کشت برنج بدون سم در ۱۰۰ هکتار از شالیزارهای مازندران

ساری- ایرنا- همزمان با اجرای طرح مدیریت مبارزه تلفیقی آفات برنج با استفاده از روش‌های غیرشیمیایی برای مدیریت آفات، امسال این طرح در ۱۰۰ هکتار از شالیزار های مازندران با مشارکت ۴۶ کشاورز اجرایی شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کشاورزی ارگانیک به معنای مدیریت تولید مناسب و سالم است که باعث تقویت و توسعه سلامت اکوسیستم‌های زیستی و فعالیت بیولوژیک خاک می شود، در این روش از نهاده‌هایی که منشا شیمیایی دارد ،استفاده نمی شود.

کرم ساقه خوار مهمترین آفت برنج است که در فصل زمستان به صورت کرم (لارو) در علف های هرز خشک حاشیه مزارع مخفی است و در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت به شفیره تبدیل می شود و پس از چند روز از شفیره ها پروانه خارج شده و با تخم گذاری روی شالی در خزانه و یا بوته های نشا شده در زمین اصلی موجب آلودگی و منجر به خسارت هایی در شالیزارها می شود.

مهمترین روش مقابله غیر شیمیایی علیه این آفت استفاده از زنبور تریکوگراما به عنوان صیاد طبیعی کرم ساقه خوار برنج که از آن به عنوان مبارزه بیولوژیکی استفاده می کنند، حشره ریز و ظریفی است که حدود یک میلیمتر طول دارد و متعلق به خانواده‌ای از زنبورها تحت نام علمی Trichogrammatidae است.

بیماری بلاست برنج یکی از بیماری‌های مهم قارچی در مناطق برنج‌خیز است که علایم آن روی برگ به‌صورت لکه‌های بیضی یا دوکی شکل دیده می‌شود، اگر در این مزارع برنج به بیماری بلاست و یا سایر بیماری‌ها دچار شود از مواد غیرشیمیایی برای کنترل و مبارزه با آن استفاده می‌شود و محصول تولیدی کاملا سالم خواهد بود.

کشت برنج بدون سم در ۱۰۰ هکتار از شالیزارهای مازندران

برنج مازندران برای نخستین بار نشان سلامت تات را کسب کرد

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از کسب اولین نشان سلامت سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی " تات" برای برنج مازندران خبر داد و گفت: با اجرای طرح icm (مدیریت مبارزه تلفیقی آفات برنج)، با استفاده از روش‌های غیرشیمیایی برای مدیریت آفات برنج که با همکاری مدیریت و مراکز جهاد کشاورزی در دهستان ها در سطح ۱۰۰ هکتار در شهرستان های آمل، بابل، قائمشهر، ساری، محمودآباد، سیمرغ، جویبار و نکا و با مشارکت ۴۶ کشاورز اجرا شد، نتایج بسیار مثبتی را به همراه داشت.

حسن عنایتی با تاکید بر این که در برنج تولیدی که نشان سلامت تات را کسب کرد هیچگونه سمی حتی قارچ‌کش و حشره‌کش هم برای پرورش محصول استفاده نمی‌شود، گفت: اگر در این مزارع برنج به بیماری بلاست و یا سایر بیماری‌ها دچار شود از مواد غیرشیمیایی برای کنترل و مبارزه با آن استفاده می‌شود و محصول تولیدی کاملا سالم خواهد بود.

عنایتی با بیان اینکه سال گذشته طرح icm در ۲۰ هکتار در مراکز تحقیقات برنج آمل و بایع کلا نکا انجام شد و امسال به سطح ۱۰۰ هکتار در مزارع کشاورزان افزایش پیدا کرده است، ادامه داد: این طرح امسال توسط کشاورزان و با نظارت کارشناسان جهاد کشاورزی به مرحله اجرا درآمد و امیدواریم سال آینده سطح این طرح افزایش پیدا کند.

وی تصریح کرد: با انجام کارهای ساده مدیریتی، کارشناسان و کشاورزان به نتیجه رسیدند که با کمترین هزینه و بدون مصرف سموم شیمیایی می‌توان محصول سالم تولید کرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: با توجه به حمایت های قانونی، محصول سالم می‌تواند با ۲۰ درصد قیمت بیشتر در فروشگاه‌ها عرضه شود.

این مسوول کشاورزی مازندران با بیان این که یکی از نکات قابل توجه طرح مدیریت مبارزه تلفیقی آفات برنج این است که نه تنها با عدم استفاده از سموم، کاهش عملکرد نداشتیم بلکه شاهد افزایش عملکرد هم بودیم چراکه کودها در این طرح به صورت بهینه مورد مصرف قرار گرفتند، ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود امسال ۵۵۰ تن شلتوک برنج سالم و ۳۲۰ تن برنج سفید سالم با نشان سلامت تات در مازندران تولید شود.

گفتنی است سه نشان سلامت محصول شامل نشان استاندارد، سیب سلامت و نشان سلامت تات در کشور وجود دارد که برنج مازندران موفق به دریافت این نشان شده است.

بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران در فصل زراعی جاری ۲۰۹ هزار هکتار از زمین‌های شالیزاری استان مازندران زیر کشت برنج رفته است و در حال حاضر برداشت این محصول در مناطق مختلف استان به خصوص در حوضه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل، بابل، بابلسر، محمودآباد و فریدونکنار شروع شد.

سالانه حدود یک میلیون تن برنج سفید برابر با ۴۲درصد برنج مورد نیاز کشور در مازندران تولید می شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha