۵ مرداد ۱۴۰۱، ۱۴:۰۷
کد خبرنگار: 2107
کد خبر: 84835244
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

هورامان جهانی یکساله شد

۵ مرداد ۱۴۰۱، ۱۴:۰۷
کد خبر: 84835244
هورامان جهانی یکساله شد

سنندج- ایرنا- منظر فرهنگی منطقه هورامان امروز یکسالگی جهانی شدن خود را جشن می‌گیرد اما باید در این مورد بررسی‌های لازم صورت گیرد که این مساله چه تبعات مثبت و یا منفی را متوجه این منطقه کرده است.

به گزارش ایرنا، ساعت ۲ بعدازظهر روز پنجم مردادماه ۱۴۰۰ بود که پرونده منظر فرهنگی هورامان در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو بررسی و با تصویب اعضای کمیته، این منطقه به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید.

این خبر موجی از شادمانی را در استان‌های کردستان و کرمانشاه پدید آورد و اهالی این منطقه به امید بهبود برخی زیرساخت‌ها و شاخص‌های اقتصادی امیدوارتر شدند.

پس از پیام‌های تبریک مسوولان کشوری و استانی، در اولین اقدام در همان روز پس از اعلام جهانی شدن منظر فرهنگی هورامان، جشنی به شکرانه این خبر مسرت بخش در عمارت خسروآباد شهر سنندج برگزار شد که در آن بخش‌های شاد و متنوع با بهره گیری از فرهنگ و موسیقی منطقه هورامان گنجانده شده بود.

یک ماه بعد به همت استانداری کردستان طی مراسمی از عوامل و دست اندرکاران ثبت جهانی هورامان تجلیل شد و در آن استاندار وقت کردستان قول مساعد داد که از محل منابع شخصی خود یک میلیارد تومان را به این منطقه اختصاص دهد.

مهر ماه ۱۴۰۰ نیز یک مراسم با عنوان گرامیداشت روز جهانی گردشگری در هورامان برگزار شد و پس از آن نیز تاکنون یک همایش در دانشگاه کردستان و یک همایش دیگر نیز توسط دانشگاه رازی کرمانشاه با محوریت منطقه هورامان برگزار شده است.

علاوه بر این، تعدادی نشست مجازی و وبینار نیز با موضوعات مختلفی در بخش‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی پیرامون منطقه هورامان با حضور کارشناسان و صاحب نظران گردشگری برگزار شده است که حاوی نکاتی گرانبها بوده و به عنوان نقشه راهی می‌توان از آنها بهره گرفت.

البته نباید از این مساله هم عبور کرد که برگزاری جشن‌های نوروزی و جشن و شادی هم امسال بعد از ۲ سال فروکش کردن کرونا در تعدادی از روستاهای منطقه هورامان در استان کردستان رونق دوباره گرفت و یک جشن بزرگ هم با اجرای دفنوازان کردستان و تنبورنوازان کرمانشاه در اردیبهشت ماه امسال در روستای پالنگان از توابع منطقه هورامان برگزار شد.

در همه این مراسم‌ها، همایش‌ها و حتی نشست‌های مجازی، مسوولان و کارشناسان بر اهمیت حفظ منطقه هورامان تاکید می‌کردند و حتی وعده‌هایی را نیز در این راستا دادند اما به نظر می‌رسد که از سال گذشته تاکنون اتفاق خاصی در این منطقه نیفتاده است.

آمارها نشان می‌دهد از یکسال گذشته حجم گردشگرانی که به روستاهای منطقه هورامان سفر کرده‌اند چندین برابر شده است که در مقاطعی از تعطیلات امسال هم ظرفیت‌های واحدهای اقامتی این منطقه پر شدند.

حضور بیشتر گردشگر علاوه بر اینکه می‌تواند اقتصاد محلی را شکوفا کند بر روی مناطق همجوار هورامان نیز می‌تواند تاثیر مثبت باقی بگذارد اما به شرطی که برای آن برنامه‌ریزی لازم و اصولی داشت

حضور بیشتر گردشگر علاوه بر اینکه می‌تواند اقتصاد محلی را شکوفا کند بر روی مناطق همجوار هورامان نیز می‌تواند تاثیر مثبت باقی بگذارد اما به شرطی که برای آن برنامه‌ریزی لازم و اصولی داشت.

اما آنچه که مردم هورامان و گردشگران این منطقه امروز خواهان آن هستند تقویت زیرساخت‌های گردشگری همچون راه و آب و برق و گاز و غیره و اختصاص اعتبارات برای این مهم است.

جاده‌ روستاها و مناطق گردشگری منطقه هورامان در بسیاری از موارد آسفالت نبوده و شاخص‌های لازم را ندارد که همین موجب نارضایتی اهالی منطقه و گردشگران شده است.  سایر امکانات رفاهی نیز در برخی روستاها وجود ندارد و واحدهای اقامتی برای مسافران در تعدادی از روستاها هنوز وجود ندارد تا گردشگر بتواند حداقل یک شب در منطقه بگذراند.

جدای از طبیعت و محیط زیست بکر، معماری زیبای خانه‌های روستایی، پوشاک و آداب و رسوم منحصربفرد، سایر ظرفیت‌های این منطقه همچون صنایع دستی و محصولات باغی مغفول مانده که نیازمند سرمایه گذاری و برنامه‌ریزی برای شکوفایی اقتصاد محلی و درآمدزایی از این محل با حضور گردشگران است.

تدوین یک نظام نامه گردشگری، تهیه دستورالعمل جامع برای ساخت و سازها، ایجاد یک مدیریت واحد و یکپارچه و ارائه آموزش‌های لازم به مردم و دانش آموزان منطقه، از جمله مواردی است که همواره کارشناسان و صاحب نظران آن را در هورامان لازم و ضروری دانسته اند اما این موارد نیز تاکنون تحقق نیافته است.

امشب هم همزمان با سالگرد یکسالگی هورامان قرار است جشنی در عمارت خسروآباد سنندج با اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری توسط هنرمندان هورامانی برگزار شود اما چه بهتر بود که این جشن در خود منطقه برگزار می‌شد تا بتوان بیشتر این جشن را برای شرکت کنندگان خاطره انگیز کرد؛ هرچند که هورامان امروز نیازمند سخنرانی و همایش های کلیشه‌ای نیست و بیشتر از آن نیازمند برنامه و اعتبارات لازم است.

در سال های گذشته تلاش‌های بسیاری برای به ثمر نشستن ثبت جهانی هورامان انجام شد، اما از این به بعد آنچه که مهم بوده آن است که نگذاریم هورامان فقط به همین عنوان جهانی بسنده کند و با هدف و برنامه‌های خاص نگذاریم ظرفیت‌های آن به دست فراموشی سپرده شود.

منطقه هورامان با دارا بودن معماری پلکانی، آب و هوای مطبوع، آداب و رسوم سنتی، پوشش خاص، صنایع دستی و غذاهای محلی خود منحصربفرد است. این منطقه استان‌های کردستان، کرمانشاه و بخشی از اقلیم کردستان عراق را در برمی‌گیرد که در کردستان، بخش‌هایی از شهرستان سنندج، کامیاران و سروآباد و در کرمانشاه، شهرستان جوانرود، پاوه، روانسر و ثلاث باباجانی را شامل می‌شود.

هورامان جهانی یکساله شد

بر اساس بررسی‌های صورت گرفته هورامان بیش از ۷۰۰ روستا را در این ۲ استان غربی ایران شامل می‌شود و شواهد باستان شناسی بدست آمده نشان می‌دهد که قدمت هورامان به دوران پارینه سنگی میانی و به حدود ۴۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد.

بیش از ۲ هزار اثر شامل آثار تاریخی، غارهای طبیعی، درختان کهنسال، میراث منقول، قنات و مکان‌های طبیعی در استان شناسایی شده که از این تعداد ۹۵۰ اثر آن به ثبت ملی رسیده است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha