تخریب آثار و تصرف محوطه‌های باستانی چالش عمده میراث فرهنگی کشور است

نوشهر - ایرنا - رییس دانشکده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانشگاه مازندران - چالوس گفت : امروز یکی از عمده ترین چالش و عوامل تهدید زا پیش روی حوزه میراث فرهنگی تخریب آثار و تجاوز به حریم محوطه های باستانی بوده که بسیار نگران کننده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حسن هاشمی روز شنبه در نشست تخصصی به مناسبت هفته میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این دانشکده افزود: امروز راهبرد اصلی آنچه که در چشم اندازهای حوزه میراث فراهنگی تا سال ۱۴۰۴ برنامه ریزی و تعریف شده تا بتوان با راهبردهای مشخص در برابر این تهدیدها مقابله و این آثار تاریخی که نشان از هویت ملی و شناسنامه تاریخی ایران است، مرمت و حفظ کرد.

وی با اشاره به آنکه در دوازدهمین مجمع کمیته بین المللی موزه ها سال ۱۹۷۷ به منظور افزایش آگاهی عمومی نسبت به نقش موزه ها در توسعه جامعه، میراث فرهنگی، هویت ملی و نشاط اجتماعی تاکید داشته است، اظهار کرد : بر همین اساس وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم براساس برنامه روز شمار برای هر روز هفته میراث فرهنگی یک نام در نظر گرفته شده و که برای مردم پیام دارد.

وی خاطرنشان کرد : در نخستین روز هفته میراث فرهنگی ۲۸ اردیبهشت ماه که روز موزه ها و حال خوب نام گذاری شده این وزارتخانه بازدید از موزه ها در کشور را برای همگان رایگان کرده اما متاسفانه این روزها خبرهای خوشایندی به گوش نمی رسد چرا که تعطیلی و رکود موزه شهرستان بابل اتفاق نگران کننده ای بود.

وی تصریح کرد : موزه های ایران امروز شایستگی همپایی با موزه های دنیا را دارند و این مکان های تاریخی در حقیقت به عنوان هویت ملی و تاریخی کشور به شمار می آیند در حالی که با قدمت بالایی که موزه ها دارند نباید مورد غفلت مسوولان و متولیان امر قرار گیرند.

رییس دانشکده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانشگاه مازندران - چالوس ادامه داد : امروز بسیاری از موزه ها در دیگر کشورها سالانه بیش از میلیون ها بازدید کننده دارد در حالی که موزه های ایران این گونه نیست و امیدوارم فرهنگ بازدید از موزه به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

هاشمی، علوم میراثی ریشه در تاریخ رو به آینده، ثبت آثار مفاخر و عملکرد ملی و راهبرد جهانی و میراث فرهنگی، رسانه و تشکل های مردمی، میراث طبیعی تضمین حیات آینده و حفاظت از میراث فرهنگی و مرزبانی از هویت و میراث دفاع مقدس را از دیگر عناوین نامگذاری هفته میراث فرهنگی در کشور برشمرد.

به گفته وی موزه و میراث فرهنگی قلب تپنده هر کشوری است همه ملت ها در پی این موضوع هستند برای آنکه هم افزایی بیشتری داشته باشند بهترین بستر برای این موضوع، موزه ها و میراث فرهنگی هستند به عبارتی شرایط را برای گفت وگوی بهتر تمدن ها فراهم می کنند.

وی افزود : میراث فرهنگی صرف نظر از اهمیت سرمایه گذاری، کار آفرینی، اشتغال و گردشگری از منظر آموزه های دینی و قرآنی ارزش فراوانی دارند و اشاره های فراوانی در روایات اسلامی نسبت به اهمیت تاریخ و میراث فرهنگی شده است، میراث فرهنگی در واقع یک تکلیف ملی و شرعی است.

