تصویب رسید که در آن مسائل مبرم جهانی و منطقه ای و زمینه های اصلی همکاری بین کشورهای این کنفرانس مطرح شدند.
در این نشست در مورد نیاز به ایجاد یک محیط تجاری مطلوب تر برای تجارت و سرمایه گذاری بخش خصوصی ایالات متحده از طریق ایجاد یک پلت فرم تجاری بخش خصوصی که مکم قالب دیپلماتیک C۵+۱ باشد، بحث شد در همین راستا مقرر شد نشست وزیران خارجه آسیای مرکزی و آمریکا در ماه اکتبر(آبان) برای بحث در مورد اقدامات مشخص همکاری های دو طرف برگزار شود.
فرمت C۵+۱ یک مکانیسم چندجانبه برای تعامل بین پنج کشور آسیای مرکزی (قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) و ایالات متحده است که در سال ۲۰۱۵ برای بحث در مورد مسائل منطقه ای در زمینه های اقتصاد، محیط زیست و امنیت ایجاد شد.
رئیس جمهوری ایالات متحده در این نشست پیشنهاد آغاز گفتوگو در مورد توسعه ذخایر معدنی گسترده کشورهای آسیای مرکزی و بهبود امنیت منابع طبیعی را مطرح کرد.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از همتایان خود برای همکاری در مسائل امنیتی منطقه تشکر کرد و قول داد در زمینه امنیت مرزها، مبارزه با تروریسم و اجرای قانون به همکاری ادامه دهد.
وی خاطرنشان کرد که "اول، ما همکاری خود را در مبارزه با تروریسم، با توجه به افزایش بودجه آمریکا در زمینه امنیت در آسیای مرکزی، تقویت خواهیم کرد. "ثانیاً، ما روابط اقتصادی منطقه ای را تقویت خواهیم کرد. به عنوان مثال، ما در حال ایجاد یک پلت فرم تجاری جدید هستیم که مکمل فعالیت های دیپلماتیک ما است و بخش خصوصی ما را برای توسعه بهتر به هم متصل می کند. "
بایدن گفت: «ما همچنین در حال گفتگو درباره پتانسیل یک گفت و گوی جدید مهم در مورد منابع معدنی برای تقویت امنیت انرژی و زنجیره تامین برای سالهای آینده هستیم.
وی از ادامه حمایت از جامعه مدنی و تلاشهای توانمندسازی اقتصادی زنان حمایت کرد و خواستار تمرکز جدید C۵+۱ بر اصلیسازی حقوق معلولان در همه بخشها شد.
رئیسان جمهوری آسیای مرکزی جه گفتند
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، در اولین نشست سران کشورهای C۵+۱ گفت: «نتایج این نشست به تقویت بیشتر همکاری ها در قالب «آسیای مرکزی- آمریکا» کمک خواهد کرد.
وی تاکید کرد که تاجیکستان به طور کامل از تلاش های کشورها برای توسعه همکاری ها در زمینه های اقتصادی، حمل و نقل و ارتباطات، آب و انرژی و سایر مسائل حیاتی توسعه پایدار حمایت می کند.
امامعلی رحمان تأکید کرد: «بر اساس وظیفه فوری ترویج «اقتصاد سبز»، تاجیکستان اهمیت اولیه را برای توسعه انرژی سبز قائل است.
وی همچنین از افزایش چالش ها و تهدیدها، مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، تردد غیرقانونی مواد مخدر، تامین امنیت منطقه، اوضاع سیاسی افغانستان و حفاظت از مرزهای دولتی تاجیکستان صحبت کرد و خواستار همکاری و مساعدت لازم شرکای بین المللی در این روند شد.
صدیر جپاروف، رئیس قرقیزستان نیز در مورد ثروت طبیعی قابل توجه، ذخایر بزرگ منابع انرژی و مواد معدنی صحبت کرد. وی خاطرنشان کرد: برای پایداری اقتصادی هر کشوری، توسعه بخش انرژی و تامین بی وقفه انرژی شرط اساسی است.
او تصریح کرد: «کشور ما تقریباً نیمی از منابع آبی منطقه را در اختیار دارد. پتانسیل برق آبی قرقیزستان حدود ۱۴۲.۵ میلیارد کیلووات ساعت در سال است، اما در حال حاضر بیش از ۱۳ درصد استفاده نمی شود. قرقیزستان همچنین دارای پتانسیل زیادی برای انواع مختلف منابع انرژی تجدیدپذیر است.
جپاروف اظهار داشت: ما سرمایهگذاران، شرکای بینالمللی و مؤسسات مالی را تشویق میکنیم تا در همکاری برای اجرای پروژههای ساخت نیروگاههای برق آبی و سایر تأسیسات انرژی تجدیدپذیر سرمایهگذاری کنند. امسال نیز ابتکاری را برای بازسازی بدهی خارجی دولت از جمله استفاده از مکانیسم مبادله آن با پروژههای حوزه اقتصاد سبز ارائه کردیم. ما امیدواریم که طرف آمریکایی به همکاری با شرکا و موسسات مالی بینالمللی کمک کند.»
وی همچنین خاطرنشان کرد که طرفدار حضور گستردهتر شرکای خارجی از جمله تجارت آمریکایی در کشور ما و منطقه است.
قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان نیز در سخنرانی خود به همکاری های اقتصادی و همچنین فرصت های پیش روی شرکت های آمریکایی در زمینه هایی مانند توسعه مواد معدنی حیاتی، منابع انرژی تجدیدپذیر، تولید و غیره توجه ویژه ای داشت.
علاوه بر این، وی روی چشم اندازهای تقویت همکاری در حل مشکلات امنیتی از جمله امنیت سایبری، تروریسم، افراط گرایی خشونت آمیز، مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر صحبت کرد.
توکایف همچنین خاطرنشان کرد که قزاقستان برای ایجاد مرکز منطقه ای سازمان ملل متحد برای اهداف توسعه پایدار برای آسیای مرکزی و افغانستان در آلماتی روی حمایت ایالات متحده حساب می کند.
در سخنان روسای جمهور ازبکستان و ترکمنستان نیز در مورد چشم انداز گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی، توسعه سبز، تضمین امنیت انرژی و معرفی منابع انرژی تجدید پذیر، تعامل در زمینه تامین امنیت منطقه، مبارزه با تروریسم و جرایم فرامرزی صحبت شد.
نظر شما