آن روی سکه خدمت؛ یک سال پس از یک تحسین

تهران-ایرنا- می‌پرسم وزیر قهوه می‌خورد یا چای؟ می‌گوید معمولا چای ولی نه وقتی یک ساعت بیشتر در شبانه‌روز نخوابیده باشد و این پرسش و پاسخ نقطه پایان سه ساعت نشست پاسخگویی وزیرِ در میدانِ دولت به تماس‌های مردمی است.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت ایرنا، یکسال پیش در چنین روزهایی آوار متروپل بر سر مردم آبادان خراب شد و فاجعه‌ به بار آورد، همین روزها بود که دولتمردان از رئیس‌جمهور و معاونش تا وزرای دیگر برای مدیریت بحران و تسکین آلام، راهی آبادان شدند و همین روزها بود که احمد وحیدی وزیر کشور یک هفته تمام و شبانه‌روز روی ساختمان فروریخته متروپل و میانه ی عزا و عزاداری مردم ماند تا کارها را سامان دهد. حالا یک سال پس از آن روزهای تلخ، وزیرِ در میدان دولت این بار به میدان پاسخگویی مردم آمده است.

سه شنبه دوم خرداد ۱۴۰۲ احمد وحیدی، برای نخستین بار مهمان مرکز ارتباطات مردمی نهاد ریاست جمهوری است و من راوی روایت این رویداد. رویدادی که به سیاق مرسوم با تأخیر آغاز می‌شود اما برای این تأخیر جای گلایه ندارم وقتی که معاونش توضیح می‌دهد که وزیر ۵ونیم صبح جلسه شورای اداری استان ایلام را ریاست کرده، به چند پروژه عمرانی و استانداری و شهرداری منطقه سرکشی کرده، به تهران بازگشته و نهایت تلاشش را برای رسیدن به این جلسه به کار برده است. توضیحش را بی‌هیچ توضیحی می‌پذیرم، شاید چون می‌دانم وحیدی برای ارتباط با مردم «اِن قُلت» نمی‌آورد و هرجا و به هر شکلی بتواند برای پاسخگویی و خدمت به مردم حاضر می‌شود.

تأخیر تمام می‌شود و وزیر از راه می‌رسد و با همه احوالپرسی گرمی می‌کند و پشت میز پاسخگویی می‌نشیند و پیگیر جزئیات نشست می‌شود. با وحیدیِ جدی ِ تریبون‌های دیگر کمی فرق دارد، لبخند می‌زند و گاهی هم از ته‌دل می‌خندد.

وزیر ۶۵ ساله دولت، مسئول یکی از مهمترین وزارتخانه‌های کشور؛ یعنی وزارت کشور است، وزارتی که در سال‌های دور وزارت داخله نام داشت و آنقدر گسترده است که وزارتخانه مادر هم توصیف می‌شود. سامان امور درون مرزهای ایران با این نهاد است، به این معنا که امور ۳۱ استانداری، ۳۹ فرمانداری ویژه، ۴۶۹ شهرستان، ۱۱۵۷ بخش، ۱۴۲۴ شهر و ۲۷۱۹ دهستان را باید اداره کند، انتخابات برگزار کرده به امور احزاب و تشکل‌های سیاسی بپردازد و وزیرش هم جانشین فرمانده کل قوا در امور فرماندهی انتظامی و نیز رئیس شورای امنیت کشور است.

وزیر در دو ساعت نشست پاسخگویی خود، با مردمانی از خراسان، خوزستان، آذربایجان، کرمان و تهران درباره اتباع خارجی، قوانین ساخت‌وسازهای خارج از حریم شهری، مترو و فاضلاب اهواز، تقسیمات کشوری، جایگاه اداری دهیاران، مجوز برای تشکل‌های مردمی و ورزشی، همکاری جامعه مردمی در برگزاری اربعین و بازارچه مرزی حرف زد و به دغدغه‌های آنها رسیدگی کرد و دستورات لازم را به معاونانش داد.

نگاه عقلانی - اخلاقی به همسایگان مهاجر

رسیدگی به امور اتباع خارجی هم از وظایف وزارت کشور است و ایران سال‌هاست میزبان مهاجران همسایه شرقی خود، افغانستان. آمار دقیقی از تعداد مهاجران و پناهندگان قانونی و غیرقانونی افغان در کشور وجود ندارد اما موضوعات مربوط به آن‌ها به ویژه در یک سال اخیر به صورت ویژه هم مورد توجه دولت و هم افکار عمومی‌ست. دغدغه های حضور مهاجران افغان، به‌ویژه وقتی تعداد آن‌ها میلیونی تخمین زده می‌شود، دغدغه قابل تأملی است و به همین دلیل وقتی یکی از شهروندان استان خراسان جنوبی این دغدغه را با وزیر کشور در میان می‌گذارد، او هم تأیید می‌کند که مهاجران باید ساماندهی شوند و دولت پیگیر تشکیل سازمان مهاجرین است. وزیر کشور اعتقاد دارد بیشینه مهاجران افغان مردمانی نجیبی هستند و مهمان عزیز ایران و نباید با جعل خبرهای مشکوک و افتادن در بازی دست‌های پشت‌پرده، میان دو ملت اختلاف به وجود بیاید. با این همه به دلیل حساسیت موضوع دولت پیگیر است تا با همکاری مجلس و تشکیل سازمان مهاجرین، موضوع انسداد مرزها را جدی‌تر پیگیری کند تا مسیر ورود غیرقانونی مهاجران بسته شود.

گرچه محرومیت از برخی امکانات، از مهمترین چالش‌های مهاجران افغان در کشور است اما دولت هم دغدغه‌های خاص خود را در این زمینه دارد و سازمان مهاجرین هم تلاشی برای نزدیک کردن آن چالش‌ها و این دغدغه‌هاست. جلوگیری از ورود و حضور غیرقانونی اتباع خارجی، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی درخصوص سیاست های فرهنگی، آموزشی و تحصیلی، برنامه‌های بهداشتی، درمانی، بیمه‌ای و حمایتی، انجام اقدامات ضروری در جهت تعیین تکلیف اتباع خارجی در کوتاه مدت و بلند مدت، شیوه استملاک آنها و امور مربوط به تحصیل تابعیت، نظارت بر بازار اشتغال و سایر شئون زندگی این اتباع از مهمترین اهداف و مأموریت‌های سازمان امور مهاجرین به شمار می‌رود. نگاه وزیر به پدیده مهاجران افغان، نگاه معطوف به عقلانیت و انسانیت است و این می‌تواند مسیر درست ساماندهی اتباع را هموار کند.

خوزستانی که برای وزیر مهم است

سه تماس از ۱۵ تماسی که وزیر کشور پاسخ داد از خوزستان بود و انرژی دمیده شده به صدای وحیدی نشان از اهمیت این استان برای او و همه دولت. روزی که آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهور شد، خوزستان با بحران‌های بسیاری دست‌وپنجه نرم می‌کرد و نیازمند اقدام جهادی بود. تعیین استاندار ویژه از سوی رئیس‌جمهور از این اقدامات اما وحیدی هم با تأسی از رئیس دولت که گفته بود اگر لازم باشد هر هفته به خوزستان می‌روم تا گرهی از کار مردم باز شود، در میدان‌ است و شاید به همین دلیل بود که در توضیحاتی درباره متروی اهواز، جوانی را که تماس گرفته بود قانع کرد و قول داد با حل و فصل مشکلاتی که متروی این کلان‌شهر با شرکت سازنده دارد، این پروژه با سرعت پیگیری شود. جزئیات این مشکلات، نام شرکت پیمانکار و راه‌های حل وفصل موضوع نشان می‌داد که وزیر کشور در جریان همه داستان است و پرونده هم در سیر خود منتظر حکم قضایی. این دغدغه‌مندی برای پروژه فاضلاب اهواز هم تکرار شد و وحیدی گفت که شرایط فاضلاب اهواز با تکمیل طرح‌های در دست اقدام حل خواهد شد.

هنوز تصاویر خیابان‌ها و معابر اهواز که آلوده فاضلاب‌ها بود، با جستجو در فضای مجازی قابل دستیابی است و هنوز زمان زیادی از این چالش نگذشته است اما در همین مدت کوتاه هم کارهای بزرگی انجام شده و این را جوان اهوازی گواهی می‌دهد، وقتی وزیر می‌گوید پیش از این با بارش باران شاهد انباشت چند روزه آب سطحی در معابر بودیم که در این دولت، شرایط بهبود یافته و در صورت انباشت، در مدت چند ساعت فروکش خواهد کرد.

وحیدی با همان تسلط، موضوع آلاینده‌ها در خوزستان را هم با شهروند دیگری از این شهر بررسی می‌کند و می‌گوید برای مقابله با این پدیده در گذشته اعتباری اختصاص داده نمی‌شد اما دولت سیزدهم ۱۷۰۰ میلیارد به عنوان سهم عوارض آلایندگی به خوزستان اخصاص داده است تا کمی از مشکلات این استان حل شود و این مبلغ فقط می‌تواند در امور زیرساخت‌های شهری، حمل و نقل عمومی و حوزه پسماندها هزینه شود.

اهواز برای وحیدی که از فرماندهان ارشد جنگ است، حکم خانه دوم را دارد و زاده محله ‌شاهچراغ، شاید خیابان‌های خوزستان را بهتر از خیابان‌های شیراز بشناسد. آبادان، خرمشهر، اهواز و هویزه و هرآنجایی که در هشت سال دفاع مقدس، وحیدی و همرزمانش برای آن تا پای جان ایستادند، همچنان نیازمند ایستادگی هستند و محق به آن. وزیر هم پای آنها ایستاده که نمونه پیدای آن حادثه متروپل بود و حضوری که تحسین و تجلیل رهبر انقلاب را هم درپی داشت.

وحیدی فرمانده سپاه بوده، وزیر دفاع بوده، رئیس دانشگاه بوده و دکتری مطالعات استراتژیک دارد و مجموعه این تجربه‌های میدانی و تحصیلات آکادمیک از مهندسِ صنایع دانشگاه امیرکبیر، وزیری مسلط ساخته است که هم بر امور نرم مسئولیتش احاطه دارد و هم بر امور سختش و به همین دلیل است که همزمان می‌تواند به دهیاری که از یکی از روستاهای کرمانشاه تماس گرفته، اطمینان دهد که پیگیر مشکلات آنهاست و هم به طالبانی که با حقابه ایران ماجراجویی می‌کند یادآور شود که جمهوری اسلامی پای حق و منافع مردم خود ایستاده است.

برای وزیر کشور، قانون اصل است و برای همین هم در مصاحبه انتهایی نشست تأکید می‌کند که در لایحه حجاب و عفاف، لایحه برگزاری تجمعات یا هر موضوع دیگری هرآنچه قانون تصریح کند را به اجرا خواهد گذاشت اما نگاه پدرانه‌اش به دختران ایران، زمانی که می‌گوید حساب آنها با مروجان بی‌قانونی و بی‌حجابی جداست، مشخص می‌شود.

متولی انتخابات است و امسال هم سال این مهم. وزارت کشور درپایان امسال باید منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری را معرفی کند و وزیر و وزارتخانه از هم اکنون آماده این مهم هستند. الکترونیکی شدن فرایند انتخابات، احراز هویت، شمارش آرا و هرآنچه به این رویداد مربوط است از هم‌اکنون در رأس برنامه‌های وزارت کشور قرار دارد.

نشست تمام شده است و وزیر گفتنی‌ها را گفته و شنیدنی‌ها را هم از مردم شنیده. روی میز تلفن‌ها، جایی که وزیر نشسته بود، فنجان کوچک قهوه بود که توجه ام را جلب کرد وقتی پرسیدم وزیر قهوه می‌خورد؟ یا چای، گفتند بیشتر چای اما برای رفع خستگی تمام این مدت گاهی لازم است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha