محمدجواد ساوری روز سه شنبه در حاشیه بازدید از این اثر تاریخی به خبرنگار ایرنا گفت: در دوره جدید تلاش میکنیم، از ظرفیت رسانههای استانی و ملی برای معرفی این بخش از کهن دیار ایران زمین استفاده کنیم.
وی گفت: با نگاه گسترش، حمایت و همافزایی بین دستگاهی باید بیشتر از گذشته به بافت تاریخی و ارزشمند استرآباد گرگان توجه کنیم.
به گزارش ایرنا جمعی از اهالی گرگان طی درخواستهایی از مدیریت شهری گرگان و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان خواستار ساماندهی این اثر تاریخی و تدفین چند شهید گمنام در این محوطه شدند.
اثر باستانی قلعه خندان مربوط به دوره ساسانیان و دوران های تاریخی پس از اسلام، در جنوب غربی شهر گرگان واقع شده که برای نخستین بار «ژان ژاک دمورگان» باستانشناس فرانسوی در سال ۱۸۹۶ میلادی از این بنا بازدید و نقشه به همراه تصایری از آن که به صورت مستطیلی با ۲ مثلث متساوی الساقین در ۲ طرف آن نشان داده شده و ۱۲ برجک دیده بانی دورتادور آن را فرا گرفته، تهیه کرد.
بر اساس منابع تاریخی و یافتههای فرهنگی- تاریخی قلعه خندان، یکی از قلعههای نظامی به جامانده از دوران ساسانی تا سده های میانی اسلامی است که بر روی یکی از برجستگیهای مرتفع دامنه سلسله جبال البرز شرقی و در حاشیه غربی رودخانه معروف به «تول چشمه» در ایالت گرگان قرار گرفته و در حال حاضر با گسترش و توسعه شهر فعلی گرگان این قلعه در محدوده شهری و در گوشه شمال غربی واقع است.
«قلعه خندان» در سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
این اثر همچنین طی سالهای ۱۳۷۹ و ۱۳۸۶ بخش ضلع شمالی و غربی محوطه برای جلوگیری از توسعه ساخت و ساز، دیوارکشی شد.
تپه قلعه خندان گرگان بر فراز صخره و نهشته های رسوبات (ته نشینی) رودخانه «تولچشمه» واقع شده و یکی از بناهای با ارزش دوره صفویه به نام قدمگاه «خواجه خضر» در دامنه ضلع شرقی این قلعه قرار دارد و در گذشته نیز قبرستان بزرگی در کنار آن قرار داشت
گرگان به عنوان مرکز استان گلستان به عنوان شهری زیبا در متن طبیعت، دیدنیهای تاریخی منحصربه فرد را در خود جای داده و از مهمترین آثار تاریخی در این شهر میتوان به کاخ آغامحمدخان، خانههای قدیمی شفیعی و تقوی، مدرسه عمادیه، مسجد جامع، مجموعه باقریها و مجموعه شیرنگی اشاره کرد و ظرفیت رونق گردشگری را دارد.
نظر شما