تخریب آثار و تصرف محوطه‌های باستانی چالش عمده میراث فرهنگی کشور است

رییس دانشکده میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانشگاه مازندران - چالوس گفت : میراث فرهنگی مجموعه ای از ارزش های فرهنگی، هنری، معماری منحصر بفرد و تجدید ناپذیر در جامعه محسوب می شود و کنوانسیون میراث جهانی به جهت اهمیت موضوع میراث ، میراث فرهنگی را به ۲ بخش میراث فرهنگی و میراث طبیعی تقسیم کرد، میراث طبیعی خوشبختانه خطه شمال ظرفیت های طبیعی بزرگی دارد شامل چشم اندازهای طبیعی نظیر دریا، جنگل های هیرکانی خزری، عوارض ریخت شمالی است.

هاشمی افزود : میراث فرهنگی دامنه شمول آن بیشتر است به ۲ بخش تبدیل می شود، میراث فرهنگی معنوی یا ناملموس نظیر جشن ها، سنت ها و آیین ها است و میراث فرهنگی مادی و ملموس شناخته ها تپه های تاریخی، بافت ها و محوطه ها است و ایران از هر دو منظر میراث طبیعی معنوی و هم میراث مادی بهره مند است،

وی گفت : ایران اسلامی از ظرفیت های منحصربفردی در این بخش برخوردار است، ثبت ۲۶ اثر تاریخی و طبیعی جهانی و کسب رتبه ۹ نشان می دهد که از جایگاه ممتازی این کشور برخوردار است چون میراث طبیعی مادی تخت جمشید و نقش رستم و در میراث طبیعی جنگل های هیرکانی که ذخاطر طبیعیی دارد ثبت جهانی هم شده افتخاری برای خطه شمال کشور است.

وی بیان داشت : در زمینه میراث فرهنگی آیین ها، سنت ها و جشن ها ایران با ثبت ۲۱ اثر جهانی دارای رتبه ششم است بنابراین این کشور از ظرفیت های عظیم میراث فرهنگی مادی و معنوی برخوردار است افزون بر تقویت شعور تاریخی و دستیابی به هویت ملی و اجتماعی ظرفیت هایی را مهیا کند تا دولت ها بتوانند ازاین ظرفیت ها به جذب گردشگر به توسعه اقتصادی بالایی دست یابند.

وی افزود : امروزه حدود ۷۰ درصد صادرات جهانی، ۳۰ درصد صادرات خدمات و ۱۰ درصد تولید ناخالص جهان مربوط به حوزه گردشگری است و گردشگری تبدیل به بزرگ ترین صنعت خدماتی جهانی و قرن ۲۱ تحت عنوان قرن گردشگری نام گذاری شده و بسیاری از کشورهای جهان در آمد ارزی، تولید اشتغال، رشد اجتماعی فرهنگی به آن دست می یابند ایران از نظر ارزش صنعت گردشگری ظرفیت بسیار بالاییی دارد.

به گفته وی ایران از نظر ارزش صنعت گردشگری ظرفیت بالایی دارد در سال ۲۰۲۲ ارزش صنعت گردشگری حدود ۴۸ میلیارد دلار بوده یعنی رتبه ۱۹ جهان به خودش اختصاص داده است نکته قابل توجه آن است که گردشگری فرهنگی بخش در آمد ایران از این راه است مبتنی به میراث فرهنگی است.

وی اضافه کرد: گردشگری فرهنگی مبتنی بر اثار تاریخی و موزه های ما است و ظرفیت های زیادی از طریق گردشگری به دست می آید اتفاقا گردشگری فرهنگی با فرهنگ ما سازگار است به دلیل آنکه افزون بر سوددهی اقتصادی بالایی دارد اثرات تخریبی زیست محیطی کمی هم دارد و بنابراین کار در حوزه گردشگری فرهنگی بسیار زیاداست.

وی بیان داشت : امیدوارم چالش های پیش رویی که در حوزه میراث فرهنگی کشور وجود دارد در اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز حوزه میراث فرهنگی تا سال ۱۴۰۴ برنامه ریزی شده است راهبردهای مشخصی هم برای آن در نظر گرفته اند که بیشترین تهدید حوزه میراث فرهنگی تخریب آثار باستانی و تجاوز به حریم محوطه باستانی است و امیدوارم که اتفاق چشم انداز روشن در حوزه میراث فرهنگی داشته باشیم.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha