سفر رئیس جمهوری و بارقه امید ساحل نشینان بوشهر برای ساماندهی ته لنجی

گناوه - ایرنا- ششمین سفر استانی رئیس جمهوری و هیات دولت سیزدهم به استان بوشهر بارقه امید در دل ساحل نشینان این استان برای سامان یافتن موضوع کالای همراه ملوان ( ته لنجی) ایجاد کرده است.

این سفرها اقدامی ارزشمند است که در دولت سیزدهم طبق برنامه‌ریزی های صورت گرفته با شتاب و البته امید بخش برای مردم در حال انجام است و ارتباط مستقیم و بی واسطه با مردم و شنیدن درد دل آنها، آشنایی با ظرفیت‌های هر منطقه و بررسی چالش‌ها و آسیب‌ها در بخش‌های مختلف و ارایه راهکارها برای حل این مشکلات از اهم دستاوردهای سفرهای استانی رئیس جمهوری و هیات دولت سیزدهم است که در سیاست گذاری‌های این دولت بسیار موثر است.

در سفر ۱۶ مهرماه امسال آیت الله رئیسی و هیات دولت به استان بوشهر به یکی از مسائل مهم که مردم این استان سالیان سال با آن دست به گریبان هستند، پرداخته شد ، موضوع سازماندهی کالای همراه ملوان(ته لنجی) بود که خود رئیس جمهوری هم در دوره تبلیغات انتخاباتی و در این سفر بر این امر مهم نظر خاصی داشتند.

مطرح شدن مبحث طرح ساماندهی ته لنجی برای بنادر استان بوشهر از جمله گناوه در سفر رئیس جمهوری، باعث  خرسندی مردم این دیار شد و منتظرند در روزهای آینده خبرهای خوب و خوشی در این زمینه به آنها اعلام شود.

تجارت دریایی در این خطه از گذشته‌های خیلی دور انجام ‌شده است و  به علت ایجادنشدن فرصت های شغلی دیگر در این منطقه تاکنون، این شغل اصلی مردم  است و راهی جز این ندارند و از این فرصت و موقعیت خدادادی برای امرار معاش و تامین مایحتاج اولیه زندگی استفاده می‌کنند.

داد و ستد مردم ساکن در مناطق مرزی نوار ساحلی جنوب کشور از جمله شهرستان گناوه حتی قبل از انقلاب اسلامی با کشورهای حاشیه خلیج فارس و صادرات و واردات کالاهای اساسی از جمله ته لنجی رایج بوده‌ است و همچنان تداوم دارد اما با فرازونشیب های فراوانی مواجه شده است.

نگاهی کوتاه به روند مبادلات مرزی ساحل نشینان

از سال ۱۳۴۱  براساس قوانین  مبادلات مرزی، برنامه‌هایی برای مرزنشینان تدوین شد که بر اساس آن بتوانند از مزایای آن برای ایجاد شغل و امرارمعاش زندگی خود بهره ببرند.

در یک برهه مرزنشینانی که در کنار دریا زندگی می کردند می توانستند براساس  قانون ازطریق شناسنامه هر فرد ساکن در این دیار کالا وارد کنند و  پس از آن مجدد استفاده از کارت پیله وری روی کار آمد.

مرزنشینان با استفاده از کارت پیله وری و تعاونی مرزی اجازه داشتند در قبال صادرات کالا، واردات انجام دهند، اما این روش نیز بعد از سال‌ها متوقف شد.

از سال ۱۳۵۷ با  پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تاکنون برای کل بنادر مرزنشین دریایی در جغرافیای جمهوری اسلامی برنامه هایی منطبق با قوانین به گمرگ ها تدوین و ابلاغ شد  تا از این طریق بتوانند به کسب و کار بپردازند اما همواره دائمی نبوده و دچار دستخوش فرازونشیب‌های زیادی شده است.

 ته لنجی

ته لنجی موضوعی است که سالیان سال در حوزه دریانوردی استان بوشهر وجود داشته است اما در چندسال اخیر دستخوش تغییرات بسیار و با مشکلات عدیده‌ای مواجهه شده است و حتی اعتراضات دریانوردان این منطقه را در برداشته است.

ته‌لنجی یا کالای ملوانی نوعی امتیاز واردات کالا به ملوانان است که در جنوب کشور از جمله بنادر استان بوشهر رواج دارد و بخش زیادی از اشتغال و معیشت ساحل نشینان این مناطق را تحت پوشش خود قرار داده است.

کالای همراه ملوان ( ته لنجی)  به کالایی گفته می‌شود که صاحبان لنج و خدمه مجاز به واردات آن با معافیت از پرداخت عوارض گمرکی هستند که امتیازی برای توسعه مناطق مرزی و محروم به برخی بنادر و شهرهای مرزی ایران برای گذران زندگی ساحل نشینان در سال‌های دور اعطا شده‌است.

بخش عمده‌ای از مردم بنادر استان بوشهر از بازار ته‌لنجی نان می‌خورند زیرا که بخش صنعتی‌ برای ایجاد اشتغال در این مناطق وجود ندارد و این فرصتی بوده تا  از گذشته تاکنون بتواند اشتغال بسیار خوبی را بصورت مستقیم و غیرمستقیم در شهرهای مرزی این استان ایجاد کند.

