آب پشت سد مهاباد در مسیر احیای تالاب کانی‌برازان/ یک میلیون مترمکعب رهاسازی می‌شود

مهاباد - ایرنا - مدیر امور آب مهاباد گفت: دریچه آب سد این شهرستان برای کمک به احیای تالاب بین‌المللی کانی‌برازان باز شده و قرار است یک میلیون مترمکعب آب از این سد رها شود.

رضا جهین روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر، آب سد مهاباد با دبی یک مترمکعب در ثانیه برای کمک به احیای تالاب بین‌المللی کانی‌برازان این شهرستان رهاسازی می‌شود تا آب از طریق رودخانه این شهر به تالاب برسد.

وی اضافه کرد: حجم آب ذخیره شده در پشت مخزن سد مهاباد ۷۴ میلیون مترمکعب برآورد می شود که این حجم آب در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته هفت میلیون مترمکعب بیشتر است.

مدیر امور آب مهاباد اظهار کرد: پس از تامین آب برای تالاب کانی‌برازان، بخشی از آب سد مهاباد برای کمک به احیای تالاب قوپی باباعلی این شهرستان نیز رهاسازی می شود.

جهین، ادامه داد: سد مهاباد دارای ۱۹۷ میلیون متر مکعب ظرفیت اسمی و ۱۷۲ میلیون مترمکعب ظرفیت مفید است که علاوه بر تامین آب شرب شهر مهاباد، بیش از ۱۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان را نیز زیر پوشش قرار می‌دهد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون ۵۰ درصد مساحت آبی تالاب بین المللی یک‌هزار هکتاری کانی‌برازان، خشک شده و برای احیای آن نیاز به تامین حق‌آبه دارد.

فاروق سخنور افزود: قسمت شمالی تالاب اکنون خشک شده و تنها بخش جنوبی آن که حدود ۵۰۰ هکتار مساحت دارد، دارای آب است که بیشترین عمق آب در این قسمت حدود ۷۰ سانتی‌متر است.  

وی اظهار کرد: این تالاب یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان در جنوب دریاچه ارومیه است و اکنون بیش از ۱۰ هزار قطعه پرنده آبزی و کنارآبزی شامل انواع مرغابی، فلامینگو، کشیم بزرگ و کوچک و پلیکان زیست می‌کنند.

سخنور اظهار کرد: این تالاب به دلیل تنوع غذایی و شرایط مناسب به یکی از استراحتگاه‌ها و زیستگاه‌های مهم پرندگان در شمال غرب کشور تبدیل شده و علاوه بر پرندگان بومی آن، همه ساله در فصول پاییز و بهار پذیرای شمار زیادی انواع پرندگان مهاجر است.

تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» مهاباد با وسعتی افزون بر ۹۱۰ هکتار یکی از مهمترین تالاب‌های اقماری جنوب دریاچه ارومیه و با ارزش‌ترین زیستگاه‌های انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی در شمال‌غرب کشور به شمار می‌رود.

آب پشت سد مهاباد در مسیر احیای تالاب کانی‌برازان/ یک میلیون مترمکعب رهاسازی می‌شود

این تالاب که به دلیل موقعیت ویژه و شرایط زیستی منحصربفرد خود در سال ۱۳۸۵ به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد، به نخستین پناهگاه حیات وحش آذربایجان‌غربی تبدیل و به این ترتیب به عنوان یکی از مناطق چهارگانه کشور با جایگاه قانونی معرفی شده است.

براساس آخرین بررسی‌ها تعداد ۷۵ گونه پرنده آبزی و کنارآبزی متعلق به ۱۱ خانواده در این تالاب شناسایی شده است که در صورت اضافه کردن گونه‌های خشک‌زی، این تعداد به بیش از ۱۸۰ گونه خواهد رسید که همین امر اهمیت تالاب را بیش از پیش آشکار می‌سازد؛  از گونه‌های مهم پرندگان این تالاب می‌توان به فلامینگو، چنگر، اردک بلوطی، اردک سرسفید، حواصیل خاکستری، پرستوی دریایی، اردک مرمری، باکلان کوچک، پلیکان سفید، چوب پا، کشم بزرگ و عروس غاز اشاره کرد.

انواع نادری از پرندگان همچون خروس کولی دم‌سفید، اردک سرسفید، اردک مرمری نیز که در فهرست پرندگان در خطر انقراض هستند، در این تالاب دیده می‌شود.

تاکنون ۴۵ گونه گیاهی از ۳۵ جنس و ۱۷ خانواده در کانی‌برازان شناسایی شده که بیشتر آنها از خانواده «اسفناج/ Chenopodiaceae» و «گندمیان/ Graminae» است؛  گونه‌های شناسایی شده در داخل تالاب نیز شامل نی، بوریا، جگن و گز است.

علاوه‌بر تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان»، تالاب‌های دایمی حسن‌خان و قوپی‌باباعلی و تالاب‌های فصلی دیگری از جمله گروس، داشخانه و قره‌قشلاق نیز در مهاباد وجود دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha