براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است تشکل مردمی سبزگامان به عنوان متولی بوستان البرز همه تلاش های خود را برای تکمیل این بوستان به کار گیرد به طوری که سال آینده این بوستان به عنوان محلی برای برگزاری اردوهای دانش آموزی بهره برداری شود.
در حالی که آلودگی های آب، خاک و هوا، خشکسالی و گرد و غبار، پسماندها، تخریب جنگل ها و نابودی حیات وحش از مهمترین چالش های محیط زیست و میراث طبیعی زاگرس است امید می رود دانش آموزان کهگیلویه و بویراحمدی با فراگیری آموزش های مهربانی با محیط زیست زمینه سرزندگی جنگل های این استان را فراهم کنند.
از آنجا که بررسی تجارب کشورهای مختلف جهان در زمینه آموزش محیط زیست در سطح مدارس، حکایت از ورود زودهنگام این مساله حیاتی به نظام های آموزشی و فعالیت های بسیار آنان در این راستا دارد که به نوعی می تواند خط مشی و الگویی برای مسئولان آموزش و پرورش و محیط زیستی کشور باشد راه اندازی اردوگاه دانش آموزی در دل طبیعت زاگرس می تواند سرآغازی برای صیانت از طبیعت این خطه از کشورمان با فرهنگ سازی باشد.
کارشناسان محیط زیست اعتقاد دارند که فرهنگ سازی برای رفتار اصولی با طبیعت زمانی محقق می شود که به صورت زیربنایی از دوره آموزش ابتدایی آغاز شود آموزش هایی که دانش آموزان را شهروندانی مسئول و متعهد در حفظ محیط زیست بار می آورد.
اینجا در بوستان البرز عده ای از شهروندان گچساران به جای رسم کهنه ذبح حیوانات در تولد و ازدواج اقدام به کاشت درخت در این آیین ها کرده اند و مسئولیت حفاظت از آنان را بر عهده گرفته اند،برخی از افراد دیگر همچنین به یاد تازه در گذشتگان خود دست به کاشت درخت در بوستان البرز زده اند که می توان این اقدام ها را گام های نخست برای تغییر رویکرد رفتار با طبیعت دانست.
البرز زارعی کوهنورد ۳۶ ساله گچسارانی که اواسط خرداد سال۱۳۹۹ به عنوان نیروی داوطلب در عملیات اطفای حریق جنگل های کوههای دیل دچار سوختگی شدید شده بود پس ۲ هفته در بیمارستان اصفهان جان باخت که این تجربه تلخ باعث افزایش تلاش ها برای انجام کارهای فرهنگی به منور حفظ طبیعت در این شهرستان شده است.
تلاش برای تکمیل بوستان البرز
رییس انجمن سبزگامان گچساران با اشاره به اینکه هر ساله برنامه های مختلفی برای حفظ طبیعت شهرستان از سوی این انجمن انجام می دهد گفت: امسال همه برنامه های تشکل مردمی سبزگامان در تکمیل بوستان البرز خلاصه می شود تا زمینه ایجاد زیرساختی به منظور فرهنگ سازی برای حفظ گنجینه ارزشمند میراث طبیعی فراهم شود.
جواد نارکی تاکید کرد:طبق برنامه های پیش بینی شده امکانات بازی های کودکانه مانند تپه های ماسه ای در کنار بوستان البرز ایجاد می شود تا دانش آموزان ضمن بازی، فعالیت های تشکل سبزگامان برای حفظ میراث طبیعی این خطه از زاگرس را مشاهده کنند.
وی در خصوص زمان بهره برداری از بوستان البرز برای استفاده به عنوان اردوگاه دانش آموزی را نیمه دوم سال ۱۴۰۱ اعلام کرد.
کیفیت بخشی به آموزش های مهربانی با طبیعت
مسئول انجمن سبزگامان با اشاره به اینکه که وظیفه اصلی تشکل های مردمی، آگاهی بخشی به شهروندان برای انجام رفتار مسئولانه با محیط زیست است گفت: آموزش های تشکل زیست محیطی سبزگامان هم اکنون در مدارس انجام می شود اما امید داریم آموزش هایی که در دل طبیعت انجام می شود ثمربخش تر باشد.
نارکی اظهار داشت:بوستان البرز در فضایی به مساحت ۱۴ هکتار در منطقه امامزاده جعفر از توابع گچساران در حال ایجاد است.
وی استقبال گروه های مختلف مردمی از کاشت درخت در بوستان البرز را مطلوب ارزیابی کرد و اضافه کرد: براساس برنامه از پیش مشخص شده درختان سازگار با طبیعت منطقه از گونه های بلوط،کلخنگ،زالزالک،بن و بادام در بوستان البرز کاشته شده است.
مسئول انجمن سبزگامان گچساران با اشاره به اینکه بخش عمده ای از درختان جوان و شماری از بلوط های کهنسال جنگلی در آتش سوزی های سال های گذشته از بین رفته اند تصریح کرد:کاشت درخت به بهانه های مختلف در این بوستان ضمن احیای جنگل های این منطقه نقش مهمی در آگاهی بخشی به شهروندان در خصوص اهمیت سرمایه های طبیعی دارد.
وی تاکید کرد:اگرچه مردم گچساران در حادثه آتش سوزی منطقه دیل یکی از بهترین جوانان این خطه را از دست دادند اما این حادثه راهی تازه را پیش روی جنگل های زاگرس و شهرستان گچساران برای حفظ گنجینه ارزشمند جنگل ها و مراتع گشوده است.
وی تاکید کرد: جمع آوری ۳۰۰ میلیون ریال وجه نقد از سوی اعضای سبزگامان و شماری از طبیعت دوستان و همکاری آنان برای ساخت یادبود برای البرز زارعی در دل جنگل های دیل جایی که این طبیعت دوست جانش را از دست داد گوشه ای از علاقه مندی مردم به اوست.
نارکی تأکید کرد: این پول تنها برای خرید مصالح ساختمانی مورد نیاز یادمان البرز زارعی هزینه شده و ساخت و نصب یادمان سنگی از سوی دوستداران او انجام شده است.
رییس انجمن سبزگامان گچساران با یادآوری اینکه از ۲ سال گذشته تاکنون ده ها نفر از طبیعت دوستان و مسئولان از شهرهای مختلف کشور در محل یادمان روستای دیل یا آرامگاه البرز زارعی حاضر و به او ادای احترام کرده اند تاکید کرد: راه و یاد او تا همیشه در قلب زاگرس نشینان زنده خواهد بود.
دیگر اقدام های انجمن سبزگامان
رییس انجمن سبزگامان با بیان اینکه این انجمن ۸۰ نفر عضو فعال و افتخاری دارد گفت: اعضای این تشکل در اقدام هایی مانند احیای جنگل ها و مراتع با کاشت نهال یا بذرپاشی، نگهداری از میراث طبیعی با آبیاری، آموزش جوامع محلی و مشارکت در مهار آتش سوزی ها برای صیانت از سرمایه های طبیعی و تداوم راه البرز تلاش می کنند.
نارکی با بیان اینکه صیانت از جنگل های این خطه از زاگرس نیازمند مشارکت عموم مردم و تلاش بیشتر شهروندان است از همه طبیعت دوستان خواست برای حفاظت از جنگل های گچساران پیشگام شوند در غیر این صورت این میراث طبیعی به تدریج شادابی خود را از دست خواهد داد.
کوه خامی با مساحت بیش از ۲۶ هزار هکتار، کوه سرخ با ۳۲ هزار هکتار و کوه دیل با ۱۰ هزار هکتار مساحت از جمله مناطق حفاظت شده شهرستانهای گچساران و باشت محسوب میشوند که درختان بلوط، ارزن و بادام کوهی از مهمترین پوشش گیاهی این منطقه است.
شهرستان ۱۲۶هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
نظر شما