تبدیل هویت قومی به ملی، ویژگی منحصر به‌فرد مختومقلی فراغی است

گنبدکاووس - ایرنا - نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ویژگی‌های شخصیتی و ادبی مختومقلی فراغی شاعر و عارف شهیر ایرانی ترکمن گفت: آنچه سبب وجه تمایز و سرآمدی این شاعر نسبت به دیگر شاعران قوم ترکمن شده، تلاش وی برای تبدیل هویت قومی به هویت ملی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، امانقلیچ شادمهر روز چهارشنبه در همایش بزرگداشت دویست و نودمین سالروز تولد مختومقلی فراغی شاعر و عارف نامی ایرانی ترکمن که حضور سفیر ترکمنستان در ایران و برخی مسوولان و فعالان فرهنگی گلستان اظهارداشت: توجه بیشتر به مختومقلی در مقایسه با دیگر مفاخر و شاعران قوم ترکمن بخاطر ویژگی‌های خاص شخصیتی و ادبی این شاعر بزرگ است.

وی افزود: مختومقلی فراغی در سه سبک "ادبی، شخصی و دوره‌ای" سرآمد دیگر شاعران ترکمن شده و با نوآوری‌ در اشعار سبب شد سرآمد افزون بر ۲۰۰ شاعر این قوم از جمله ۷۰ تا ۸۰ شاعر کلاسیک ترکمن باشد.

شادمهر اضافه کرد: "ملانفس" از دیگر شاعران ترکمن دارای سبک است اما مختومقلی به سبب مبدع بودن در سه سبک ادبی، شخصی و دوره‌ای و نیز نوآوری در شعر، بلند آوازه شده است.

نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: سبک دیگری که مختومقلی را نسبت به دیگر شاعران قوم ترکمن بلندآوازه کرد تبدیل هویت قومی به هویت ملی است که همین ویژگی سبب شده مراسم‌های بزرگداشت این شاعر شهیر در ایران، ترکمنستان، ترکیه، برخی کشورهای اروپایی و حتی پاکستان برگزار شود.

شادمهر اضافه کرد: اشعار مختومقلی در پند و اندرز به اشعار سعدی، به لحاظ چاشنی "درد" به عطار نیشابوری و در عرفان به اشعار مولوی و سنایی نزدیک است.

وی بابیان اینکه اشعار مختومقلی فراغی سراسر پند و اندرز و برگرفته از قرآن و حدیث است، تصریح کرد: تجربه و تاریخ نشان داده، آثاری که در آن به قرآن و حدیث تمسک جسته شود، ماندگار خواهد بود.

نماینده مردم گنبدکاووس درمجلس شورای اسلامی ادامه داد: توجه به هویت ملی، ایرانی و اسلامی سبب شده تا مختومقلی فراغی سرآمد دیگر شاعران ترکمن شود ضمن اینکه تشبیه این شاعر به حافظ، سعدی و فردوسی او را بزرگ نکرده بلکه اشعار خود این شاعر است که او را بزرگ و ماندگار کرد.

وی با اشاره به وضعیت نابسامان دوران زندگی مختومقلی فراغی و هرج و مرج اجتماعی و مشکلات اقتصادی، بیان داشت: هر انسانی با خواندن اشعار مختومقلی فراغی به نیکی در می‌یابد که تاکید این عارف فرهیخته بر اتحاد و همبستگی و فریاد دادخواهی مظلومان بوده است.

شادمهر افزود: تلاش برای رسیدن به زندگی مسالمت‌آمیز همراه با وحدت و همدلی با تکیه بر معارف دینی و اخلاقی برگرفته از آیات الهی و احادیث از مهمترین تاکیدات این عارف فرهیخته در اشعارش است.

به گزارش ایرنا، مختومقلی فراغی شاعر و عارف ترکمن در سال ۱۷۳۳ میلادی برابر با سال ۱۱۱۲ شمسی در روستای «حاجی قوشان» از توابع بخش مرکزی گنبدکاووس متولد شد و پس از ۵۷ سال زندگی در کنار «چشمه عباساری» در دامنه رشته کوه «سونگی داغی» بین ایران و ترکمنستان درگذشت و پیکرش به روستای «آق‌توقای» در ۴۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه در منتهی الیه شرق استان گلستان منتقل و در جوار آرامگاه پدرش «دولت‌محمد آزادی» به خاک سپرده شد.

آرامگاه این شاعر و عارف شهیر ترکمن و پدر بزرگوار وی «دولت‌محمد آزادی» در ۳۰ کیلومتری غرب مراوه‌تپه و در مسیر جاده این شهر به «داشلی برون» گنبدکاووس و در روستای «آق توقای» واقع است و هرساله تعداد زیادی از مردم منطقه و مسافران و گردشگران بر مزار این شاعر که یک مجموعه گردشگری با امکانات زیربنایی مانند جاده آسفالت، آب و برق، سکوهای اتراق و استراحت، نمازخانه و سرویس بهداشتی است، حضور می‌یابند.

اشعار این شاعر بزرگ ترکمن که در بین دیگر اقوام ایران زمین و دیگر ملل جهان نیز بلندآوازه شده، دارای مضامین اجتماعی، سیاسی، دینی و عرفانی است و دیوان شعر او نیز تاکنون به چند زبان دنیا از جمله انگلیسی، روسی و فارسی ترجمه و چاپ شده است.

وحدت اقوام و مذاهب، مهمترین پیام اشعار مختومقلی است

سفیر ترکمنستان: مختومقلی شاعر شهیر ایرانی در واقع پدر ادبیات معاصر ترکمن است

دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به مفاخر اقوام دارد

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha