به گزارش خبرنگار ایرنا، محسن معصوم علیزاده روز شنبه در بازدید از کاوش باستانشناسی در خیابان باباطاهر همدان با بیان اینکه این طرح یک ظرفیت مطلوب گردشگری به حساب می آید اظهار کرد: پس از اتمام کاوش ها تا ماه آینده امکان نصب کففرش شیشهای و نورپردازی در این خیابان وجود دارد تا عابرین پیاده بتوانند در زمان عبور از این سازه باستانی بازدید کنند.
وی ادامه داد: مردم علاوه بر اینکه از این فضا به عنوان معبر پیاده راه استفاده ببرند می توانند در کف این فضا، بخشی از هنر زیبای معماری در دوران های تاریخی مختلف در این مکان و لایه های مختلف شهری در دوران تاریخی مختلف را مشاهده کنند و اوج بلوغ و هنر هنرمندان معماری در دوران مختلف تاریخی در این مکان به نمایش گذاشته میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان همدان با بیان اینکه اشیا کشف شده در این مکان بیشتر مربوط به ساخت و ساز معماری است افزود: آثار سفالی مربوط به دوره های مختلف تاریخی کشف شده و به دیواره ها و ساخت و سازهایی دسترسی پیدا کردیم.
معصوم علیزاده اظهار کرد: بخشی از طرح را باز کردیم و نیاز نیست که کل فضا کاوش شود که همین قسمت مورد کاوش نشاندهنده بخشی از اتفاقات معماری دوران های مختلف است که در این منطقه روی داده و کاوش در این منطقه ما را به اطلاعات لازم میرساند.
وی با اشاره به همکاری چشمگیر شهرداری همدان با میراثفرهنگی از روزهای اول کشف آثار تاریخی در این مکان گفت: بخشی از این آثار مربوط به دوره قاجاریه و دوره اسلامی است که نیاز به کاوش و بررسی بیشتر دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان همدان افزود: تاکنون اتفاقات چشمگیری رخ داده و نشاندهنده کشف آثار معماری ارزشمندی در این منطقه است و تلاش میکنیم تا حدود یک ماه آینده بتوانیم به نتیجه قطعی برسیم و نحوه برخورد با این طرح در وضعیت ثبت جهانی هگمتانه تاثیر مثبتی دارد.
کاوش ها با سرعت بیشتری ادامه داد
معصوم علیزاده اظهار کرد: بر اساس دستورات صادر شده از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این طرح با سرعت بیشتری ادامه پیدا می کند تا هر چه سریع تر بتوانیم به جمع بندی برسیم و جلسه ای با شهردار برای هماهنگی و همراهی بیشتر در دستور کار قرار دارد.
وی از بازاریان و عموم مردم به سبب همکاری با میراثفرهنگی در اجرای طرح کاوش باستانشناسی در خیابان باباطاهر همدان و صبوری در اجرای این طرح قدردانی کرد.
کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان همدان نیز با اشاره به اینکه کاوش ها همچنان ادامه دارد ابراز امیدواری کرد که آن فضاهایی که خارج از محدوده معماری است بتوانیم کاوش را ادامه دهیم و شواهد قدیمی تر از شهر همدان مربوط به دوران ماد، هخامنشی و ساسانی و اشکانی را نیز به دست آوریم.
محمد شعبانی افزود: براساس تجربیات شخصی در محدوده میدان امام خمینی(ره) و میانه خیابان باباطاهر، امیدوار هستیم که این بخش از شهر شواهد دوران ماد و هخامنشی را به شکل کامل نشان دهد و معماری آن دوران را پیدا کنیم.
وی ادامه داد: در این کاوش ها معماری کامل از دوران متاخر اسلامی شامل فضاهای متعدد با کاربری های مختلف مانند پخت و پز، تنورها، اجاقها و خمره های ذخیره قابل مشاهده است و کاربری این فضا را نشان میدهد.
کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان همدان افزود: انجام کاوشها با بحث ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی شهر همدان مقارن شده که به شدت نحوه برخورد و نگهداری با آثار کشف شده در درون این معبر و محدوده زیر ذره بین است.
شعبانی ادامه داد: اینکه چطور بتوانیم ارتباطی که از دوران گذشته شهر همدان وجود داشته با مردم امروزی برقرار شود و مردم و پیشینه خود را بشناسند، برای حوزه ثبت جهانی این برخوردها و تعاملات مهم است.
وی اظهار کرد: فرقی ندارد که آثار مربوط به که دوره تاریخی باشد، ما میخواهیم ارتباط مردم امروزی با گذشتگان برقرار شود.
به گزارش ایرنا، عملیات پیاده راهسازی خیابان باباطاهر به عنوان سومین خیابان پایان یافته به میدان مرکزی شهر همدان، (۱۰ اردیبهشت) با یکصد میلیارد ریال اعتبار آغاز شده است.
این طرح پیاده راهسازی به طول ۸۰ متر و عرض ۳۵ متر انجام خواهد شد.
طرح پیاده راهسازی باباطاهر از پروژههای مورد تاکید شورای اسلامی شهر همدان است که در قالب مرحله نخست انجام میشود.
روند اجرای عملیات پیادهراهسازی خیابان باباطاهر همدان از روز ۱۶ اردیبهشت به دلیل کشف یک بنای تاریخی در عمق ۱.۵ متری زمین متوقف شد.
از سوی دیگر پرونده ثبت جهانی منظر تاریخی از هگمتانه تا همدان تنها نماینده ایران در سال ۲۰۲۴، برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شده است.
پیادهراهسازی خیابان باباطاهر در محدوده پرونده ثبت جهانی هگمتانه قرار دارد.
پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» در بهمن ماه سال ۱۴۰۲ به یونسکو تحویل داده شد.
«منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی است که برای ثبت جهانی آمادهسازی شده است. منظر تاریخی هگمتانه در شهر همدان مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل می شود.
براساس اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال شده و در بین آثار تاریخی و فرهنگی ایران برای ثبت جهانی در یونسکو، «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» تنها اثری است که به یونسکو ارسال میشود.
وسعت «منظر فرهنگی و تاریخی از هگمتانه تا همدان» در این پرونده حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار میرود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راههای شهر همدان حفظ شود.
استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یکهزار مورد از آنها ثبت ملی شده اند.
نظر شما