به گزارش ایرنا، یعقوبعلی نظری عصر چهارشنبه در نشست ستاد پیشگیری، هماهنگی و عملیات پاسخ به بحران خراسان رضوی که با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در محل استانداری برگزار شد، افزود: با توجه به شرایط خراسان رضوی ضریب آسیب پذیری و تبدیل وضعیت عادی به بحران در آن زیاد شده که علت اصلی آن بروز خشکسالی های پی در پی است که کمبود برق هم به آن اضافه شده است.
وی بیان کرد: کمبود گاز هم در خراسان رضوی طی سال گذشته مشکلاتی را بوجود آورد، در صورتی که علاج واقعه نکنیم و طرحهای پیگشیرانه به موقع اجرا نشود، مدیریت بحرانها دشوار خواهد شدلذا از اکنون هم خراسان رضوی از وضعیت متعادلی در حوزه اقتصادی برخوردار نیست و خیلی از دستگاه های اجرایی استان با این مشکل مواجه هستند و اگر مشکلاتی از جنس آب و برق و گاز هم اضافه شود، دیگر نمی توان مدیریت کرد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که می توان با تدابیر پیشگیرانه بسیاری از مشکلات را کاهش داد یا از بروز آن جلوگیری کرد.
استاندار خراسان رضوی از رئیس سازمان مدیریت بحران خواست ضمن انتقال مشکلات استان به مسئولان مربوطه در مرکز، خواست تا هر چه سریعتر اعتبارات لازم برای اتمام طرحهای در حال اجرا در حوزه آب استان تخصیص یابد تا بتوان اجرای آنها را تا پایان خرداد ماه به اتمام رساند.
نظری ادامه داد: هم اکنون ساخت سد شوریجه سرخس جزو برنامه های میان مدت خراسان رضوی برای مدیریت بحران آب است که باید ساخت آن در سال جاری به اتمام برسد و بتوان از روان آبهای کشف رود بهره گرفت.
وی همچنین خواستار تامین تانکر آب مورد نیاز برای روستاهای خراسان رضوی از جمله روستاهای اطراف مشهد در تابستان امسال شد و گفت: درخواست می شود که این تانکرها تا قبل از شروع تابستان برای خراسان رضوی تامین شود.
استاندار خراسان رضوی گفت: تاکنون برای تامین گاز مورد نیاز استان اقداماتی برای حوزه صنایع، مدیریت مصرف در بخش خانگی، ایجاد لوله گاز ۱۶ اینچی برای رسیدن گاز به تربت جام انجام گرفته تا از بروز بحران کمبود گاز در زمستان جلوگیری شود، ولی با توجه به اینکه استان در انتهای خط لوله گاز قرار گرفته و به سرعت دچار بحران کمبود گاز می شود که در این زمینه نیازمند توجه ویژه مدیران در مرکز کشور به خراسان رضوی هستیم.
سرپرست اداره کل هواشناسی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: متوسط بارش باران در استان در سال زراعی جاری ۱۰۳ میلی متر بوده اما در مدت مشابه سال قبل ۱۵۰ میلی متر بارش باران بوده که با این شرایط نسبت به دوره آماری گذشته ۴۵ درصد کاهش بارش در استان رخ داده است، میزان بارش باران در سال زراعی جاری در مشهد ۸۲ میلی متر و در مدت مشابه قبل ۱۷۹ میلی متر بوده که نشان می دهد نسبت به دوره آماری قبل ۶۴ درصد کاهش بارش وجود دارد.
علی اصغر دهقان پور افزود: امسال خراسان رضوی یکی از استانهای دارای کاهش بارش در کشور بوده به طوری که ۱۰۰ میلی متر میزان کاهش بارش نسبت به دوره آماری داشته و از این لحاظ رتبه ششم را در بین استانهای کم بارش کشور داشته است.
وی بیان کرد: ۹۸.۷۴ درصد از مساحت خراسان رضوی درگیر خشکسالی است که ۶۰ درصد از این مساحت گرفتار خشکسالی شدید است، در حالی که در دوره آماری گذشته ۸۳ درصد بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: مصرف آب در شهر مشهد ۲۷۰ میلیون مترمکعب در سال است که این میزان در سال ۱۴۲۰ به ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال خواهد رسید، در مقطعی از زمان میزان کاهش بارش باران در مشهد به ۷۰ درصد رسید، سهم تامین آب مشهد از محل آبهای سطحی به شدت کاهش یافته است.
علیرضا طاهری اظهار داشت: حجم ذخیره آب پشت سد دوستی به عنوان یکی از منابع تامین آب مشهد، هزار و ۲۲۲ میلیون مترمکعب است که هم اکنون ۱۴۶ میلیون مترمکعب از آن آب دارد، از این میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب غیرقابل برداشته بوده و استفاده از ۴۶ میلیون مترمکعب باقیمانده نیز بین ایران و ترکمنستان مشترک است.
وی بیان کرد: مشهد با ۲ هزار و ۲۵۰ لیتر بر ثانیه کمبود آب مواجه است و در پیک مصرف خود در ماه های تیر و مرداد امسال به ۱۲ هزار و ۷۰۰ لیتر بر ثانیه آب نیاز دارد که اکنون هشت هزار و ۵۵۰ لیتر بر ثانیه آن را در اختیار است، برای جبران کمبود آب در مشهد و تکمیل اجرای طرحها در این خصوص نیاز به ۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی از رئیس سازمان مدیریت بحران کشور خواست مساله قطع مقطعی برداشت آب از سد دوستی توسط کشور ترکمنستان برای عبور از بحران چند ماهه مشهد را از طریق مرکز کشور پیگیری کند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز در این نشست گفت: هم اکنون به دلیل شرایط بحرانی آب در مشهد، استفاده از چاه های آب در اختیار دستگاه های اجرایی استان نیز برای تامین آب شرب شهر در دستور کار قرار گرفته است.
حسین اسماعیلیان افزود: شهرستان مشهد ۳۵۷ روستا در اختیار دارد که عمده آنها جمعیت زیادی دارند، هم اکنون وضعیت چاه های آب آنها بحرانی است، یکی از مشکلات برای رساندن آب به روستاها کمبود تانکر است که در این بخش به حداقل ۱۲ تا ۱۳ تانکر نیاز داریم.
وی از تهیه بسته مطالعاتی گذر از تنش آبی در مشهد خبر داد و گفت: برای تهیه این بسته از تجارب کارشناسان داخل و خارج از کشور و نخبگان دانشگاهی استفاده شده و ۲۰۰ نفر - ساعت کار کارشناسی در خصوص مشهد و شرایط مختلف آن انجام گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: این استان دارای ۲ هزار و ۹۳۰ روستا و ۹۵ شهر در قالب ۳۲ شهرستان است که هم اکنون به جز مشهد، ۱۶ شهر در وضعیت قرمز، ۱۱ شهر در شرایط نارنجی و ۶ شهر در وضعیت زرد به لحاظ کمبود آب مواجه هستند، ۷۰۰ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار و کمتر از ۲۰ خانوار در استان نیز کمبود آب دارند.
سید ابراهیم علوی افزود: برای جبران کسری آب در شهرها نیاز به ۹۷۲ میلیارد تومان اعتبار است تا اجرای طرحها تا تیرماه به اتمام برسد، برای اتمام اجرای طرحهای مربوط به جبران کسری آب در شهرهای استان نیز به ۸۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است، با اینکه پارسال یک تانکر سیار به ناوگان ۲۲ تانکری سیار استان اضافه شد اما هنوز به ۲۰ تانکر سیار دیگر نیاز است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: کل برآورد خسارت بخش کشاورزی استان از محل خشکسالی ۱۸ هزار و ۱۵۷ میلیارد تومان و کل برآورد خسارت بخش عشایر استان از محل خشکسالی چهار هزار و ۸۶۷ میلیارد تومان است.
قنبری افزود: خراسان رضوی با کاهش ۳۰ تا ۵۰ درصد میانگین تولید محصولات زراعی و ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش در قنوات و چشمه ها مواجه شده است، این در حالی است که خراسان رضوی استانی مولد و تامین کننده غلات و گوشت دامی بسیاری از استانهای کشور است.
وی خواستار اختصاص تسهیلات به کشاورزان، مساعدت در اعطای تسهیلات کم بهره به عشایر، تامین تسهیلات بانکی برای تامین بذر مورد نیاز و پیشگیری از خشکسالی بویژه در حوزه طرحهای حفاظت از آب و خاک شد.
نظر شما