«حدیث جلیلیان» روز سه شنبه در آستانه برگزاری آزمون سراسری دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: «کنکور» واژه نام آشنایی است که شاید خصوصاً برای ما قدیمیترها بیش از نسل جدید رنگ و بوی استرس و فشار روانی داشته باشد اما باید پرسید که آیا کنکور ذاتا استرس زاست؟ یا این باور ما است که کنکور را تبدیل به پدیده ای استرس زا و نگران کننده کرده است و امروز تصمیم داریم درباره این موضوع مهم و صد البته دغدغه اصلی و تعیین کننده همگان، بیشتر صحبت کنیم.
این مشاور اضافه کرد: بدون شک آزمون سراسری نقشی تعیین کنندهای در سرنوشت هر فرد در کشور ما دارد به گونه ای که نمیتوان از اهمیت این نقش کاست و آن را نادیده انگاشت. اما آیا میزان فشار روانی و گاها اقتصادی که این پدیده علمی و تحصیلی بر فرد وخانواده او وارد می کند، تناسبی با اندازه اهمیتِ واقعی آن دارد؟ که به احتمال بسیار زیاد پاسخ شما همگان به این پرسش "خیر" است.
وی معتقد است، امروز آزمون سراسری یا همان کنکور، تبدیل به دغدغه اصلی تمام نوجوانان و جوانان و حتی بیش از آنها خانواده هایشان شده است. پدیده ای که با اندکی مدیریت صحیح تر، می توان به صورت بسیار ساده تر و عقلانی تر با آن مواجه شد و تمام تبعاتِ بعدیِ آن را مدیریت کرد.
این مشاور عنوان کرد، داشتن توقعاتِ غیرمعقول و بیش از توانِ دانش آموز از سوی پدران و مادران، ایجاد فضای رقابتی بین خانواده ها ، انتظار بیش از اندازه نسبت به نتایج آزمون سراسری و برخی موارد دیگر از جمله شایعترین دلایل تبدیل آزمون سراسری به غول غیر قابل شکست و دلهره آور برای نوجوانان است.
وی ادامه داد: این گونه مواردی که ذکر آن رفت، از جمله موضوعات خارج از اختیارات دانش آموزان بوده که فقط به کمک تدبیرِ پدران و مادران و برداشتن فشارِ اینگونه تفکرات غیرمنطقی ، باری را از دوش دانش آموز برداشته و تا حدودی از فشارهای روانی خواهد کاست.
این روانشناس افزود: اما برخی از موارد استرس زا نیز در حیطه اختیار شخصِ دانش آموز بوده و با رعایت مواردی بسیار ساده می تواند ازبار فشار روانی کنکور بکاهد.
جلیلیان به برخی از این موارد که تاثیر فراوانی بر کم شدن فشار روانی حاکم بر جلسه کنکور خواهد داشت اشاره کرد و گفت: به دانش آموزان عزیز توصیه می شود، در روزهای پایانی منتهی به آزمون سراسری نکاتی را حتما مدنظر داشته باشند.
وی ادامه داد: در آخرین روزهای قبل از آزمون ، از هر گونه مطالعه درسی پرهیز کرده و از اوقات فراغت خود لذت ببرید، حتما در شب های پایانی ؛ با تمرین ، خواب شبانه خود را تنظیم کرده و برای شبِ حساس کنکور آماده شوید.
این مشاور گفت: خواب مناسب شب کنکور ، ضمن تاثیر بسیار زیادی که در کنترل فشار روانی در جلسه دارد ، به حفظِ توجه و تمرکز دانش آموزان در جلسه آزمون ، کمک بسزایی خواهد کرد.
به گفته جلیلیان، از روز قبل از آزمون با مراجعه به حوزه امتحانیِ مشخص شده در کارت آزمون ، محل دقیق حوزه را پیدا کنید تا روز آزمون سرگردان و نگران نباشید، صبحِ روزِ آزمون ، حتما به موقع از خواب برخیزید و به موقع خود را به حوزه امتحانی برسانید ، چراکه دیررسیدن به جلسه آزمون باعث ایجاد استرس فراوانی برای دانش آموز خواهد شد.
این مشاور یادآور شد، در پایان به همه دانش آموزان و اولیاء گرامی توصیه می گردد فراموش نکنید که کنکور پایان راه نیست.
نظر شما