به گزارش خبرنگار ایرنا حسن وحید روز سه شنبه در نشست کارگروه مدیریت چرا، کنترل پروانه و ساماندهی کوچ پاییزه عشایر با حضور مدیران کل ۱۰ استان زاگرس نشیناظهار کرد: طرح احیای مراتع و تامین علوفه در قالب طرحهای مرتعداری در سطح ۱۵۰ میلیون هکتار به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده است که در صورت تامین اعتبار، میتوانیم در یک برنامه زمانبندی شده وضعیت نابسامانی مراتع فقیر را رفع کنیم.
وی افزود: طرحهای مرتعداری در سطح بیش از ۴۰ میلیون هکتار در دست اجرا بوده که مدیریت ۲۰ میلیون هکتار از آن واگذار شده است همچنین مراتعی که در دستور احیا می باشد در دورههای سه، چهار و پنج ساله قرق میشود، اما باید فرهنگسازی لازم برای اجرای این طرح صورت گیرد.
وحید ادامه داد: در این راستا هماهنگی لازم برای ساماندهی کوچ عشایر بین اداراتکل منابع طبیعی، امور عشایری و استانهای دارای درونکوچ و برونکوچ ضروری است.
وی با تاکید بر ارائه راهکار برای جلوگیری از خسارت بهره برداران مراتع افزود: اجرای طرح چندمنظوره مرتعداری در مناطق عشایری کشور ضروری است علاوه بر این حفاظت، احیا، توسعه و بهرهبرداری مراتع باید به جامعه عشایری واگذار شود.
وحید بیان کرد: احیای مراتع به ایجاد اشتغال نیز منجر میشود، معیشت مردم را تامین و از بروز مشکلات زیستمحیطی جلوگیری میکند بنابراین استفاده از ظرفیتهای گردشگری، گیاهان دارویی، پرورش زنبور عسل و شیلات در مراتع ضروری است.
معاون آبخیزداری، مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: بخشی از ایل راهها تصرف و تخریبشده است و باتوجه به اینکه دستگاههای اجرایی مختلفی برای ساماندهی آنها نقش دارند باید تمهیدات لازم در این خصوص اندیشیده شود.
وحید با بیان اینکه بیش از ۲برابر ظرفیت مراتع در حال استفاده است افزود: کوچ ماشینی نیز عشایر به یک معضل تبدیل شده است و باید مسیر راههای این قشر ساماندهی شود که این اقدام به فرهنگسازی نیاز دارد.
وی بر واگذاری مدیریت اراضی به مردم تاکید کرد و ادامه داد: ماده سه قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها، بهرهبرداری از مراتع را در قالب طرح تعیین کرده است و میتوانیم این طرحهای چند منظوره را به بهرهبرداران واگذار کنیم.
وی اضافه کرد:، ساماندهی دامداران غیرمجاز فاقد پروانه نیز ضروری است و باید در مراتع طول مسیر کوچ، نسبت به اسکان عشایر اقدام شود.
وحید اظهار کرد: بیش از ۳۰ درصد فعالیت دامداران عشایر و روستاییان در هنگام خشکسالی اخیر به مراتع وابسته است که باتوجه به اینکه خشکسالی موجب کمبود علوفه در کشور شد باید نسبت به تامین علوفه برای دامداران اقدام کنیم.
نظر شما