**رهبران اکثریت و اقلیت سنا خواستار آزادی خبرنگار آمریکایی از سوی روسیه شدند
چاک شومر رهبر اکثریت و میچ مک کانل، رهبر اقلیت سنا در بیانیه ای مشترک بی سابقه ای از روسیه خواستند ایوان گرشکوویچ، خبرنگار وال استریت ژورنال را آزاد کند.
در این بیانیه آمده است: ما بازداشت غیرقانونی ایوان گرشکوویچ شهروند آمریکایی و خبرنگار وال استریت ژورنال را به شدت محکوم می کنیم و خواهان آزادی فوری این روزنامه نگار شناخته شده در سطح بین المللی و محترم هستیم.
شومر و مک کانل در بیانیه خود گفتند: شک نداشته باشید، روزنامه نگاری جرم نیست."
این دو قانونگذار، یکی دموکرات از نیویورک و دیگری جمهوری خواه از کنتاکی اتهامات علیه گرشکوویچ را "بی اساس" و "ساختگی" خواندند و افزودند مقامات روسیه شواهد معتبر برای توجیه اتهامات خود ارائه نکرده اند.
شومر و مک کانل همچنین در بیانیه خود از کرملین خواستند پال ویلان یک شهروند آمریکایی دیگر را آزاد کند.
در این بیانیه آمده است: روسیه سابقه طولانی و نگرانکننده از بازداشت ناعادلانه شهروندان آمریکایی دارد. سیستم قضایی این کشور شفافیت و عدالت را فراهم نمیکند.
سرویس امنیت فدرال روسیه موسوم به (FSB) به طور رسمی ایوان گرشکویچ خبرنگار دستگیر شده وال استریت ژورنال را به جاسوسی در روسیه متهم کرد.
خبرگزاریهای دولتی تاس و اینترفاکس گفتند که یک منبع مجری قانون به آنها اطلاع داده است که سرویس امنیت فدرال روسیه موسوم به (FSB) رسماً این روزنامه نگار آمریکایی را به جاسوسی در روسیه متهم کرده و نامه ای به این خبرنگار ارائه شده که در آن شرح اتهامات توضیح شده است.
در سیستم حقوقی روسیه، طرح اتهامات و پاسخ متهم نشان دهنده شروع رسمی یک تحقیقات جنایی است که آغاز یک روند قضایی طولانی است.
تاس به نقل از منبع خود نوشت: «تحقیقات FSB، گرشکویچ را به جاسوسی در راستای منافع کشورش متهم کرد. وی قاطعانه تمام اتهامات را رد و اعلام کرد که در روسیه به فعالیتهای روزنامه نگاری میپرداخت.»
بر اساس اعلام سرویس امنیت فدرال روسیه، خبرنگار دفتر مسکو روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال"، به اتهام جاسوسی برای دولت آمریکا و جمع آوری اطلاعات محرمانه دولتی درباره فعالیت مجتمع صنایع نظامی روسیه، تحت بازداشت قرار گرفته است.
به گزارش اسپوتنیک، ایوان گرشکوویچ شهروند آمریکایی و خبرنگار روزنامه "وال استریت ژورنال" در شهر ایکاترینبورگ بازداشت شد؛ در حالیکه میکوشید به اطلاعات محرمانه دست یابد.
https://irna.ir/xjM8K2
**تاجر روسی: جان ترامپ در خطر است
ویکتور بوت تاجر روسی در پیامی ضمن ابراز نگرانی درباره در خطر بودن جان دونالد ترامپ، از دعوت خود از رئیسجمهور سابق آمریکا برای سفر به روسیه خبر داد.
بوت پس از ارسال این نامه، گفت: امروز تلگرافی برای دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا فرستادم. اول از همه معتقد هستم که جان او در خطر است و محاکمهای که در نیویورک آغاز شده با محکوم شدن وی و دادگاه خاتمه نمییابد.
این تاجر روسی ترامپ را به مسکو دعوت کرده و به او پیشنهاد حمایت و پناهندگی سیاسی داده است تا به قول خودش بتواند شورش علیه گلوبالیستها را رهبری کند و مردم آمریکا را نجات دهد.
بوت یک تاجر اسلحه مشهور روس است که به عنوان بخشی از مبادله زندانیان بین روسیه و ایالات متحده در آذر گذشته آزاد شد.
وی در سال ۱۳۸۷ در بانکوک بر اساس حکمی که توسط یک دادگاه محلی به درخواست دولت آمریکا صادر شده بود، دستگیر شد. سپس در فروردین ۱۳۹۱ به ۲۵ سال زندان و جریمه ۱۵ میلیون دلاری محکوم شد.
https://irna.ir/xjM8JP
**در پی عملیات استشهادی تل آویو؛ نتانیاهو نیروهای ذخیره ارتش را فراخواند
منابع خبری بامداد شنبه گزارش دادند، در پی عملیات استشهادی تل آویو، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی دستور بسیج نیروهای ذخیره و اضافی بیشتری داده است.
دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد، نتانیاهو دستور داده تا همه نیروهای مرزبانی و نیروهای ذخیره ارتش برای مقابله با این حمله بسیج شوند و از صهیونیستها خواسته است تا از دستورالعملهای نیروهای امنیتی پیروی کنند.
در همین رابطه رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد: در اجرای دستورات نتانیاهو، گارد مرزی از فراخوان فوری ۶ گردان ذخیره و ۴ گردان دیگر برای روز یکشنبه هفته آینده خبر داده است.
منابع خبری جمعه شب گزارش دادند، در پی عملیات استشهادی در تل آویو، یک نفر کشته و هفت نفر زخمی شدند.
در این عملیات استشهادی، عامل عملیات که گفته شده «یوسف احمد سلیمان ابو جابر» از اهالی «کفر قاسم» (واقع در ۲۰ کیلومتری شرق تل آویو) است، پس از واژگون شدن خودرویش به ضرب گلوله پلیس صهیونیستی به شهادت رسیده است.
رسانههای خبری ظهر روز جمعه نیز از کشته شدن ۲ شهرک نشین صهیونیست در تیراندازی در منطقه غور اردن خبر دادند.
کرانه باختری رود اردن بویژه در طول ماههای اخیر شاهد حملات مبارزان فلسطینی علیه صهیونیستها در پاسخ به جنایات آنها علیه ملت فلسطین بوده است.
https://irna.ir/xjM8Kf
**المیادین: هیات سعودی و عمانی طی ۲ روز آینده به صنعای یمن میروند
شبکه المیادین لبنان بامداد شنبه به نقل از منابع خود گزارش داد، یک هیات سعودی و عمانی طی ۲ روز آینده برای مذاکره با دولت نجات ملی یمن به صنعا پایتخت این کشور میروند.
یک هیات سعودی به ریاست «محمد الجابر» سفیر عربستان سعودی در یمن به همراه یک هیات عمانی طی دو روز آینده به صنعا میروند.
بر اساس این گزارش، سفر هیات سعودی و عمانی برای تکمیل مذاکرات و گفت وگوها درباره آتش بس و تمدید آن انجام میشود.
این گزارش میافزاید، سفیر عربستان سعودی در یمن، پیش تر در اسفند ماه گذشته در رأس هیاتی از صنعا بازدید کرده بود.
پیش تر خبرگزاری رویترز از سفر یک هیات سعودی - عمانی به صنعاء پایتخت یمن طی هفته آینده با هدف دستیابی به توافق آتشبس دائم در این کشور خبر داده بود.
خبرگزاری اسپوتنیک نیز روز جمعه به نقل از یک منبع یمنی نوشته بود که آتش بس جدید ممکن است حاوی چندین نکته از جمله از سرگیری صادرات نفت از میادین نفتی در جنوب و از مارب در شمال، لغو تمام محدودیتها در بندر الحدیده، گسترش پروازها به فرودگاه صنعاء و باز کردن تمام راهها بین مناطقی که تحت کنترل دولت نجات ملی یمن و قسمتهایی که تحت کنترل نیروهای وفادار به دولت مستعفی و فراری یمن است، باشد.
این منبع اظهار داشت که ائتلاف عربی نیز متعهد شده تا بدون استثنا حقوق تمام کارکنان یمنی در مناطق تحت کنترل دولت نجات ملی و سایر مناطق را بپردازد و کمیتههایی را برای محدود کردن خسارات ناشی از جنگ، رسیدگی به آنها و پرداخت خسارت به آسیب دیدگان تحت نظارت سازمان ملل و ضمانت بین المللی کشورهای بزرگ تشکیل دهد.
روز پنجشنبه گذشته نیز سازمان ملل اعلام کرد که مردم یمن به یک صلح همه جانبه نیاز دارند تا به رنجهای آنها در نتیجه جنگ هشتساله در کشورشان، پایان دهد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد که هشت سال جنگ، چهار میلیون و ۵۰۰ هزار یمنی را که ۷۴ درصد آنها زن و کودک هستند، مجبور به فرار کرد و باعث افزایش فقر شد، اکنون دو سوم یمنیها زیر خط فقر زندگی میکنند.
بیش از هشت سال است که یمن شاهد جنگ مستمر بین نیروهای مسلح و کمیتههای مردمی یمن و نیروهای ائتلاف که برای بازگرداندن دولت مستعفی و فراری یمن تلاش کردهاند، بوده که تبعات آن در ابعاد مختلف منعکس شده و بر اساس توصیف سازمان ملل، بدترین بحران انسانی در جهان بوده است.
https://irna.ir/xjM8Kn
**ترکیه: مسلمانان برای جلوگیری از حملات صهیونیستها متحد شوند
وزیر خارجه ترکیه جمعه شب از کشورهای مسلمان خواست در مقابل حملات رژیم صهیونیستی به مسجدالاقصی متحد شوند.
«مولود چاووش اوغلو» از کشورهای مسلمان خواست برای جلوگیری از حملات رژیم صهیونیستی به فلسطینیان و مسجد الاقصی متحد شوند.
وی افزود: کشورهای اسلامی زیر چتر سازمان همکاری اسلامی در اجلاسهای قبلی در دوره ریاست ترکیه بر این سازمان، تصمیماتی را با هدف حفاظت از فلسطین و مسجدالاقصی اتخاذ کردند.
وزیر خارجه ترکیه اضافه کرد، انجام این تصمیمات و اقدامات تنها بر عهده ترکیه نیست بلکه بر عهده همه کشورهای اسلامی است.
اوغلو در ادامه گفت: بنابراین ما یک بار دیگر از کشورهای اسلامی میخواهیم و میگوئیم بیایید تا همه با قاطعیت بیشتری گام برداریم و از این گونه حملات علیه برادرانمان جلوگیری کنیم.
وی با تاکید بر اینکه ترکیه هرگز موضوع فلسطین و قدس را رها نخواهد کرد، افزود: پیش از این در گفت وگوهای خود با طرف اسرائیلی تأکید کرده بودیم که تبادل سفرا بین آنکارا و تل آویو و گفت وگوی دو طرف، به قیمت کنار رفتن مساله قدس و فلسطین نخواهد بود.
نظامیان صهیونیست طی ایام ماه مبارک رمضان به صورت همه روزه به مسجدالاقصی یورش میبرند و به آزار و اذیت نمازگزاران و معتکفان فلسطینی میپردازند.
همچنین جنگندههای رژیم صهیونیستی پنجشنبه شب بصورت گسترده نوار غزه به ویژه جنوب آن را به بهانه شلیک موشک از خاک لبنان که مسئولیت آن را متوجه حماس کردند، این باریکه را بمباران کردند.
به دنبال بمباران نوار غزه، گروههای فلسطینی نیز دست بسته نبوده و ضمن مقابله پدافنی با جنگندههای اسرائیلی، شهرکهای اطراف نوار غزه را هدف راکت قرار دادند.
https://irna.ir/xjM8Kw
**استقبال آمریکا از قراردادهای جدید بخش انرژی عراق
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن اعلام کرد: ما از پیشرفت قابل توجه این هفته در عراق در خصوص قراردادهای انرژی که حاکمیت، استقلال و رفاه اقتصادی عراق را بیشتر تقویت می کند، استقبال می کنیم.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت آمریکا روز جمعه به وقت محلی در بیانیه ای گفت: نخست، دولت عراق و دولت اقلیم کردستان بر سر صادرات نفت و مدیریت درآمد از طریق خط لوله عراق-ترکیه به توافقی تاریخی دست یافتند. این توافق راه را برای یک درآمد چند ساله برای عراق و تصویب یک قانون برای استفاده از منابع انرژی جهت دستیابی به ثبات بلندمدت و قابل پیش بینی در بخش انرژی عراق هموار می کند.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید افزود: دوم، دولت عراق به یک قرارداد بی سابقه ۲۷ میلیارد دلاری با شرکت توتال انرژی فرانسه، از جمله پروژه ای برای بازپس گیری و استفاده از گاز مشعل در جنوب عراق، دست یافت.
سالیوان اضافه کرد: پس از اجرا، این پروژه تاریخی باعث افزایش عرضه برق به مردم عراق، ارتقای خودکفایی انرژی عراق، کاهش اثرات مضر آب و هوایی ناشی از گاز شعله ور در جنوب عراق و امکان صادرات محصولات گازی به بازارهای جدید خواهد شد.
مشاور امنیت ملی بایدن ادامه داد: ما خوشحالیم که شرکت هایی از قطر، عربستان سعودی و آمریکا نقش مهمی در این پروژه زیرساختی ایفا خواهند کرد.
این مقام ارشد کاخ سفید مدعی شد: آمریکا از این پروژهها و دیگر پروژههای منطقهای و ابتکارات دیپلماتیک جاری جهت تبدیل خاورمیانه به منطقه ای با ثباتتر، متصل تر و مرفهتر، که در نهایت به نفع آمریکا و مردم آمریکا است، حمایت میکند.
https://irna.ir/xjM8Kx
**لیبرمن: بازدارندگی اسرائیل در مقابل حزب الله از بین رفته است
«آویگدور لیبرمن» عضو کنست و وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی جمعه شب اذعان کرد که بازدارندگی این رژیم در مقابل حزب الله لبنان از بین رفته است.
لیبرمن درباره حمله هوایی رژیم صهیونیستی به نقاطی در جنوب لبنان در پاسخ به حملات راکتی از این منطقه به فلسطین اشغالی، گفت: پاسخ (رژیم) اسرائیل یک شوخی خندهدار بود و بازدارندگی در قبال نصرالله کاملا از بین رفته است.
رئیس حزب «اسرائیل خانه ما» پیش تر نیز گفته بود: این روزها بسیار سخت است و نتانیاهو همچنان ضعیف عمل میکند و بازدارندگی (رژیم) اسرائیل را از بین میبرد.
پنجشنبه شب صفحه توئیتری منتسب به سید حسن نصرالله در توئیتی به صهیونیستها در خصوص استفاده مقاومت از موشکهای دوربرد هشدار داده بود.
جنگندههای رژیم صهیونیستی پنجشنبه شب بصورت گسترده نوار غزه به ویژه جنوب آن را به بهانه شلیک موشک از خاک لبنان که مسئولیت آن را متوجه حماس کردند، این باریکه را بمباران کردند.
به دنبال بمباران نوار غزه، گروههای فلسطینی نیز دست بسته نبوده و ضمن مقابله پدافنی با جنگندههای اسرائیلی، شهرکهای اطراف نوار غزه را هدف راکت قرار دادند که در جریان آن تاکنون یک صهیونیست زخمی شده است.
درپی حمله راکتی مقاومت، آژیر خطر در شهرکهای صهیونیستی مجاور باریکه غزه به صدا درآمده است.
از سوی دیگر، نیروهای مقاومت فلسطین شهرکنشین اشکول در مجاورت غزه را هدف حمله خمپارهای قرار دادند.
https://irna.ir/xjM8KB
**کره شمالی دومین زیردریایی بدون سرنشین هستهای خود را آزمایش کرد
منابع خبری بامداد شنبه گزارش دادند، کره شمالی دومین زیردریایی بدون سرنشین با قابلیت حمل سلاح هستهای را آزمایش کرد.
رسانههای کره شمالی گزارش دادند، پیونگ یانگ یک «زیردریایی بدون سرنشین» با قابلیت حمل سلاح هستهای را آزمایش کرده است.
بر اساس این گزارش، آزمایش این زیردریایی بدون سرنشین هستهای با موفقیت انجام شده است.
منابع خبری چهارم فروردین گزارش داده بودند که کره شمالی یک «زیردریایی بدون سرنشین تهاجمی هستهای» آزمایش کرده است. این زیردریایی بدون سرنشین از ساحل «ریوون» در استان «هامگیونگ جنوبی» شلیک و به هدفی که در «خلیج هونگوون» تعیین شده بود اصابت کرد.
به گفته تحلیلگران، کره شمالی با انجام چنین آزمایشهایی قصد دارد توانایی خود در صنعت موشکسازی را به ایالات متحده آمریکا و کره جنوبی نشان دهد.
کره جنوبی و ژاپن روز جمعه در بیانیهای اعلام کردند آزمایشهای مکرر موشکهای بالستیک کره شمالی و همچنین لفاظیهای تشدید کننده و بی ثبات کننده آن در رابطه با استفاده از سلاحهای هستهای را به شدت محکوم میکنیم.
در ماههای اخیر آمریکا در واکنش به اقدامات تحریک آمیز پیونگ یانگ تجهیزات نظامی حرفهای از جمله ناو هواپیمابر هستهای به کره جنوبی فرستاده است.
https://irna.ir/xjM8KD
**آمریکا با محکوم کردن دفاع مقاومت، بار دیگر از رژیم صهیونیستی حمایت کرد
وزارت خارجه آمریکا در پی جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمین های اشغالی، دفاع نیروهای مقاومت را محکوم و با حمایت از این رژیم اعلام کرد که در کنار آن می ایستد.
ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا جمعه شب به وقت محلی بدون محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی افزود: ایالات متحده در کنار دولت و مردم اسرائیل می ایستد. ما در تماس نزدیک با شرکای اسرائیلی خود هستیم و بر تعهد پایدار خود به امنیت آنها تاکید می کنیم.
این مقام آمریکایی دفاع نیروهای مقاومت در برابر حملات رژیم صهیونیستی را "تروریستی " خواند و گفت: ایالات متحده، حملات تروریستی امروز در کرانه باختری و تل آویو را به شدت محکوم می کند.
