به گزارش ایرنا عرصه گردشگری و اقتصاد در آذربایجان غربی، در ۲ سال اخیر شاهد تحولاتی بوده است که بیش از هر چیز، مرهون توجه دولت مردمی به منطقه شمالغرب و نیز ناشی از آغاز برنامه های نرم افزاری ستاد احیای دریاچه ارومیه به عنوان کانون محوری برنامه ریزی برای احیای این دریاچه زیبا و نیز تغییر نوع معیشت ساحل نشینان بوده است.
با هر نگاهی به موضوع گردشگری و یا اقتصاد نگریسته شود این دو مقوله را نمی توان جدای هم در نظر گرفت چرا که امروز گردشگری به عنوان یکی از منابع مهم اقتصادی برای هر کشوری محسوب می شود و بسته به نوع برنامه ریزی عایدات آن نصیب سرمایه گذاران خواهد شد.
دریاچه ارومیه نیز از دیرباز یکی از مهمترین منابع اقتصادی از محل گردشگری برای ساحل نشینان حوضه آبریز در شمالغرب کشور بوده و هنوز یادمان نرفته است که در ۵۰ یا ۶۰ سال قبل چه خانه های قدیمی در این مناطق به صورت اتاقهای مهمانپذیر میزبان گردشگران و طبیعت دوستان بوده اند.
از ۲ دهه قبل که بر اثر عوامل متعدد این منبع مهم اقتصادی برای ساکنان اطراف این زیست بوم ارزشمند رو به کم آبی گذاشت باز اثرات پیامدهای آن را ساحل نشینان و کمی فراتر تمامی مردم شمالغرب به گفته کارشناسان و صاحب نظران در کوتاه و بلند مدت در تمامی ابعاد شاهد خواهند بود.
ناگفته نماند تلاشهایی از سوی دولت های قبل در راستای مصوبات احیای دریاچه ارومیه آغاز شد که در دولت سیزدهم به مراحل نهایی خود نزدیک شد و رهاسازی آب از طریق کانالهای حفر شده و گشوده شدن دریچه سدها از جمله این اقدامات است که در اخرین روزهای سال گذشته رقم خورد.
همچنین امروز اقدامات نرم افزاری در این زمینه آغاز شده که باز به همت دولت و مدیریت دبیری ستاد به مرحله اجرایی نزدیک شده و امید به احیا را در دل همه دوستداران طبیعت و محیط زیست تقویت کرده است.
هم اکنون بارشهای زمستانه و بهاره جانی دوباره به این زیست بوم ارزشمند بخشیده است که باعث شده تا بار دیگر گردشگران در کنار آن روزهای بهاری را به نشاط و سرزندگی سپری کنند.
به یقین می توان گفت امروز مسافران و گردشگران نوروزی که از مسیر جاده شهید کلانتری وارد آذربایجان غربی می شوند، اولین منظره زیبایی که در این مسیر با آن مواجه می شوند دریاچه ارومیه و سواحل پر تردد آن است که جان و روحی مضاعف به آنان می بخشد.
همه در کنار این پهنه آبی نیلگون دوست دارند تا تصویری به ثبت برسانند و حتی روی دومین دریاچه شور جهان لحظاتی قایق سواری کنند که این موضوع بر بازگشت امید و زندگی و حیات به این نگین فیروزه ای دامن میزند.
یکی از شهروندان همدانی که با هدف گردشگری به آذربایجان غربی سفر کرده است در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: کمتر کسی در کشور با نام این دریاچه و جذابیتهای بیشمارش آشنا نیست و این دریاچه متعلق به همه ملت ایران است که ساعتهایی در کنار آن خاطره پردازی کرده اند.
این فرد که خودش را محمدعلی باقری و یک معلم معرفی می کند با نگاهی به ۳۰ سال قبل و خاطرات دوران نوجوانی اش افزود: هر سال تابستان یک هفته به همراه خانواده هایمان و گروههای ۲۰ نفری در سواحل دریاچه ارومیه چادر می زدیم و انواع تفریحات را در سواحل آن در نزدیکی منطقه باری داشتیم.
او افزود: مزه دورهمی های شبانه در کنار آتشی که درست میکردیم و رقص و شادی های کنار آب هنوز از ذهنمان پاک نشده و هربار دریاچه ارومیه را پر آب و زنده می بینیم روح و جانمان در کنار خاطراتمان زنده می شود.
تقویت دریاگردی و تفریحات ساحلی مطالبه مردمی است
بازار داغ قایق سواری و عکس سلفی و دسته جمعی گرفتن در قایقها و در حاشیه دریاچه این روزها در سواحل قابل دسترس پارک ملی دریاچه ارومیه در بخش جاده شهید کلانتری ارومیه داغ است، خیلی ها دوست دارند موقع عصر دوستانشان را در کنار دریاچه به یک فنجان چای و یا قهوه مهمان کنند و کنار همدیگر شاد باشند.
یکی دیگر از گردشگرانی که تازه از قایق سواری بر پهنه دریاچه بازگشته است، نیز در این گفت و گو دریاچه ارومیه را بستری مهم برای گردشگری دریایی و ساحل گردی می بیند و معتقد است که دولت با این مساله باید بیش از پیش بها بدهد و تقویت زیرساختهای لازم برای این موضوع را مد نظر داشته باشد.
احمد بهجت که از جنوب کشور میهمان این استان شده است، احاطه خوبی به مسایل و علل خشکی دریاچه ارومیه دارد؛ وی بر این باور است که گردشگری دریایی و تقویت این ظرفیت می تواند به ارتقای معیشت ساحل نشینان کمک کند.
وی با بیان اینکه همه شهروندان کشور که از نزدیک این دریاچه را دیده اند با آن الفت و دلبستگی همیشگی پیدا می کنند، ادامه داد: با شنیدن کم آبی دریاچه ارومیه و اخبار نا امید کننده درباره اش قلب همه دوستداران این مکان دیدنی آزرده می شود و با دیدن اینکه جانی دوباره گرفته است همه مان شاد و امیدوار می شویم.
این گردشگر با بیان اینکه شنیده است که بارشهای مطلوبی برای دو ماه آینده پیش بینی شده، گفت: امیدواریم این بارندگی بر فراز دریاچه ارومیه چراغ امید را در دل دوستداران محیط زیست روشن نگه دارد.
وی افزود: امروز شاهداستقبال هموطنانمان از دریاچه ارومیه و زیبایی های آن هستیم و خبرهای خوبی هم از سال گذشته در فضای رسانه ای کشور مبنی بر آغاز رهاسازی آب دریاچه پشت سدهای اقماری در جنوب اذربایجان غربی به سمت دریاچه پیچید که خبری امید بخش برای همگان در روزهای پایانی سال بود.
طبق گزارش های ارائه شده از سوی دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه درباره بارشهای خوب زمستانی و تصمیمات کارگروه ملی برای رهاسازی آب به دریاچه وضعیت این پهنه آبی رو به بهبود بوده و حجم آب آن با افزایش ۱۶۰ میلیون مترمکعبی نسبت به زمان مشابه سال گذشته و حدود ۱.۱ میلیارد مترمکعبی نسبت به ابتدای سال آبی به یک میلیارد و ۷۱۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
محمدصادق معتمدیان با بیان اینکه وسعت دریاچه ارومیه به یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع رسیده است، ادامه داد: این میزان۹۰ کیلومترمربع بیشتر از زمان مشابه سال گذشته و ۵۸۶ کیلومترمربع بیشتر از ابتدای سال آبی سال ۱۴۰۲ است.
وی همچنین با اشاره به آغاز رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه از آذرماه امسال از طریق سدهای آذربایجان غربی و کردستان، اضافه کرد: تراز دریاچه ارومیه طبق آخرین آمار، به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۳۱ سانتی متر رسیده که ۶ سانتی متر بالاتر از زمان مشابه پارسال و ۴۹ سانتی متر بالاتر از ابتدای مهرماه ١٤٠٢ است.
تراز دریاچه ارومیه طبق آخرین آمار، به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۳۱ سانتی متر رسیده که ۶ سانتی متر بالاتر از زمان مشابه پارسال و ۴۹ سانتی متر بالاتر از ابتدای مهرماه ١٤٠٢ است.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با بیان اینکه هواشناسی بارش های خوبی را برای فروردین و اردیبهشت ماه امسال پیش بینی کرده، افزود: امیدواریم با تحقق پیشبینی ها شاهد افزایش حجم آب دریاچه باشیم.
معتمدیان همچنین با اشاره به اثرگذاری تبخیر آب در کاهش تراز دریاچه ارومیه، اضافه کرد: تابستان سال گذشته در برخی روزها ۳۰ میلیون مترمکعب تبخیر داشتیم.
تحقق شرایط تثبیت آب دریاچه ارومیه نیازمند اجرای برنامه های میان مدت است
وی با بیان اینکه برای تحقق شرایط تثبیت آب دریاچه ارومیه که ۶ میلیارد مترمکعب است، نیازمند اجرای برنامه های میان مدت کارگروه ملی نجات هستیم، افزود: طرحهای مربوط به این برنامه در ستاد احیای دریاچه ارومیه با حضور ۶ وزارتخانه، ۲ سازمان زیرمجموعه ریاست جمهوری و سه استانداری حوضه آبریز دریاچه ارومیه به تصویب رسیده است.
معتمدیان همچنین اضافه کرد: در ماههای آینده فاز دوم انتقال آب از سد کانی سیب شامل انتقال آب از بادین آباد به میزان ۱۸۰ میلیون مترمکعب به اتمام رسیده و پروژههای مهم سخت افزاری پایان خواهند یافت.
وی یکی از اتفاقات خوب در دولت سیزدهم با تاکیدات ویژه رئیس جمهور را اتمام پروژه های سخت افزاری نیمه تمام و اجرای برنامه های نرم افزاری در احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد و ادامه داد: تقویت رویکرد نرم افزاری از جمله مهمترین برنامههای آتی دولت در احیای دریاچه ارومیه است که امیدواریم مردم با همکاری و مشارکت، در مدیریت منابع و مصارف آب نقش آفرینی داشته و با جلوگیری از برداشت های غیرمجاز، شاهد بهبود وضعیت دریاچه ارومیه باشیم.
۳۰ هزار میلیارد ریال جهت تکمیل پروژه های سخت افزاری تخصیص داده شد
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به توجه ویژه دولت به احیای دریاچه و دستور ویژه آیتالله رئیسی، رییس جمهور و تخصیص اعتبارات مناسب و بی سابقه به موضوع احیای دریاچه نیز اشاره کرد و یادآور شد: سال گذشته فقط در حوزه وزارت نیرو، سه هزار میلیارد تومان جهت تکمیل پروژه های سخت افزاری تخصیص داده شد که رقم قابل توجهی است.
معتمدیان با اشاره به انتقال ۶۰۰ میلیون مترمکعب سالانه آب به دریاچه ارومیه با اتمام فاز دوم کانی سیب گفت: این میزان آب یکصد میلیون مترمکعب بیشتر از آب شرب مصرفی مردم استان در سال است که از طریق آب های مازاد خارج از حوزه دریاچه از طریق تونل انتقال به دریاچه ارومیه منتقل می شود .
وی به دغدغه خاص مردم به احیای دریاچه نیز اشاره کرد و افزود: دریاچه ارومیه به عنوان دغدغه زیست محیطی در کشور مطرح بوده و با توجه به این امر سعی می کنیم که در پروژه های سخت افزاری و به ویژه نرم افزاری ، مدیریت مصرف اب و کاهش مصرف در حوزه کشاورزی، به سمت جایگزینی محصولات کم آب بر پیش رویم.
جایگزینی باغات پسته و گردو به جای محصولات پرآب بر در دستور کار قرار گرفته که درآمد و اشتغال بیشتر و کاهش مصرف را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد.
معتمدیان با بیان اینکه طرحهای نمونه در حوزه ارس در خصوص تغییر الگوی کشت آغاز شده، اظهار کرد: جایگزینی باغات پسته و گردو به جای محصولات پرآب بر در دستور کار قرار گرفته که درآمد و اشتغال بیشتر و کاهش مصرف را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد.
رهاسازی آب از سدهای حوضه آبریز به دریاچه ارومیه ادامه مییابد
معاون رییس جمهور در سفری که به آذربایجان غربی در روزهای پایانی سال گذشته داشت و در جریان رهاسازی آبهای پشت سدهای مهاباد و بوکان به دریاچه ارومیه افزود: رهاسازی آب از سدهای اقماری به دریاچه ارومیه ادامه می یابد و این روند در ماه های آتی تداوم خواهد داشت.
علی سلاجقه با اظهار امیدواری مبنی بر کمک همگان برای رسیدن آب سدهای اقماری دریاچه ارومیه به این مکان گفت: اگر دریاچه در مقیاس بزرگ به سامان برسد، ضریب تاثیرش بسیار زیاد خواهد بود.
وی افزود: با برنامه زمان بندی که استاندار آذربایجان غربی طراحی کرده، در اسفند، فروردین و اردیبهشت، بقیه سدها هم وارد مدار می شوند و حقابه دریاچه به خوبی تامین خواهد شد.
ارتقای میزان مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست با برنامه های فرهنگی
برگزاری جشنواره پر از نشاط بادبادکها در سواحل دریاچه ارومیه یکی از اقداماتی بود که در چند روز اخیر در حاشیه دریاچه ارومیه فضایی شاد و مفرح برای بازدید کنندگان فراهم کرد.
جشنواره یاد شده با حضور پرشور خانواده ها و کودکان و نوجوانان، در ساحل دریاچه ارومیه در حاشیه بزرگراه ارومیه – تبریز و با همکاری چند دستگاه متولی از جمله کانون پرورش فکری و با مشارکت پر شور کودکان برگزار شد.
ارتقای مشارکت مردم برای بهبود وضعیت این پهنه آبی از برنامه های مهم ستاد احیا به شمار می رود که یکی از این راههای فرهنگ سازی برای مشارکت همین برنامه های مفرح خانوادگی با محوریت کودکان محسوب می شود.
محبوبه ملاحت یکی از حاضران در این جشنواره است که به صورت خانوادگی برپهنه یکی از کشتی های قدیمی دریاچه ارومیه برگزار شد وی معتقد است اب باعث ارامشش می شود و حضور در طبیعت برای او و خانواده اش توام با حس شادی است.
وی معتقد است که تاثیر یک روز مفرح در کنار دریا و طبیعت همراه با برنامه های آموزشی و شادی بخش ماهها می تواند بر زندگی روزمره افراد سایه افکن باشد و بچه ها هم در مدت حضور در کنار آب و دریا و محیط زیست طبیعی علاوه برایجاد شور و نشاط یک آموزش گروهی برای صیانت از طبیعت است.
ارتقای مشارکت مردم برای بهبود وضعیت برنامه مهم ستاد احیای دریاچه ارومیه است
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه که در این جشنواره بادبادک ها حضور داشت معتقد است که ارتقای مشارکت مردم برای بهبود وضعیت این پهنه آبی از برنامه های مهم ستاد احیا به شمار می رود.
معتمدیان با اشاره به فعال شدن کمیته فرهنگی اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه اضافه کرد: همین جشنواره ها می تواند در ایجاد مشارکت مردم برای احیای دریاچه ارومیه بسیار مثمرثمر باشد.وی با اشاره به افزایش قابل توجه وسعت دریاچه ارومیه نسبت به ماه های گذشته گفت: وضعیت دریاچه رو به بهبود است و امیدواریم با برنامه ریزی های صورت گرفته و علاوه بر آن، بارش های پیش بینی شده ، وضعیت این پهنه آبی را روز به روز بهتر ببینیم.
به گزارش ایرنا دریاچه ارومیه (یا دریاچه چیچست) یک دریاچه شور در شمال غربی ایران و بزرگترین دریاچه داخلی کشور است. این دریاچه میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار گرفتهاست. سطح آب دریاچه در دهههای اخیر بهطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است.
کارشناسان توسعه بی رویه کشاورزی و باغها، کشت محصولات پر اب بر و عوامل اقلیمی را مجموعه ای از علل خشکسالی در این زیست بوم ارزشمند میدانند.
در حال حاضر دریاچه ارومیه یک هزار و ۲۲۵ کیلومتر وسعت دارد و حجم آب آن نیز به یک میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب می رسد، طبق آخرین آمار تراز فعلی آن به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۳۲ سانتی متر رسیده است.
وسعت این پهنه ابی در شرایط عادی به پنج هزار و ۷۰۰ کیلومتر بود و جزایر آن زیستگاه امنی برای انواع جانداران ابزی و کنار ابزی و حیات وحش منطقه محسوب مشود.
نظر شما