به گزارش ایرنا این نشست چهارشنبهشب با هدف شنیدن مسائل هنرمندان استان در شهر کرمان درحالی برگزار شد که از چندی پیشتر سفر مسئولان وزارتخانه فرهنگ به استان ها برای رصد میدانی مشکلات در جای جای این سرزمین شروع شده و اتفاقا معلوم نیست چرا برخی مخالفت ها نیز همراه داشته است.
دستمایه این نقدها بیشتر این بود که تمرکز توجه ها باید در حوزه های هنری مثل سینمای پایتخت باشد؛ حال آنکه هنرمندان ساکن در استان ها چنین نظری ندارند و معتقدند این نگاه غلط است که برای کار حرفه ای حتما باید به پایتخت کوچ و مهاجرت کرد.
بخش مهمی از این جلسه به همین مساله پرداخته شد و تبعاتی که این نوع نگاه دارد؛ هنرمندان کرمانی البته تاکید داشتند که می توانند این دیار را به قطب سینمایی کشور تبدیل کنند. همچنین اذعان شد که استعدادهای بی نظیری در استان ها و شهرستان ها وجود دارد که در صورت پرهیز از نگاه تمرکزگرایی در پایتخت و نیز حذف نگاه از بالا به پایین به استان ها، می توان زمینه بروز و شکوفایی آنها را در استان فراهم کرد.
در این نشست البته محمد خزاعی رییس سازمان سینمایی تاکید کرد که ضرورت دارد به بخش های فرهنگی و هنری در استان ها بیشتر توجه شود و سینما کارکرد خود را بواقع در ۳۰ نما(همه استان ها) داشته باشد و درباره این سیاست که در این دولت جاری و ساری شده توضیحاتی داد.
نگاه حرفهای به مبتدی؟
هنرمندان مختلفی در این نشست حضور داشتند و گرچه برخی از آنان معتقد بودند که دیگر هنرمندان خلاقی در استان نیز فعال هستند که شناخته نشده اند و حضورشان در جلسه می توانست مفید باشد اما ترکیب جمع و نقطهنظرات متفاوت حاضران نیز نشان از تجربه و شناخت خوب آنان در حوزه تخصصی هنر و نیز این استان داشت.
مجتبی دهقان نماینده موسسه های سینمایی استان کرمان در این نشست از آنچه نگاه بالا به پایین در حوزه سینما خواند انتقاد کرد و خواستار اصلاح این نگاه شد.
وی اظهار داشت: نگاه پایتخت به استان ها نگاه حرفه ای به مبتدی است لذا این نگاه باید اصلاح شود.
معضل فیلمبرداران مجالس درحریم سینما
دهقان در ادامه به موضوع دیگری اشاره کرد که از نظر او بسیار مهم است و البته تشخیص و مرزبندی در آن نیازمند شاخص های مهم و دقیق خواهد بود؛ وی از ورود برخی فیلمبرداران مجالس به حریم موسسات سینمایی گلایه کرد.
وی همچنین گفت: متاسفانه با وجود اینکه کرمان یک استان صنعتی و معدنی است اما زمان ساخت تیزهای عملکردی مبالغ به سمت مؤسساتی که سینمایی نیستندیا اینکه به تهران ارجاع می شود که باید در این زمینه تدبیری اندیشیده شود.
نماینده موسسه های سینمایی استان کرمان خواستار تسریع در روند تاسیس آموزشگاه های آزاد سینمایی شد و به پیشینه استان کرمان در عرصه سینما اشاره کرد و گفت: نخستین انجمن موسسه سینمایی از این استان شکل گرفته است.
وی افزود: اساسنامه موسسه های سینمایی باید وسعت عمل (اختیار) داشته باشد و مجوز تهیه کنندگی و پلت فرم به استان ها داشته باشد.
انتقاد از بانک ها
این هنرمند در ادامه خواهان توجه بیشتر به اهمیت و اعتبار این حوزه در کشور شد و اظهارداشت: متاسفانه بانک ها یک سر سوزن برای پروانه موسسات سینمایی ارزش قائل نیستند که در حوزه پیشنهاد می شود تسهیلات با بهره پایین برای فعالان عرصه سینما در نظر گرفته شود.
وی با گلایه شدید از اینکه برای موسسه های سینمایی هر دفعه یک عنوان اسمی تعریف می شود که در این میان موضوع برای اداره ثبت اسناد و هنرمند نیز گیج کننده است گفت: باید جلو اینچنین رویه هایی گرفته شود.
تفکر کوچ سینمایی برای پیشرفت؟
در ادامه مدیر صنف سینماگران استان کرمان هم به نمایندگی از سینماگران استان مطالبه گری کرد و با بیان اینکه بسیاری از اختیارات در شهرستان ها در حوزه سینما گرفته شده است، گفت: تفکر برخی هنرمندان این است که برای رسیدن به سینمای حرفه ای باید به پایتخت کوچ کنند.
مسعود اشجعی افزود: متاسفانه تعریف سینمای حرفه ای در شهرستان ها همان نگاه از بالا به پایین است و این نگاه و تفکر باید اصلاح شود.
فیلم کوتاه راه ورود به سینما؟
وی تصریح کرد: یکی دیگر از نگاه های اشتباه در عرصه هنر سینما این است که فیلم کوتاه را راه رسیدن به سینما می دانند.
مدیر صنف سینماگران استان کرمان از گلایه مشترک همه هنرمندان عرصه سینما در ادامه گفت و بیان کرد: برخی فیلم ها داریم که برای آنها میلیاردی هزینه شده اما جایی برای نمایش آنها وجود ندارد.
اشجعی افزود: بیشتر ادارات استان کارهای ساخت تیزرهای عملکردی خود را به کسانی واگذار می کنند که مجور و موسسه ای ندارند و از سوی دیگر آنان که مجوز موسسه دارند باید مالیات، بیمه و سایر مسائل را بپردازند.
وی کرمان را با وجود معادنی که دارد یک استان ثروتمند خواند و خواستار تقویت نگاهی برای بهره گیری بیشتر ظرفیت سینما از واحدهای اقتصادی شد.
ضرورت آسیب شناسی مهاجرات نخبگان هنرمند
رییس انجمن سینمای شهرستان بم که به نمایندگی از انجمن سینماهای استان کرمان برای بازگویی مشکلات آنها حاضر شده بود نیز سخنران بعدی بود که البته بیشتر به مشکلات زادگاهش پرداخت.
علیرضا تقاصی گفت: مهاجرات نخبگان هنرمند به پایتخت باید آسیب شناسی شود و اگر اتفاق نیفتند احساس سرخوردگی برای فیلمساز ایجاد می کند.
وی با اشاره به شمار قابل توجه آثار ثبت جهانی در کرمان و بم اظهارداشت: با وجود گذشت ۲ دهه از زلزله، بم همچنان فاقد سینما است در حالی که قبل از زلزله ۲ سالن بزرگ سینما داشت.
رییس انجمن سینمای شهرستان بم با تأکید بر اینکه آسیب های زیادی در این شهرستان وجود دارد گفت: سال ۸۴ در شورای شهرستان بم اعلام نیاز سینما را داشتم اما به من در آن زمان خندیدند.
وی بیان کرد: نیاز ما در استان بحث آموزش است و نیاز اولیه فیلم سازان است که کارگاه های تخصصی برگزار شود.
گام مثبت درجه بندی فعالان سینمایی
عضو هیات موسس و هیات مدیره خانه سینمای کرمان به نمایندگی از مستند سازان در این نشست گفت: درجه بندی فعالان سینمایی کشور کار خوبی است و استان کرمان در عرصه سینما پیشکسوت است.
حامد سعادت با بیان اینکه در استان کرمان احتیاج به بودجه های اداری نداریم افزود: ما می توانیم کرمان را به قطب سینمایی کشور تبدیل کنیم.
وی با انتقاد از اینکه برخی فیلمسازان فعال استان کرمان شناخته نیستند افزود: پیشنهاد می کنیم مشاور ویژه استاندار در حوزه سینما در کرمان تعیین و شورای عالی سینما در استان نیز به عنوان پایلوت(نمونه) تشکیل شود.
عضو هیات موسس و هیات مدیره خانه سینمای کرمان با اشاره به اینکه کرمان بهشت مستندسازی ایران است ادامه داد: خانه مستندسازی استان کرمان با حضور مستندسازان فعال استان تشکیل شود.
نماینده انیمیشن سازان استان کرمان نیز در این نشست انیمیشن (پویانمایی) را تنها گونه سرگرمی در سال های آینده عنوان کرد و افزود: حدود ۲۰ سال است به شکل رسمی در استان کرمان این هنر اجرایی می شود.
سعید مددی به تولید ۲ فیلم سینمایی انیمیشن با هدف بازار بین المللی اشاره و استان های کرمان را یکی از استان های برتر در حوزه انیمیشن معرفی کرد.
وی با بیان اینکه طراحی روند تولید انیمیشن در کرمان با تمام کمبودها انجام شده است گفت: امکان نمایش استاندارد فیلم را نداریم زیرا یک پرده استاندارد در استان نداریم.
نماینده انیمیشن سازان استان کرمان ادامه داد: برای عضویت هنرمندان در صندوق هنرمندان بهتر است که از شیوه های دیگری هم استفاده شود.
مددی خواهان افزایش توجه ها به حوزه انیمیشن در استان کرمان شد و اظهارداشت: امالمصایب انیمیشن حضورنداشتن انیمیشن در بازارهای بین المللی است در حالی که تولید انیمیشن منوط به بازار است و اگر در بخش فروش مشکل حل شود به اعتبار دیگری نیاز نداریم و در حوزه جذب و تولید مشکلی نخواهد بود.
در ادامه این نشست نیز یکی از فیلمسازان کرمانی و مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه این شکل آموزشگاه داری نه فقط در سینما بلکه در همه آموزشگاه ها منسوخ شده است تصریح کرد: شکل آموزش در ایران و دنیا از سنتی تغییر کرده و یک دگرگون سازی در این زمینه باید انجام شود .
امیرعابدینی با انتقاد شدید از اینکه اگر نهاد تخصصی در حوزه هنر وزارت ارشاد است چرا از سازمان فنی و حرفه ای باید مجوز گرفت اظهارداشت: در این زمینه باید رویه ها تغییر کند.
وی افزود: شرح وظایف انجمن سینمای جوان در شهر کرمان باید بازنگری شود .
این فیلمساز کرمانی از نبود پردیس سینمایی در مرکز استان کرمان نیز انتقاد کرد و گفت: در اکران فیلم ها با مشکل مواجه هستیم و این فاجعه است؛ این درحالی است که باید سرمایه گذاران کرمان را پای کار در این زمینه بیاوریم.
جدول اکران فجر متناسب با شرایط استان
وی همچنین خاطرنشان کرد: فیلم فجر فضای استان ها با تهران برای اکران فرق می کند لذا شرایط جدول های پخش باید متناسب با استان ها باشد.
عبدالرضا میرحبیبی نماینده دفتر انجمن سینماهای استان کرمان نیز با اشاره به اینکه مکان انجمن های هنری باید تغییر کند که هر روز با مشکلات آب و برق مواجه نباشند افزود: دانش افزایی اساتید استان کرمان در حوزه هنر سینما ضروری است.
حمید میرحسینی نماینده سینماگران استان کرمان نیز درپایان این نشست چندساعته با بیان اینکه در استان و شهرستان ها تا زمانی که بودجه تخصیص داده نشود سینماگران کوچ می کنند
گفت: رویکرد جدید حوزه سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از یک نمای همیشگی پایتخت فراتر رفته و نماهای دیگر شهرها و مراکز استان ها را هدف گرفته تا شاهد خلق سینمایی با رویکرد جدید عدالت محور باشد.
تعریف ها از عدالت فرهنگی
به گزارش ایرنا در این نشست معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی نیز توضیحاتی داد و گفت: بسیاری منتقد حرکت های سازمان سینمایی از جمله سفر به شهرستان ها هستند و می گویند که شما همین تهران و سینمای حرفه ای را هدایت، کنترل و استاندارسازی کنید.
خزاعی با اشاره به اینکه بسیاری از نویسندگان و منتقدان که طیف خاصی هستند معتقدند چرا ظرفیت جدیدی را با این حرکت ها برای سینمای ایران به وجود می آورید، افزود: این انتقاد بدین معنی است که عدالت فرهنگی باید متمرکز در تهران باشد؛ حال آنکه سینمای ایران مربوط به تهران و پایتخت نیست و ظرفیت ها، استعدادها و نیروهای انسانی بسیار خوبی در شهرستان ها وجود دارد که معمولا نادیده گرفته میشوند.
وی تاکید کرد: اگر امکانات در شهرستان ها برای فعالان عرصه سینما ایجاد شود جلو مهاجرت نخبگان ما که در تربیت نیروی انسانی، کادرسازی و تولید محتوا خوب تاثیر دارند گرفته می شود.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه شعار کلیدی سازمان سینمایی در عدالت فرهنگی قانون گرایی، استاندارد سازی و عدالت محوری است گفت: تقریبا خواسته های فعالان عرصه سینمایی در استان ها حتی در تهران مشترک است که سفر به استان کرمان نهمین سفراستانی است.
وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات جای تاسف دارد که زیرساخت های ما بعد از ۴۰سال در حوزه فرهنگ و هنر درست نیست تصریح کرد: ما نیاز به سالن های سینمایی مدرن داریم تا مردم از کارکرد سینما که یک قسمت آن تفریح و قسمت دیگر آن کارکرد اجتماعی است بتوانند استفاده کنند و آموزش ببینند؛ در سینما صرفا بحث تفریح مطرح نیست و این مهم در شرایطی شکل می گیرد که زیرساخت های مدرن داشته باشیم و مخاطبان امروز دنبال مدرنیته و فضای جدید هستند.
خزاغی با بیان اینکه به دنبال این هستیم که شورای عالی سینما در استان ها تشکیل شود تصریح کرد: خوشبختانه جلساتی که سفرهای استانی برگزار شد نتایج خوبی داشتیم و بعد از این سفرها یک توقفی برای بررسی مصوبات خواهیم داشت و بعد سری دوم سفرها را آغاز می کنیم؛ سازمان سینمایی به دنبال این نیست که این سفرها را برگزار کند و یک نمایش رسانه ای داشته باشد بلکه به دنبال تحقق اهداف است.
رییس سازمان سینمایی با اشاره به اینکه سخت ترین تولید، تولید فیلم سینمایی است گفت: باید شرایط، امکانات و تجهیزات فراهم شود که به تهیه کنندگان استانی اعتماد کنیم.
وی با بیان اینکه اگر آینده ای برای سینما شکل بگیرد باید از ظرفیت نیروی انسانی شهرستان ها نیز استفاده شود گفت: نگاه ما در این دوره از سازمان سینمایی نگاه بالا به پایین یا حرفه ای به مبتدی نیست بلکه قرار است نهضتی در استان ها در عرصه فیلم سازی شکل بگیرد.
وی با اشاره به اینکه معتقدم کسی که حرفه اش سینما است سینماگر حرفه ای است و با یک سینماگر تجربی فرق می کند بیان داشت: بحث ساختار پلتفرم ها یک بحث جدی در کشور است؛ متاسفانه با این شرایط امنیت شغلی از بین می رود و تکلیف جریان نمایش خانگی و پلتفرم ها باید مشخص شود که هنوز برنامه جدی در این زمینه در دستور کار قرار نگرفته است.
وی گفت: طبق بخشنامه ای که قرار است به استان ها داده شود هیچ نهادی نمی تواند به غیر از موسسات قرارداد حقیقی منعقد کند.
عدالت فرهنگی از حرف تا عمل
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس سازمان سینمایی کشور در ادامه با تأکید بر اینکه عدالت فرهنگی در حد یک شعار در این دولت باقی نخواهد ماند افزود: مبحث فرهنگی جدای از مسائل سیاسی و اقتصادی، یکی از دغدغه های مهم رییس جمهور است.
راه اندازی سینما در بم دغدغه مسئولان است
خزاعی با بیان اینکه همه مسولان دغدغه این را دارند که سینما در شهرستان بم راه اندازی شود بیان داشت: تا زمانی که امکانات فرهنگی و تفریحی در شهرستان بم تقویت نشود امکان افزایش آسیبهای اجتماعی وجود خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه حداقل داشتن سالن استاندارد سینما در شهرستان ها حق طبیعی مردم است و در تلاشیم تا این مشکل برطرف شود تصریح کرد: ساختار فیلم اولی ها را به طور کامل تغییر دادیم. بحث فیلم اولی ها مساوی با جریان سرمایه گذار بود و این یعنی هرکس پول و سرمایه داشت و فارغ از بینش، تخصص و استعداد می توانست فیلم تولید کند البته نمی گویم بدون ارزیابی بود اما اصل جریان، جریان سرمایه گذاری بود.
تولید فیلم اولی ها بر مبنای استعداد
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه امروز بحث فیلم اولی ها در سراسر کشور بر مبنای استعداد است نه بر منبای جریان سرمایه گذاری ادامه داد: بنیاد سینمایی فارابی با کارگردانان فیلم اولی مصاحبه و نمونه کارهای آنان را ارزیابی و در نهایت اعلام میکند که فیلم اول خود را تولید کنید و جلو سرمایه گذاری صرف در تولید هنر گرفته شده است.
خزاعی با بیان اینکه برای نخستین بار به انجمن سینمای جوانان ایران ماموریت داده ایم که بتواند استعدادهای هنرمندان در عرصه سینما را در سراسر کشور به غیر از بنیاد سینمایی فارابی در تولید فیلم اولی شناسایی کند، گفت: این انجمن برای هنرمندان سراسر کشور پنج سهمیه دارد تا بتواند ظرفیتی که در استان ها وجود دارد را جذب کند حال آنکه این ظرفیت در سال های گذشته وجود نداشته است.
رییس سازمان سینمایی یکی از ماموریتهای مهم انجمن سینمای جوانان ایران در سال جاری را تولید فیلم اولی سینمایی برشمرد و گفت: ۷۰ درصد بودجه انجمن سینمای جوان در شهرستان ها هزینه می شود.
نظر شما