به گزارش ایرنا محمدعلی اسلامی ندوشن" شاعر، منتقد، نویسنده، مترجم و پژوهشگر ایرانی در سوم شهریور ۱۳۰۴ در شهر ندوشن یزد به دنیا آمد و عمر گرانقدر وی در راه اعتلای زبان و ادب پارسی گذشت ، سالهای اخیر در کشور کانادا و در کنار فرزندانش زندگی کرد و روز سهشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ در سن ۹۷ سالگی درگذشت.
آیین بزرگداشت محمدعلی اسلامی با سخنرانی دکتر رضا دواری اردکانی رییس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و همچنین محمدجعفر یاحقی عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت ویدیو کنفرانس همراه بود که در باره ویژگیهای شخصیت وی سخن گفتند.
رییس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در این آیین گفت: دکتر اسلامی با وجودی که سیاست را میفهمید هرگز در سیاست وارد نشد آثارش همه نشان دهنده این است که او میخواست برای مردم از زندگی سخن بگوید و با اینکه هیچ زمان رمان نویس و نمایشنامه نویس نشد نمایشنامه هم نوشت تا به مدد دیالوگ گوشههای مبهم یک اتفاق را برای مردم روشن کند.
دکتررضا داوری اردکانی تصریح کرد: اسلامی در زمانی که خوب زیستن سخت است خوب زندگی کرد و جمع همه اخلاق و صفات خوب از جمله زیستن با برخورداری از تعلق خاطر و دلبستگی به امور شریفی مانند کشور ، وطن ، خرد ، توانایی ، معرفت ، آگاهی و اخلاق را در خود داشت.
وی ادامه داد: هنر اسلامی حفظ اعتدال در معاش و رفتار بود ، درس خوانده حقوق و پایبند رعایت حدود و حقوق بود و به فرهنگ و عظمت ایران دلبستگی داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد هم گفت: دکتر اسلامی گوهری بود که همتای زیادی نداشته و ندارد، او جوهر فرهنگ ایران درک کرد و به مرتبهای از درک فرهنگ ایران رسید که برای هر کسی میسر نمیشود.
محمدجعفر یاحقی افزود: دکتر اسلامی با شاهنامه فردوسی گوهر ادب ایران پیوند داشت و در همه آثار او جان مایه شاهنامه دیده میشود ، شاهنامه برای اسلامی ندوشن یک سری داستان و حماسه نبود بلکه هر سطر و جمله شاهنامه فردوسی برای وی پیام داشت و خود وی فردوسی روزگار ما بود.
وی تصریح کرد: فردوسی شاهنامه را در فضای فرهنگی خاصی به رشته نظم درآورد و به نیازهای اجتماعی مردم آن زمان پاسخ داد و اسلامی ندوشن نیز در روزگار ما با توجه به آنچه می دانست فرهنگ ایران را مورد تهاجم قرار داده ، آثاری را برای حفظ فرهنگ و ارزشهای ایرانی ارایه داد و مسائل حاد جامعه و همچنین داشتههای کهن ما را به زبان قابل فهم و داشتهای جدید برای نسل کنونی بیان کرد.
استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی و حافظ شناس هم گفت: ایران شناسی به معنی عام شامل همه آنچه است که مربوط به ایران میشود و افراد و مستشاران خارجی نیز همین نگاه عام را دارند و می خواهند به ایران شناخت پیدا کنند البته شناختی که همراه با مهر نیست و معرفی ایران بر اساس منافع خودشان است.
اصغر دادبه تصریح کرد: موضوع خاص ایران به معنی خاص ایران است و ایران شناسان فرهیخته در ارتباط با شناخت ایران نگاه معرفتی دارند.
وی اظهار کرد: ایران به تعبیر اسلامی ندوشن سرزمین ققنوس وار است چون بارها از خاکستر خود برخاسته است ، او جوهر ایران را دریافت و ایران را به خاطر فرهنگ ایرانی و پیوندی که با ایران داشت ، دوست داشت و به ایران عشق میورزید.
عضو هیات علمی دانشگاه یزد و نویسنده کتاب سخنگوی فرهنگ ایران هم در این آیین هدف از نوشتن کتاب یاد شده در باره محمدعلی اسلامی ندوشن معرفی آثار وی به پاس آنچه از او آموخته است بیان کرد.
محمدعلی جعفری ندوشن اظهار کرد: فرهنگ و ایران ۲ واژه پر تکرار در بیش از ۶۰ تا ۷۰ اثر به جا مانده محمد علی اسلامی ندوشن است و او با فرهنگ ایران شناخته میشود و سخنگوی فرهنگ ایران است.
عباس نیک نژاد رییس دانشگاه میبد هم با خوشامدگویی به شرکت کنندگان در مراسم بزرگداشت محمد علی اسلامی ندوشن ، وی را روستازادهای اهل ندوشن یزد معرفی کرد که در سطح دنیا شناخته شده است و باید در ذهن دانشجویان نقش ببندد که میشود در مکان دورافتاده به دنیا آمد ، زندگی کرد و درس خواند و جهانی شد.
نویسنده و محقق میبدی نیز با قدردانی از کسانی که برای برگزاری این آیین زحمت کشیدند گفت: موسسه مردم نهاد بنیاد میبدی به عنوان حامی و همیار دانشگاه میبد که متولی آموزش ایران شناسی در کشور است بزرگداشت استاد محمد علی اسلامی را وظیفه خود می داند.
سیدعبدالعظیم پویا اسلامی را پدیده قرن و نماینده و سخنگوی وجدان بیدار ایرانیان معرفی کرد و گفت: ما بخت بسیار خوبی از سالها زندگی کردن دکتر اسلامی فرهیخته فرهنگی کشور در دیار میبد و زادگاهش ندوشن داریم ، او چنان با آرمانهای خود میزیست که سالها پیش خانه پدری را برای احداث یک مرکز فرهنگی بخشید و همسرش شیرین بیانی نیز با بخشیدن جوایز مرتبط به کتاب سال در این اقدام فرهنگی مشارکت کرد همچنین باغ بزرگ موروثی را برای احداث فرهنگسرای عمومی واگذار کرد ، او نمردهاست او در میان میراث معنوی و انبوه آثارش زنده است و بهترین قدرشناسی نوشاندن شهد آثار وی به نسل آینده ساز کشور است.
در این آیین کتاب سخنگوی فرهنگ ایران با حضور اصغر دادبه استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی و حافظ شناس ، استاد محمد رهبران خوشنویس به نام استان یزد، حسین مسرت از پژوهشگران و مصححّان متون کهن و کتابشناسان و یزدشناسان شناخته شده کشور ، مسعود جندقی پدر صنعت کاشی میبد و علی معین صمدانی یکی از مدیران صنعت این شهرستان رونمایی شد.
میبد شامل سه بخش ندوشن ، بفروییه و مرکزی است و مرکز این شهرستان ۱۰۷ هزار نفری در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد قرار دارد.
نظر شما