سازمان ملل قطعنامه بزرگداشت نسل کشی سال ۱۹۹۵ سربرنیتسا در بوسنی را تصویب کرد

نیویورک – ایرنا- مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای را با ۸۴ رای مثبت تصویب کرد که ۱۱ جولای (ژوئیه) هر سال را بعنوان روز بزرگداشت نسل کشی سال ۱۹۹۵ سربرنیتسا در بوسنی تعیین کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا از سازمان ملل، مجمع عمومی سازمان ملل روز پنجشنبه به وقت محلی، قطعنامه ای را تصویب کرد که ۱۱ ژوئیه را به عنوان روز جهانی بزرگداشت نسل کشی ۱۹۹۵ در سربرنیتسا تعیین می کند که هر ساله گرامی داشته می شود.

این قطعنامه ۸۴ رای موافق، ۱۹ رای مخالف و ۶۸ رای ممتنع در مجمع عمومی سازمان ملل کسب کرد. قطعنامه روز جهانی یادآوری نسل‌کشی سربرنیتسا در سال ۱۹۹۵ با مخالفت شدید صربستان و صرب‌های بوسنی مواجه شد.
 قتل عام حدود ۸ هزار مرد و پسر مسلمان بوسنیایی در سال ۱۹۹۵، پس از تسخیر منطقه امن سازمان ملل متحد در سربرنیتسا توسط نیروهای صرب بوسنی در پی تجزیه یوگسلاوی و در طور جنگ‌های بالکان به وقوع پیوست و در آن زمان به عنوان بدترین جنایت اروپا از زمان جنگ‌ جهانی دوم تلقی می شد.


 این قطعنامه که توسط آلمان و رواندا و گروه اصلی فرامنطقه ای متشکل از ۱۷ کشور عضو از جمله آمریکا  معرفی شد، با اکثریت ۸۴ رای موافق در مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی به تصویب رسید. این قطعنامه "۱۱ ژوئیه (جولای) را به عنوان روز جهانی بزرگداشت نسل کشی ۱۹۹۵ در سربرنیتسا تعیین کرد که هر ساله گرامی داشته می شود."

آنته لندرتسه، نماینده دائم آلمان در سازمان ملل در نشست مجمع عمومی سازمان ملل  گفت: ابتکار ما برای گرامیداشت یاد قربانیان و حمایت از بازماندگانی است که با زخم های آن دوران سرنوشت ساز به زندگی خود ادامه می دهند.

 صربستان و صرب های بوسنی که این  نسل کشی را انکار می کنند، اعلام کرده اند که این قطعنامه صربستان را به عنوان "کشور عامل نسل کشی" معرفی می کند، اگرچه این موضوع در متن  قطعنامه ذکر نشده است.

 الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، از کشورهای عضو خواست تا به این قطعنامه رای منفی دهند و گفت این قطعنامه "بسیار سیاسی" است و به آشتی در بوسنی و منطقه کمک نمی کند، بلکه شرایط را پیچیده تر می کند.

 ووچیچ گفت: «شکاف‌ها عمیق‌تر و عمیق‌تر می‌شوند، قطعنامه باعث بی‌ثباتی در منطقه می‌شود». اما لندرتسه گفت این قطعنامه علیه صربستان نیست.  وی افزود که اصلاحات مونته نگرو مبنی بر اینکه جنایت نسل کشی فردی است و نمی توان آن را به گروه خاصی نسبت داد، در قطعنامه گنجانده شد تا نگرانی صربستان برطرف شود.

قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد (UNGA) درباره رویدادهای سال ۱۹۹۵ در منطقه مسلمان نشین سربرنیتسا در طول جنگ بوسنی توسط آلمان و رواندا پیشنهاد شده بود،  از هفت بند تشکیل شده است. در بند اول آمده است که "از این پس ۱۱ ژوئیه به عنوان روز جهانی بازتاب و یادآوری نسل کشی سربرنیتسا در سال ۱۹۹۵ نامگذاری می شود. این روز هر ساله گرامی داشته می شود."

به گفته الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، آلمان و دیگر متحدان آمریکا بر کشورهای عضو سازمان ملل برای حمایت از قطعنامه حوادث سربرنیتسا در مجمع عمومی فشار وارد می کنند.

الکساندر وولین، معاون نخست وزیر صربستان اعلام کرد که آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، تلاش می کند از کشورهایی که به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره سربرنیتسا رای مثبت ندهند، بازخواست کند.

پیش از این، واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، اعلام کرد که پیش نویس قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد یک طرفه است و تنها می تواند یک بحران جدید و تنش جدی ایجاد کند.

وی تاکید کرد که این پیش نویس منجر به آشتی قومی در بوسنی و هرزگوین نمی شود، بلکه تنها می تواند "واکنش زنجیره ای" را در سراسر جهان برانگیزد، زیرا بسیاری از کشورها به طور کامل از زخم ها و کینه های خود علیه یکدیگر التیام نیافته اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha