سیدحمید سجادی روز سهشنبه در همایش ایران جوان که در تالار سوره حوزه هنری انقلاب اسلامی تهران برگزار شد، افزود: در سال ۹۵ و ۹۶ جامعه شاهد کاهش ۴۰ هزار تولد و در سال ٩٧ نیز جمعیت کشور با کاهش صد و بیست هزار تولد روبه رو بود؛ که یکی از مهمترین گزارشات موالید منفی در طول تاریخ کشور محسوب میشود. در سال ١٣٨٩ نسبت به سال گذشته (٩٧) یک صد و بیست هزار تولد کاهش یافته و این روند کاهشی نشان از عدم اقدام جامع در زمینه تشویق و ترغیب جوانان و خانوادهها به مقوله فرزندآوری، رفع موانع و مشکلات رشد جمعیت و تحقق سیاستهای کلی جمعیت است.
وی با اشاره به کلید واژگان اساسی رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه افزود: بنابر فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی، با عنایت به اهمیت مقوله جمعیت در اقتدار ملی و باتوجه به پویندگی و بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز و در جهت جبران کاهش نرخ رشد جمعیت و نرخ باروری در سالهای گذشته سیاستهای کلی جمعیت ابلاغ میشود.
سجادی تصریح کرد: بنابراین با توجه به نقش ایجابی عامل جمعیت در پیشرفت کشور باید برنامهریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاستهای جمعیتی انجام گرفته و با هماهنگی و تقسیم کار بین ارکان نظام و دستگاههای ذیربط در این زمینه اقدامات لازم با دقت، سرعت و قوت انجام و نتایج رصد مستمر اجرای سیاستها گزارش شود. اجرای هر یک از بندهای این ابلاغیه ارزشمند و در حکم کلیدی راهگشا برای آیندهای درخشان بوده و بر این اساس جامعه نباید بیش از این در اجرای این مهم شاهد تأخیر باشد.
این مقام مسئول تاکید کرد: رشد جمعیت کشور در حال حاضر به شدت کاهنده بوده و باتوجه به نرخ باروری (کمتر از حد جایگزینی) و روند کاهشی سالهای اخیر احتمال تجربه نرخهای رشد منفی نیز وجود دارد.
وزیر ورزش و جوانان با اشاره به تبعات این مسأله گفت: جامعه از آثار و تبعات کاهش جمعیت جوان کشور آگاه است.
وی توضیح داد: در حال حاضر ایران در مقایسه با سایر کشورها از یک ساختار جمعیتی قوی برخوردار بوده و به عبارت دیگر، جمعیت پنجره جمعیتی را در خود یدک میکشد؛ اما سرعت کاهش نرخ باروری در ایران سبب میشود طی سالهای آتی فرصت پنجره جمعیتی از دست رفته و کشور در ورطه کاهش جمعیت روزافزون قرار گیرد. بنابراین با تمام توان باید جهت پیشگیری از این مساله اقدام شود.
به گفته سجادی، اسناد بالادستی و قوانین و مقررات مؤثری نیز جهت جوانی جمعیت جامعه وضع شده و باتوجه به درک تبعات همگان از این مسأله و اقتضائات اجرای این قوانین باید همه دستگاهها در این راستا تلاش کنند.
وی همچنین تاکید کرد: با اهتمام مجموعه نظام، برنامهریزان، سیاستگذاران و اقدامات جهادگونه مسئولین باید موانع موجود در زمینه اشتغال و مسکن نیز برطرف شده و با فرهنگسازی و ترویج و ترغیب نسل جوان به تشکیل خانواده و فرزندآوری برای استحکام این نهاد نیز گام برداشت.
سجادی افزود: در کنار رفع مشکلات معیشتی اقدامات آموزشی و فرهنگی موثر و دسترسی آسان به مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده و کمک به تفکر صحیح و تصمیمگیری آگاهانه نسل جوان نیز حائز اهمیت است. همچنین تبیین نقش تعدد فرزند در خوشبختی و تحکیم بنیان خانواده و اهمیت تربیت فرزندان برای مسئولیتپذیری در جامعه نیز نباید از نظر فراموش نشود.
این مسئول تاکید کرد: هر قدم برای سلامت و سعادت آینده جامعه ایران حرکت به سمت تعالی، پیشرفت و اقتدار میهن خواهد بود.
نظر شما