۱ مرداد ۱۴۰۲، ۹:۳۷
کد خبرنگار: 1014
کد خبر: 85177957
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تعزیه خوانی حسینیه اعظم برغان هنری به بلندای تاریخ

کرج - ایرنا – حسینیه اعظم روستای "برغان" واقع در شهرستان ساوجبلاغ استان البرز، حدود ۶۰۰ سال در دهه اول ماه محرم میزبان تعزیه خوان هایی از البرز و دیگر استان ها است.

مدیر مجمع تعزیه استان البرز که خود یکی از اهالی روستای برغان است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بررسی تاریخچه تعزیه در این استان پرداخت و گفت: برغان منطقه ای متشکل از تلاقی چهار استان فعلی کشور شامل گیلان، مازندران، ری (تهران) و قزوین بود.

«مصطفی کرمی» افزود: بارانداز و محل داد و ستدهای آن زمان در بازار برغان بود و این وضعیت تا دوران صفویه ادامه پیدا کرد و در دوران شاه طهماسب در ایران بناهای خشت و گلی زیاد ساختند و به دلیل شیعه مذهب بودن این حکومت، بیش از ۵۷۰ سال پیش در سنه ۹۳۱ هجری شمسی در برغان 2 تکیه اعظم برغان و تکیه شهدای برغان را ساختند.

وی با اشاره به اینکه از همان ابتدا این مکانها را برای تعزیه خوانی بنا کردند و نظیر این بناها را در ایران نداریم، بیان کرد: ۲۰۰ سال بعد از این در دوران قاجار تکایایی مثل تکیه دولت به شکل حسینیه اعظم برغان ساخته و از آن کپی برداری کردند اما ابتدایی ترین بنای تعزیه خوانی تکیه اعظم و تکیه شهدای برغان است.

تعزیه خوانی حسینیه اعظم برغان هنری به بلندای تاریخ

وی با بیان اینکه در تکیه اعظم برغان به دلیل اعتقاد زیادی که اهالی دارند به یک زیارتگاه برای مردم تبدیل شده است، اظهار کرد: این استان با داشتن هنرمندان پیر و جوان و پیشنیه طولانی مهد هنر تعزیه کشور بوده و اسناد معتبری در این زمینه موجود است.

وی با بیان اینکه نسخ خطی تعزیه معروف به «میر عزا» با قدمت ۳۰۰ ساله در این حسینیه و استان موجود است که توسط شبیه خوانان البرزی استفاده می شود، افزود: ایران اولین کشوری بود که در دوران صفویان با احداث تکایای مذهبی و اجرای تعزیه های زیبا و درس آموز هنر نمایش دینی را به حد اعلاء رساند و امروز مهد تعزیه کشور نیز استان البرز و روستای تاریخی برغان است.

وی با اشاره به اینکه خاندان امام حسین (ع) بعد از واقعه عاشورا ۴۰ منزل به اسارت رفتند و در مسیر شام به صورت ظالمانه حرکت دادند، گفت: بازگویی روایات دشت نینوا برای عموم مردم در قالب هنر زیبای تعزیه ضروری است.

تعزیه خوانی حسینیه اعظم برغان هنری به بلندای تاریخ

وی اضافه کرد: از آن زمان با اقتداء به سیره حضرت زینب (س) عقیله العرب در طول زمان تعزیه خوانی شکل گرفت و امروز به عنوان میراث گرانبهای دینی به دست ما رسیده است .

کرمی با بیان اینکه مجلس تعزیه در برغان هر روز در رثای یکی از شهدای کربلا خوانده می شود، اضافه کرد: در برغان تعزیه خوان هایی از استان های اصفهان، قزوین و مرکزی حضور دارند.

به گفته این تعزیه خوان قدیمی برغانی هنر تعزیه ابزار خوبی برای انتقال مفاهیم و دیدگاه عاشورایی است که قرن هاست در میان شیعیان رواج داشته و یکی از ماندگارترین هنرها و آیین های ایرانی است که می تواند مصائب عاشورا را با زبانی بسیار گویا و هنرمندانه منتقل کند.

وی تصریح کرد: به مناسبت ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش در ماه محرم الحرام مراسم تعزیه خوانی در دهه اول محرم در دو حسینیه روستای برغان و در دهه های دوم و سوم در شهرستان کرج به خصوص در آستان مقدس امامزادگان طاهر (ع) و محمد (ع) برگزار خواهد شد.

کرمی گفت: مراسم تعزیه خوانی در آستان مقدس امامزاده محمد (ع)‌نسبت به دیگر نقاط استان گستردگی بیشتری دارد به طوریکه صحنه کربلا به نمایش گذاشته شده و هر شب حدود هفت تا هشت هزار نفر تماشاچی خواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha