به گزارش ایرنا از آنجایی که جمعیت جزو اساسی ترین مباحث مدیریتی هر کشور و نظام برنامه ریزی قلمداد میشود حفظ، تعادل و پویایی ساختار آن همواره مورد توجه حکومتها و دولتها در دورههای زمانی گوناگونی بوده است.
در عصر کنونی بیشتر خانوادهها دارای فرزند به داشتن یک فرزند اکتفا کرده و تمایلی بر افزایش تعداد فرزندان ندارند در حالیکه فرزند کم هیچگاه سرمایه انسانی محکم و قابل اتکایی برای خانوادهها محسوب نمیشود.
در گذشته هر خانوادهای که بیشترین تعداد فرزندان را داشت، از جایگاه بالایی برخوردار بود و بویژه در جوامع عشایری و روستایی بیشترین وجاهت اجتماعی را خانوادههای دارای فرزند بیشتر داشتند.
اعضای خانوادههایی که فرزندان بیشتری دارند مهارتهای ارتباطی بهتری با یکدیگر و با محیط اجتماعی پیرامون خود کسب میکنند و والدین به واسطه فرزندان خود با محیطهایی نظیر مدرسه، دانشگاه، فضاهای ورزشی، مذهبی و سایر محیطهای اجتماعی دیگر برقرار کرده و از این طریق ارتباط خانوادهها با سایر ارکان اجتماعی و فرهنگی تقویت میشود.
فرزندان به خانواده خود هویت میبخشند به طور مثال یک پدر تلاش میکند برای فرزند خود به یک الگو تبدیل شود و از این طریق مسیر خانواده هدفمند و امید به زندگی در پدر و مادرها بیشتر میشود و از سوی دیگر والدینی که در دوران پیری فرزندان بیشتری در کنار خود دارند از سلامت روحی و روانی بهتری برخوردار میشوند.
تحقیقات موجود نشان میدهد تکفرزندی باعث انزوا، گوشهگیری و اختلال در مهارتهای ارتباطی فرزندان میشود این در حالیست که تعدد فرزندان شور و نشاط خاصی در خانوادهها شکل میدهد و در سلامت روحی و روانی اعضای خانواده تاثیر بسزایی دارد
کندی رشد زاد و ولد و نیز کاهش نرخ ازدواج و ازدیاد طلاق باعث شد جامعه سنتی ایران در گذار از مدرنیته کاذب دچار سردرگمی شود به گونهای که بیشتر زوجهای جوان به زندگی فاقد فرزند یا با تک فرزندی و نهایت ۲ اولاد بسنده میکنند و همچنین میزان ازدواج در بین جوانان به دلایل مختلف از جمله شرایط سخت گیرانه والدین، نبود شغل پایدار، اقتصاد متزلزل، عدم تمایل و موارد دیگر کاهش چشمگیری پیدا کرده است.
همچنین در این گذر سیاستهای نادرست گذشته از جمله برنامه تنظیم خانواده و فرهنگسازی با شعار "فرزند کمتر زندگی بهتر" از دیگر عللی است که نهادینه شدن آن در جامعه سبب شده تا در دهههای اخیر کاهش جمعیت در خانوادهها به یک باور تبدیل شود و برای تغییر این باور باید اقدامات فرهنگی و اقتصادی موثری به کار گرفت.
از دهه ۷۰ سیاستهای کنترل جمعیت با شعار معروف ۲ فرزند کافی است به صورت گسترده در کشور به اجرا درآمد و در دهههای اخیر نیز سیاستگذاری جامعی برای رشد جمعیت در این زمینه اتخاذ نشد از اینرو رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۳ با توجه به وضعیت آماری جمعیت سیاستهای کلی جمعیت را در ۱۴ بند ابلاغ کردند.
شاید نداشتن شغل، ازدواج برخی از جوانان را به تاخیر انداخته است و یا اوضاع اقتصادی و معیشتی برخی از خانوادهها را مجاب کرده که فرزندی نداشته یا حداکثر یک فرزند داشته باشند لذا تامین مسکن، اشتغال جوانان متاهل و دارای فرزند، ایجاد امنیت اقتصادی و شغلی برای زوجین و فرهنگ سازی فرزندآوری، میتواند راهکارهایی برای اجرای قانون مورد نظر باشد.
بر همین اساس دولت سیزدهم با توجه به حساسیت موضوع با تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت سعی دارد کم کاریهای گذشته را جبران کند و برای جوانی جمعیت اقدامات موثرتری انجام دهد.
هر چند سیستان و بلوچستان آسیب کمتری را در زمینه کاهش نرخ باروری دیده اما همچنان نیازمند فرهنگ سازی و اقدامات اساسی در قالب قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای مقابله جدی و هدفمند با تبلیغات مسموم و باورهای غلط پیرامون موضوع فرزندآوری است
بیشتر بخوانید:
۹۶ درصد وقایع ولادت در سیستان و بلوچستان در مهلت قانونی ثبت میشود
سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ ولادت کشور را دارد
سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ ثبت ازدواج را در کشور داراست
اختصاص رتبه نخست ولادت در سیستان و بلوچستان
به گفته مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان این استان از نظر نرخ ثبت ولادت با ۲۷.۹ در هزار، رتبه اول در کشور را دارد و از نظر تعداد ولادت ثبت شده پس از استانهای تهران و خراسان رضوی رتبه سوم کشور را از آن خود کرده است.
رضا راحت اظهارداشت: بر اساس آمارهای جمعآوریشده از ادارات ثبتاحوال سیستان و بلوچستان در سال ۱۴۰۱ تعداد ۸۹ هزار و ۹۴۰ واقعه ولادت در استان به ثبت رسید که این آمار نشاندهنده رشد ۳.۸ درصدی ولادت نسبت به مدت مشابه سال قبل تر را دارد.
وی افزود: از تعداد ولادت ثبت شده در سیستان و بلوچستان ۴۵ هزار و ۹۱۷ واقعه پسر و ۴۴۰ هزار و ۲۳ واقعه دختر به ثبت رسیده که به طور میانگین در هر شبانهروز حدود ۲۴۶ واقعه ولادت و در هر ساعت حدود ۱۰ نوزاد به ثبت رسیده است.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان با اشاره به رتبه اول جوانی جمعیت در این استان گفت: بیشترین ولادتهای ثبت شده در استان مربوط به گروه مادران ۲۰ تا ۲۹ سال و پدران ۲۵ تا ۳۴ سال است.
وی تصریح کرد: در سال گذشته تعداد ۱۴ هزار و ۶۱ واقعه فوت در سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده که از این تعداد هشت هزار و ۴۵ واقعه وفات مردان و ۶ هزار و ۱۶ واقعه زنان بوده است.
همچنین مدیرکل ثبتاحوال سیستان و بلوچستان به آمار ازدواج در این استان اشاره کرد و گفت: این استان بالاترین نرخ ثبت ازدواج را در بین سایر استانهای کشور به خود اختصاص داده است.
پارسال ۱۴ هزار و ۶۱ واقعه فوت در سیستان و بلوچستان به ثبت رسیده که از این تعداد هشت هزار و ۴۵ واقعه وفات مردان و ۶ هزار و ۱۶ واقعه زنان بوده استدهمرده با اشاره به اینکه نرخ ازدواج در سیستان و بلوچستان بر اساس آمار ارائه شده از اداره کل ثبتاحوال کشور نسبت به سایر استانها در رتبه بالایی قرار دارد افزود: در سال گذشته ۳۱ هزار و ۲۱۶ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: سیستان و بلوچستان بالاترین نرخ ثبت ازدواج با ۸.۶ در هزار را در کشور داراست.
مدیرکل ثبت احوال سیستان و بلوچستان گفت: این استان رتبه اول سن ازدواج در کشور را داراست بطوریکه میانگین سن ازدواج مردان ۲۶ سال و زنان ۲۱ سال است.
وی در خصوص ثبت آمار طلاق در سیستان و بلوچستان افزود: در سال گذشته سه هزار و ۳۱۴ واقعه طلاق در استان به ثبت رسیده که کمترین نرخ ثبت طلاق با ۰٫۹ در هزار در کشور مربوط به این استان است.
دهمرده بیان کرد: بهازای هر ۹ ازدواج یک واقعه طلاق در استان سیستان و بلوچستان ثبت شده است.
نرخ ازدواج در سیستان و بلوچستان بر اساس آمار ارائه شده از اداره کل ثبتاحوال کشور نسبت به سایر استانها در رتبه بالایی قرار دارد
سیستان و بلوچستان همچنان جوانترین استان کشور
مدیرکل دفتر بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر به اسناد گزارشات ثبت احوال با توجه به نرخ ولادت و ازدواج این استان جوانترین استان کشور بشمار میرود.
زهرا ابراهیمی اظهارداشت: مقوله جمعیت نقش مهمی بر اقتدار ملی و پویایی عرصه های گوناگون یک کشور دارد، به همین جهت میتوان با برنامه ریزی و اجرای سیاستهای کارآمد از این مهم در جهت رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه بهرهمند شد و در مسیر درست دستیابی به اهداف متعالی نظام حرکت کرد.
وی ادامه داد: با توجه به کاهش نزولی جمعیت در دهههای اخیر برنامه ریزی جهت افزایش جمعیت به عنوان مولفه اصلی امنیت و توسعه پایدار در جامعه ضروری است.
مدیرکل دفتر بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان گفت: تاکید مستمر رهبر معظم انقلاب به مساله مهم جمعیت و رشد جمعیت، نشانه جدی و حتی بحرانی بودن این بخش است.
وی تصریح کرد: افزایش جمعیت و ترغیب خانوادهها به فرزندآوری به منظور حمایت از جوانی جمعیت، ماموریتی خطیر از سوی رهبر معظم انقلاب است.
ابراهیمی گفت: به طور کلی هفت سال فرصت برای برنامه ریزی هدفمند رشد ازدواج و فرزندآوری وجود دارد تا تهدید کاهش جمعیت را به فرصت تبدیل کنیم و این فرصت شامل سیستان و بلوچستان نیز میشود بنابراین با هدفگذاری صحیح میتوان همچنان جامعه پویا و جوان داشت.
وی بیان کرد: در آبانماه سال ۱۴۰۰ قانون جوانی جمعیت در قالب ۷۳ ماده ابلاغ شد و ستاد جوانی جمعیت در سطح استانها با محوریت استانداران و در شهرستانها با محوریت فرمانداران در دستور کار قرار گرفت.
مدیرکل دفتر بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان اظهارداشت: با توجه به رویکردهای این رویداد در ۲ بخش ارزیابی دستگاهها و میزان اقدام و عمل دستگاهها به قانون جوانی جمعیت و شناسایی ظرفیتهای مردمی دفتر امور بانوان و خانواده استانداری تاکنون با اجرای بیشاز ۶۲ محور فعالیت اعم از مکاتبه و پیگیری ابلاغیه به دستگاههای متولی نظیر سه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان،زاهدان و ایرانشهر واداره کل ثبت احوال برگزاری کارگاههای آموزشی تربیت کنش گر جمعیت با همکاری سازمان تبلیغات بویژه برای قشر کارمندان را در اولویت کاری خود قرار داده است.
آبانماه پارسال قانون جوانی جمعیت در قالب ۷۳ ماده ابلاغ شد و ستاد جوانی جمعیت در سطح استانها با محوریت استانداران و در شهرستانها با محوریت فرمانداران در دستور کار قرار گرفتوی از برگزاری رویداد اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت در سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: این رویداد در هفت حوزه اثرگذار برای تحقق قانون جوانی جمعیت انتخاب و به مرحله کشوری این رویداد نیز معرفی میشوند.
ابراهیمی ادامه داد: فعالان رسانهای، سازمانها و گروههای مردمنهاد، شرکتها و موسسههای خصوصی، نخبگان، دستگاههای اجرایی و مدیران در ترویج ازدواج و فرزندآوری میتوانند اقدامهای خود را اعلام و ارائه کنند.
وی بیان کرد: مساله جمعیت از جمله مسائلی است که با اولویت و فوریت در دستورکار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته و به منظور کمک به تسریع آن، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ابلاغ شد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان گفت رهبر معظم انقلاب در سال ۹۳ سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند و از ۲۴ تا ۳۰ اردیبهشتماه بهعنوان هفته ملی جوانی جمعیت نامگذاری شده که هر ساله در این ایام جایزه ملی جوانی جمعیت به افراد فعال شاخص در این حوزه اهداء خواهد شد.
وی تاکید کرد: با تدابیر ویژهای که اندیشیده شده در نظر داریم مراسم هفته ملی جوانی جمعیت را با همراهی دستگاههای متولی، هرچه باشکوهتر نسبت به سالهای گذشته، به صورت ضابطهمند و با ساختاری خاص برگزار و این جایزه را طبق یک دستورالعمل مشخص به افراد واجد شرایط اهدا کنیم.
ابراهیمی گفت: برای این رویداد ملی شعارهایی بصورت روز شمار مشخص شده، شعار امسال هفته جمعیت تحت عنوان "سهم من از جوانی ایران" تعیین شده است.
وی هدف از برگزاری برنامههای هفته جوانی جمعیت، انتقال تجربیات موفق خانوادهها در زمینه فرزندآوری با محوریت ترویج ازدواج آسان و رشد فرزندآوری عنوان کرد و افزود: شرکتکنندگان در این رویداد در هفت بخش در قالب ۲ بخش مدیران و دستگاههای حاکمیتی و پنج بخش مردمی از جمله رسانه، سازمانهای مردم نهاد، مؤسسات و شرکتهای خصوصی، نخبگان و خانواده با هم به رقابت میپردازند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان با بیان اینکه نفرات برتر این رویداد۳۰ اردیبهشت ماه همزمان با روز ملی جمعیت معرفی میشوند، خاطرنشان کرد: افرادیکه با اقدامات اثرگذار در پیشبرد این قانون نقشآفرین بودهاند میتوانندآثار خود را تا ۱۵ اردیبهشت ماه از طریق لینک https://form.avalform.com/view.php?id=۴۵۴۲۰۵۲۴ ارسال و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۳۱۱۲۷۳۲۱- ۰۵۴- این دفتر تماس گیرند.
نظر شما