پویایی صنعت پالایش با وجود ۴۴ سال تحریم‌های ظالمانه؛ تغییر مسیر از سوخت‌محوری به سودمحوری

تهران- ایرنا- صنعت پالایش با وجود ۴۴ سال تحریم‌های ظالمانه توانسته پویایی خود را حفظ کند و ظرفیت پالایشی کشور اکنون به بالای ۲.۲ میلیون بشکه رسیده است با این حال در دولت سیزدهم تلاش شده تا با اقدامات صورت گرفته صنعت پالایش و پخش از سوخت محوری به سود محوری تغییر مسیر داده است.

به گزارش ایرنا، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اجرای طرح‌های راهبردی و تغییر مسیر از سوخت محوری به سودمحوری با پالایش روزانه ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی و تولید ۱۱۲ میلیون لیتر گازوئیل، تولید ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین با افزایش ۸ درصدی نسبت به سال قبل، روزانه ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین با رشد ۲۱ درصدی نسبت به سال قبل را انجام داده است.

بر این اساس تامین و توزیع ۶۱ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی از طریق ۴۵۰۰ جایگاه عرضه سوخت و جابه‌جایی ۱۳۵ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی در شعاع ۵۰۰ کیلومتر توسط ناوگان جاده‌ای در کشور، ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده‌های نفتی با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به دوره قبل به ثبت رسیده است.

ذخیره‌سازی استراتژیک ۱۳ میلیارد لیتر فرآورده نفتی در کشور

در دولت سیزدهم همچنین تثبیت و ذخیره‌سازی استراتژیک ۱۳ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی در کشور در کنار ساماندهی و مدیریت ۲۷ میلیون کارت هوشمند سوخت نیز انجام شده که به ایجاد امنیت انرژی در کشور کمک کرده است تا در هیچ نقطه حتی برای چند ساعت نیز مشکلی در تامین سوخت کشور به وجود نیاید.

همچنین تامین سوخت ۱۰۰ نیروگاه تولید برق در جهت جلوگیری از خاموشی‌های گسترده در کشور به میزان ۱۷ میلیارد لیتر به ارزش ۸ میلیارد دلار از رسالت‌های مهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران بوده که باعث شده با وجود مصرف بالای برق و گاز در کشور اما خاموشی ایجاد نشود. این در حالی است که در دولت قبل و زمانی که مصرف گاز و برق پایین‌تر بود باز هم خاموشی‌های زیادی را شاهد بودیم.

پایداری شبکه سوخت با تنوع در سبد سوخت خانوار

از سوی دیگر، ساماندهی مصرف‌کنندگان فرآورده‌های نفتی در سامانه سدف با جلوگیری سالانه ۱۴ میلیارد لیتر انحراف در توزیع سوخت، تامین و توزیع روزانه ۸۲ میلیون لیتر نفتگاز در بخش‌های غیر نیروگاهی، ارسال سوخت به صنایع بزرگ به میزان توزیع روزانه ۴۸۰۰ تن ال‌پی‌جی در کشور و تامین و توزیع روزانه ۲۴ میلیون مترمکعب سوخت سی‌ان‌جی در کشور جهت جلوگیری در ناترازی بنزین و تنوع سبد سوخت خانوار پایداری شبکه سوخت در کشور را به دنبال داشته است.

همچنین با هدف صرفه جویی در مصرف سوخت مایع و امکان صادرات آن، تبدیل ۲۴۰ هزار خودروی عمومی به دوگانه‌سوز به صورت کاملاً رایگان با فعالیت ۳۳۰ کارگاه تبدیل در کشور انجام شد.

یکی از مهم‌ترین اقدامات برای افزایش سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت حمل و نقل امضای قرارداد تولید ۴۵۰۰۰ خودرو عمومی کارخانه‌ای به دوگانه‌سوز به ارزش ۲۰ میلیون دلار بوده است.

دولت سیزدهم در تلاش است تا با تنوع‌بخشی در سبد سوخت، مصرف بنزین را کنترل کرده و مدیریت کند. با این حال تا زمانی که بهینه‌سازی مصرف انرژی اتفاق نیفتد، هر چقدر هم که به تولید اضافه شود، باز هم سرعت افزایش مصرف بیشتر از رشد تولید خواهد بود.

آغاز صادرات دریایی گاز مایع در دولت سیزدهم

در دولت سیزدهم همچنین با اجرای پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع با ۹ سکو با قابلیت تخلیه هم‌زمان در بندرعباس، صادرات دریایی گاز مایع در پایانه شهید باهنر و جلوگیری از انباشت و سوزاندن ۲۰۰۰ تن در روز با حدود ارزش صادراتی ۳۶۵ میلیون دلار در سال برای اولین بار آغاز شد.

البته دولت سیزدهم از همه روش‌های حمل و نقل برای توسعه ناوگان سوخت‌رسانی استفاده کرده است تا حبس فرآورده در هیچ نقطه‌ای از کشور اتفاق نیفتد و در عین حال سوخت با سرعت قابل قبولی به دست مصرف‌کنندگان برسد. از همین رو فعال‌سازی و جابه‌جایی بخش ریلی با ۳۰۰۰ ناوگان در شرایط خاص با انتقال روزانه ۳۰ تا ۳۵ میلیون لیتر فرآورده نفتی در کشور انجام شد.

علاوه بر این موارد اضافه‌شدن این شرکت به فهرست سازمان‌های توسعه‌ای، صدور خدمات فنی و مهندسی و اجرای تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های فراسرزمینی در کشورهای حوزه کارائیب به میزان قرارداد ۱۱۰ میلیون یورویی با هدف جلوگیری از خام‌فروشی و ایجاد ارزش افزوده و بهره‌برداری از فاز دوم مرحله نخست پالایشگاه آبادان را می‌توان از خدمت‌رسانی به مردم ایران در دولت سیزدهم برشمرد.

جلوگیری از حبس فرآورده با توسعه شبکه خطوط لوله

در ادامه مسیر راهبردی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران و توسعه زیرساخت‌های کشور امضای تفاهم‌نامه‌های احداث خط لولۀ انتقال فرآورده‌های نفتی تابش (مسیر رفسنجان/بیرجند/تربت‌حیدریه/مشهد) با ظرفیت انتقال ۱۵۰ هزار بشکه فرآورده‌های نفتی در روز به طول ۹۷۸ کیلومتر و خط لوله پارس با ظرفیت ۷۳ هزار بشکه فرآورده‌های نفتی به طول ۴۰۰ کیلومتر (مهرآوران/ فسا/شیراز) انجام شد. با احداث این خطوط لوله، علاوه بر آنکه ظرفیت انتقال فرآورده در کشور افزایش پیدا می‌کند همچنین صرفه‌جویی بزرگی در مصرف سوخت ایجاد خواهد شد.

با توجه به لزوم تکمیل زنجیره ارزش و تاکید وزارت نفت در دولت سیزدهم بر افزایش ارزش افزوده در کشور، احداث پالایشگاه ۱۸۰ هزار بشکه‌ای خوزستان و ساخت پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه‌ای شهید سلیمانی در دستور کار قرار گرفته است.

پیگیری به ساخت تاسیسات انتقال و ذخیره فرآورده‌های نفتی شهید مهدوی به میزان ۶۰۰ میلیون لیتر در روستای جمال احمد بندرعباس، افزایش کرایه ناوگان حمل و نقل با هدف جذب بالای ۵۸ درصد از چرخه سوخت از طریق حمل و نقل زمینی، همکاری با ۵ شرکت دانش بنیان در شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، نوسازی و تقویت ناوگان حمل و نقل جاده‌ای و تحویل ۱۰۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما مجهز به سیستم کهاب به ارزش یک هزار و ۷۵۹ میلیارد تومان توسط بانک ملت و مابقی توسط شرکت‌های حمل و نقل بخش خصوصی به میزان ۲۰۰۰ میلیارد تومان، از مهم‌ترین دستاوردهای این شرکت در دولت خدمتگزار سیزدهم است.

در این میان دفع مقتدرانۀ و خنثی سازی توطئه اختلال در سامانۀ هوشمند سوخت با اعزام ۴ هزار نیروی متخصص در بیش از ۵۵ هزار نازل در جایگاه‌های سوخت کشور از جمله اقداماتی است که باعث شد تا نظام توزیع سوخت به شرایط عادی بازگردد.

اجرای تعهدات دولت قبل با صادرات ۱۸۰ میلیون لیتر بنزین در دولت سیزدهم

راه‌اندازی نظام الکترونیکی منسجم برای توزیع عادلانه ال‌پی‌جی و ثبت الکترونیکی صدور مجوز احداث جایگاه‌های سوخت مایع، تامین مستمر سوخت زائران اربعین حسینی (ع) با افزایش ۲۵ درصدی تقاضا و استقرار ۱۸ جایگاه سوخت سیار در مرزهای غربی و جنوب غربی کشور، اجرای تعهدات قبلی حدود ۱۸۰ میلیون لیتر صادرات بنزین برای دولت سیزدهم با وجود شدت مصرف بنزین در کشور به میزان روزانه ۱۰۳ میلیون لیتر و اورهال پالایشگاه‌ها انجام شد.

همچنین انتقال دانش فنی توسعه و تولید کک اسفنجی موردنیاز صنایع آلومینیوم سازی برای نخستین بار در جهت جلوگیری از تحریم‌های ظالمانه زیرساخت‌های صنایع کشور، خودکفایی در تولید کاتالیست‌های پرمصرف پالایشگاه‌های آبادان و امام خمینی (ره) و جلوگیری از خروج سالانه ۳۵ میلیون دلار، رشد ۶ درصدی پالایش نفت خام و میعانات گازی، راه‌اندازی واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه لاوان با افزایش روزانه یک میلیون لیتری بنزین یورو ۴، تحویل ۲ میلیون ۵۰۰ هزار تن وکیوم باتوم به ارزش ۱۹۰ هزار میلیارد تومان به شرکت‌های قیرسازی از اقدامات مهم پالایش و پخش در دولت سیزدهم است.

تامین منابع سازمان هدفمندی یارانه‌ها به میزان ۱۱۰ هزار میلیارد تومان

همچنین تامین منابع سازمان هدفمندی یارانه‌ها به میزان ۱۱۰ هزار میلیارد تومان، افزایش سودآوری ۸۶ هزار میلیارد ریالی مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش و اجرای راهکارهای «غیرقیمتی» برای مهار قاچاق بنزین به میزان ماهانه ۱۵۰ میلیون لیتر نیز انجام شده در ایجاد تراز مثبت برای سوخت موثر بوده است.

تبدیل وضعیت ایثارگران به رسمی به تعداد ۴۴۲۵ نفر، اجرای تکلیف قانونی تمرکز وجوه حاصل از فروش فرآورده‌های نفتی به حساب خزانه‌داری کل کشور نزد بانک مرکزی، کسب رتبه اول صیانت از حقوق شهروندی در سطح وزارت نفت و ارتقای رتبه از جایگاه ۳۷ به جایگاه ۵ در میان ۱۱۰ دستگاه اجرایی، موفقیت در حل و فصل پرونده‌های مالیاتی جمعاً به مبلغ ۳۶۸ هزار میلیارد ریال انجام شده که به انضباط مالی بیشتر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در دولت سیزدهم کمک کرده است.

افزایش ۲۰ هکتاری فضای سبز با ۴۱ درصد افزایش، مدیریت و تحقق ۹۳ درصد استاندارد پساب صنعتی، تصفیه کامل ۲۰ میلیون مترمعکب از ۵۳ میلیون مترمعکب پساب تولیدی صنعت پالایش و پخش با تایید سازمان محیط زیست کشور و بهره‌برداری از واحد تولید نفتگاز یورو ۵ به میزان روزانه ۱۶ میلیون لیتر در پالایشگاه اصفهان، مدیریت کنترل آلودگی هوا با تحقق ۹۸ درصد استاندارد منابع ثابت و دودکش‌ها، تحقق ۸۸درصد استانداردهای هوای محیطی در کنترل آلودگی هوا، تحقق ۹۳ درصد استاندارد در پساب‌های صنعتی، مدیریت فضای سبز ۴۰۰ درصد بالاتر از استاندارد، رعایت ۹۴ درصدی استانداردهای خاک و ۸۶ درصد استانداردهای آب‌های زیرزمینی در صنعت پالایش و پخش از دیگر اقدامات صورت گرفته است.

امضای تفاهم‌نامه با ۱۷ شرکت توانمند دانش بنیان

در بخش شرکت‌های دانش بنیان نیز امضای تفاهم‌نامه با ۱۷ شرکت توانمند دانش بنیان به ارزش ۷۵ میلیون دلار و رونمایی از دستگاه سولفورزدایی از مازوت، تولید سوخت امولسیونی و دستگاه جداسازی روغن از پساب در جهت کاهش آلایندگی محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا به ثمر نشست.

در ادامه مسیر عدالت محوری و رفاه حال هموطنان تعداد ۳ میلیون کارت سوخت صادر شده و در ادامه خدمت‌رسانی با افت فشار هوا و سرمای بی‌سابقه فراگیر در نیمه شمالی کشور حدود ۵ هزار نفتکش جاده پیما در زنجیره تأمین سوخت موردنیاز نیروگاهی با انتقال روزانه ۵۰ میلیون سوخت مایع در شعاع ۱۵۰۰ کیلومتری در جهت جلوگیری از خاموشی‌های گسترده به‌صورت مستمر فعالیت می‌نمایند.

در گام بعدی تأمین سوخت صنایع سیمان و دیگر بخش‌ها قرار داشت که علاوه بر ذخیره‌سازی ۵۵۰ میلیون لیتری، روزانه ۱۵ میلیون لیتر سوخت مایع موردنیاز این بخش‌ها تأمین و ۲۰ هزار تن گاز مایع در ابتدای فصل سرد در سال جاری ذخیره‌سازی و تقدیم مردم ایران زمین شد.

امضای قرارداد توزیع فرآورده‌های نفتی در حوزه شرکت‌های زنجیره‌ای توزیع شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با شرکت پالایش نفت اصفهان و شرکت راهبر ترابر انرژی نیز انجام شد تا سوخت بدون واسطه و با خدمات مطلوب‌تری به دست مصرف‌کننده برسد. با این اقدام همچنین برندینگ واقعی در صنعت توزیع سوخت محقق خواهد شد.

از دیگر اقدامات ملی در خدمت رسانی گسترده شرکت ملی پالایش و پخش می‌توان به تسهیل سوخت‌رسانی نیروگاهی با راه‌اندازی پروژه تأسیسات تخلیه مخزن‌دار ریلی نفتگاز در یزد با هدف افزایش سرعت سوخت‌رسانی به نیروگاه‌های شمال و شمال‌شرق کشور و جلوگیری از تردد روزانه ۲۰۰ نفتکش، یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در هزینه‌های انتقال فرآورده از طریق زمینی با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و به بهره‌برداری رسید.

نکته مهم آن است که پویایی صنعت پالایش با وجود ۴۴ سال تحریم‌های ظالمانه خدمت‌رسانی را در امر تامین با حفظ امنیت انرژی بدون توقف ادامه دارد.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده در دولت خدمتگزار سیزدهم در تحقق آرمان عزت، سرافرازی، رفاه ملی و صیانت از منابع و منافع کشور، پیشگام و پیشآهنگ صنایع کشور می‌باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha