به گزارش خبرنگار ایرنا، تالاب ها، سدها و آبگیرهای خراسان شمالی از نیمه های اردیبهشت ماه عرصه حضور و پرواز پرندگان مهاجری شده که در این مناطق فرود آمدند تا مدتی را به استراحت پرداخته و با تجدید قوا، برای سفر به زیستگاه آماده شوند.
پرواز و آواز پرندگان در آبگیرها، صحنه های زیبا و دلنشینی را خلق کرده است، فلامینگوها در سد کفترک شهرستان گرمه بیش از سایر پرندگان توجه دوست داران طبیعت را به خود جلب کرده است.
سدهای «شیرین دره، بیدواز، بارزو و چری» و نیز رودخانه های «اترک و کال شور» محل فرود پرندگان مهاجری است که از مناطق سرسیر به زیستگاه خود در حال کوچ هستند.
گروه های اصلی پرندگان آبزی و کنارآبزی که در فصل مهاجرت در استان خراسان شمالی مشاهده می شوند معمولات متعلق به یکی از گروه های «کشیم ها، پلیکان ها، باکلان ها، اگرت ها و حواصیل ها، لک لک ها و اکراس ها، فلامینگوها، غازها و قوها و اردک ها، درناها، یلوه ها و چنگرها، کنار آبزیان، کاکائی ها و پرستوهای دریایی» هستند.
فلامینگوها در آبگیرهای گرمه
مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان گرمه از فرود فلامینگوها در آبگیرهای این شهرستان خبر داد و گفت: پرندگان مهاجر در راه بازگشت به عرضهای شمالی کره زمین در آبگیرهای این شهرستان فرود آمدند.
عبدالرحمن زحمتی اظهار کرد: پرندههای مهاجر چند وقتی را در آبگیرهای شهرستان استراحت می کنند و پس از تجدید قوا راهی زیستگاه می شوند.
وی افزود: بارندگی های بهار امسال سبب شد بیشتر آب بندهای طبیعی و بندهای خاکی شهرستان وضعیت خوب مناسبی برای میزبان از پرندگان داشته باشند.
وی تصریح کرد: گونه هایی همچون فلامینگو، باکلان، چنگر، اردک سرسبز، اردک سرحنایی، اکراس سیاه، خوتکا، اگرت، ابیا، فالاروپ گردن سرخ، کاکائی صورتی، چوب پا، آبچلیک پاسرخ، حواصیل، پاشلک، گاوچرانک، بوتیمار، سلیم طوقی در آبگیرهای این شهرستان فرود آمده اند.
پرندگان مهاجر در دام خشکسالی
مدیر حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی در این باره گفت: پرندگان مهاجر در راه بازگشت به عرضهای شمالی کره زمین در آبگیرهای استان فرود آمده اند که در این میان فلامینگوها در آبگیرهای شهرستان گرمه بیش از همه چشم نوازی می کند.
محمد تقدیسی اظهار کرد: پرندههای مهاجر در قریب به اتفاق آبگیرها، آب بندها و سدهای استان فرود آمده اند و چند روزی را برای استراحت و تجدید قوا می مانند سپس به زیستگاه خود عزیمت می کنند.
وی افزود: خوشبختانه بارندگی ها سبب شده تا شرایط آب بندها و سدها برای میزبانی از پرندگان مهاجر مناسب باشد، زمستان سال گذشته سدهای استان حتی سد شیرین دره شرایط مناسب نداشت و سطح آب به شدت افت کرده بود اما بارندگی ها شرایط را اندکی بهبود بخشیده است.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: اکنون گونههای مختلف پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو، چنگر، اردک سرسبز، اردک سرحنائی، باکلان، اکراس سیاه، خوتکا، اگرت، ابیا، فالاروپ گردن سرخ، کاکائی صورتی، چوب پا، آبچلیک پاسرخ، حواصیل، پاشلک، گاوچرانک، بوتیمار، سلیم طوقی در سدها و بندها فرود آمده اند.
وی خشکسالی را از دغدغه ها و چالش ها برای میزبانی از پرندگان مهاجر عنوان کرد و گفت: حضور پرندگان مهاجر و زیست آنان با موضوع آب گره خورده است، اگر آبگیرها، تالاب ها و سدها برای میزبانی آماده نباشند، این پرندگان هم در مسیر مهاجرت با مشکل روبه رو می شود.
تقدیسی با اشاره به کاهش شمار گونه های پرندگان مهاجر در این استان افزود: نتایج در سرشماری سال ۱۴۰۱ حاکی است پنج هزار و ۵۴۱ قطعه پرونده مهاجر در قالب ۲۳ گونه پرنده در ۱۰ سایت این استان فرود آمده اند که بیشترین فراوانی در گونه اردک سرسبز، باکلان کوچک، خوتکا، چنگر بود.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۲۲ گونه پرنده مهاجر به تعداد ۶ هزار و ۲۳۷ قطعه در سایت های مختلف استان شناسایی و سرشماری شد خاطرنشان کرد: ۲۵ گونه پرنده مهاجر در استان شناسایی و سرشماری شد که شمار آنان بیش از ۶ هزار قطعه است.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی اظهار کرد: پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی هر ساله در اوایل پاییز برای زمستانگذرانی و یا در فصل بهار و تابستان برای زادآوری به ایران میآیند البته گروه دیگری نیز مهاجر عبوری هستند و تنها برای حدود چند هفته برای استراحت و تجدید قوا مهمان کشورمان میشوند.
وی افزود: خراسان شمالی به واسطه موقعیت جغرافیایی در فصل های سرد و یا در اردیبهشت ماه میزبان پرندگان مهاجر است، شماری از این گونه ها در مناطق مختلف استان زمستان گذرانی دارند و شماری نیز در مسیر سفر به مناطق گرم زمین، دوره ۱۰ تا ۱۵ روزه را در آبگیرهای این استان سپری کرده و پس از تجدید قوا، مهاجرت میکنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در خراسان شمالی ۵۶ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور، ۱۵۰ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه، چهار گونه دوزیست از ۲۰ گونه و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، پلنگ، بالابان، و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در ردههای بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.
اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و دو پارک ملی سالوک و ساریگل، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را مدیریت می کند.
نظر شما