به گفته معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در میان سه کشته و حداقل هشت زخمی حملات روز جمعه، علاوه بر صهیونیست ها، شهروندانی از ایتالیا و انگلیس هم بوده اند.
پیش از این، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پی دفاع نیروهای مقاومت در برابر جنایات رژیم صهیونیستی، گفت: تعهد ما به امنیت اسرائیل همچنان قاطع است. ما حق مشروع اسرائیل برای دفاع از مردم و سرزمین خود در برابر هر گونه تجاوز را به رسمیت می شناسیم.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید درباره حمله موشکی لبنان به اسرائیل افزود: ما از ادامه خشونتها بسیار نگران هستیم و از همه طرفها میخواهیم از تشدید بیشتر تنشها خودداری کنند.جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به طور کامل در جریان اوضاع قرار گرفته و سفیر آمریکا و سایر مقامات با اسرائیل در تماس هستند.
وی با حمایت از رژیم صهیونیستی گفت: ما پرتاب راکت به اسرائیل را محکوم می کنیم. استفاده از لبنان به عنوان سکوی پرتاب برای حملات موشکی علیه اسرائیل تنها مردم لبنان را در معرض خطر قرار می دهد و احتمال بی ثباتی بیشتر در این کشور را افزایش می دهد. تعهد ما به امنیت اسرائیل همچنان قاطع است. ما حق مشروع اسرائیل برای دفاع از مردم و سرزمین خود در برابر هر گونه تجاوز را به رسمیت می شناسیم.
درحالیکه جنایات و رفتار وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در ماه مبارک رمضان تشدید شده است، شورای امنیت سازمان ملل به دلیل حمایت های بی دریغ آمریکا از این رژیم حتی قادر به صدور یک بیانیه نیست.
چهارمین جلسه شورای امنیت پشت درهای بسته از زمان آغاز به کار مجدد بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست وزیر رژیم صهیونسیتی و ایجاد یک دولت ائتلافی افراطی در سرزمین های اشغالی، تشکیل شد اما به دلیل حمایت های دولت جو بایدن از این رژیم حتی نتوانست یک بیانیه صادر کند.
منابع دیپلماتیک به خبرنگار ایرنا گفتند: در جلسه روز گذشته شورای امنیت درباره حملات اخیر رژیم اسرائیل به مسجد الاقصی، چندین عضو این شورا خواستار صدور یک بیانیه شدند تا تل آویو را به دلیل ضرب و شتم روز دوشنبه نمازگزاران مسلمان در مسجد الاقصی محکوم کنند.
منابع دیپلماتیک افزودند: آمریکا به صراحت مانع صدور هر گونه بیانیه ای در محکومیت رژیم اسرائیل شد و در این جلسه فقط اعضای شورای امنیت مواضع خود را بیان و چند عضو متحد آمریکا نیز حملات راکتی نیروهای مقاومت را محکوم کردند.
به گفته منابع دیپلماتیک، برخی از اعضای شورای امنیت حتی خواستار محکوم کردن شلیک راکت به اسرائیل از غزه و لبنان بودند.
نظامیان رژیم صهیونیستی چهارشنبه شب با یورش به مسجد القبلی در صحن مسجدالاقصی به نمازگزاران و اعتکاف کنندگان در این مسجد حمله ور شدند و ۱۰۰ نفر از آنها را زخمی و دستکم ۴۰۰ نفر دیگر را بازداشت کردند. این نظامیان تلاش کردند که اعتکاف کنندگان را از مسجد القبلی بیرون کنند.
آنها همچنین به بهانه عید «پسح» یهودی محدودیت هایی را برای مسلمانان در مسجد الاقصی ایجاد کردند و همزمان از یورش شهرک نشینان صهیونیست طی روزهای اخیر حمایت کردند. شهرک نشینان تندرو صهیونیست فراخوان دادند که برای قربانی کردن حیوانات به مسجد الاقصی یورش خواهند برد که با هشدار ملت فلسطین و نیروهای مقاومت درباره هرگونه هتک حرمت و تعرض به این مسجد روبرو شد. گروههای مقاومت با شلیک موشک به شهرک های صهیونیست نشین تاکید کردند که مسجد الاقصی خط قرمز آنها است و اجازه هرگونه تعرض به آن را نمی دهند.
ارتش رژیم صهیونیستی در مقابل به محل هایی در نوار غزه حمله هوایی کرد که با انتقاد ایتامار بن گویر وزیر تندروی امنیت داخلی رژیم صهیونیستی روبرو شد و او گفت که ارتش به جای حمله به رهبران مقاومت، محل های خالی از سکنه و فضای باز را هدف قرار داده است و باید جلسه کابینه تشکیل و سیاست ترور در نوار غزه اجرا شود.
در پاسخ به این حملات به نوار غزه، گروههای مقاومت فلسطین در قالب «وحدت میدان های نبرد» بار دیگر شهرک های صهیونیست نشین اطراف نوار غزه را با موشک هدف قرار دادند. همچنین در همبستگی با فلسطینی ها چندین فروند موشک نیز از خاک لبنان به شهرک های صهیونیست نشین در شمال فلسطین اشغالی شلیک شد. ارتش رژیم صهیونیستی نیز سپس به مناطقی در نوار غزه و جنوب لبنان حمله هوایی و توپخانه ای و موشکی انجام داد.
https://irna.ir/xjM8KK
**روسیه: آمریکا ساخت آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین را از سر گرفت
ایگور کریلوف رئیس نیروهای دفاع رادیویی، شیمیایی و بیولوژیکی نیروهای مسلح روسیه گفت که ایالات متحده برنامه ساخت آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین را از سر گرفته و در حال گسترش آن برای آموزش زیست شناسان اوکراینی است.
کریلوف خاطرنشان کرد که اهداف برنامههای بیولوژیکی ایالات متحده ثابت میکند که واشنگتن به کشورهای شوروی سابق به عنوان سکوی پرشی برای استقرار نیروهای ناتو نگاه میکند.
این مقام روسی همچنین با بیان اینکه پنتاگون پروژههای دو منظوره را از طریق سیستم کمکهای مالی تامین میکند، افزود: تامین مالی این پروژهها به مرکز علم و فناوری اوکراین (STCU) و مرکز بین المللی علم و فناوری (ISTC) این کشور سپرده شده است.
به گفته کریلوف، وزارت دفاع روسیه معتقد است که وزارت انرژی ایالات متحده همراه با پنتاگون، سازمان دهنده اصلی و مشارکت کننده مستقیم در فعالیتهای بیولوژیکی نظامی آمریکا هستند.
این مقام مسئول روس در ادامه به بیانیه وزارت انرژی آمریکا مبنی بر اینکه بیماری همه گیر کرونا ممکن است در نتیجه حادثهای رخ داده باشد و این ویروس از آزمایشگاهی در شهر ووهان چین به بیرون درز کرده است، اشاره کرد.
کریلوف افزود: یک پرسش مشروع مطرح میشود و آن اینکه وزارت انرژی آمریکا چه ارتباطی با مبارزه با تهدیدات بیولوژیکی و اجرای پروژههایی دارد که نشانههایی از کاربرد دوگانه دارند؟
وی خاطرنشان کرد: به طور رسمی و تنها در سال ۲۰۲۳، وزارت انرژی ایالات متحده ۱۰۵ میلیون دلار برای تحقیقات آرمایشگاهی اختصاص داد که قرار است شیوع همه گیر بیماریها را مطالعه کند.
کریلوف همچنین گفت که روسیه فهرست اسامی شهروندان ایالات متحده و اوکراین را که در برنامههای بیولوژیکی نظامی جدید شرکت داشتند را اعلام خواهد کرد.
رئیس نیروهای دفاع رادیویی، شیمیایی و بیولوژیکی نیروهای مسلح روسیه ماه گذشته به خبرنگاران گفت که واشنگتن نتوانسته است آزمایشگاههای بیولوژیکی در اوکراین را قبل از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه به رغم ادعاهای جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، غیرفعال کند.
روسیه مدعی است در جریان عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین، شبکهای متشکل از ۳۰ آزمایشگاه بیولوژیکی را در اوکراین کشف کرده است.
به گفته کریلوف، پنتاگون سالهاست که آزمایشگاههای بیولوژیکی مخفی را در اوکراین راهاندازی کرده و در مورد پاتوژنهای بسیار خطرناک تحقیق میکند و نمونههای بیولوژیکی را برخلاف کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی صادر میکند.
https://irna.ir/xjM8KH
**برگزاری مانور نظامی سه روزه چین در اطراف جزیره تایوان
سخنگوی فرماندهی منطقه شرقی ارتش چین اعلام کرد که ارتش این کشور یک مانور نظامی سه روزه در اطراف جزیره تایوان برگزار میکند.
به گفته این سخنگو، مانور نظامی مذکور از روز شنبه آغاز و تا دوشنبه به مدت سه روز ادامه خواهد داشت و شامل گشتزنی و تمرینهای آمادگی رزمی نیروهای ارتش چین است.
مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز جمعه در نشستی مطبوعاتی در پاسخ به پرسشی درباره دلایل اعزام ناوشکن از سوی پکن به تنگه تایوان اعلام کرد: چین همچنان به اتخاذ اقدامات لازم برای حفاظت قاطع از تمامیت ارضی و استقلال خود ادامه خواهد داد.
چین در عین حال، «هسیائو بیکیم» سفیر حکومت تایوان در آمریکا و خانوادهاش را در فهرست تحریم قرار داد و از ورود به سرزمین اصلی چین، هنگکنگ و ماکائو منع کرده است.
چین که تایوان را بخشی از خاک خود میداند، دیدار آمریکاییها با رئیس تایوان را محکوم کرد.
چین پیش از دیدار مککارتی با رئیس تایوان تاکید کرد که رئیس مجلس نمایندگان آمریکا باید به اصل چین واحد و ۳ اعلامیه مشترک میان آمریکا و چین در این باره پایبند باشد و از ارسال پیامهای اشتباه به نیروهای «تایوان مستقل» خودداری و از تضعیف روابط میان چین و آمریکا و صلح و ثبات در منطقه تنگه تایوان پرهیز کند.
https://irna.ir/xjM8KJ
**عضو انصارالله: امارات عقب نشینی از یمن را آغاز کرده است
«محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله بامداد شنبه گفت که امارات متحده عربی عقب نشینی از یمن را آغاز کرده است.
البخیتی با بیان اینکه حضور نیروهای اماراتی را حتی در یک وجب از خاک یمن نمیپذیریم، افزود: مشارکت امارات با عربستان در تجاوز به یمن اشتباه بزرگی بود و امارات باید درس بگیرد و عقب نشینی کند.
عضو دفتر سیاسی انصارالله گفت: با عربستان سعودی تفاهماتی وجود دارد و من نمیتوانم در مورد جزئیات آن صحبت کنم.
البخیتی اضافه کرد: تفاهمات و راه حلهای حاصلشده در دو مرحله، یکی قبل از عید فطر و دیگری در زمانی دیگر خواهد بود.
وی همچنین گفت: ما از هر گونه رویکرد از سوی عربستان سعودی برای رسیدن به صلح با یمن یا هر طرف دیگر حمایت میکنیم.
عضو دفتر سیاسی انصارالله افزود: راه حل داخلی بر عهده همه نیروهای فعال یمنی است و ما به یمنیهایی که در تجاوز شرکت کردند، این پیام را می دهیم که فرصت را از دست ندهید.
شبکه المیادین لبنان بامداد شنبه به نقل از منابع خود گزارش داده بود، یک هیات سعودی و عمانی طی ۲ روز آینده برای مذاکره با دولت نجات ملی یمن به صنعا پایتخت این کشور میروند.
خبرگزاری رویترز روز جمعه از سفر یک هیات سعودی - عمانی به صنعاء پایتخت یمن طی هفته آینده با هدف دستیابی به توافق آتشبس دائم در این کشور خبر داده بود.
خبرگزاری اسپوتنیک نیز روز جمعه به نقل از یک منبع یمنی نوشته بود که آتش بس جدید ممکن است حاوی چندین نکته از جمله از سرگیری صادرات نفت از میادین نفتی در جنوب و از مارب در شمال، لغو تمام محدودیتها در بندر الحدیده، گسترش پروازها به فرودگاه صنعاء و باز کردن تمام راهها بین مناطقی که تحت کنترل دولت نجات ملی یمن و قسمتهایی که تحت کنترل نیروهای وفادار به دولت مستعفی و فراری یمن است، باشد.
این منبع اظهار کرد که ائتلاف عربی نیز متعهد شده تا بدون استثنا حقوق تمام کارکنان یمنی در مناطق تحت کنترل دولت نجات ملی و سایر مناطق را بپردازد و کمیتههایی را برای محدود کردن خسارات ناشی از جنگ، رسیدگی به آنها و پرداخت خسارت به آسیب دیدگان تحت نظارت سازمان ملل و ضمانت بین المللی کشورهای بزرگ تشکیل دهد.
روز پنجشنبه گذشته نیز سازمان ملل اعلام کرد که مردم یمن به یک صلح همه جانبه نیاز دارند تا به رنجهای آنها در نتیجه جنگ هشتساله در کشورشان، پایان دهد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد که هشت سال جنگ، چهار میلیون و ۵۰۰ هزار یمنی را که ۷۴ درصد آنها زن و کودک هستند، مجبور به فرار کرد و باعث افزایش فقر شد، اکنون دو سوم یمنیها زیر خط فقر زندگی میکنند.
بیش از هشت سال است که یمن شاهد جنگ مستمر بین نیروهای مسلح و کمیتههای مردمی یمن و نیروهای ائتلاف که برای بازگرداندن دولت مستعفی و فراری یمن تلاش کردهاند، بوده که تبعات آن در ابعاد مختلف منعکس شده و بر اساس توصیف سازمان ملل، بدترین بحران انسانی در جهان بوده است.
https://irna.ir/xjM8KR
**نظرسنجی سیانان: تنها یک سوم آمریکاییها خواهان انتخاب مجدد بایدن هستند
بر اساس نظرسنجی جدید شبکه تلویزیونی سیانان وابسته به حزب دمکرات آمریکا (حزب رئیس جمهور کنونی) ، تنها یک سوم آمریکاییها اعلام کرده اند که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا شایسته انتخاب مجدد است.
بر اساس نظرسنجی سی ان ان، تنها ۳۲ درصد از شرکت کنندگان معتقدند که بایدن باید دوباره به عنوان رییس جمهور انتخاب شود درحالی که در نظرسنجی ماه دسامبر، ۳۷ درصد از آمریکاییها چنین نظری داشتند. یعنی ۶۷ درصد از آمریکاییها معتقدند بایدن شایسته انتخاب مجدد نیست.
در حالی که بایدن هنوز نامزدی مجدد خود را برای انتخاب اعلام نکرده و بارها اشاره کرده است که قصد دارد دوباره در سال ۲۰۲۴ کاندید شود. تنها نامزد دموکرات که تاکنون رسما برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ کاندید شده است، ماریان ویلیامسون است.
در میان پاسخ دهندگان دموکرات و متمایل به دموکرات، کمی بیش از ۴۴ درصد اعلام کردند که بایدن باید نامزد این حزب در سال ۲۰۲۴ باشد. از کسانی که خواهان یک کاندیدای متفاوت برای حزب دموکرات هستند، ۶۹ درصد گفتند که "هرکس به جز جو بایدن" را می خواهند.
نظرسنجی سی ان ان نشان داد که ۴۹ درصد از رای دهندگان دموکرات معتقدند که بایدن بهترین شانس این حزب برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری است و ۴۹ درصد دیگر چنین نظری ندارند.
در همین حال، این نظر سنجی نشان داد در میان جمهوری خواهان، اکثریت یا ۵۲ درصد از آنها اعلام کردند که دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق باید نامزد این حزب در سال ۲۰۲۴ باشد که این میزان بیشتر از نظرسنجی ماه دسامبر است.
پیش از این هم بر اساس نتایج نظر سنجی شبکه فاکس نیوز متعلق به جمهوریخواهان و رقبای دولت فعلی آمریکا اعلام شد که سطح رضایت از عملکرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای بیش از یک سال ثابت مانده است و بر اساس آخرین نظرسنجی این شبکه تلویزیونی ۴۴ درصد از مردم آمریکا عملکرد او را تایید و ۵۶ درصد وی را تایید نمی کنند.
بر اساس نظرسنجی فاکس نیوز، آخرین باری که رضایت از عملکرد بایدن بیشتر از نارضایتی از او بود در نظرسنجی سپتامبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاد که در آن رضایت از بایدن ۵۰ درصد و نارضایتی ۴۹ درصد بود.
دارون شاو، یک تحلیل گر فاکس نیوز گفت: میزان رضایت از بایدن در پاییز ۲۰۲۱ پس از افتضاح خروج از افغانستان و شروع تورم شدید کاهش یافت. از آن زمان تاکنون، به رغم انتخابات میان دوره ای، فراز و نشیب های اقتصادی و چندین طرح سیاسی و قانونی، رضایت از او تغییر بسیار کمی داشته است.
میزان رضایت از رئیس جمهور آمریکا در میان چندین گروه رای دهنده مهم از جمله زنان (۴۳ درصد)، رأی دهندگان بالای ۴۵ سال (۴۱ درصد)، رأی دهندگان شهرستان ها (۴۱ درصد)، رای دهندگان روستایی (۳۱ درصد) و دموکرات ها (۸۱ درصد) قرار دارد.
در همین حال، اکثریت شرکت کنندگان در این نظرسنجی درباره عملکرد بایدن در مورد هر یک از این موضوعات را تایید نمی کنند: ۵۳ درصد ناراضی از امنیت ملی، ۵۴ درصد ناراضی در مورد سیاست خارجی، ۶۰ درصد ناراضی در مورد امنیت مرزها و ۶۴ درصد ناراضی از نحوه مدیریت اقتصاد او هستند.
آخرین نظرسنجی موسسه «ماریست» نیز نشان داد آمریکایی ها نظرات متفاوتی را در مورد مهمترین مسائل پیش روی این کشور دارند و به طور همزمان، محبوبیت رئیس جمهور آمریکا در حال کاهش است.
بر اساس نظرسنجی ماریست، ۳۰ درصد آمریکاییها اقتصاد را مهمترین مسأله این کشور میدانند درحالی که ۲۰ درصد معتقدند تهدیدات در مقابل دموکراسی مهمترین دغدغه این کشور است.
https://irna.ir/xjM8KY
**ارتش رژیم صهیونیستی: لحظات بسیار سختی را سپری می کنیم
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی با اشاره به پاسخ موشکی از نوار غزه و لبنان به تجاوزگری صهیویستها در مسجد الاقصی و عملیات ضد صهیونیستی مبارزان فلسطینی در کرانه باختری و سرزمین های اشغالی از جمله عملیات شب گذشته در تل آویو گفت که این رژیم لحظات بسیار سختی را سپری می کند.
ریچارد هیشت سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در گفت وگو با شبکه "سی ان ان" گفت که این رژیم اوقات بسیار سختی را طی می کند و بعد از اتفاقات اخیر مسجد الاقصی، غزه و لبنان به دنبال کاهش تنش است.
وی گفت که در حال حاضر با جبهه های متصل و مشترکی در مرزها مواجه هستیم، درگیری ها از قدس آغاز شد و بعد از آن گسترده تر شد و به درگیری با حماس در غزه و لبنان رسید.
سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد: بار دیگر ما در لحظات بسیار سختی قرار گرفتیم، یک اتفاق در مسجد الاقصی رخ داد و پاسخ را از غزه دریافت کردیم، بسیاری در شبکه های اجتماعی تلاش کردند که تنش در این منطقه را تشدید کنند و شلیک موشک ها علیه ما را آغاز کردند.
وی خاطرنشان کرد که بعد از آن نیز برخی از اعضای گروه های فلسطینی موجود در لبنان که اکثر آن ها از جنبش حماس هستند، شلیک موشک علیه سرزمین های اشغالی را آغاز کردند، بنابراین ما در جبهه های مختلف با فلسطینی ها درگیر بودیم.
ریچارد هیشت درخصوص فراخواندن نیروهای ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی در پی تحولات اخیر گفت: من وارد آمار و ارقام نمی شوم اما اعلام می کنم که برای هرگونه تحولی آماده هستیم.
وی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی خواهان "کاهش تنش" است، تاکید کرد: ما تعطیلات آخر هفته حساس و عید پسح را داریم و این تعطیلات با ماه رمضان نیز همزمان است، امیدواریم که آخر هفته آرامی را داشته باشیم زیرا زمان مقدسی است.
آنها همچنین به بهانه عید «پسح» یهودی محدودیت هایی را برای مسلمانان در مسجد الاقصی ایجاد کردند و همزمان از یورش شهرک نشینان صهیونیست طی روزهای اخیر حمایت کردند. شهرک نشینان تندرو صهیونیست فراخوان دادند که برای قربانی کردن حیوانات به مسجد الاقصی یورش خواهند برد که با هشدار ملت فلسطین و نیروهای مقاومت درباره هرگونه هتک حرمت و تعرض به این مسجد روبرو شد. گروههای مقاومت با شلیک موشک به شهرک های صهیونیست نشین تاکید کردند که مسجد الاقصی خط قرمز آنها است و اجازه هرگونه تعرض به آن را نمی دهند.
ارتش رژیم صهیونیستی در مقابل به محل هایی در نوار غزه حمله هوایی کرد. در پاسخ به این حملات، گروههای مقاومت فلسطین در قالب «وحدت میدان های نبرد» بار دیگر شهرک های صهیونیست نشین اطراف نوار غزه را با موشک هدف قرار دادند. همچنین در همبستگی با فلسطینی ها چندین فروند موشک نیز از خاک لبنان به شهرک های صهیونیست نشین در شمال فلسطین اشغالی شلیک شد. ارتش رژیم صهیونیستی نیز سپس به مناطقی در نوار غزه و جنوب لبنان حمله هوایی و توپخانه ای و موشکی انجام داد.
عملیات ضد صهیونیستی در کرانه باختری و داخل سرزمین های اشغالی نیز ادامه یافت و در جدیدترین عملیات، منابع خبری جمعه شب گزارش دادند، در پی عملیات استشهادی در تل آویو، ۲ صهیونیست کشته و هفت نفر دیگر زخمی شدند.
در این عملیات استشهادی، عامل عملیات که گفته شده «یوسف احمد سلیمان ابو جابر» از اهالی «کفر قاسم» (واقع در ۲۰ کیلومتری شرق تل آویو) است، پس از واژگون شدن خودرویش به ضرب گلوله پلیس صهیونیستی به شهادت رسیده است.
رسانههای خبری ظهر روز جمعه نیز از کشته شدن ۲ شهرک نشین صهیونیست در تیراندازی در منطقه غور اردن خبر دادند.
کرانه باختری رود اردن بویژه در طول ماههای اخیر شاهد حملات مبارزان فلسطینی علیه صهیونیستها در پاسخ به جنایات آنها علیه ملت فلسطین بوده است.
https://irna.ir/xjM8LY
**چین: جهان باید نگرانی های مردم فلسطین را مورد توجه قرار دهد
فرستاده ویژه چین در امور خاورمیانه گفت لازم است جامعه جهانی با فوریتی بیشتر و قوی تر با توجه به نگرای های مشروع درباره فلسطین اقدام کند و گام های واقعی برای مردم فلسطین بردارد.
درحالی که جامعه بین الملل از نزدیک تحولات منطقه خاورمیانه پس از حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه و لبنان و شلیک ده ها موشک از دو طرف را دنبال می کند، چین از تمامی طرفین بویژه اسرائیل خواست تا از هرگونه اقدامی که منجر به وخیم کردن شرایط دشوار می شود خودداری کرده و همچنین خواستار قبول مسئولیت از کشورهای پرنفوذ و تاثیرگذار شد.
کارشناسان معتقدند دیدن شرایط رو به وخامت میان رژیم صهیونیستی و فلسطین درحالی که بسیاری از کشورهای منطقه بر روی روند آشتی جویی کار می کنند تاسف برانگیز است و با اشاره به پیشنهاد چین درباره امنیت جهانی در بهبود شرایط صلح منطقه کارساز است، نقش این کشور را سازنده دانستند.
مائو نینگ سخنگوی وزارت امورخارجه چین نیز گفت «ایسو ژائی» نماینده ویژه چین در امور خاورمیانه که روز گذشته به درخواست نماینده های دیپلماتیک کشورهای عرب جلسه ای داشت از تمامی طرفین درخواست کرد تا براساس قطعنامه های سازمان ملل متحد اقدام کنند و با جدیت شرایط موجود تاریخی مکان های مقدس اورشلیم را حفظ و به آن احترام بگذارند.
نماینده ویژه چین همچنین تاکید کرد راه اساسی برای حل و فصل مناقشه و درگیر میان اسرائیل و فلسطین اجرایی کردن راه حل دولتی دوطرفه و تاسیس دولت مستقل فلسطین است و جامعه جهانی باید با فوریتی بیشتر و قوی تر با توجه به نگرای های مشروع درباره فلسطین اقدام کند و گام های واقعی برای مردم فلسطین بردارد. چین به شکل فعالانه به درخواست کشورهای منطقه پاسخ می دهد و از شورای امنیت سازمان ملل متحد درخواست کرده تا جلسه اضطراری درخصوص شرایط اسرائیل و فلسطین با حضور کشورهایی از جمله امارات متحده عربی برگزار کند و تلاش های فعالانه برای کاهش تنش ها انجام دهد. چین همچنین در ارتباط نزدیک با کشورهای مربوطه در جامعه جهانی برای تسهیل مذاکرات صلح است.
سان دیگانگ مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه فودان در مصاحبه با خبرنگاران گفت درحالی که روند آشتی جویی در میان کشورهای خلیج فارس در خاورمیانه پیشرفت داشته است، تاسف برانگیز است که هیچ نشانی از بهبود روابط در مسئله اسرائیل و فلسطین دیده نمی شود و در برخی مناطق شرایط رو به وخامت می رود. جامعه جهانی از جمله چین از طرفین می خواهد تا به مذاکره درباره این موضوع از بسترهای چندجانبه اقدام کنند. وی همچنین افزود وضعیت نامساعد موجود برای اسرائیل و فلسطین بر این واقعیت صحه می گذارد که دیدگاه های سنتی درباره امنیت پایان یافتند و کشورهای مربوط باید از ذهنیت برد و باخت رها شوند. یک کشور نباید از امنیت خود با تخطی به امنیت کشور دیگر دفاع کند. پیشنهاد و نقش چین در بهبود روابط دو کشور حائز اهمیت است چرا که چین هرگز از هیچ طرفی جانبداری نمی کند و بدنبال پر کردن خلا هیچ کشوری در منطقه و یا ترویج نماینده نیست. به همین دلیل است که قادر است به شکلی موفقیت آمیز در بهبود و از سرگیری روابط دیپلماتیک میان کشورها از جمله ایران و عربستان سعودی میانجی گری کند.
کارشناسان باور دارند وساطتت قابل توجه چین میان دو کشور ایران و عربستان در ماه گذشته نشانگر فلسفه دیپلماتیک و پیشنهادهای این کشور برای امنیت جهانی بوده است. چین می تواند نقشی موثر در امنیت جهانی و بهبود مذاکرات درباره مسئله اسرائیل و فلسطین داشته باشد.
https://irna.ir/xjM8Ms
**قماراوپک پلاس؛ شوک کاهش تولید نفت برای بازارهای جهانی
روزنامه فایننشال تایمز نوشت: تصمیم اخیر اوپک پلاس برای کاهش بیشتر تولید نفت بازارهای جهانی را شوکه کرد و نگرانی ها را درباره سلامت اقتصاد جهانی افزایش داد.
در گزارش فایننشال تایمز آمده است: سه سال پیش، هنگامی که سقوط تاریخی قیمت نفت باعث آشفتگی در اقتصاد جهانی شد، دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا تلاش گسترده ای را با همکاری کشورهای غربی برای فشار بر عربستان سعودی و روسیه جهت کاهش تولید و تقویت بازار نفت رهبری کرد. با کاهش تولید نفت اوپک پلاس، بخش نفتی شیل آمریکا از سقوط نجات پیدا کرد و ترامپ از کمک ریاض و مسکو قدردانی نمود.
اکنون این همکاری از بین رفته است و جنگ روسیه باعث شده اروپا به دنبال زدودن اقتصاد خود از انرژی روسیه باشند و این در حالیست که کشورهای گروه هفت به دنبال تحمیل سقف قیمت نفت با هدف محروم کردن روسیه از درآمد حاصل از فروش این محصول هستند.
گِرگ پریدی (Greg Priddy) مشاور شرکت اسپات ران (Spout Run) در واشنگتن، بر این باور است که تصمیم اوپک یک «نقطه عطف تاریخی» بوده که اهمیت اقتصادی و سیاسی آن فراتر از بازارهای نفت است.
به گفته تحلیلگران، فشار بیشتر بر قیمت نفت – درحالی که هزینه های انرژی در اقتصادهای غربی رو به کاهش است - تلاش بانک های مرکزی برای کاهش تورم را پیچیده می کند و بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) را در مقابل اوپک پلاس قرار می دهد.
اگر این گروه کشورهای تولید کننده نفت به افزایش قیمت ها برای زمان طولانی تری ادامه دهند این امر تلاش های غرب برای محدود کردن دلارهای نفتی در جیب کرملین را به خطر خواهد انداخت.
مهم تر از همه، تصمیم اخیر اوپک پلاس برای کاهش تولید بار دیگر تنش در ژنوپلتیک (جغرافیای سیاسی) انرژی را نشان می دهد. در عصری که به اعتقاد بسیاری از استراتژیست ها نشانه آن کاهش تقاضای نفت و عقب نشینی کشورهایی مانند عربستان و روسیه خواهدبود، این تصمیم جدید قدرت را به ریاض باز می گرداند.
فایننشال تایمز نوشت اما اگر تصمیم کاهش تولید ادامه یابد مخاطرات آن برای سعودی ها و اقتصاد جهانی بسیار خواهد بود.
آدی ایمسیروویچ (Adi Imsirovic) از مؤسسه مطالعات انرژی آکسفورد (OIES) که سابقه اداره بخش تجارت نفت شرکت گازپروم روسیه را نیز دارد، در این زمینه گفت: «ما تورم بالایی داریم، اقتصادها به طور بالقوه وارد رکود میشوند، برای احیای اقتصادی نیاز هست قیمت نفت برای مدتی پایین باشد».
حتی قبل از اعلام کاهش تولید نفت توسط اوپک پلاس، تحلیلگران وال استریت و آژانس بینالمللی انرژی و اوپک پیش بینی کرده بودند که قیمت نفت در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ افزایش یابد.
اکنون مساله این است که کاهش غیرمنتظره تولید اوپک پلاس، قیمت ها را به سرعت بالا خواهد برد و این امر سلامت اقتصاد شکننده جهانی را به خطر خواهد انداخت.
فایننشال تایمز در بخشی از گزارش خود آورده است: نیازهای داخلی ممکن است منجر به تصمیم اخیر عربستان برای کاهش تولید شده باشد اما تبعات آن در خارج از این کشور احساس خواهد شد. این اقدام بیشتر سرپیچی ریاض از واشنگتن و عمق همکاری عربستان با مسکو را نشان می دهد.
به نوشته این رسانه انگلیسی، عربستان سعودی نیز ممکن است احساس کند که با این تصمیم، آمریکا را منزوی کرده است. تعمیق روابط ریاض با چین همچنین به این معنی است که واشنگتن نگران «از دست دادن» عربستان سعودی در صورت عقب نشینی بیش از حد این کشور از سیاست نفتی خود است. در عین حال، برخی از تحلیلگران سیاسی معتقدند تمرکز بیش از حد بر رقابت با چین، آمریکا را نسبت به نفوذی که همچنان بر ریاض دارد، به ویژه در زمینه فروش تسلیحات و حمایت نظامی، کور کرده است.
این روزنامه در پایان نوشت: اگرچه واکنش دولت جو بایدن به تصمیم اخیر اوپک پلاس بی سر و صدا بوده است اما اگر قیمت نفت به ۱۰۰ دلار در هر بشکه بازگردد یا اقتصاد آمریکا وارد رکود شود، تنش ها مشهود خواهد بود دولت بایدن کاملاً آگاه است که قیمت بالای نفت در انتخابات مهم خواهد بود.
https://irna.ir/xjM8NH
**نامه رئیس جمهور مصر به امیر قطر در رابطه با سوریه
رئیس جمهور مصر درباره روابط کشورش با دوحه و راه های تقویت آن به امیر قطر نامه کتبی ارسال کرد، این در حالیست که منابعی در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس می گویند، در این نامه به مسائل مربوط به سوریه نیز اشاره شده است.
پایگاه خبری «اثرپرس» در گزارشی با اشاره به نامه مکتوب «عبدالفتاح السیسی» به «تمیم بن حمد آل ثانی» نوشت: این نامه چند روز پس از سفر غیرمنتظره رئیس جمهور مصر به عربستان ارسال شده است؛ سفری که طی آن السیسی با «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور دیدار و گفت و گو کرد.
پیشتر خبرگزاری قطر گزارش داده بود که این نامه توسط «عمرو الشربینی» سفیر مصر در دوحه به «احمد بن حسن الحمادی» دبیرکل وزارت خارجه قطر تحویل داده شد.
به نوشته اثرپرس، ارسال نامه رئیس جمهور مصر به امیر قطر در آستانه دیداری است که قرار است بین السیسی و «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه برگزار شود.
رویترز پیشتر به نقل از منابعی گزارش داده بود که ریاض و دمشق هم اکنون روابط دیپلماتیک ندارند و السیسی قرار است با سفر به دمشق، ضمن دیدار و گفت و گو با بشار اسد، دعوت عربستان برای شرکت در نشست بعدی سران کشورهای عربی را که در ریاض برگزار خواهد شد،به وی تسلیم کند، در حالی که قطر با بازگشت دمشق به اتحادیه عرب مخالف است.
اثرپرس سوریه اضافه کرد: سفر رئیس جمهور مصر به جده از اهمیت زیادی برخوردار است، به ویژه اینکه در چارچوب کلی آن، بخشی از سلسله نشستهای عربی با هدف تقویت روابط عربستان و مصر از یک سو و بحران سوریه از سوی دیگر انجام شد.
اثرپرس با اشاره به سفر وزیر خارجه سوریه به قاهره که ۱۲ فروردین امسال پس از حدود ۱۲ سال انجام شد، به نقل از «مهند الحاج علی» نماینده سابق مجلس سوریه و یکی از کارشناسان مسائل سیاسی اضافه کرد: سفر «فیصل المقداد» با سفر السیسی به ریاض که بلافاصله پس از آن انجام شد در ارتباط با نقش مثبت مصر در نزدیکتر کردن دیدگاههای سوریه و عربستان برای رفع هرگونه اختلاف بین دو کشور است بویژه پس از اظهارات مثبتی که قبلا از سوی چند مقام سعودی منتشر شده است.
به نوشته اثرپرس، کارشناسان این احتمال را مطرح کردهاند که رئیس جمهور مصر علاوه بر اهداف قاهره، پیامهای دمشق را نیز به پادشاهی عربستان منتقل کرده است.
در این پیوند، «مهند الحاج علی» اظهار داشت که سفر السیسی به عربستان در حال حاضر بدون این که حاوی پیامهایی از سوی «بشار اسد» به ولیعهد عربستان باشد، قابل توجیه نیست و این بدان معناست که مصر میخواهد نقش منطقهای خود را در منطقه احیا کند و این همان چیزی است که در جهان عرب اتفاق افتاد.
روزنامه «وال استریت ژورنال» نیز پیشتر به نقل از منابع خود گزارش داده بود که مصر و سوریه در حال مذاکره برای احیای روابط دیپلماتیک و برگزاری دیدار احتمالی روسای جمهور خود در پایان ماه رمضان هستند.
به نوشته این روزنامه، بشار اسد و السیسی اواخر آوریل پس از پایان ماه رمضان دیدار خواهند کرد، اما هنوز تاریخ دقیق و مکان این دیدار مشخص نشده است.
اثرپرس در پایان با اشاره به اینکه امارات به همراه مصر، اردن و عمان نقش مهمی در بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و پایان دادن به انزوای دمشق ایفا کردند، افزود: این اقدامات با مخالفت کشورهای غربی مواجه شد و قطر نیز قبل از اعلام از سرگیری روابط بین عربستان و ایران در مارس گذشته، دارای ملاحظاتی بود که اینک روابط ریاض و تهران به طور مثبت بر روابط سوریه اثرگذار است.
https://irna.ir/xjM8M8
**افزایش خشم و انزجار فرانسوی ها از مکرون
تازهترین نظرسنجیها نشان میدهد که ۶۵ درصد مردم فرانسه با «خشم» و «انزجار» از امانوئل مکرون، تصویری منفی از رئیس جمهوری کشورشان دارند.
اصلاحات جنجالی قانون بازنشستگی و افزایش دو ساله این سن و نیز استفاده دولت از زور برای تصویب و اجرایی شدن آن بدون رایگیری عادی در مجلس نمایندگان به ضرر وجهه امانوئل مکرون در فرانسه تمام شد.
تازهترین نظرسنجی موسسه «ویا وویس» (Viavoice) به سفارش روزنامه «لیبراسیون» نشان داد که ۶۵ درصد فرانسویان تصویری منفی از رئیس جمهوری کشورشان در ذهن خود دارند.
شرکت کنندگانی که در این نظرسنجی در مورد نخستین احساس خود در مورد مکرون سخن گفتند: از دو واژه «خشم» و «عدم درک» هرکدام با سهم ۱۶ درصد استفاده کردند، «انزجار» با ۱۳ درصد و «امید» با ۱۰ درصد، واژگان بعدی بودند که قبل از «بیتفاوتی» با ۹ درصد در این فهرست قرار گرفته اند.
این گزارش حاکی است: تنها ۲۶ درصد از شرکتکنندگان فرانسوی تصویری مثبت و ۴ درصد تصویری «بسیار مثبت» از مکرون در ذهن دارند. این درحالیست که در پاییز گذشته، یک سوم فرانسویان از عملکرد رئیس جمهوری رضایت داشتند.
بررسی جزئیتر آمارها نشان میدهد که افراد ۵۰ تا ۶۴ ساله (با ۷۰ درصد) بیش از سایر گروهها از مکرون ناراضی هستند. همچنین افراد بالای ۶۵ سال (۳۴ درصد) بیشترین نظر مثبت را در مورد وی دارند.
محدود شدن آزادی در دوره ریاست جمهوری مکرون
بر پایه نتایج حاصل از این نظرسنجی، ۵۵ درصد فرانسویان معتقدند که در دوره ریاست جمهوری مکرون، «آزادی» روند نزولی داشته است و نسبت به سال ۲۰۱۷ و آغاز دوره نخست ریاست جمهوری مکرون «مستبدتر» شده است.
همچنین بیش از نیمی از مردم (۵۳ درصد) سیاستهای مکرون را «انفرادی» میدانند. دو سوم فرانسویان (۶۸ درصد) این سیاستها را نه در خدمت «منافع عمومی» و نه «ناعادلانه» (۶۹ درصد) و نه «محترمانه نسبت به مخالفان سیاسی» (۶۹ درصد) ارزیابی می کنند. همچنین سیاستهای مکرون «متناسب با چالشهای آینده» (۶۵ درصد) و «روشن» (۶۶ درصد) تلقی نمیشود.
آدریان بروش مسئول مطالعات موسسه نظرسنجی ویاوویس در یادداشتی که برای روزنامه لیبراسیون نوشت، معتقد است که یافتههای این نظرسنجی اهمیت اصلاحات اجتماعی را با هدف ایجاد آشتی میان سیاستهای لیبراسیم و مساله آزادی در جامعه فرانسوی، برای ادامه و پایان دوره دوم پنجساله ریاست جمهوری مکرون خاطرنشان میکند.
مردم فرانسه ماههاست که در اعتراض به اصلاحات دولتی قانون بازنشستگی که این سن را از ۶۲ به ۶۴ می رساند به خیابانها می آیند. علاوه بر ۱1 روز اعتراض و اعتصاب سراسری (آخرین آنها روز پنجشنبه برگزار شد) که با دعوت اتحادیههای کارکنان و کارگران و بهویژه کنفدراسیون عمومی کار (CGT) برگزار شده، فرانسه دو هفته گذشته تجمعات خودجوش را نیز شاهد بوده است که در برخی موارد به درگیری معترضان با پلیس و بازداشت گسترده منجر شد.
اصلاحات قانون بازنشستگی و اعتراض گسترده به آن مهمترین چالش دوره دوم ریاست جمهوری امانوئل مکرون محسوب میشود. دولت وی برغم اعتراض های گسترده، این اصلاحات را با توسل به ابزارهای قانونی بدون رای گیری عادی در مجلس سنا و مجلس ملی به تصویب رساند و همین امر، خشم گروههای سیاسی مخالف دولت و مردم را بیشتر کرد.
https://irna.ir/xjM8PS
**۳۶ حزب و چهار ائتلاف در انتخابات ترکیه رقابت می کنند
شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که در جریان سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و بیست و هشتمین دوره انتخابات پارلمانی ۳۶ حزب و چهار ائتلاف در انتخابات ترکیه رقابت می کنند.
این نهاد عالی که برگزار کننده و مجری انتخابات در ترکیه محسوب می شود، اعلام کرد که چهار ائتلاف سیاسی شامل ائتلاف «جمهور»، «زحمت و آزادی»، «ملت» و «آتا» در انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی در تاریخ ۱۴ می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) حضور خواهند داشت.
بنا به اعلام شورای عالی انتخابات ترکیه، مردم این کشور در انتخابات ریاست جمهوری از میان چهار نامزد رجب طیب اردوغان نامزد ائتلاف جمهور، کمال قلیچداراوغلو نامزد ائتلاف ملت، محرم اینجه نامزد حزب مملکت و سینان اوغان نامزد ائتلاف آتا و زحمت و آزادی یک نفر را انتخاب خواهند کرد.
شورای عالی انتخابات ترکیه همچنین اعلام کرد که ۳۶ حزب سیاسی فعال و قانونی مشخص شده و این احزاب فهرست نامزدهای خود برای انتخابات پارلمانی را تا دو روز دیگر نهایی خواهند کرد و همه احزاب می توانند به صورت منفرد و یا ائتلافی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اعلام حمایت کنند.
بنا به اعلام این نهاد، در انتخابات پیش رو در مجموع ۶۴ میلیون و ۱۹۱ هزار و ۲۸۵ نفر واجد شرایط رای دادن هستند که سه میلیون و ۲۸۶ هزار و ۲۵۸ نفر از آنها در خارج از کشور ترکیه به سر می برند.
شورای عالی انتخابات ترکیه از پیش بینی ۱۹۵ هزار و ۷۰۵ صندوق برای اخذ آرای این دو انتخابات حساس خبر داد و اعلام کرد: در این دوره از انتخابات حد نصاب ورود به مجلس که با آخرین تغییر در قانون انتخابات از ۱۰ درصد به هفت درصد کاهش یافته، اعمال خواهد شد و بر اساس این قانون، تعداد نمایندگانی که هر یک از احزاب سیاسی وارد مجلس خواهند کرد، بر اساس تعداد آرای معتبر در هر حوزه انتخابیه خواهد بود.
این نهاد همچنین با اشاره به برنامه ریزی برای اخذ آرای سه میلیون و ۲۸۶ هزار و ۲۵۸ نفر از اتباع ترکیه ای ساکن در خارج از این کشور اعلام کرد: روند اخذ رای در ۷۵ کشور و نمایندگی سیاسی خارجی ترکیه و در ۱۵۶ نقطه از روز پنجشنبه ۲۷ آوریل ۲۰۲۳ در دروازه های گمرک و نمایندگیهای خارج از کشور آغاز خواهد شد.
انتخابات همزمان ریاست جمهوری و پارلمانی در روز ۱۴ ماه می ۲۰۲۳(۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲) برگزار خواهد شد و روند اخذ آرای مردم نیز از ساعت ۰۸:۰۰ آغاز و در ساعت ۱۷:۰۰ همان روز به پایان می رسد.
بر اساس قوانین، همه فرایند برگزاری انتخابات ترکیه توسط شورای عالی انتخابات این کشور مدیریت میشود و بر این اساس، ۶۴ میلیون واجد شرایط رای دادن در ترکیه، برای انتخاب سیزدهمین رئیس جمهور و ۶۰۰ نماینده بیست و هشتمین دوره پارلمان این کشور، پای صندوقهای رای میروند.
انتخابات حساس پیش رو، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ترکیه و دومین دور انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس این کشور محسوب میشود.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.
https://irna.ir/xjM8QV
**روایت پولیتیکو از هشدار چین به فرانسه/ « اروپا در زمین آمریکا بازی نکند»
تارنمای پولیتیکو نوشت: "شی جین پینگ" رئیسجمهوری چین در دیدار این هفته با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود یک پیام مهم داشت: اروپا در زمین آمریکا بازی نکند.
این رسانه آمریکایی افزود: در شرایطی که کاخ سفید تلاش می کند با قدرت نظامی و ژئوپلتیکی (جفرافیای سیاسی) پکن مقابله کند، پکن علاقمند است مانع نفوذ بیشتر آمریکا بر اتحادیه اروپا شود.
پولیتکیو با اشاره به میزبانی چین از امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و اورسلا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا نوشت: این میزبانی چین در حالی انجام شد که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا سفر خود به پکن را به بهانه موضوع بالون های تجسسی در اوایل سال جاری لغو کرد.
مقامهای آمریکایی و چین می دانند که اختلافات سیاسی اروپا با پکن هنوز حل نشده است. مقام های آمریکایی در ماه های اخیر درباره تمایل چین برای ارسال سلاح به روسیه ابراز نگرانی کرده بودند و تا حدی هم موفق شدند درباره خطرات استفاده از دسترسی شرکت های فناوری چین به بازارهای اروپا جنجال به پا کنند.
این رسانه برای مثال به ممنوعیت فعالیت تیک تاک در برخی از مناطق اروپا از جمله نهادهای اتحادیه اروپا در بروکسل اشاره کرد و نوشت فشارهای آمریکا همچنین باعث شد هلندی ها تدابیر کنترل صادراتی جدیدی را بر فروش تجهیزات نیمه رسانا به چین اعمال کنند.
پولیتیکو افزود: با وجود تلاش های آمریکا، حتی فون در لاین نیز که دیدگاه های تندروانه تری علیه چین داشت، مفهوم فاصله گرفتن از اقتصاد چین را کنار گذاشته و از دیدگاه پکن این نیز یک اختلاف قابل توجه دیگر نسبت به فضای تجاری خصومت آمیزی است که آمریکا سعی در ترویج آن دارد.
این رسانه خاطرنشان کرد: پکن، مکرون را عاملی برای جلوگیری از اختلال در روابط چین با اتحادیه اروپا قلمداد می کند به ویژه آن که آنگلا مرکل صدر اعظم سابق آلمان که محبوب این کشور بود، اکنون دیگر این پست را در اختیار ندارد.
به نوشته پولیتیکو با این حال، موضع فرانسه در مقابل چین از سوی برخی در اروپا به چالش کشیده می شود زیرا آنها به اتخاذ رویکردی سختگیرانهتر علیه پکن اعتقاد دارند.
تورستن بنر(Thorsten Benner) مدیر مؤسسه سیاست عمومی جهانی مستقر در برلین، گفت: مکرون به راحتی میتوانست از تصویر ناامیدکننده اختلافات بین اروپایی ها و آمریکا و اروپا جلوگیری کند. هیچ کس وی را را مجبور نکرده بود که با یک هیات تجاری بزرگ در چین حاضر شود.
هولگر هسترمایر (Holger Hestermeyer) استاد حقوق اتحادیه اروپا در کالج کینگز لندن، در این زمینه مدعی شد که پکن برای تجزیه بیشتر ائتلاف ترانس آتلانتیک تلاش خواهد کرد.
این رسانه با اشاره به اقدام اخیر دولت جو بایدن برای برگزاری دومین نشست دموکراسی و تلاش این کشور برای نشان دادن چین و روسیه به عنوان تهدیدهای اصلی نوشت: اقدام رئیس جمهوری چین برای تمرکز بر آمریکا عاری از اشتباه بوده است. وی به مهمانان اروپایی خود گفت: ترویج روایت «دموکراسی در مقابل استبداد» فقط به گسترش اختلافات و رویارویی ها در جهان منجر خواهد شد.
https://irna.ir/xjM8Qz
**شخصیت افغان: از فلسطین حمایت میکنیم/ حکومت کابل در برگزاری مراسم روز قدس پیشگام شود
حجتالاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری در گفتوگوی ویژه با «تلویزیون تمدن» افغانستان با اعلام حمایت همهجانبه از ملت مسلمان فلسطین در مقابل رژیم غاصب اسرائیل، از حکومت افغانستان خواست در برگزاری روز جهانی قدس پیشقدم و پیشگام شود.
حجتالاسلام والمسلمین سید عیسی حسینی مزاری، رئیس مرکز فعالیتهای فرهنگی اجتماعی تبیان و خبرگزاری صدای افغان (آوا) در گفتگوی ویژه با تلویزیون تمدن در واکنش به هتک حرمت مسجد الاقصی در فلسطین توسط نظامیان رژیم صهیونیستی، طی سخنانی این اقدام رژیم اسرائیل را عمل جنایتکارانه دانست و گفت که در ماه رمضان حمله بر معتکفین مسجد الاقصی عملی بسیار خطا و جنایتکارانه از طرف رژیم غاصب اسرائیل است.
براساس سخنان رئیس مرکز تبیان دو عامل باعث شده است تا رژیم اسرائیل به مسجد الاقصی هتک حرمت کند، عامل اول سکوت مجامع جهانی به خصوص اکثر کشورهای اسلامی نسبت به مسائل فلسطین است که باعث وحشیگری بیشتر رژیم اسرائیل شده است. عامل دوم هتک حرمت نظامیان رژیم اسرائیل نسبت به مسجد الاقصی ضعفهای مفرطی میباشد که امروزه خود اسرائیل از درون گرفتار آن است و به خاطر سرپوش گذاشتن به این ضعفها و ناتوانیها دست به یک چنین اعمال جنایتکارانه می زند.
رئیس مرکز فعالیتهای فرهنگی اجتماعی تبیان از مجامع جهانی و کشورهای اسلامی خواست تا به صورت جدی در مقابل جنایتهای رژیم اسرائیل موضع بگیرند و از تداوم جنایات اسرائیل جلوگیری کنند.
این چهره سیاسی و فرهنگی با اعلام حمایت همهجانبه از ملت مسلمان فلسطین گفت، که ملتهای دیگر نیز در حمایت از فلسطین پیش قدم و پیشگام باشند و حضور جدی در صحنه داشته باشند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی مزاری افزود: «در بحث فلسطین مردم افغانستان از قبل هم بسیار حساس بودند و واکنش نشان میدادند و در عرصه حمایت از مردم فلسطین کارهای زیادی میکردند، به خصوص در طول بیست سال گذشته در راستای حمایت از مردم فلسطین و مقابله با رژیم جنایتکار اسرائیل روز جهانی قدس هر سال در کابل و برخی از شهرهای دیگر افغانستان برگزار میشد».
بنابر گفتههای رییس خبرگزاری صدای افغان (آوا) در سالهای گذشته معمولا از طرف شخصیتهای حقیقی و حقوقی و نهادهای غیر دولتی روز جهانی قدس در افغانستان برگزار میشد، اما یکی از آن تشکلات بزرگ که در این قسمت همواره از یک طرف بنیانگذار این روز در افغانستان بوده و از طرف دیگر در عرصه مدیریت این تظاهرات کار و فعالیت داشته مرکز تبیان است.
این چهره رسانهای در ادامه سخنان خود افزود که بعد از سقوط رژیم وابسته به آمریکا در افغانستان و آغاز حاکمیت اسلامی در این کشور از دو جهت خواستار پیشگام شدن و سازماندهی طالبان در برگزاری روز جهانی قدس امسال هستیم؛ زیرا فعلا در افغانستان یک ساختار اسلامی حاکم و این ساختار اسلامی با روحیه استکبارستیزی است که به خصوص در محور حرکتهای استکباری در دنیا در راس امریکا قرار دارد و رژیم جنایتکار اسرائیل هم مورد حمایت آمریکا است.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی مزاری گفت: «با توجه به دو ویژگی که در بالا ذکر شد توقع داریم طالبان در سال جاری خودش در تجلیل از روز جهانی قدس پیشگام و پیش قدم شود، البته شخصیتهای حقیقی و حقوقی مردم هم قطعا در صحنه خواهند بود، از جمله "مرکز تبیان" در این رابطه حضور خواهد داشت و پا به پای حکومت از این طرح و از این برنامه و حرکت حمایت میکند، ولی توقع و خواست ما امسال از طالبان این است که خودشان وارد عمل شوند و نشان بدهد که حقیقتا حامی مستعضفین و حامی نهضت مردم فلسطین است، از این رو در عرصه در جهت برگزاری روز جهانی قدس سنگ تمام بگذارند».
رئیس مرکز تبیان معیار راستیآزمایی بحث اسلام، انقلاب، جهاد و مجاهدت را در حمایت از حقوق مردم فلسطین و مبارزه جدی با رژیم اسرائیل دانسته و افزود رژیم اسرائیل نه تنها برای مردم فلسطین بلکه برای تمام مردم منطقه و دنیا مشکل آفرین است.
براساس گفتههای این عالم برجسته دینی تمام شخصیتها، جریانها، حکومتهای اسلامی و آزادیخواه وظیفه دارند، تا در برابر رژیم صهیونیستی از هر عملی که میتوانند استفاده و برای حمایت از حقوق مردم فلسطین و آزادی قدس شریف از هر برنامه و هر نوع کمکی که امکان استفاده از آن است بهرهبرداری کنند.
نظامیان رژیم صهیونیستی بامداد روز چهارشنبه با هتک حرمت به قبله نخست مسلمین، صدها فلسطینی معتکف در مسجدالاقصی را مورد ضربوجرح قرار دادند و حداقل ۴۰۰ نمازگزار را بازداشت کردند.
یورش وحشیانه سربازان اسرائیلی به مسجدالاقصی واکنش کشورها و جریانهای مختلف منطقه را در پی داشته است. کشورهای ایران، یمن، اردن، عربستان، مصر، ترکیه و تشکلات جبههی مقاومت با محکوم نمودن این حمله، آن را نقض قوانین حقوق بشر دانسته و خواستار واکنش جامعه جهانی به این جنایت شدند.
از سوی دیگر، دفتر مرکزی مرکز فعالیتهای فرهنگی اجتماعی تبیان در کابل نیز در بیانیهای، این حمله را به شدت محکوم کرده، از کشورهای اسلامی به خصوص دولت افغانستان خواسته با تمام توان از ملت مظلوم فلسطین دفاع کنند.
https://irna.ir/xjM8PW
**هیل: آمریکا به گزینه دیگری جز ترامپ و بایدن نیاز دارد
تارنمای هیل نوشت که ایالات متحده در انتخابات ۲۰۲۴ به گزینه دیگری به غیر از جو بایدن و دونالد ترامپ برای ریاست جمهوری در آینده نیاز دارد و در این میان یک نامزد جدید میانه رو می تواند از شانس بالایی برای پیروزی در انتخابات برخوردار باشد.
این تارنمای آمریکایی نوشت که به صورت فزاینده به نظر میرسد که رقابت انتخاباتی سال آینده فقط تکرار ایجاد شکاف سال ۲۰۲۰ است تا اینکه باعث اتحاد کشور شود. عناصر افراطی در هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه با نزاع بر سر قدرت سیاسی، کشور را دو پاره کرده اند به جای اینکه در کنار یکدیگر مشکلات را حل کنند.
در این مطلب تاکید شده است: به همین دلیل هیچ گزینهای برای انتخابات آتی در ایالتهای آمریکا جواب نمیدهد و همین فرصتی را برای یک نامزد میانه رو برای به چالش کشیدن وضعیت فعلی ایجاد میکند.
تصور کنید به جای گزینههای مشابه قدیمی، در سال ۲۰۲۴ برای اولین بار در طی صدها سال اخیر یک راه سومی وجود داشته باشد. این مسیر جدید نباید فضا را برای گروههای ایدئولوژیک چپ یا راست فراهم کند. این مساله نباید به نفع یک حزب یا دیگری باشد. این میتواند یک دولت متحد ملی تشکیل دهد و راه حلهای دو حزبی برای حل مشکلات را فراهم سازد.
به نوشته این رسانه، آمریکا میتواند دولت خود را به یکی از این افراد باز گرداند نه به احزاب. بزرگترین نگرانی جورج واشنگتن در حال پیوستن به حقیقت است؛ وی در سخنرانی خداحافظی خود هشدار داده بود که احزاب سیاسی میتوانند به موتورهای قدرتمندی تبدیل شوند که به وسیله آن مردان حیله گر، جاه طلب و غیر اصولی قادر خواهند بود تا قدرت مردم را زیر سوال ببرند و افسار حکومت را به نفع خود غصب کنند.
براساس این گزارش، نتایج این مبارزه تلخ فزاینده برآمده از شبکههای اجتماعی، از بدهی ۳۱ تریلیون دلاری آمریکا، تورم، جرایم خارج از کنترل، سیستم آموزشی که باعث افت کودکان شده و مسائل دیگر مشخص است. اکثریت رای دهندگان باور دارند که آمریکا در مسیر اشتباه قرار دارد.
این رسانه آمریکایی در ادامه افزود که امید ایالات متحده این است که از رقابت های انتخاباتی درون حزبی نامزدهای جدیدی بیرون بیایند که میتوانند کشور را متحد کنند. جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در اتحاد کشور شکست خورده و محبوبیتش به پایینترین حد خود رسیده درحالیکه او جمهوریخواهان افراطی را ضد دموکراتیک و نیمه فاشیست میداند. دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا که با همه در مبارزه است با رویکردهای پوپولیستی همان آرای سرگردان که هنوز برای انتخابات آینده تصمیم نگرفتند را از دست میدهد. تنها راهی که هر کدام از این دو بتواند در انتخابات ۲۰۲۴ انتخاب شود در این صورت است که آنها تنها گزینههای صندوق رای باشند. یکی از آنها بالاجبار پیروز خواهد شد اما کشور شکست خواهد خورد.
به نوشته هیل، این یک لحظه خاص در تاریخ آمریکا است که در آن نارضایتی از احزاب، نامزدها و وضعیت کشور به قدری زیاد است که یک جایگزین میانه رو میتواند پیروز انتخابات ریاست جمهوری شود. نظرسنجی هیل نشان میدهد که ۶۰ درصد یک گزینه میانه رو را در صورت رقابت انتخاباتی بین ترامپ و بایدن، در نظر دارند.
همین احتمال باعث ایجاد ترس در احزاب حاکم می شود. آنها حتی قبل از اینکه یک نامزد جایگزین وجود داشته باشد آن را "اسپویلر" (کسی که شانس پیروزی در انتخابات ندارد ولی شرکت او شانس برد دیگران را کم میکند) میدانند و به این ایده حمله میکنند. جای تعجب نیست که آنها نمیخواهند آمریکاییها یک انتخاب خارج از گزینههایی که ارائه میدهند داشته باشند.
احزاب به جای گلایه نسبت به وجود یک آلترناتیو جدید، به راحتی می توانند با انجام کاری مشترک در مورد مشکلات بزرگ، با یافتن نامزدهای جدیدی که کشور را متحد میکنند این اقدام را غیرضروری کنند. در عوض، به نظر می رسد که آنها در مسیر مخالف هستند.
https://irna.ir/xjM8PD
**اعتراف آمریکا درمورد ادعای حمایت مادی چین از روسیه؛ هیچ سندی نداریم
چند مقام ارشد دولتی ایالات متحده در اظهاراتی مطرح کردند که با وجود روابط نزدیک پکن - مسکو، آمریکا هیچ سند و مدرکی که «حمایت مادی» چین از روسیه در جنگ اوکراین را ثابت کند در اختیار ندارد.
شبکه خبری سی ان ان در مطلبی به نقل از چند مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا نوشت: در شرایطی که مسکو به دنبال یافتن راهی برای دورزدن تحریمها و پرکردن انبار مهمات خود است، کاخ سفید تاکنون مدارکی دال بر حمایت مادی پکن از کرملین مشاهده نکرده است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که ماه گذشته جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید با طرح ادعای ابهام در مواضع چین در مورد ارائه کمک نظامی به روسیه گفته بود، مقام های آمریکایی پشت درهای بسته به همتایان چینی خود در مورد عواقب حمایت نظامی از مسکو هشدار دادهاند.
در دومین سال از جنگ روسیه و اوکراین، کاخ سفید همچنان به اقدام در جهت پرکردن شکافهای تحریمی اتحاد غرب علیه روسیه ادامه میدهد تا مسیرهای در دسترس مسکو برای دور زدن این تحریمها و محدودیتهای صادراتی را مسدود کند.
آمریکا و متحدانش در این راستا به طور مسقیم اقدام کرده و برخی شرکتهای چینی را در فهرست محدودیت های صادراتی خود قرار داده و یا یک شرکت ماهوارهای چین را به اتهام ارائه اطلاعات به نیروهای روسیه تحریم کردهاند.
این درحالی است که چین به تازگی در پیشنهاد صلح ۱۲ مادهای که برای حل بحران اوکراین ارایه کرده، از هر دو طرف خواسته است با کاهش تدریجی تنش با یک آتش بس جامع و ماندگار موافقت کنند.
یک مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا که در این گزارش به نامش اشارهای نشده است با بیان اینکه چین به ارائه حمایت مادی به روسیه در مقیاس بزرگ و قابل توجه تمایلی ندارد مدعی شد: در عوض مسکو در تلاش برای تامین نیاز از کره شمالی و ایران است.
بنابر این گزارش، از زمان آغاز جنگ در اوکراین، آمریکا با هدف انزوای جهانی و تضعیف قدرت صنایع دفاعی مسکو علاوه بر اعمال هزاران تحریم علیه سیاستمداران، الیگارشها و شرکتهای روسیه و مسدودکردن دسترسی بانک مرکزی روسیه به دلار و سامانه طرح مبادله اطلاعات مالی جهانی، برای نفت و فراوردههای نفتی روسیه سقف قیمت تعیین کرده است.
با وجود تمام تلاشهای غرب برای انزوای روسیه، آنها از توانایی مسکو در دور زدن تحریمها و تغییر در مسیرهای تجاری برای تامین نیازهای مالی و فناوری ابراز نگرانی میکنند.
در این میان، جو بایدن رییسجمهوری آمریکا هفته گذشته با اشاره به احتمالها و گمانهزنیها درباره روابط چین و روسیه اذعان کرده که چین تاکنون تسلیحات نظامی به روسیه برای استفاده از جنگ اوکراین نداده است.
ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه نیز پیشتر با رد ادعاها مبنی بر این که همکاری روسیه و چین تهدیدی علیه غرب است، گفته بود: مسکو و پکن ائتلاف نظامی تشکیل ندادهاند و چیزی را درباره همکاری نظامی خود مخفی نمیکنند.
همچنین در روزهای گذشته، فو کونگ سفیر چین در اتحادیه اروپا در گفتوگویی تاکید کرده بود کشورش در جنگ اوکراین طرف روسیه نیست و پکن اراضی اوکراین که روسیه آنها را الحاق کرده به رسمیت نمیشناسد.
شی جین پینگ رئیس جمهور چین روز پنجشنبه گذشته در جریان دیدار سه جانبه با امانوئل مکرون همتای فرانسوی خود و اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا در پکن، خاطر نشان کرد: موضع چین در قبال بحران اوکراین «حمایت از مذاکرات برای دستابی به صلح» است.
https://irna.ir/xjM8M4
**خبرنگار صهیونیست: دشمنان به ضعفهای ما پیبرده و ما را به چالش میکشند
خبرنگار نظامی شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی گفت که برآوردهای سرویس های امنیتی این رژیم روزهای تیره ای را برای "اسرائیلیها" پیش بینی می کند و نشان می دهد که احتمال افزایش درگیری بین صهیونیستها و فلسطینیها در روزهای باقی مانده ماه رمضان ادامه خواهد یافت.
«الون بن دیوید» خبرنگار نظامی شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی با بیان اینکه تنشها با پایان ماه مبارک رمضان پایان نمییابد، افزود: دشمنان ضعفهای کنونی ما را درک کردهاند و ما با واقعیت جدیدی مواجه خواهیم شد بنابراین [ آنها ] به چالش کشیدن اسرائیل ادامه میدهند.
وی افزود: بر اساس اطلاعاتی که از منابع امنیتی فلسطینی به دست آورده ایم، گروههای مسلحی وجود دارند که قصد انجام عملیات به ویژه در شهرهای جنین و نابلس (در کرانه باختری) را دارند.
اشغالگران همچنان تحت تاثیر شوک پاسخ مقاومت در لبنان و نوار غزه به حمله اخیر نظامیان صهیونیست به نمازگزاران و اعتکاف کنندگان فلسطینی در مسجد القبلی در صحن مسجد الاقصی هستند. نیروهای مقاومت در پاسخ به این حمله، شهرکهای صهیونیستنشین را موشک باران کردند و در کرانه باختری و داخل سرزمینهای اشغالی عملیاتهایی را علیه صهیونیستها انجام دادند.
صبح دیروز ۲ شهرک نشین صهیونیست در جریان یک حمله تیراندازی قهرمانانه به خودروی حامل آنها در نزدیکی شهرک «الحمرا» در شمال دره اردن در استان «اریحا» به هلاکت رسید و دو نفر دیگر زخمی شدند و عاملان تیراندازی به سلامت فرار کردند.
در شب گذشته نیز ۲ شهرکنشین صهیونیست در پی حمله با سلاح سرد و تیراندازی قهرمانانه در «تل آویو» به هلاکت رسید و هفت نفر دیگر از صهیونیستها زخمی شدند. این عملیات توسط «یوسف ابوجابر» از اهالی «کفر قاسم» در داخل سرزمینهای اشغالی انجام شد که پس از انجام این عملیات قهرمانانه به دست نظامیان رژیم اشغالگر اسرائیل به شهادت رسید.
https://irna.ir/xjM8QL
**سرزمین های اشغالی امروز هم صحنه اعتراضات علیه نتانیاهوست
منابع صهیونیستی اعلام کردند که سرزمین های اشغالی امروز نیز صحنه اعتراضات علیه اصلاحات قضایی کابینه «بنیامین نتانیاهو» خواهد بود.
برای چهاردهمین هفته متوالی، معترضان به سیاست های جنجالی و افراطی کابینه راستگرای افراطی نخست وزیر رژیم صهیونیستی به خیابانها می آیند.
هفتم فروردین ماه پس از اعتراضات گسترده در فلسطین اشغالی، منابع خبری اعلام کردند که نخست وزیر این رژیم با تعویق برنامه اصلاحات قضایی تا تابستان موافقت کرده،با این حال نتانیاهو پنجشنبه شب گذشته اعلام کرد که با وجود همه مخالفت ها، تصویب طرح اصلاحات قضایی را پیگیری می کند.
تصمیم نتانیاهو برای تغییرات در نظام قضایی رژیم صهیونیستی و نیز جنجال درباره اعطای اختیارات امنیتی به «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی و رهبر افراطی حزب «صهیونیسم مذهبی»، به محور تنشهای سیاسی و اختلاف نظرها بین ائتلاف حاکم و جناح مخالف منجر شده است.
نتانیاهو در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «تصمیم گرفتم برای حصول یک توافق گسترده و جلوگیری از چند دستگی بین اسرائیلیها، رای کنست درباره قانون تغییرات قضایی را به حالت تعلیق درآورم.»
وی تاکید کرد که رای تغییرات قضایی را به تعویق میاندازد اما هرگز از آن دست نمیکشد.
با این حال، سیاستمداران و ناظران، نیت نتانیاهو برای به تعویق انداختن رای گیری درباره تغییرات قضایی را زیر سوال بردند و گفتند که او در سایه افزایش تظاهرات و خودداری نیروهای نظامی از خدمت که به رژیم اسرائیل ضربه زده است، به توقف این قانون متوسل شد.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو بوده است.
این تظاهرات در سایه جدال شدید بین ائتلاف کابینه راست افراطی به ریاست نتانیاهو و جناح اپوزیسیون به ریاست «یائیر لاپید» نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی برگزار شده است.
سران اپوزیسیون رژیم صهیونیستی اصلاحات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش نتانیاهو برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری می دانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
https://irna.ir/xjM8QP
**مقام آمریکایی: گزینه ارسال نیرو به تایوان روی میز است
مایکل مککال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در یک گفتوگوی خبری تاکید کرد که درصورت حمله چین به تایوان، گزینه ارسال نیرو به این جزیره روی میز است.
«مایکل مک کال» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در گفتوگو با این شبکه خبری تاکید کرد که در صورت حمله چین به تایوان، آمریکا احتمالا نیروهای خود را به این جزیره می فرستد.
این نماینده جمهوریخواه خاطرنشان کرد که اگر چین به تایوان حمله کند، گزینه ارسال نیرو به این جزیره به طور قطع روی میز خواهد بود و این موضوعی است که باید توسط کنگره با مردم آمریکا مورد بحث قرار گیرد.
مک کال همچنین در پاسخ به این سوالات که آیا آمادگی لازم برای انجام این کار وجود دارد یا خیر و یا تایوان ارزشش را دارد؟ گفت: دلایل زیادی برای چنین اقدامی وجود دارد.
رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در طی یک سفر سه روزه به تایپه پایتخت این جزیره، گفت: برای استقرار نیرو در تایوان نیاز به مجوز استفاده از نیروی نظامی است که تحت نظارت کمیته من است.
فاکس نیوز در ادامه خطرنشان کرد که اگرچه تایپه متحد واشنگتن نیست، اما براساس قانونی که آمریکا در روابط با تایوان دارد به منظور «کمک به حفظ صلح، امنیت و ثبات در غرب اقیانوس آرام» برخی فعالیتهای دیپلماتیک غیر رسمی میان دو کشور مجاز است. در سال های اخیر نیز باوجود فقدان روابط دیپلماتیک رسمی، حمایت آمریکا از تایوان افزایش است.
از سوی دیگر، «مائو نینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین دیروز جمعه در یک نشست خبری با اشاره به تحرکات آمریکا و خطرناک خواندن آن، گفت: برخی کشورها روایت دروغ دموکراسی در برابر استبداد را مطرح میکنند و نیروهای جداییطلب «استقلال تایوان» را به نام دموکراسی پذیرفته و از آن حمایت میکنند و با این اقدامات سعی در مهار چین دارند.
تنش در روابط آمریکا و چین بر سر تایوان در حالی است که رهبران نظامی ایالات متحده می گویند که پکن احتمالا تا سال ۲۰۲۷ به تایوان حمله خواهد کرد، هرچند برخی دیگر از آنها نیز معتقد هستند که این تهاجم ممکن است در هر زمانی رخ دهد.
https://irna.ir/xjM8SN
**آمریکا زیردریایی هستهای به خاورمیانه فرستاد
خبرگزاری رویترز نوشت: نیروی دریایی آمریکا امروز شنبه اعلام کرد که یک فروند زیردریایی هسته ای مجهز به موشک هدایت شونده در حمایت از ناوگان پنجم خود مستقر در بحرین، به آب های خاورمیانه اعزام کرده است.
رویترز نوشت: تیموتی هاکینز (Timothy Hawkins) فرمانده آمریکایی در بیانیه ای گفت که زیردریایی «یو اس اس فلوریدا/ USS Florida» روز پنجشنبه وارد منطقه شد و عبور از کانال سوئز را آغاز کرد.
هاکینز اظهار داشت: این زیردریایی قادر به حمل ۱۵۴ موشک کروز توماهاوک است و برای کمک به ناوگان پنجم آمریکا در بحرین با هدف تامین امنیت و ثبات دریایی منطقه ای اعزام شده است.
تارنمای آمریکایی استارز اند استرایپس نیز گزارش داد نیروی دریایی آمریکا روز شنبه تصویری را از یک زیردریایی با موشک هدایت شونده منتشر کرد که در خاورمیانه مشغول انجام عملیات است.
این رسانه مدعی شد آمریکا این اقدام را به منظور نمایش قدرت خود در بحبوحه حملات به پایگاه های آمریکا در سوریه انجام داده است.
منطقه مسئولیت ناوگان پنجم آمریکا، خلیج عمان، خلیج فارس، دریای سرخ و بخش هایی از اقیانوس هند را شامل می شود..
براساس این گزارش، نیروی دریایی آمریکا به طور معمول، مکان زیردریایی های خود را در حال عملیات در دریا فاش نمی کند. عکس زیردریایی اعزام شده که روز جمعه گرفته شده است، از طریق تارنمای رسانه ای وزارت دفاع منتشر شده است.
استارز اند استرایپس به نقل از یک فرد مطلع از این موضوع که نامش فاش نشده نوشت: آمریکا نگران تهدیدهای احتمالی علیه کشتی های تجاری خود در آب های منطقه ای است.
https://irna.ir/xjM8TB
**تبادلات تجاری ایران و افغانستان افزایش یافته است/ ایران بزرگترین شریک تجاری افغانستان
مقامهای اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان اعلام کردند روابط تجاری و اقتصادی میان افغانستان و جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته است.
به گفته مسئولین اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، داد و ستد تجاری میان کابل و تهران سالانه به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است. روند تجارت و سرمایهگذاری مشترک نیز همزمان با ترانزیت از جمهوری اسلامی ایران روز به روز در حال گسترش است.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان تأکید کرد ایران در شرایط کنونی بزرگترین شریک تجاری افغانستان است.
وزارت صنعت و تجارت این کشور نیز گفت در تلاش برای توسعه روابط اقتصادی با همه کشورهای همسایه است.
جمهوری اسلامی ایران طی یک سال گذشته روابط تجاری، فرهنگی و سیاسی عمیق با افغانستان داشته است.
https://irna.ir/xjM8TR
**بانک توسعه آسیایی: ترکمنستان پتانسیل بالایی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر دارد
بانک توسعه آسیایی در گزارشی با موضوع انرژیهای تجدیدپذیر، چشم انداز ترکمنستان را در خصوص این دسته از انرژی ها روشن دانست و این کشور را دارای پتانسیل عظیم برای توسعه معرفی کرد.
آخرین گزارش چشم انداز توسعه آسیایی که توسط بانک توسعه آسیایی منتتشر می شود، به این موضوع اشاره دارد که ترکمنستان پتانسیل عظیمی برای توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی و بادی دارد، بنابراین سرمایه گذاری در این بخش ها برای تنوع بخشیدن به منابع می تواند سودآور باشد.
بر اساس گزارش بانک توسعه آسیایی (ADB)، از آنجایی که بخش انرژی ۸۵ درصد از انتشار گازهای گلخانهای را تولید میکند، دولت ترکمنستان کاهش انتشار سوختهای فسیلی را در اولویت قرار میدهد و اولین اقدام مورد بررسی، بهبود بهرهوری انرژی در تولید، مصرف و حمل و نقل هیدروکربنها از جمله جلوگیری از نشت متان، است.
این بانک گفت: با کمک به پیشرفت فناوری، این کشور قصد دارد با مطالعه و اتخاذ شیوه های مدرن مورد استفاده در کشورهای توسعه یافته، امکانات ایجاد هیدروژن سبز را پیدا کند.
این بانک افزود: اجرای این اقدامات مستلزم اصلاحات بیشتر در سیاست ها و تقویت نهادی است. این گام ها چارچوب قانونی و قانونی فعلی را بهبود می بخشد، مکانیسم های مالی و مالیاتی را برای ترویج کاهش گازهای گلخانه ای توسعه می دهد، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه را تشویق می کند و سرمایه گذاری بخش خصوصی را تشویق می کند. نیاز به دسترسی به منابع مالی و فناوری جهانی برای تسهیل پذیرش بهترین شیوه های جهانی مهم ترین چالش حال حاضر است.
در همین حال، ترکمنستان پتانسیل فوق العاده ای برای بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد. با بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در سال و با شدت متوسط سالانه تابش خورشیدی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ وات بر متر مربع، کل پتانسیل فنی انرژی خورشیدی به ۶۵۵ گیگاوات می رسد.
https://irna.ir/xjM8RZ
**انتظار آمریکا از اروپا برای کمک به توقف توسعه نظامی چین
وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با دو نشریه، درمورد اینکه انتظار آمریکا از اروپا در وضعیت افزایش تنشها میان واشنگتن و پکن، چیست گفت: فروش آنچه که به توسعه نظامی پکن کمک میکند را متوقف کنید.
آنتونی بلینکن در سفر به بروکسل با دو روزنامه اروپایی «اوئست- فرانس» و «فونکه» آلمان در موضوع مهم تنشها در مورد تایوان و جنگ اوکراین، گفتوگو کرد.
مشروح این مصاحبه در روزنامه فرانسوی اوئست فرانس منتشر شده است. بلینکن در پاسخ به این سوال که آیا از احتمال اشغال تایوان توسط چین در سالهای آینده نگران است، گفت: آنچه در سالهای اخیر شاهد بودیم آن است که از دیدگاه رهبری چین، وضعیت موجودی که به مدت چهار دهه حاکم بوده و به حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان کمک کرده است، دیگر قابل قبول نیست. و آنچه دیدیم این است که چین با سطح بالاتری از اجبار فشار را بر تایوان افزایش می دهد. همچنین شاهدیم که اقداماتی از جمله استقرار نیرو و اعمال فشار اقتصادی برای قطع ارتباط تایوان با سازمانهای بینالمللی یا روابطش با کشورهای خاصی در جهان انجام میدهند. مجموعه کاملی از اقدامات با هدف افزایش فشار بر تایوان برای تبعیت آن از خواستههای پکن صورت گرفته است. نه دیدگاه ما و نه سیاست ما تغییری نکرده است.
وی ادامه داد: ما به حمایت از اصل چین واحد ادامه می دهیم و از استقلال تایوان حمایت نمی کنیم، اما همچنین به برنامه روابط با تایوان (Taïwan Relations ACT) ملزم هستیم تا آنچه را که تایوان برای دفاع از خود در برابر هرگونه حمله نیاز دارد، تامین کنیم. این برنامه را بسیار جدی می گیریم. کاملاً مشخص کردهایم که در روابط خود با چین، اساس رابطه، درک متقابل است که اختلافات ما باید از طریق مسالمتآمیز حل شود، نه از طریق اقدامات یکجانبه یا فشار و یا بدتر از آن، استفاده از زور. ما مانند همه کشورهای جهان منافع عمده ای در حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان داریم.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به چرایی اهمیت صلح و ثبات این منطقه در تامین منافع آمریکا، گفت: روزانه ۵۰ درصد حملونقل تجاری از این تنگه می گذرد. ۷۰ درصد یا بیشتر ریزپردازندههای مورد نیاز ما برای تلفنهای همراه، ماشینهای لباسشویی و خودروهای ما در تایوان تولید میشوند. اگر بحرانی در نتیجه اقدام یکجانبه چین رخ دهد، احتمالاً کل جهان را درگیر میکند. ما در نهایت با یک بحران اقتصادی واقعی روبرو خواهیم شد و به همین دلیل به نفع همه است که این مسائل مسئولانه و مسالمت آمیز رسیدگی شود. این یک نگرانی است که از جانب بسیاری از کشورهای جهان میشنویم. دیدگاه ما در ایالات متحده این است که روابط با چین باید مسئولانه مدیریت شود. فکر می کنیم که این به نفع ماست و این همان چیزی است که کشورهای دیگر از ما انتظار دارند. امیدواریم که پکن نیز در همین مسیر حرکت کند.
وی در پاسخ به این سوال که « آیا ایالات متحده انتظار دارد شرکت های آلمانی یا فرانسوی وابستگی خود را به چین کاهش دهند؟ »، گفت: اورسلا فون در لاین نکته بسیار خوبی را مطرح کرد، بحث جداسازی مطرح نیست، بلکه کاهش خطرات است. به این معنا که به شکل کلی تجارت و سرمایه گذاری با چین خوب است. همه از آن سود می بریم و نمی خواهیم به آن پایان دهیم. اما ما همچنین باید چشمان خود را بازنگه داشته و در مورد برخی از چالشهای پیش روی کشورهایمان و در مورد امنیت سرمایهگذاریهایمان در برخی صنایع، شرکتها، بخشها و حوزههای راهبردی هوشیار باشیم.
بلینکن برای نمونه، این موارد را برشمرد: فروش چیزهایی به چین که میتواند در گسترش نظامی و توسعه سلاح هسته ای، موشکهای مافوق صوت، هوش مصنوعی مورد استفاده برای سرکوب مردم، کمک کند. ما باید چشمان خود را به روی آن نیز باز کنیم تا مطمئن شویم که در معاملات اقتصادی خود با چین این خطرات را در نظر داریم و می توانیم برخی از آنها را حذف کنیم بدون آنکه ارتباط خود را با این کشور قطع کنیم. آنچه من در اروپا و همچنین در آسیا و سایر نقاط جهان می بینم، همگرایی فزاینده در مورد این مسائل و این رویکرد است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا از هدف کییف در تصرف مجدد همه اراضیاش با سلاح، حمایت میکند یا خیر، گفت: این به تصمیم اوکراین وابسته است. این دمکراسی است و ولودیمیر زلنسکی مسئول اراده ملت اوکراین است. پس این تصمیم به خواست و اراده اوکراینی ها باز می گردد. ما همراه با بسیاری از کشورهای دیگر، از اوکراین در تلاشهایش برای دفاع از تمامیت ارضی، امنیت، حاکمیت و دفاع از استقلالش حمایت میکنیم. دهها کشور برای این کار متحد شدهاند و ما در نشست سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در روز چهارشنبه (۵ آوریل/۱۶ فروردین) شاهد آن بودیم. هفتهها، ماههای آینده و بعد از آن باید دید که چطور پیش خواهد رفت. اما اساساً این یک تصمیم اوکراینی است.
وزیر امور خارجه آمریکا در این باره که «آیا روسیه باید به طور کامل از خاک اوکراین خارج شود؟»، گفت: در واقع، اوکراین قبلاً موفق شده است که طرح اولیه ولادیمیر پوتین (رئیس جمهوری روسیه) را که حذف این کشور از روی نقشه، حذف هویت آن به عنوان یک کشور مستقل و جذب آن در روسیه بود، ناکام بگذارد. این پروژه شکست خورد و اوکراین ثابت کرد که پوتین موفق نبوده و نمی تواند موفق شود. اکنون دقیقاً این که همه اینها ما را به کجا میبرد هنوز مشخص نیست، اما هدف اصلی که پوتین این جنگ را برای آن آغاز کرد شکست خورده است. این قرار نیست تغییر کند.
وی در مورد «اهداف» ایالات متحده در این باره گفت: برای بسیاری از دوستان و شرکای اوکراین در سراسر جهان، از جمله ایالات متحده، دو هدف وجود دارد. اولین مورد این است که هر کاری می توانیم انجام دهیم و به اوکراین کمک کنیم تا سرزمین های اشغال شده توسط روسیه را پس بگیرد، از جمله از طریق یک ضد حمله که در هفته های آینده انتظار می رود. اما هدف دوم کمک به اوکراین برای ایجاد قابلیتهای میان مدت و بلندمدت برای خنثی کردن هرگونه تجاوز و دفاع از خود در صورت وقوع حمله جدید است. طبیعتاً برای کمک به بازسازی اوکراین از ویرانی های وارد شده توسط روسیه، تلاش قابل توجهی لازم است. در نهایت، تا زمانی که روسیه تغییر رویه ندهد، ما باید فشار بیسابقهای را که بسیاری از کشورها از طریق تحریمها و کنترلهای صادراتی علیه روسیه اعمال میکنند، حفظ کنیم.
«صلح پایدار و نه آتشبس»
بلینکن در پاسخ به سوالی در مورد اینکه «در اروپا بحث هایی درمورد لزوم آغاز مذاکرات برای برقراری صلح وجود دارد و آیا امروز در نقطه عطفی قرار گرفتهایم؟»، گفت: روسیه هنوز تمایل خود را برای شرکت در مذاکرات جدی با هدف صلح عادلانه و پایدار نشان نداده است. ممکن است برخی با آتشبس وسوسه شوند، اما اگر هم آتشبس تأثیری بر توقف درگیری داشته باشد، باز تسلط روسیه بر برخی از سرزمینهای اوکراین را تأیید می کند و میتواند مجوزی به روسیه برای سازماندهی مجدد، استراحت و سپس حمله مجدد تفسیر شود و به این ترتیب صلحی عادلانه و پایدار نخواهد بود. ۱۴۱ کشور در سازمان ملل متحد موافق صلح عادلانه هستند، این بدان معنی است که باید به اصول اساسی در قلب منشور ملل متحد، که توسط روسیه نادیده گرفته شده است، از جمله تمامیت ارضی احترام گذاشته شود. این صلح همچنین باید بادوام باشد و نباید مهلتی باشد که به روسیه اجازه دهد پس از نفس تازه کردن از نو شروع کند.
وی در پاسخ به این مسائل که « روسیه می خواهد تسلیحات هستهای تاکتیکی را در خاک بلاروس مستقر کند. واکنش ناتو چه باید باشد؟ استقرار دائمی نیروهای در جناح شرقی آن؟ سلاحهای هسته ای؟»، ابراز داشت: اول از همه، این لفاظی کاملاً غیرمسئولانه است. تنها کشوری که در مورد تسلیحات هستهای صحبت کرده و در بحبوحه تجاوزات اوکراین به شکل صریح یا تلویحی به استفاده از آن تهدید کرده است، خود روسیه است. این در تضاد کامل با وعدهها و تعهداتی است. هیچکس در جنگ هستهای برنده نخواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا افزود: همواره تمام تدابیر مناسب برای دفاع از قلمرو و جان کشورهای عضو خود را اتخاذ خواهد کرد. من قصد ندارم بیشتر از این پیش بروم و آنچه را که آنها از قبل می دانند، مطرح کنم. فقط می توان گفت که همه اعضای ناتو در مورد هدف این اتحاد که دفاع در برابر تجاوز است نه حمله، بسیار جدی هستند. این مساله در ماده ۵ منشور و تعهد هر یک از اعضا به سایرین آمده است. نمی خواهم چیز بیشتری بگویم. چیزی که می توانم بگویم این است که ما با دقت به آنچه روسیه انجام می دهد نظارت می کنیم. دلیلی برای تطبیق وضعیت دفاعی خود بر اساس آنچه روسیه تاکنون انجام داده است، نمی بینیم.
وی در واکنش به این مطلب که « برخی از شرکای ناتو افزایش سهم کشورهای عضو از مرز ۲ درصد تولید ناخالص داخلی را که تاکنون تعیین شده، خواستارند و آیا این مساله هدف آمریکا هم هست؟»، گفت: نخست آنکه می خواهیم تعهدات یک دهه پیش به طور کامل انجام شود و ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی صرف دفاع شود. ۹ سال از اجلاس سران ناتو در ولز می گذرد و بودجه دفاعی برای رسیدن به این هدف افزایش یافته است. بر اساس این روند، در سال آینده دو سوم کشورهای عضو به این هدف دست خواهند یافت. اما ما می خواهیم این موضوع برای همه کشورهای عضو ناتو صادق باشد.
آنتونی بلینکن افزود: ما معتقدیم ۲ درصد باید کف نرخ تعهدات باشد نه سقف آن. ما یک راهبرد جدید اتخاذ کردهایم و به تازگی آن را در جریان حمایتهای ارائه شده به اوکراین آزمایش کردهایم؛ مسالهای که سبب شد کشورها از ذخایر تسلیحاتی خود استفاده کنند، بنابراین این ذخایر باید جایگزین شوند. در جریان اجلاس ویلنیوس در ماه ژوئیه (تیر/ مرداد) ما در مورد همه این موارد صحبت خواهیم کرد. هر کشور دقیقاً تصمیم خواهد گرفت که به کجا میخواهد برود و چگونه تعهدات را در بودجهاش بگنجاند. من معتقدم که ما درک کرده ایم که نرخ تولید و هزینه باید منطقی باشد تا بتوانیم به نیازهای ائتلاف پاسخ مناسبی دهیم.
https://irna.ir/xjM8WM
**«نتانیاهو» چهره منفور این روزهای اسرائیل
در سایه اوضاع بحرانی داخلی رژیم صهیونیستی و اقدامات نابخردانه و تنش آمیز کابینه راست افراطی، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم به چهره منفور این روزهای سرزمین های اشغالی تبدیل شده است.
العربی الجدید در گزارشی به قلم «زیاد برکات» پژوهشگر عرب نوشت: اوضاع سرزمین های اشغالی و شخص نتانیاهو این روزها خوب نیست، او پیام های خشم و نارضایتی را یکی پس از دیگری از رئیس جمهور آمریکا دریافت می کند، ده ها هزار نفر در خیابان های تل آویو علیه او تظاهرات می کنند، همسرش در سالن زیبایی محاصره می شود، در حالی که تظاهرات کنندگان شعار «رژیم در حال سوختن و ساره درحال کوتاه کردن موهایش است»، سر می دهند.
برکات افزود: «لوید آستن» وزیر دفاع آمریکا به سرزمین های اشغالی سفر اما به دلیل نگرانی های امنیتی در داخل فرودگاه با نتانیاهو دیدار و رایزنی می کند، وی به برلین و لندن می رود و می بیند که تظاهرات کنندگان در آنجا نیز به استقبال او آمده اند، در حال حاضر و برای مدت های طولانی نخست وزیر رانده شده رژیم صهیونیستی در واشنگتن نیز هیچ خاطرخواهی ندارد.
به نوشته این پژوهشگر عرب، تصاویر نشان می دهد که نتانیاهو این روزها چهره ای رنگ پریده و نگاه هایی سرگردان و مملو از خشم دارد،وی درحال رفتن از پله های ساختمان نخست وزیری است اما پاهایش در میان معترضان متحد محاصره شده است، او این روزها حتی از هم پیمانانش در ائتلاف حاکم به ویژه «ایتامار بن گویر» و « بزالل اسموتریچ» وزرای امنیت داخلی و دارایی رژیم صهیونیستی نیز رانده شده است.
برکات ادامه می دهد: هم پیمانان نتانیاهو، وی را به سوی سیاهچاله راست گرایان می کشند ولی او توان مقابله با مخالفان و حتی هم پیمانان را ندارد، هربار از خواسته های خود کوتاه می آید و به آن ها امتیاز می دهد، تا جایی که در حال حاضر آن ها نتانیاهو و کابینه اش را با هم رهبری می کنند.
به گفته برکات، «عاموس عوز» رمان نویس سرشناس صهیونیست جمله مشهوری دارد که وصف حال این روزهای رژیم صهیونیستی است، او می گوید«یهودیان جهان را به آتش خواهند کشید، اما اگر آن ها را در یک مکان قرار دهید، خودشان را لت و پاره خواهند کرد.»
این پژوهشگر عرب اضافه می کند: به نظر می رسد که این مقوله یک پیش بینی بسیار دقیق است زیرا رژیم صهیونیستی اکنون با خطر نابودی و جنگ داخلی رو به رو است و پیش از این «اسحاق هرتزوگ»و «ایهود باراک» رئیس و نخست وزیر اسبق این رژیم نسبت به این خطر هشدار داده بودند.
برکات افزود: مسئول تمام بحران های رژیم صهیونیستی تنها یک نفر و او نتانیاهو است؛ شخصی که مخالفانش می گویند، پیش از این همسرش ساره و پسرش یائیر، امور «اسرائیلی ها» را در دست داشتند اما امروز تمام امور دست بن گویر و اسموتریچ است.
وی در پایان با طرح این سوال که نتانیاهو چه زمانی فرو می پاشد و عرصه سیاسی را ترک می کند؟ نوشت: این امر منوط به شعله ور شدن مجدد بحران در رژیم صهیونیستی است؛ بحرانی که طبیعتا کاخ سفید به طور موقت شعله آن را خاموش کرده است.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو بوده است.
این تظاهرات در سایه جدال شدید بین ائتلاف کابینه راست افراطی به ریاست نتانیاهو و جناح اپوزیسیون به ریاست «یائیر لاپید» نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی برگزار شده است.
سران اپوزیسیون رژیم صهیونیستی اصلاحات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش نتانیاهو برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری می دانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
https://irna.ir/xjM8WB
**بیانیه مهم سازمان همکاری اسلامی درباره قدس و مسجد الاقصی
سازمان همکاری اسلامی بار دیگر تمامی سیاستها و اقدامات اشغالگران اسرائیلی با هدف محو هویت شهر قدس شریف را محکوم و تاکید کرد که مسجدالاقصی فقط عبادگاه مسلمانان است و اقدامات اشغالگران امنیت باعث بی ثباتی امنیت منطقه می شود.
حسین طه رئیس سازمان همکاری اسلامی امروز شنبه در نشست فوقالعاده کمیته اجرایی این سازمان درباره ادامه حملات و تجاوزگری رژیم اسرائیل - به عنوان قدرت اشغالگر و استعماری نامشروع - علیه مسجدالاقصی گفت: قدس بخشی جدایی ناپذیر از سرزمین فلسطین اشغالی و پایتخت کشور فلسطین است و مسجد مبارک الاقصی با همه گسترده آن فقط عبادتگاه خالص مسلمانان است.
طه همچنین بر موضع سازمان همکاری اسلامی درباره روند تحولات مسجد الاقصی تاکید کرد.
وی خاطرنشان کرد: این دیدار در حالی برگزار می شود که اوضاع شهر قدس شریف و مقدسات اسلامی آن در نتیجه تشدید تجاوزات و تجاوزگری آشکار اسرائیل از طریق یورش نیروهای اشغالگر اسرائیلی و شهرک نشینان تندرو به مسجد الاقصی و حمله وحشیانه به نمازگزاران در صحن این مسجد شریف و زخمی و بازداشت صدها نفر از آنها، وخیم است. این حملات و تجاوزگری نقض آشکار حرمت اماکن مقدس و آزادی عبادت و کنوانسیون های ژنو و قطعنامه های ذیربط سازمان ملل است.
رئیس سازمان همکاری اسلامی نسبت به هرگونه تلاش برای تغییر وضعیت تاریخی و حقوقی اماکن مقدس اسلامی و مسیحی در قدس شریف به ویژه مسجد الاقصی هشدار داد و رژیم اشغالگر اسرائیل را مسئول کامل عواقب جنایات و تخلفات خطرناک دانست که می تواند به دامن زدن به خشونت و تنش و بی ثبات کردن امنیت و ثبات در منطقه منجر شود.
طه تاکید کرد: تمامی تصمیمات و سیاست های اسرائیل با هدف تغییر وضعیت جغرافیایی و جمعیتی شهر قدس و خدشه وارد کردن به وضعیت تاریخی و حقوقی اماکن مقدس در آنجا هیچ اثر قانونی ندارد و بر اساس قوانین بین المللی و قطعنامه های ذیربط سازمان ملل متحد باطل و بی اعتبار تلقی می شود.
https://irna.ir/xjM8ZF
**بورل از محکومیت حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی خودداری کرد
جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (شنبه) نه تنها حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی و علیه فلسطینیان را محکوم نکرد بلکه گفت: تل آویو حق دارد از خود دفاع کند!
جوسپ بورل در بیانیه ای گفت: «اسرائیل حق دفاع از خود را دارد. در عین حال، هر پاسخی باید متناسب باشد. اتحادیه اروپا خواستار پایان فوری خشونت های جاری است. باید هر اقدامی برای جلوگیری از گسترش درگیری انجام شود.
بورل همچنین تشدید خشونت ها بین صهیونیست ها و فلسطینی ها را محکوم کرد و از همه طرف ها خواست در تعطیلات مذهبی جاری خویشتنداری کرده و آرامش را ترویج کنند.
تنش بین فلسطینی ها و صهیونیست ها به دنبال کشته شدن یک گردشگر ایتالیایی و زخمی شدن ۵ نفر دیگر در روز جمعه در حمله به یک خودرو در تل آویو تشدید شد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: ما از همه طرفها میخواهیم حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند، از تشدید تنش اجتناب کنند و به گسترش آرامش در تعطیلات مذهبی جاری کمک کنند.
نظامیان صهیونیست طی ایام ماه مبارک رمضان به صورت همه روزه به مسجدالاقصی یورش میبرند و به آزار و اذیت نمازگزاران و معتکفان فلسطینی میپردازند.
همچنین جنگندههای رژیم صهیونیستی پنجشنبه شب بصورت گسترده نوار غزه به ویژه جنوب آن را به بهانه شلیک موشک از خاک لبنان که مسئولیت آن را متوجه حماس کردند، این باریکه را بمباران کردند.
به دنبال بمباران نوار غزه، گروههای فلسطینی نیز دست بسته نبوده و ضمن مقابله پدافنی با جنگندههای اسرائیلی، شهرکهای اطراف نوار غزه را هدف راکت قرار دادند.
دهها تن از اشغالگران شهرک نشین در سرزمین های فلسطینی، روز پنجشنبه زیر چتر حمایت نیروهای امنیتی اسرائیل وارد بخش های مختلف مسجد الاقصی شدند.
کرانه باختری رود اردن بویژه در طول ماههای اخیر شاهد حملات مبارزان فلسطینی علیه صهیونیستها در پاسخ به جنایات آنها علیه ملت فلسطین بوده است.
https://irna.ir/xjM8YW
**لبنان شکایت از اسرائیل به سازمان ملل را به طور رسمی اعلام کرد
وزیر خارجه دولت پیشبرد امور لبنان امروز شنبه شکایت کشورش از رژیم صهیونیستی به سازمان ملل درباره تجاوز نظامی تل آویو به خاک لبنان را به طور رسمی اعلام کرد.
نجیب میقاتی نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان امروز (شنبه) نشستی با عبدالله بوحبیب وزیر خارجه این دولت برگزار کرد.
دو طرف در این دیدار تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و شلیک موشک از خاک این کشور به سرزمین های اشغالی را بررسی کردند.
عبدالله بوحبیب تاکید کرد که در این دیدار مقرر شد که لبنان از طریق هیات دیپلماتیک خود در سازمان ملل شکایتی علیه رژیم صهیونیستی به دبیرکل سازمان ملل و شورای امنیت تقدیم کند.
وی گفت که در این شکایت بر لزوم پایبندی به قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت و محکومیت تجاوزهای زمینی، دریایی و هوایی رژیم صهیونیستی تاکید شده است.
رژیم صهیونیستی به بهانه شلیک موشک به سمت شهرکها در سرزمینهای اشغالی فلسطین، شهرهای «القلیله» و «المعلیه» و «وادی زبقین» در جنوب لبنان را با راکت و توپخانه بمباران کردند.
رژیم صهیونیستی پیش از این نیز با زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی و قطعنامه های سازمان ملل بارها دست به نقض تقریبا روزانه حریم هوایی، دریایی و زمینی لبنان زده است.
https://irna.ir/xjM8Zb
**اعتصاب پزشکان انگلیسی و سرگردانی بیماران
کنفدراسیون سازمان ملی بهداشت انگلیس درباره تبعات اعتصاب فلجکننده پزشکان این کشور، درمورد لغو دهها هزار نوبت پزشکی، در بحبوحه بحران خدمات درمانی این کشور هشدار داد.
«لیلا مککی» مدیر بخش سیاستگذاری این نهاد انگلیسی امروز (شنبه) در گفتوگو با شبکه رادیویی بیبیسی۴ عنوان کرد که تبعات اعتصاب چهار روزه پزشکان، فراتر از حد انتظار خواهد بود و نظام درمانی این کشور را فلج خواهد کرد.
طبق برنامه اعلام شده پزشکان جوان انگلیسی قرار است از روز سهشنبه تا روز جمعه، در اعتراض به شرایط نامطلوب کاری، کار زیاد و دستمزدهای پایین دست از کار بکشند. آنها خواهان افزایش ۳۵ درصدی دستمزدهای خود هستند که طی ۱۵ سال گذشته زیر نرخ تورم افزایش یافته است.
پزشکان معترض اسفند گذشته نیز به مدت ۳ روز دست از کار کشیدند. پیش و پس از آن نیز پرستاران و رانندگان آمبولانسها هم در اعتراض به دستمزدهای پایین اعتصاب کردند. با این حال مدیر بخش سیاستگذاری کنفدراسیون سازمان ملی بهداشت انگلیس گفت که روسای مراکز درمانی اینبار بیشتر احساس نگرانی میکنند، چون امکان هماهنگی پزشک شیفت و تضمین امنیت بیماران، خواه در بخش اورژانس و خواه در بخشهای داخلی، دشوار خواهد بود.
وی عنوان کرد که در جریان اعتصاب اسفند ماه گذشته، ۱۷۵ هزار نوبت پزشکی و عمل جراحی لغو شد، اما پیشبینی میشود که اینبار نزدیک به ۲۵۰ هزار نوبت پزشکی لغو شود.
«مککی» اعتراض پزشکان را یک چالش بزرگ برای نظام درمانی این کشور عنوان کرد، زیرا شروع آن با پایان تعطیلات عید پاک و انتهای آن با آغاز تعطیلات آخر هفته توام شده و در عمل ۱۱ روز اخلال را به نظام درمانی این کشور تحمیل کرده است. وی هشدار داد: سطح خدمات بهداشتی در این مدت کاهش قابل توجهی را شاهد خواهد بود.
کارکنان بخش درمان انگلیس طی چند ماه اخیر، چندین دور اعتصاب کردهاند اما دولت محافظهکار ریشی سوناک حاضر به بهبود شرایط کاری و افزایش دستمزدهای آنها نیست.
نخست وزیر انگلیس دو ماه پیش جلسه اضطراری مشترکی را با حضور وزرای دارایی، بهداشت و اتحادیه های معترض برگزار کرد اما نتیجه ملموسی را که مانع تداوم اعتصابها شود به همراه نداشت؛ در واقع این جلسه منجر به تشکیل ستادی در داخل بیمارستانها شد که بیماران در مواقع برگزاری اعتصاب کارکنان این بخش، بین مراکز درمانی توزیع شوند.
نتایج تازهترین تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که بیشتر انگلیسیها از عملکرد نظام سلامت این کشور در بحبوحه افت شدید خدمات درمانی و اعتصاب گسترده پزشکان، پرستاران و رانندگان آمبولانسها ناراضی هستند.
یافتههای مشترک نظرسنجی موسسه معتبر یوگاو و نشریه تایمز لندن نشان میدهد که از نظر دو سوم مردم انگلیس سطح خدمات درمانی در این کشور وخیم است و ۸۰ درصد معتقدند که اوضاع طی پنج سال گذشته، یعنی پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا وخیمتر شده است.
خدمات بهداشت ملی انگلیس (ان اچ اس) برای نخستین بار در سال ۱۹۴۸ و پس از پایان جنگ جهانی دوم بهمنظور ارائه خدمات درمانی به آسیب دیدگان و مجروحان جنگی راهاندازی شد و در حال حاضر با داشتن یکمیلیون و ۶۰۰ هزار کارمند، بهصورت رایگان به مردم انگلستان خدمات بهداشتی ارائه میکند.
بودجه این سازمان در سال راهاندازیاش در سال ۱۹۴۸ میلادی، بیش از ۴۳۷ میلیون پوند (به ارزش امروزیاش در حدود ۹ میلیارد پوند) بود و این رقم در سال جاری میلادی به حدود ۱۳۶ میلیارد پوند رسیده که فشار زیادی را بر بودجه دولت این کشور وارد کرده است.
این درحالیست که شرایط اقتصادی انگلیس بر اثر چندین بحران متوالی در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار دارد و کشور به گفته رئیس بانک مرکزی دوره طولانی رکود اقتصادی را تجربه میکند.
https://irna.ir/xjM92f
**نماینده مجلس اردن خواهان گشودن مرزها و اعلام جهاد برای آزادی مسجدالاقصی شد
نماینده پارلمان اردن خواستار اعلان جهاد و داوطلبگیری در تمام کشورهای اسلامی به منظور آزادسازی مسجد الاقصی و بازگشایی تمام مرزها با فلسطین اشغالی شد.
«خلیل عطیه » تصریح کرد که دشمن جنایتکار صهیونیستی تنها زبان زور و قدرت را میفهمد و هر موضعی که در حد و تناسب جنایات و تجاوزات این رژیم نباشد، بیارزش خواهد بود.
وی اظهار داشت که هتاکی نظامیان اسرائیلی به مسجد الاقصی و ضرب و شتم وحشیانه نمازگزاران فلسطینی و اعتکاف کنندگان در این مسجد، تجاوز آشکار علیه دین اسلام و حاکمیت اردن بر مقدسات اسلامی قدس است.
وی گفت که جنایات بزدلانه دشمن صهیونیستی نقض توافق عقبه و شرم الشیخ است و صهیونیستهای اشغالگر هیچ عهد و پیمانی نمیشناسند.
این نماینده اردنی تاکید کرد که حملات وحشیانه صهیونیستها به مسجد الاقصی نباید بیپاسخ بماند و صرف محکومیت اکتفا نمیکند، بلکه باید اقدامی عملی صورت گیرد.
نظامیان رژیم صهیونیستی بامداد چهارشنبه گذشته با هتک حرمت به قبله نخست مسلمین، صدها فلسطینی معتکف در مسجدالاقصی را مورد ضربوجرح قرار دادند و حداقل ۴۰۰ نمازگزار را بازداشت کردند.
یورش وحشیانه سربازان اسرائیلی به مسجدالاقصی واکنش کشورها و جریانهای مختلف منطقه را در پی داشته است. کشورهای ایران، یمن، اردن، عربستان، مصر، ترکیه و تشکلات جبههی مقاومت با محکوم نمودن این حمله، آن را نقض قوانین حقوق بشر دانسته و خواستار واکنش جامعه جهانی به این جنایت شدند.
دولت اردن و رژیم اشغالگر اسرائیل با یک توافقنامه سازش که در سال ۱۹۹۴ امضا شد و به نام توافق «وادی عربه» معروف است، روابطشان را عادی کردند اما از آن زمان، مردم و سیاستمداران و شخصیت های دینی بارها در سخنرانی ها یا تظاهرات و تجمع های خود خواهان لغو این توافقنامه و قطع روابط امان با تل آویو و اخراج سفیر رژیم صهیونیستی از اردن شده اند.
https://irna.ir/xjM92z
**جان باختن ۶ غیرنظامی سوری بر اثر انفجار در حمص
منابع رسانهای امروز شنبه از انفجار یک مین در حومه شرقی شهر «حمص» سوریه و جان باختن شش شهروند سوری درپی این انفجار خبر دادند.
خبرگزاری سانا در این باره اعلام کرد که یک مین ضد زره کار گذاشته شده توسط تروریستهای «داعش» در حومه شرقی حمص منفجر شد.
خبرنگار سانا در این باره گزارش داد که این مین هنگام عبور یک خودرو حامل شماری از شهروندان سوری که برای جمع آوری قارچ به منطقه «جبل العمور» در بادیه «السخنه» رفته بودند، منفجر و منجر به جان باختن شش غیرنظامی شد.
داعش و دیگر گروههای تروریستی سال ۲۰۱۷ پس از چهار سال عملیات تروریستی گسترده در سوریه و عراق و اشغال بخشهای عمده ای از این دو کشور، متلاشی شد و شکست خورد، اما با این وجود هنوز هستهها و بقایای آن در عراق و سوریه دست به عملیات علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی میزنند.
https://irna.ir/xjM93b
**بزرگترین نهاد اسلامی انگلیس هتک حرمت مسجدالاقصی را محکوم کرد
شورای مسلمانان بریتانیا که افزون بر ۵۰۰ مسجد و مرکز اسلامی را زیر پوشش دارد، با صدور بیانیهای هتک حرمت و تجاوزگری مجدد صهیونیستها در مسجد الاقصی را محکوم کرد.
در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای این نهاد اسلامی منتشر شد آمده است: در ماه مبارک رمضان شاهد حملات نیروهای اشغالگر (رژیم) اسرائیل به نمازگزاران در مسجد الاقصی، بمباران شدید مردم غزه و تداوم خشونت ناشی از اشغال سرزمین های فلسطینی بودیم.
شورای مسلمانان بریتانیا تاکید کرد: ما از جامعه جهانی می خواهیم که در راستای پایان دادن به اشغال فلسطین، حمایت از حقوق و امنیت مردم این کشور و پایان دادن به خشونت و تجاوز بی دلیل، اقدام کند.
این نهاد انگلیسی افزود: ما برای خانواده های کسانی که تحت تأثیر این حملات قرار گرفته اند دعا و همبستگی خود را با همه کسانی که به دنبال آیندهای صلح آمیز و عادلانه برای همه هستند، اعم از مسیحیان، یهودیان و مسلمانان اعلام میکنیم.
دیروز هم صدها نفر از اقشار مختلف مردم انگلیس در محکومیت حمله وحشیانه نظامیان صهیونیست به مسجد الاقصی، در لندن دست به تظاهرات زده و فریاد «مرگ بر اسرائیل» سردادند.
نظامیان رژیم صهیونیستی چهارشنبه شب گذشته با یورش به مسجد القبلی در صحن مسجدالاقصی به نمازگزاران و اعتکاف کنندگان در این مسجد حمله ور شدند و ۱۰۰ نفر از آنها را زخمی و دستکم ۴۰۰ نفر دیگر را بازداشت کردند. این نظامیان تلاش کردند که اعتکاف کنندگان را از مسجد القبلی بیرون کنند.
آنها همچنین به بهانه عید پسح یهودی محدودیت هایی را برای مسلمانان در مسجد الاقصی ایجاد کردند و همزمان از یورش شهرک نشینان صهیونیست طی روزهای اخیر حمایت کردند.
شهرک نشینان تندرو صهیونیست فراخوان دادند که برای قربانی کردن حیوانات به مسجد الاقصی یورش خواهند برد که با هشدار ملت فلسطین و نیروهای مقاومت درباره هرگونه هتک حرمت و تعرض به این مسجد روبرو شد. گروه های مقاومت با شلیک موشک به شهرک های صهیونیست نشین تاکید کردند که مسجد الاقصی خط قرمز آنها است و اجازه هرگونه تعرض به آن را نمی دهند.
ارتش رژیم صهیونیستی در مقابل به محل هایی در نوار غزه حمله هوایی کرد که با انتقاد ایتامار بن گویر وزیر تندروی امنیت داخلی رژیم صهیونیستی روبرو شد و او گفت که ارتش به جای حمله به رهبران مقاومت، محل های خالی از سکنه و فضای باز را هدف قرار داده است و باید جلسه کابینه تشکیل و سیاست ترور در نوار غزه اجرا شود.
در پاسخ به این حملات علیه نوار غزه، گروه های مقاومت فلسطین در قالب «وحدت میدان های نبرد» بار دیگر شهرک های صهیونیست نشین اطراف نوار غزه را با موشک هدف قرار دادند.
همچنین در همبستگی با فلسطینی ها، چندین فروند موشک نیز از خاک لبنان به شهرک های صهیونیست نشین در شمال فلسطین اشغالی شلیک شد. ارتش رژیم صهیونیستی نیز سپس به مناطقی در نوار غزه و جنوب لبنان حمله هوایی و توپخانه ای و موشکی انجام داد.
https://irna.ir/xjM93v
**دستیار ویژه پوتین فردا با شمخانی دیدار میکند
دستیار ویژه رئیسجمهور روسیه فردا (یکشنبه) با دریابان علی شمخانی دیدار و گفتگو خواهد کرد.
«ایگور لویتین»، دستیار ویژه «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه که شب گذشته وارد تهران شده است، فردا (یکشنبه) با دریابان «علی شمخانی» دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
در سفر دیماه گذشته لویتین به ایران، دو کشور توافق کردند که بخش باقی مانده از دالان راهبردی شمال - جنوب که قطعه رشت - به آستارا است، با سرمایهگذاری مستقیم روسیه احداث شود.
محور گفتگوهای دستیار ویژه پوتین با شمخانی، بررسی روند اجرایی سازی پروژههای اقتصادی مشترک میان دو کشور بهویژه سرعت دادن به آغاز عملیات اجرایی تکمیل دالان شمال- جنوب خواهد بود.
همچنین بنا بر گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، دستیار ویژه ولادیمیر پوتین قرار است امروز شنبه با محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهر سازی دیدار و گفتگو کند.
https://irna.ir/xjM94k
**اسپوتنیک: استقرار سلاحهای هستهای آمریکا در اروپا تشدید شده است
فرایند استقرار سلاحهای هستهای آمریکا از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین، در بسیاری از کشورهای اروپایی شدت گرفته است.
طبق گزارشها و اسناد منتشر شده از سوی موسسات و سازمانهای اروپایی، آمریکا دهها پایگاه سلاحهای هستهای در سطح این قاره دارد که مطابق با برنامه اشتراک هستهای ناتو است.
آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم دارای ذخایر هستهای معادل سه هزار و ۸۰۰ کلاهک هستهای روی موشکهای باستیک قارهپیما و زیردریاییهای خود در کشورهای اروپایی مستقر کرده است که اطلاع دقیقی از محل دقیق این سلاحها وجود ندارد.
ایالات متحده به عنوان بخشی از راهبرد بازدارندگی ناتو، سلاح های هسته ای خود را در بسیاری از کشورهای اروپایی مستقر کرده است که مکان و تعداد دقیق این سلاحها مشخص نیست ولی گمان میرود به بیش از صدها بمب B۶۱ در پنج کشور عضو ناتو از جمله بلژیک، آلمان، ایتالیا، هلند و ترکیه ذخیره شده باشد.
طبق گزارشها نیروی هوایی ایتالیا ۴۰ عدد از این بمبها را در اختیار دارد و بلژیک نیز در پایگاه هوایی بروگل خود ۲۰ عدد از آنها را دارد.
چند پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین گزارشهایی مبنی بر استقرار چنین سلاحهایی در کشور لهستان نیز منتشر شده است. در اکتبر سال ۲۰۲۲ ورشو درخواست کرد تا در خاک خود تعدادی از این سلاحهای هستهای مستقر شود.
آندری دودا رئیس جمهور لهستان در آن زمان این درخواست را فرصتی برای مشارکت هستهای با ناتو خطاب کرد و گفت: ارتش این کشور برنامههایی برای آموزش خلبانان برای حمل سلاحهای هستهای خواهد داشت. البته کاخ سفید از این درخواست اظهار بیاطلاعی کرده بود.
https://irna.ir/xjM94j
**رژیم صهیونیستی تهدید به ترور رهبران مقاومت در غزه کرد
رژیم صهیونیستی که این روزها از عملیاتهای موشکی مقاومت فلسطین به ستوه آمده است و توان دفع این حملات را ندارد، بار دیگر سیاست ترور را در دستور کار خود قرار داده و تهدید به ترور رهبران مقاومت فلسطین در نوار غزه کرد.
«آوی دیختر» وزیر کشاورزی کابینه تندرو رژیم صهیونیستی و رئیس سابق سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم اشغالگر (شاباک) در گفتوگو با شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گفت که «یحیی السنوار» رهبر جنبش مقاومت اسلامی حماس در نوار غزه یکی از اهداف عملیات تروری که ممکن است رژیم اسرائیل آن را اجرا کند.
در همین راستا، منابع صهیونیست نیز اعلام کردند که نام دومی نیز در فهرست ترور اسرائیلیها ذکر شده است و این شخص «صالح العاروری» نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس است؛ زیرا وی از یکسو، طرح چندین حمله را ریخته است که صهیونیستها را به درد آورده است و از سوی دیگر روابط قوی با حزبالله لبنان دارد.
همچنین یک ژنرال ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی به این شبکه گفت که العاروری تمام خطوط قرمز را رد کرده است و کابینه رژیم اسرائیل باید به ترورهای هدفمند خود بازگردد، چراکه العاروری یک تهدید استراتژیک جدی است و باید ترور شود.
پاسخ قاطع رزمندگان مقاومت اسلامی به جنایت اخیر نظامیان رژیم صهیونیستی در حمله به مسجدالاقصی که معتکفان و نمازگزاران حاضر در این مسجد را مورد ضرب و شتم شدید قرار داده بودند و استیصال سران تل آویو در مقابل مقاومت نشان داد که غاصبان سرزمین فلسطین به آخر خط نزدیک شده اند.
نظامیان صهیونیست شامگاه چهارشنبه با ورود به صحن مسجدالاقصی با باتوم و گلولههای پلاستیکی نمازگزاران فلسطینی را مورد حمله شدید قرار داده، دهها فلسطینی را زخمی و بازداشت کرده، آسیب های فراوانی به این مکان مقدس رسانده و در ادامه در جنایتی آشکار مانع ورود خودروهای امدادی به باب الاسباط در قدس برای انتقال زخمیها شدند.
در همان زمان منابع فلسطینی اعلام کردند که در اثر یورش نظامیان صهیونیست به مسجدالاقصی بیش از ۲۰۰ نفر از نمازگزاران فلسطینی زخمی و ۴۰۰ نفر دیگر نیز بازداشت شدند.
اما این یک روی سکه بود و در مقابل رزمندگان مقاومت با ۴۴ راکت از سمت غزه در جنوب سرزمین های اشغالی و دهها راکت از سمت جنوب لبنان (شمال سرزمین های اشغالی) مواضع صهیونیست ها را هدف قرار دارند؛ اقدامی که در نوع خود اولین گام هماهنگ مقاومت از شمال و جنوب فلسطین اشغالی برای هدف قرار دادن مواضع صهیونیست های اشغالگر بود.
به دنبال اقدام مقاومت، رژیم صهیونیستی چند موضع در غزه و چند نقطه در جنوب لبنان را بمباران کرد که خسارات هایی به آن مناطق وارد شد و صهیونیست ها سریع حملات خود را از ترس پاسخ سنگین مقاومت به ویژه حزب الله متوقف کردند.
رسانه آمریکایی آکسیوس در این زمینه فاش کرد که تمامی اعضای کابینه امنیتی اسراییل (رژیم صهیونیستی) از بیم موشکهای نقطهزن حزبالله لبنان و گسترش یافتن جنگ به منطقه، به خودداری این رژیم از درگیری با حزبالله لبنان در جلسه کابینه رای دادند.
https://irna.ir/xjM94N
**نگرانی پلیس رژیم صهیونیستی از فلج شدن خیابانها
پلیس رژیم صهیونیستی که این روزها به شدت از عملیات نیروهای مقاومت فلسطین هراسان است، از تظاهرکنندگانِ صهیونیستِ معترض به لایحه تغییرات قضایی کابینه راست افراطی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم خواست تا در تظاهرات امشب خود راههای ارتباطی را مسدود نکنند.
پلیس رژیم صهیونیستی امروز در بیانیه ای از تظاهرکنندگان خواست باتوجه به وخامت اوضاع امنیتی و احتمال حملات مقاومت فلسطین، راه های ارتباطی و شریانی را مسدود نکنند.
منابع صهیونیستی اعلام کردند که سرزمین های اشغالی امروز نیز صحنه دور جدید اعتراضات علیه اصلاحات قضایی کابینه «بنیامین نتانیاهو» خواهد بود.
برای چهاردهمین هفته متوالی، معترضان به سیاست های جنجالی و افراطی کابینه راستگرای افراطی نخست وزیر رژیم صهیونیستی به خیابانها می آیند.
هفتم فروردین ماه پس از اعتراضات گسترده در فلسطین اشغالی، منابع خبری اعلام کردند که نخست وزیر این رژیم با تعویق برنامه اصلاحات قضایی تا تابستان موافقت کرده، با این حال نتانیاهو پنجشنبه شب گذشته اعلام کرد که با وجود همه مخالفت ها، تصویب طرح اصلاحات قضایی را پیگیری می کند.
تصمیم نتانیاهو برای تغییرات در نظام قضایی رژیم صهیونیستی و نیز جنجال درباره اعطای اختیارات امنیتی به «ایتمار بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی و رهبر افراطی حزب «صهیونیسم مذهبی»، به محور تنشهای سیاسی و اختلاف نظرها بین ائتلاف حاکم و جناح مخالف منجر شده است.
نتانیاهو در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «تصمیم گرفتم برای حصول یک توافق گسترده و جلوگیری از چند دستگی بین اسرائیلیها، رای کنست درباره قانون تغییرات قضایی را به حالت تعلیق درآورم.»
وی تاکید کرد که رای تغییرات قضایی را به تعویق میاندازد اما هرگز از آن دست نمیکشد.
با این حال، سیاستمداران و ناظران، نیت نتانیاهو برای به تعویق انداختن رای گیری درباره تغییرات قضایی را زیر سوال بردند و گفتند که او در سایه افزایش تظاهرات و خودداری نیروهای نظامی از خدمت که به رژیم اسرائیل ضربه زده است، به توقف این قانون متوسل شد.
در هفتههای گذشته، دهها شهر از شمال تا جنوب فلسطین اشغالی از جمله تل آویو، حیفا، قدس اشغالی، بئر السبع، ریشون لتسیون و هرتزلیا صحنه تظاهرات علیه کابینه راست افراطی نتانیاهو بوده است.
این تظاهرات در سایه جدال شدید بین ائتلاف کابینه راست افراطی به ریاست نتانیاهو و جناح اپوزیسیون به ریاست «یائیر لاپید» نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی برگزار شده است.
سران اپوزیسیون رژیم صهیونیستی اصلاحات قضایی کابینه نتانیاهو را برای تضعیف دستگاه قضایی و تلاش نتانیاهو برای جلوگیری از محاکمه خود به خاطر سه پرونده فساد مالی و رشوه خواری می دانند و معتقدند که این اقدامات کابینه، رژیم صهیونیستی را به سمت درگیری و جنگ داخلی و فروپاشی تدریجی سوق خواهد داد.
https://irna.ir/xjM94V
**تعویق اجرای توافق تبادل اسرا در یمن
رئیس کمیته ملی امور اسرای دولت نجات ملی یمن امروز شنبه از به تعویق افتادن موعد اجرای توافق تبادل اسرا میان صنعاء و ائتلاف متجاوز خبر داد.
«عبد القادر المرتضی» رئیس کمیته ملی امور اسرای دولت نجات ملی یمن در این باره گفت: کمیته بین المللی صلیب سرخ به کمیته ملی اسرای یمن اعلام کرده است که به دلیل عدم آمادگی متجاوزان در جبهه «مأرب»، اجرای توافق تبادل اسرا را به تعویق انداخته است.
المرتضی در توییتی در این باره نوشت: این اتفاقات به منزله مانع تراشی آشکار بر سر توافق و چشم پوشی از تعهدات است.
وی در ادامه از "سازمان ملل خواست که طرفهای متجاوز را تحت فشار قرار دهند تا این اقدامات غیرمسئولانه و غیرانسانی را متوقف کنند."
رئیس کمیته ملی امور اسرای دولت نجات ملی یمن هشتم فروردین از دستیابی به توافق تبادل اسرای میان صنعا و دولت مستعفی و ائتلاف متجاوز خبر داد و گفته بود که این تبادل از نوزدهم ماه رمضان (۲۱ فروردین) طی سه مرحله آغاز خواهد شد.
عبدالقادر المرتضی در این باره اظهار داشت: سازمان بین المللی صلیب سرخ مبادله ۷۰۶ اسیر یمنی و ۱۸۱ اسیر از طرف مقابل را از ۱۹ ماه رمضان و طی سه مرحله انجام خواهد داد.
افزود: در اولین روز از مبادله، اسرای بین صنعا و عدن، روز دوم اسیران صنعا با عربستان و در روز سوم نیز اسرای صنعا با مارب مبادله خواهند شد.
المرتضی گفت: در دور آخر مذاکرات توافق شد که کمیتههایی از هر دو طرف زیر نظر سازمان ملل برای بازدید از بازداشتگاهها در صنعا و مارب به منظور آمادهسازی زمینه تبادل اسیران تشکیل شود.
وی افزود: برای استقبال شایسته از اسیران قهرمان، بزرگ، مقاوم و صبور خود در صنعا آماده میشویم.
پیشتر «هانس گروندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن اول فروردین از توافق صنعا و ائتلاف سعودی برای تبادل اسرا استقبال کرد و گفت: طرفهای درگیر در یمن، نشستی ۱۰ روزه در سوئیس را به پایان رساندند که در آن طرح اجرایی برای آزادی ۸۸۷ زندانی مرتبط با جنگ، نهایی شد.
وی اضافه کرد: طرفین توافق کردند که در ماه می آینده برای گفت وگو درباره آزادی اسرای بیشتر تشکیل جلسه دهند.
نماینده سازمان ملل همچنین ابراز امیدواری کرد که رنج یمنیهایی که همچنان در انتظار عزیزان خود هستند و از سرنوشت آنها اطلاعی ندارند، به زودی پایان یابد.
نماینده سازمان ملل متحد در ادامه دو طرف را تشویق کرد تا ابتکارات فردی را برای آزادی بیشتر بازداشت شدگان به صورت مستمر انجام دهند.
پیشتر «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله یمن و رئیس هیأت مذاکرهکننده صنعاء، از توافق قریب الوقوع عربستان و یمن بر سر تبادل اسرا خبر داده بود.
سخنگوی انصارالله گفته بود: براساس توافق سوئد و بعد از چند دوره مذاکره، مذاکرات فعلی در ژنو تحت نظارت سازمان ملل به سمت دستیابی به یک معامله بشردوستانه پیش میرود که بر اساس آن ۷۰۰ اسیر از جمله زنان و غیرنظامیان در مقابل آزادی ۱۵ اسیر جنگی سعودی آزاد خواهند شد.
مبادله اسیران از موضوعهای اساسی در گفت وگوهای یمنی - یمنی در سوئیس است که تلاشها در این زمینه همواره ناکام بوده و فقط در برخی موارد با میانجیگریهای محلی مبادله شماری از اسیران انجام شده است.
پیشتر نیز تعدادی از اسرای ارتش یمن و نیروهای وابسته به دولت مستعفی و فراری این کشور در چند مرحله از طریق واسطههای محلی آزاد شدند.
https://irna.ir/xjM94q
نظر شما