دولت سیزدهم و بارقه امید در بین دریانوردان استان بوشهر 

سفرهای استانی دولت سیزدهم بارقه امید را در بین مردم ایجاد کرده است که در این میان ساحل نشینان استان بوشهر نیز در سفر ششم استانی رئیس جمهوری مستثنی نبودند و چشم به قول و وعده هایی که داده شد بسته و امیدوار به تحقق آن شده اند.

یکی از موضوعاتی که رئیس جمهوری در این سفر بر آن توجه داشت موضوع ته لنجی بود که برای همیشه به سامان برسد تا دغدغه های چندین ساله مردم بنادر این استان برای همیشه برطرف شود.

یکی از دستورهای رئیس جمهوری در سفر ششم دولت سیزدهم که خطاب به استاندار بوشهر صادر شد، پیگیری کالای ته لنجی بود که به ایشان تفویض اختیار شد تا در مهلتی ۱۰ روز پیشنهادها در این زمینه را جمع بندی و برای تصمیم گیری به هیات دولت ارایه دهد.

استاندار بوشهر نیز بمحض این تکلیف تا قبل از پایان مهلت  ۱۰ روزه جهادگونه وارد گود شد و  برای ارایه طرح ساماندهی به هیات دولت از نظرهای تمامی صاحبنظران در رده دولتی و مردم در ارتباط با ته لنجی بهره گرفت و در زمان مقرر پیشنهادها را برای رئیس جمهوری و دولت ارسال کرد.

مردم بندرگناوه جدا از امیدی که از نتایج سفر دولت سیزدهم برای ساماندهی کالای همراه ملوان دارند، در سفری که استاندار بوشهر در هفته گذشته به این بندر داشت، در بخشی از سخنان خود به ابعاد طرح پیشنهادی پرداخت که  بیش از پیش آنها را امیدوارتر کرد.

استاندار بوشهر گفت: رئیس جمهوری در سفر به استان بوشهر دستور داد طرحی در ارتباط با ساماندهی کالای همراه ملوان در مهلت ۱۰ روز آماده شود که بلافاصله صاحب‏‌نظران بنادر استان در این حوزه دعوت و نظرها و دیدگاه‌های خود را بیان کردند.

احمد محمدی زاده افزود: براساس طرح پیشنهادی ساماندهی کالای همراه ملوان به رئیس جمهوری، همه عوامل ذی‌نفع در بنادر این استان از آن بهره‌مند می‌شوند.

به گفته وی  اطلاعات مورد نیاز طرح ساماندهی کالای همراه ملوان سر مهلت تعیین شده آماده و به وزارت کشور، دفتر رئیس جمهوری و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز  ارسال شد که در حال  بررسی‌های اولیه قرار گرفته است.

استانداربوشهر ادامه داد: دریا، دریانوردی و تجارت سابقه چندصد ساله در این استان دارد و در واقع جزو مزیت‌ها و ظرفیت‌های این منطقه است و باید ادامه پیدا کند و امید می‌رود براساس یک روش نظامند و دقیق تداوم یابد.

وی افزود: از مجموع اظهارات صاحب‌نظران در طرح پیشنهادی ساماندهی کالای همراه ملوان به رئیس جمهوری،  به ۱۰ مساله اساسی پرداخته شده که دربرگیرنده مسایلی است که  امروز در بنادر این استان با این موضوع سروکار دارند.

به گفته وی این طرح به ۱۰ مسئله اصلی شامل لنجداران، ملوانان، بازاریان، ماشین های حمل و جابه جایی کالا ، کارگران تخلیه و بارگیری مرتبط است که دربرگیرنده مسایل همه کسانی است که امروز در بنادر با ته لنجی سروکار دارند.

حالا مردم مرزنشین گناوه در جوار سواحل نیلگون خلیج  فارس و  دیگر بنادر استان بوشهر بعد از سفر رئیس جمهوری و سخنان امیدوارکننده استاندار بوشهر در انتظار خبرهای خوشی در ارتباط با تعیین و تکلیف ته لنجی هستند.

رئیس جمهوری به همراه اعضای هیات دولت و در قالب ششمین سفر استانی دولت سیزدهم صبح روز جمعه ۱۶ مهرماه وارد استان بوشهر شد و در فرودگاه بین المللی استان مورد استقبال مسئولان قرار گرفت.

در ششمین استانی سفر هیات دولت به استان بوشهر ۶  وزیر کابینه دولت سیزدهم، شامل وزیر کشور، راه و شهرسازی، نفت، نیرو، جهاد کشاورزی و اقتصاد و دارایی رئیس جمهوری را همراهی کردند.

در این سفر هیات دولت سیزدهم ۱۱۱ طرح و توافقنامه برای محرومیت زدایی، توسعه زیرساختی و رونق اقتصادی استان بوشهر تصویب کرد که باعث امیدواری مردم این استان شده است.

شهرستان ساحلی گناوه در شمال استان بوشهر واقع و شغل عمده مردم آن به دریا وابسته است.

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha