۲۳ بهمن ۱۳۹۷، ۱۷:۵۱
کد خبر: 83207077
T T
۰ نفر
رقص كار و زندگی كهن مازندرانی در جشنواره موسیقی فجر

ساری- ایرنا- بخشی از آیین های كار و زندگی بومی مردم مازندران در سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر در قالب قطعات موسیقی به مخاطبان عرضه می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، این برنامه را گروه آیینی ' زندگی مازندران ' به سرپرستی علی حسن نژاد فردا چهارشنبه و در نخستین روز جشنواره بین المللی موسیقی فجر و در بخش موسیقی اقوام و نواحی در تالار سوره حوزه هنری روی صحنه می برد.
قرار است 26 هنرمند این گروه در رده های سنی مختلف این برنامه آیینی - موسیقیایی را اجرا تا بخشی از فرهنگ موسیقایی و بومی مردم مازندران به مخاطبان معرفی شود.
سرپرست گروه آیینی زندگی مازندران روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت: در این برنامه قرار است 9 قطعه از موسیقی مازندران از جمله هلی هلی، لیلا باریكلا، حدیقه جان، آمی دتر جان، در زَنده، پروانه جان، بانو بانو جان و سوتِ یار از قطعات ساخته شده استاد فقید احمد محسن‌پور و یك قطعه تركیبی از چند ملودی مازندرانی به نام ' لیلی نامه ' برای مخاطبان و داوران اجرا شود.
علی حسن نژاد زمان اجرای برنامه را ساعت 19 و مدت زمان اجرا را هم 45 دقیقه اعلام كرد و افزود: طبق برنامه ریزی انجام شده، هم موسیقی اجرا می شود و هم بخشی از آیین های بومی و رقص های محلی استان را اجرا می كنیم.
**اجرای تركیبی موسیقی و آیین
این پژوهشگر فرهنگ عامه توضیح داد: طی سال های اخیر در رویدادها و جشنواره های مختلف، شكلی تركیبی از اجرای موسیقی و بازنمایی رقص ها و آیین ها را ارائه كردیم كه مورد توجه قرار گرفت و با توجه به محدودیت زمانی در اجرای جشنواره، همین شیوه اجرا برای ارائه و شناساندن بخشی از فرهنگ مازندران را انتخاب كردیم.
وی افزود: یكی از بخش های برنامه گروه، اجرای رقص دُهل است كه یك اجرای تركیبی است. این رقص تركیبی از ملودی های موسیقی مازندران و حركات نمایشی برگرفته از حركت های بومی و محلی است كه در گروه زندگی مازندران طراحی شده و نخستین بار است اجرا می شود.
رقص دُهُل زایشی تلفیقی از حركات نمایشی بومی با محوریت موسیقی مازندرانی است.
سرپرست گروه زندگی مازندران گفت: علاوه بر این، رقص محلی ' بینج سما ' (رقص برنج) كه برگرفته از رسوم شالیكاری است نیز اجرا می شود.
وی افزود: رقص لوچو و رقص چوب كه یك رقص تلفیقی و تركیبی از چوب بازی و رقص محلی ' چكه سما ' است نیز اجرا خواهد شد.
چكه سما یكی از رقص های اصیل بومی مازندران است كه در مناطق مركزی و شرقی استان رواج دارد.
حسن نژاد گفت: یكی دیگر از بخش های برنامه، اجرای رقص مجسمه است كه با حركاتی از فعالیت های كشاورزان مازندران انجام می شود. وی افزود: علاوه بر این رقص ها، قصد داریم رسم ' سرتراشان ' را كه در زبان محلی ' سرتاشی ' گفته می شود، هم اجرا كنیم.
سرتاشی یك بخش از عروسی بومی در مناطقی كوهستانی مازندران است كه صبح روز عروسی برای داماد با حضور بستگان و دوستان او انجام می شد.
حسن نژاد با بیان این كه همه این برنامه ها به صورت تركیبی طراحی شده اند و اجرا می شوند، گفت: كارگردانی و طراحی برنامه به شكلی است كه مخاطب در تمام دقایق اجرا، با شكل های جدید و متفاوتی از اجرای موسیقی و آیین ها مواجه شود و سراسر برنامه برایش تازگی داشته باشد.
**كشف استعدادهای جدید
سرپرست گروه آیینی زندگی مازندران اظهار داشت: تلاش شده در این گروه 26 نفره استعدادهای نوجوان و جوان موسیقی مازندران امكان بیشتری برای ارائه توانمندی های خود داشته باشند چون در 17 سالی كه از تشكیل گروه می گذرد، یكی از اهداف آشنا كردن نسل جدید، بویژه فرزندان مازندرانی های ساكن شهرها با آداب و رسوم و فرهنگ بومی مازندران بوده است.
حسن نژاد احیا، معرفی و آموزش سازهای بومی را هم از دیگر اهداف برشمرد و افزود: در این سال ها كودكان و نوجوانان زیادی سازهای بومی مازندران را فرا گرفتند و در گروه هم 11 تن از اعضای متولد دهه 70 و 11 تن دیگر هم متولد دهه 80 هستند.
وی با اعلام این كه خردسال ترین عضو گروه فقط 10 سال سن دارد كه اكنون همراه با این گروه روی صحنه جشنواره موسیقی فجر حاضر می شود، گفت: ما تقریبا نخستین گروهی هستیم كه آموزش لگن نوازی را آغاز كردیم. خانم ' جهان حیدری ' از نوازندگان چیره دست لگن در مازندران، از همین گروه سال گذشته در فستیوال جهانی موسیقی چایكوفسكی كه به اجرا و معرفی موسیقی نواحی مختلف دنیا اختصاص دارد، لگن نوازی و این بخش از فرهنگ موسیقایی مازندران را در سطح بین الملل معرفی كرد.
قرار است در نمایش رقص كار و زندگی كهن مازندرانی در جشنواره فجر محمود بتیار با (دوتار)، مجید بتیار(دایره، دهل، دف) ، حسام بتیار (كمانچه)، سجاد پاریاو فلاح (آواز، دِ سَر كوتِن ، دُهل) ، محمدرضا كاظمی، یونس قریشی، هستی حسن نژاد، نگین غفوری و یلدا طاهری (دِ سَر كوتن)، نورالله یوسفی و محمد الیاسی (لَـلِه وا و سرنا) ، مهدی كارگر و آرمان فلاح پور (آواز) ، سورنا حمیدی زاده و همایون حسینی (تنبك) و زهرا فضلی، نوشین رحیمی، فاطمه مصطفی پور، آیدا طاهری، نیایش حسن نژاد و فائزه ذبیحی با (دف) هنرنمایی كنند.
همچنین حسینعلی رمضانی، سجاد حسنی، اكبر حسنی، امیرحسین دستدار و امیرمحمد خورشیدی هم آیین های بومی مازندران و رقص های محلی را اجرا می كنند.
گروه فرهنگی آیینی زندگی مازندران سال 1380 با نام گروه آیینی ' زندگی سوادكوه ' به سرپرستی علی حسن ‌نژاد آغاز به كار كرد و از آن زمان با هدف حفظ و احیای فرهنگ بومی و انتقال فرهنگ به نوجوانان و جوانان و بویژه جذب نوجوانان و جوانان شهری به موسیقی و فرهنگ مازندران فعالیت‌ های آموزشی، پژوهشی و اجرایی داشت.
این گروه با جذب كودكان و نوجوانان، اقدام به آموزش موسیقی و آیین‌ های بومی به آنان می‌ كند و از بین هنرجویان، با انتخاب برترین‌ها، هر سال به اجرای برنامه های فرهنگی بومی می ‌پردازد. هنرمندان كم سن و سال این گروه اخیرا از جشنواره موسیقی جوان توانستند 12 جایزه كسب كنند. این گروه همچنین در سه دوره جشنواره موسیقی بومی البرزنشینان لیلم، جوایز زیادی را كسب كرده است.
آرمان فلاح ‌پور نوجوان مازندرانی كه در سی‌ و چهارمین جشنواره موسیقی فجر به عنوان خواننده همراه گروه است چندی پیش در دوازدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان با اجرایش مورد توجه برخی چهره های شاخص موسیقی ایران قرار گرفت.
در سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر، علاوه بر گروه آیینی زندگی مازندران ، سه گروه كوارتت گیتار آمل به سرپرستی ' فرزاد زاهدی '، گروه موسیقی ماناك به سرپرستی ' مهبد نبودی ' و اركستر سازهای ایرانی فارابی به سرپرستی محمدحسین ابوفاضلی نیز حضور دارند.
سی و چهارمین جشنواره موسیقی فجر از 24 بهمن با دبیری ' شاهین فرهت ' در تهران آغاز می شود و 29 بهمن پایان می یابد.
9927/1654
۰ نفر