شاید تابهحال در مورد امکان سفر به کشورهای خارجی با وسیله نقلیه شخصی خود فکر کرده باشید. اگر علاقه به سفر به کشورهای خارجی با ماشین خودتان دارید، شرایط و مقررات خاصی وجود دارد که باید رعایت کنید. سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی در عین جذاب بودن میتواند خاطراتی به همراه داشته باشد. در این مقاله درباره نحوه دریافت پلاک بینالمللی خودرو و شرایط آن توضیحاتی به شما ارائه میکنیم. با ما همراه باشید.
مزایای سفر با خودروی شخصی
اگر قصد سفر به خارج از کشور را دارید ولی نتوانستهاید بلیط هواپیما مناسبی پیدا کنید؛ نگران نباشید. نداشتن بلیط به معنای لغو سفر نیست؛ شما میتوانید با ماشین شخصی خودتان راهی جاده شوید و سفر خارجی بهیادماندنی را تجربه کنید. سفر با وسیله نقلیه شخصی مشکلاتی مثل تأخیر در پرواز یا سفر طولانی و ناآرام با اتوبوس را ندارد؛ در عوض شما میتوانید در ماشین خود آزاد باشید، زیباییهای مناظر بیرونی را در طول مسیر تماشا کنید، هر زمان که نیاز بود توقف کنید و استراحت کنید و با سرعت دلخواه خود در مسیر حرکت کنید.
علاوه بر این، این سفرها اغلب توسط زنان باردار و کسانی که از سفر هوایی گریزان هستند، ترجیح داده میشود. تنها چیزی که باقی میماند این است که وسایل ضروری خود را بستهبندی کنید و با همراهان خود برای یک ماجراجویی لذتبخش آماده شوید.
اگر میخواهید با خودروی خود بهصورت قانونی خارج از مرزهای کشور رانندگی کنید، دریافت پلاک بینالمللی، که بهعنوان «کاپوتاژ» نیز شناخته میشود، شرط اولیه است؛ پس برای آشنایی با شرایط سفر با خودروی شخصی تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
تعریف پلاک بینالمللی یا کاپوتاژ
سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی شامل مراحل مختلفی است؛ اخذ پلاک بینالمللی یا کاپوتاژ اولین قدم برای سفرهای زمینی برونمرزی با خودروی شماست. اساساً این پلاک برای هر صاحب وسیله نقلیهای که قصد سفر به خارج از کشور را دارد الزامی است.
دریافت کاپوتاژ شما را قادر میسازد تا بهصورت قانونی از مرزهای ایران خارج شوید. این فرایند مستلزم ترجمه مدارک ضروری و در نهایت اخذ و تطبیق پلاک بینالمللی برای وسیله نقلیه شماست. قبل از شروع فرایند تهیه پلاک بینالمللی، مدارکتان را بهخوبی بررسی کنید تا نقصی نداشته باشند و کامل باشند.
محاسبه هزینه اخذ پلاک بینالمللی
هزینههای گمرکی و هزینه اخذ پلاک بینالمللی شامل تعرفههای خاصی است که سازمان گردشگری و اتومبیلرانی تعیین میکنند. ضمناً با رعایت مقررات و درک شرایط مقرر در قوانین مربوطه، عوارض خروج از گذرگاههای مرزی برای هر مسافر نیز باید در نظر گرفته شود.
کشورهای پذیرنده پلاک بینالمللی
بر اساس کنوانسیون 1949 که اکثریت کشورهای جهان آن را تایید کردهاند، 98 کشور پلاک بینالمللی ایران را تایید کردهاند، بنابراین امکان ورود خودروهای شخصی ایرانی به این کشورها فراهم است. معمولا با ماشینهای شخصی سفرهای متعددی از ایران به کشورهای همسایه مانند ترکیه، ترکمنستان، ارمنستان، آذربایجان، عربستان سعودی، یمن، بحرین، قطر، امارات متحده عربی، کویت و اردن صورت میگیرد. علاوه بر این، سوریه و تاجیکستان پلاک بینالمللی ایران را به رسمیت میشناسند و مسافران ایرانی زیادی را به مرزهای خود جذب میکنند.
مدارک ضروری برای اخذ پلاک بینالمللی
شایانذکر است که حتی در داخل ایران نیز برای سفر به مناطق آزاد مانند قشم و کیش با وسیله نقلیه شخصی، داشتن کارت کاپوتاژ الزامی است. با داشتن این کارت شما میتوانید با استفاده از خودروی خود کالاهای خارجی را به ایران وارد کنید.
اعتبار کارت کاپوتاژ یک سال است که در صورت نیاز یک ماه قبل از انقضا باید تمدید شود. برای دریافت پلاک بینالمللی وسیله نقلیه خود، مدارک زیر ضروری است:
- گواهی مالکیت ماشین یا کارت سبز
- کارت ماشین
- بیمهنامه ماشین
- سند سفیدرنگ ماشین
- پاسپورت با کپی صفحه اول با حداقل شش ماه اعتبار
- گواهینامه رانندگی معتبر
- گزارش معاینه فنی خودرو
- چهار عکس برای گواهینامه بینالمللی
- مدارک شناسایی مانند کارت ملی
پس از جمعآوری تمام مدارک موردنیاز، برای درخواست پلاک بینالمللی به گمرک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید، شما باید وسیله نقلیه خود را برای معاینه بهعنوان بخشی از فرایند همراه خود به گمرک بیاورید. به شرطی که مدارک شما کامل باشد، دریافت کاپوتاژ بسیار ساده است.
قابلیت انتقال پلاک بینالمللی
در مواردی که خودرویی با پلاک بینالمللی فروخته میشود، پس از انتقال نهایی خودرو، میتوان پلاک را به مالک جدید منتقل کرد. به همین ترتیب، پس از خرید یک وسیله نقلیه جدید، تمام مراحل مقرر برای اطمینان از معتبر بودن پلاک بینالمللی جدید باید رعایت شود.
اخذ گواهینامه و کارت بینالمللی خودرو
پس از تکمیل کلیه مدارک و تشریفات لازم در گمرک، در مرحله بعد بهمنظور اخذ کارت کاپوتاژ و گواهینامه بینالمللی باید با برگه کاپوتاژ خود به سازمان گردشگری و اتومبیلرانی یا سازمان صدور گواهینامه بینالمللی در تهران برای دریافت پلاک مراجعه کنید.
ذکر این نکته ضروری است که این دفاتر منحصراً در تهران واقع شدهاند؛ بنابراین افرادی که ساکن تهران نیستند، باید برای تهیه پلاک و گواهینامه بینالمللی به تهران سفر کنند. نکته مهم در این مرحله این است که مطمئن شوید کشوری که قصد دارید در آن رانندگی کنید گواهینامه بینالمللی صادر شده توسط ایران را به رسمیت میشناسد. متعاقباً، میتوانید گواهینامهای را با دوره اعتبار یک یا سهساله انتخاب کنید که مورد دوم عموماً توسط طیف وسیعتری از کشورها پذیرفته میشود.
دستورالعملهای مهم برای کسب اطمینان از دریافت پلاک بینالمللی
درک برخی از شرایط مهم در فرایند اخذ پلاک بینالمللی مفید است. پس از دریافت برگه کاپوتاژ و گواهینامه بینالمللی، پلاک بینالمللی به خودرو شخصی شما تعلق میگیرد. علاوه بر این، یک دفترچه بینالمللی حاوی تمام اطلاعات مربوط به خودرو و راننده، از جمله شمارهسریال ویژه فرد، ارائه میشود.
نکته قابلتوجه این است که پلاک بینالمللی متناسب با طول عمر خودرو صادر میشود که نشاندهنده پلاک اختصاصی برای استفاده خودرو در سفرهای خارجی است. الصاق پلاک بینالمللی قبل از خروج از مرز و جداکردن سریع آن پس از ورود مجدد به ایران برای جایگزینی با پلاک ملی بسیار مهم است. پایبندی به این اقدامات و رعایت مقررات از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری میکند.
علاوه بر این، توصیه میشود که مالک خودرو با پلاک ثبت شده به نام مالک، رانندگی کند نه سایر اشخاص. در مواردی که فرد دیگری بهعنوان راننده تعیین میشود، قبل از مراجعه به گمرک باید وکالتنامه محضری به راننده غیر مالک ارائه شود تا روند کار به نحو احسن انجام شود و از بروز مشکلات جلوگیری شود.
کلام آخر
بدون شک، سفر به خارج از کشور با وسیله نقلیه شخصی ممکن است در مقایسه با سایر روشهای حملونقل به زمان و تلاش بیشتری نیاز داشته باشد، بااینوجود سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی، سفری خاطرهانگیز است که تجربیات و جذابیتهای منحصربهفردی در طول مسیر به همراه دارد. در این مقاله درباره نحوه اخذ پلاک بینالمللی صحبت کردیم. به یاد داشته باشید، هنگام سفر به هر کشور خارجی با ماشین شخصی، رعایت دقیق قوانین و مقررات کشور میزبان بسیار مهم است. هر گونه تخلف میتواند منجر به عواقب و مشکلات پیشبینی نشدهای در طول سفر شما شود.
*** محتوای این مطلب تبلیغاتی و از سوی سفارش دهنده تهیه شده است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.
نظر شما