اجرای طرح‌های عمرانی در کشور نباید به تخریب منابع طبیعی منجر شود

نوشهر- ایرنا- معاون وزیر و رییس سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور گفت : اجرای طرج های توسعه ای و عمرانی در کشور نباید به تخریب منابع طبیعی و عرصه های ملی منجر شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عباسعلی نوبخت روز یکشنبه در گردهمایی تبیین مدیریت پایدار منابع طبیعی منطقه هیرکانی در سالن مرکز آموزش منابع طبیعی و آبخیزداری ساعی کلارآباد افزود : امنیت زیستی با امنیت ملی و امنیت غذایی نیز ارتباط دارد.

وی اظهارداشت : هم اکنون در عرصه های جنگلی نیز عوامل تخریب داریم که متاسفانه انسانی است و این عوامل به اسم های مختلف در عرصه های منابع طبیعی به‌وقوع می پیوندد.

وی سطح جنگل های شمال ایران را حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار اعلام و اضافه کرد : از مسوولان محلی تمام استان ها می خواهیم که به طبیعت به عنوان یک بخش بسیار حساس و قابل ارزش این سرزمین نگاه کنند و آن را از خودشان بدانند و همکاران ما که در حفاظت از عرصه ها تلاش می کنند آن ها را موانع طبیعی یاد نکنند.

لزوم برخورد با عوامل تخریب

رییس سازمان منابع طبیعی وآبخیزداری کشور ادامه داد : ما نمی خواهیم در پیشرفت های عمرانی و توسعه ممکلت مشکل ایجاد کنیم و اعتقاد مان این است که اگر ایران عزیزمان می خواهد توسعه یابد باید حداقل خسارت به عرصه های منابع طبیعی و محیط زیست وارد بشود و حداکثر انتفاع را مردم ببرند.

نوبخت تصریح کرد : ضروری است دانش نیروهای این سازمان به لحاظ فنی افزایش یابد و بی تعارف باشیم با کسانی که می خواهند عوامل تخریب برای این پوشش گیاهی بوجود آورند و با آن ها برخورد کنیم.

وی با بیان این که ارزش جنگل های شمال قابل مبادله با جنگل های دنیا نیست و بسیار با ارزش است، گفت : جذب اکسیژن و کربن و گرد و غبار و آب از جمله شاخص های این عرصه هاست و بر اساس مطالعات انجام شده هر هکتار جنگل به طور متوسط حدود هزار و ۵۰۰ متر معکب آب را در سال ذخیره می کنند.

رییس سازمان منابع طبیعی کشور با اشاره به سکونت جمعیت زیاد در ضلع جنوبی و شمالی کوه های البرز بر ضرورت حفظ و حراست آن تاکید و اضافه کرد : این عرصه ها باید با توجه به شمار جمعیت موجود اطراف آن حفظ شود.

ضرورت مشارکت جوامع محلی برای حفاظت از عرصه ها

وی افزود: بر اساس قانون برنامه ششم باید طرح جایگزین برای این عرصه ها آماده می شد که به هر دلیل این طرح از جنبه زمانی عقب افتاد و الان در جلسه امروز اعلام شد با کمک دانشگاه و موسسه تحقیقات جنگل حدود ۷۰ لایحه مطالعاتی برای جنگل های شمال تهیه شد که به ۹ کاربری رسیدند.

نوبخت خاطرنشان کرد: هدف اصلی این است مردم را در عرصه های منابع طبیعی کشور مشارکت دهیم و اکنون آمدین وزن مسائل اکولوژیک را هم وزن اقتصادی و و اجتماعی دیدیم چون اعتقاد مان این است اگر جوامع محلی توانمند بشوند عوامل تخریب کمتر می شود.

به گفته وی مطالعات کامل با دیدگاه اکولوژیک و اقتصادی و اجتماعی محور انجام شده است.

نوبخت بیان کرد : در این ارتباط جلسات متعدد با استانداران و فرماندران و لیدرهای اهالی داخل عرصه ها برگزار کردیم چرا که معتقدیم اگر طرح جایگزین و یا طرح مدیریت پایدار عرصه های جنگل شمال به بدرستی انجام شود شمالی ها و حتی ساکنان جنوب رشته کوه البرز می توانند به یک زندگی با آرامش برسند.

رییس سازمان منابع طبیعی کشور حفظ و حراست از جنگل ها را برای همه واجب دانست و از اطلاع رسانی رسانه ها در این زمینه قدردانی کرد و گفت : امید که با اطلاع رسانی و کمک رسانه بتوانیم فرهنگ منابع طبیعی را در کشور بالا بیریم.

اجرای طرح‌های عمرانی در کشور نباید به تخریب منابع طبیعی منجر شود

وی به وجود آفات و بیماری در عرصه های جنگلی از جمله آفات شمشاد اشاره و اضافه کرد : حفظ بیولوژیک به دلایل مختلفی برای ما مهم هست و وجود آفات و بیماری ها حادترینش در مورد خشگیدگی شمشاد بوده که در دهه گذشته تجربه کردیم که در آن مقطع ذخیره گاه برونجا را برای کل عرصه شمشادی در شمال کشور در ساری ایجاد کردیم که موفق بوده ایم

نوبخت در مورد اتمام طرح مدیریت پایدار جنگل های شمال هم گفت : این طرح به دلایلی از جمله مشکل اعتباری و اطلاع رسانی ناقص برای مسوولان منطقه ای و مانع تراشی توسط عده ای تاکنون به سرانجام نرسیده است.

تحول زندگی مردم با انجام طرح مدیریت پایدار جنگل های شمال

وی اظهارداشت : اگر بتوانیم طرح مدیریت پایدار جنگل های شمال را رقم بزنیم و عملیاتی کنیم به طور قطع با کاربری های که برای این طرح در نظر گرفته شده است چون مدیریت طرح با دولت و مدیریت پروژه ها با مردم است، زندگی مردم متحول می شود.

اجرای طرح‌های عمرانی در کشور نباید به تخریب منابع طبیعی منجر شود

به گفته وی این طرح با توجه به مباحث اعتباری، کمبود لجستکی و نیروی انسانی حداقل پنج سال زمان نیاز دارد.

قدمت جنگل های شمال ایران به حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیون سال قبل بر می گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است، مساحت این عرصه ها در حدود یک درصد جنگل های اروپا است ولی تعداد گونه های آن ۱۶ درصد گونه های موجود در کل قاره اروپا است.
این مقایسه ها نشان می دهد جنگل های هیرکانی در شمال ایران با وجود مساحت کم، تنوع گونه ای بسیار زیادی دارد و از این نظر و به دلیل تنوع زیستی و گستردگی ذخایر ژنتیکی، شایسته تحقیقات زیادی است که یکی از آن ها تعیین کهنسال ترین درختان موجود در آن است.

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت از آستارا در شمال استان گیلان شروع می شود و تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha